Egy Super Bowlt játszó csapat általában sosem szorul jelentős átalakításokra az offseasonben. Különösen akkor nem, ha olyan erős kerete van, mint a Seattle Seahawks csapatának. Az FA piacon ráadásul megkötötték az év legnagyobb meglepetést jelentő üzletét és megszerezték Jimmy Grahamet, így Wilsonnak már a draft előtt biztosítottak egy játszótársat a hatékonyabb passzjátékhoz. Mivel az első körös választásukat is bevonták ebbe az üzletbe, így csak később csatlakoztak a többiekhez, de mint tudjuk, könnyen szoktak aranyat találni később is. Nézzük idén kikben láttak fantáziát.

 

A 63. választáshoz érve már sosem lehet első látásra is hibátlan prospectet találni. Frank Clark azonban nagyon meggyőző szezont produkált, 13,5 negatív yardos szerelést és 4,5 sacket mutatott be utolsó egyetemi évében. Egyaránt hatékony volt futás és passz ellen is. Erejéhez elképesztő atletikusság társul, a legjobb teljesítők között volt a posztján, a 3 cone drillt, a 20 yard és a 60 yard shuttle-t nézve is. Ezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy első lépése igen dinamikus és mire a tackle reagál, már uralja is a fal szélét. Posztjához képest nagyon jó ösztönökkel rendelkezik és a pillanat törtrésze alatt tudja eldönteni, hogy kifele vagy befele indítsa meg támadását. Az első körös top pass rusherek után a legtehetségesebb DE az idei classban. Gyengeségeit tekintve elsősorban az off field dolgokat lehet kiemelni, ugyanis 2014 novemberében elbocsátotta klubja családon belüli erőszak ügye miatt. A Seattle azonban a hírek szerint rendkívül alapos kutatómunkát végzett és nem úgy ismerem a csapatot, mint akik megkockáztatták volna a picket ha bárminemű red flaget találtak volna. (Azóta érdekes hírek láttak napvilágot, de még várjuk a konkrét tényeket)

Értékelés: B+

A következő körben a minőségileg talán kissé hiányos WR szekciót vették szemügyre (már amennyiben Grahamet tisztán TE-nek tekintjük) és egy elkapó érkezett a csapathoz. Ehhez fel kellet mozogniuk, ami szokatlan lehet tőlük, de mindjárt láthatjuk, hogy nem hiába tették. Tyler Lockett az idei nagyszerű WR felhozatal érdemtelenül keveset szereplő alakja. Amíg minden az első két kör WR prospectjeiről szólt, Lockett kisebb rivaldafénynek örvendhetett. Képességei viszont többre taksálják. Képes a szélen és slot pozícióban is játszani, tökéletes sebességgel rendelkezik és még a route-okat is viszonylag magabiztosan futja. Ennyi jó tulajdonság mellett kérdezhetnénk, hogy akkor miért nem kelt el előrébb. Erre a válasz valószínűleg a fizikai ereje és az agresszivitása. A nagyobb fizikális cornerek ellen meg fog szenvedni és ha jammelik a LoS-on, akkor könnyen zavarba hozható. Jimmy Graham érkezésével, viszont szerintem a csapat megoldotta a nagytestű elkapó szerepét, így a gyors, jó route-okat futó Lockett megtalálhatja a helyét. Ez a pick főleg ennek fényében ér sokat nálam. Mielőtt értékelnék, érdemes megemlíteni, hogy Lockett a special team hasznos tagjai is lehet, mivel returnerként az egyik legveszélyesebb volt az egyetemen. Percy Harvin után egy újabb hasonló képességű veszélyforrás érkezett így a Seattle csapatához.

Értékelés: A

A negyedik körben két OL ember érkezett a csapathoz. A támadófal erősítése sose árt, főleg ha van egy Lynch a csapatban. Terry Polle ennek megfelelően elsősorban futásblokkolásban jeleskedett az egyetemen és valószínűleg guard poszton lehet bevethető. Pass protectionben vannak hiányosságai, egy ezek közül, hogy lábmunkája nem elég kifinomult és ha megindul az egyik irányba, egy visszavágással könnyen meg lehet verni. A másik érkező pont az ellentéte Pollenak. Mark Glowinski egy elég pass-happy offense-ből érkezett, ennek megfelelően inkább pass protectionben használható, a futásblokkoláshoz limitált szerepre számíthat. Mindketten indokolható posztra érkeztek, de náluk már kevésbé érzem azt, hogy nagy fogások lennének.

Értékelés: B-

A hátsó körökben érkezőkről elég kevés információ lelhető fel és valószínűleg senki sem számíthat olyan sok kezdő snapre, sőt a keretbe kerülésért is meg kell küzdeni. Maxwell távozása miatt a CB poszt is erősítésre szorul és ennek megfelelően az 5. körben érkezett is egy játékos a csapathoz Tye Smith személyében. Az ő esetében azt érdemes megjegyezni, hogy amikor Kevin White ellen játszott 5 elkapáson és 48 yardon tartotta. Őt Obum Gwacham és Kristjan Sokoli követte, akik közül Sokoli arról „híres”, hogy az első albán származású NFL játékos lett. Egyébként guard poszton lehet talán bevethető. Az utolsó választás pedig Ryan Murphy-re esett, aki a hetedik körös játékosok nagy részéhez hasonlóan inkább kiváló atléta, mint footballjátékos, de a special teamben próbára tehetik. Nehéz ezt a szekciót értékelni, mert nem nagyon látom, hogy bárki közülük nagyon oda tudna férkőzni a kezdő közelébe (bár Tye Smith Tharold Simonnál csak jobb lehet), de a Seattle draftjánál sose szabad lebecsülni senkit.

Értékelés: B-

Az első két választást tekintve azt kell mondanom, hogy a Seattle ismét kitűnő munkát végzett, de az összképet kicsit árnyalja, hogy a hátsó köröknél már nem feltétlenül látom az elgondolást vagy az upside-ot a játékosokban. A Graham cserével kiegészítve azonban így is nagyszerűen látszik az irány a csapatnál és nehéz nem úgy beszélni róluk, mint az NFC egyik legnagyobb esélyeseiről.

Értékelés: B+