A tavalyi 1/1-es választással egyenlőre befürdő Texans csapata a mai alany. Lássuk hogyan ügyeskedtek az FA piacon:

 

A Texans a 2014-es szezont 9-7-es mérleggel zárta, miután az 1/1-es választottjuk Jadeveon Clowney szinte folyamatosan sérülésekkel bajlódott. Reméljük végre sikerül végig játszania a szezont és kiderül mit tud a nagy reménység. A szabadügynök piacon volt jövés-menés Houstonban, távozott egy korszakos élő legendájuk, leigazoltak egy igazi hústorony DT-t, amivel az egyik legnagyobb hiányosságukat sikerült pótolni. Új irányítót köszöthetnek a 2015-ös szezonban Fitzmagic távozását követően, szóval történtek dolgok szépen. Kezdjük azokkal akik elhagyták a csapatot:

Távozók: Andre Johnson (WR, Colts), Thad Lewis (QB, Browns), Kendrick Lewis (S, Ravens), Brooks Reed (LB, Falcons)

A fenti listában a legnagyobb név kétségtelenül Andre Johnson. JJ Watt mellett a Texans legnépszerűbb és legeredményesebb játékosa volt. Johnson karrierje jóformán egy idős a franchise-zal, 12 szezont töltött a Texansban, és bár sose dobált neki liga elit irányító 6 alkalommal jutott 1000 és három alkalommal 1500 yard fölé. Azzal, hogy a vezetőség idő előtt lapátra tette a közönségkedvenc elkapót 9 millió dollárt spóroltak meg, szóval valahol jogos volt ez a lépés, annak tükrében is, hogy DeAndre Hopkins tavaly már termékenyebb volt nála. A Houston fanok számára mindenképp hatalmas érvágás az ő távozása, ám valahol egy érthető lépés a vezetőségtől. Johnson a Colts csapatával egyezett meg, ahol egy másik korszakos zseni, Reggie Wayne távozását követően lett szükség a veterán játékosra.

Lewis és Reed esetében viszont nincs ok a szomorkodásra. Lewis tavaly egy éves szerződéssel érkezett Houstonba, és bár szinte minimális pénzt kapott, ehhez képest se váltotta meg a világot a Chiefstől igazolt safety. A Ravens is biztosra ment a szerződtetésével, 3 évre írtak vele alá, kevesebb mint 2 milliós éves átlaggal, szóval ha ott sem talál magára, onnan is nyugodt szívvel ki lehet vágni egy szezon után. Reed vele ellentétben nagyon túl lett fizetve Atlantában, bár 5 évre nem tűnik soknak az a 22 millió dollár de véleményem szerint ez is kicsit túlzó Reed játékjogáért. Bár ahhoz képest milyen szerződések születtek idén, én már semmin nem lepődök meg.

Érkezők, újraigazoltak: Brian Hoyer (QB, Browns), Vince Wilfork (DT, Patriots), Cecil Shorts (WR, Jaguars), Rahim Moore (S, Broncos), Kareem Jackson (CB, resigned), Ryan Mallett (QB, resigned), Derek Newton (T, resigned).

Wilfork érkezése a lehető legjobbkor jött a Texansnak. Hatalmas lyukat sikerült ezzel a védelemben befoltozni, feltétlen szükség volt egy rövidtávú megoldásra a fal közepébe, amíg Louis Nixet valahogy összefoltozzák. Wilforknál keresve se találhattak volna jobbat, egyrészt iszonyat jó a futások ellen, másrészt igazi vezető, aki az öltözőben is domináns tud lenni. És az sem hátrány, hogy a fiatal Nix egy igazi élő legendától tanulhatja majd meg a szakma minden csínját-bínját. 2 évre 9 millió dollárért írt alá a hatalmas Wilfork, amiből 5 millió a garantált tartalom. Ha egészséges tud maradni akkor ez egy hatalmas A grade a Texansnak.

A másik igazolás, ami nagyon tetszik az Rahim Moore szerződtetése. 3 évre 12 milliót kap majd a Texanstól a hányatott sorsú safety. Ennyi pénzért ajándék, hiszen betegségét követően tavaly kicsit visszaesett a teljesítménye, de ennél ő mindenképpen többet tud, amit most egy új közegben biztos, hogy képes lesz megmutatni.

Shorts igazolása se tűnik elsőre rossznak. Na nem azért, mert egy hatalmas potenciállal rendelkező elkapó lenne, hanem azért mert 3 milliós éves átlaggal sikerült 2 évre megszerezni, amiből mindösszesen csak 2,5 millió a garantált tartalom. A drafton szereznek még egy WR-t Hopkins mellé, Shorts pedig egy remek szituációs játékos lesz, nem hiszem, hogy a harmadik számú WR-nél előkelőbb helyet tudjon majd elfoglalni a rosteren. Persze aztán bármi megtörténhet, egy-egy csapatváltás után láttunk mi már feltámadni játékosokat.

Hoyer személyében egy irányító is került a csapathoz. Nekem ez is tetszik megmondom őszintén. Hoyer a Brownsban eléggé hullámzó teljesítményt nyújtott, de ne feledjük el, amíg Alex Mack egészséges volt, addig Hoyer játéka se volt nagyon rossz. Szerintem tökéletes választás volt ez a Texanstól, megfelelő felkészítés mellett bőven elnyerheti a kezdő irányító posztot. Bill O'Brien pedig az a személy, aki a maximumot ki tudja majd facsarni a fiatalos irányítóból.

Összességében szerintem ügyesen sáfárkodtak Houstonban. Fitzpatrickot lepasszolták a Jetsnek egy draft cetliért, Mallett és Hoyer küzdhetnek a kezdő posztért, sikerült megtartani Derek Newtont és Kareem Jacksont. Kéne még nekik egy biztos WR Hopkins mellé, egy tackle, és egy kis erősítés a secondarybe és nem lesz ez olyan rossz.  

Értékelés: B