A Cincinnati Bengals idén sem vitte túlzásba a költekezést, pedig lett volna miből és hova igazolnia a csapatnak. Nem is történt velük sok érdekes, bár azért Michael Johnson története megér egy misét.

 

A Bengals tavaly ismét bejutott a rájátszásba és ismét, sorozatban negyedszer is borzasztóan leszerepelt ott. Ebben nagy szerepet játszott a nem létező pass rush (20 sackkel utolsók voltak a ligában), a sok sérült és persze Dalton is. A kis rezsi tigrisnek és „nem értem, hogy lehet még mindig HC” Marvin Lewisnak jobb lesz már vigyázni, még egy ilyen év könnyen az utolsó lehet a csapatnál. Szerencséjükre a Bengals kerete még mindig top, mindössze három játékos - a 36 éves Terence Newman (CB, Vikings), Marshall Newhouse (OT, Giants) és Taylor Mays (S, Vikings) – hagyta el a csapatot és egyikük sem jelent nagy érvágást. Szóval nézzük az érkezőket/újraigazoltakat:

Michael Johnson (DE), 4 év, $20 millió, $4.5 millió garantált

A.J. Hawk (ILB), 2 év, $3.25 millió, $500 ezer garantált

Clint Boling (G), 5 év, $26 millió, $5 millió garantált

Rey Maualuga (ILB), 3 év, $15 millió, 4.5 millió garantált

Pat Sims (DT), 1 év, $950 ezer, $50 ezer garantált

Eric Winston (OT), 1 év, $950 ezer, $80 ezer garantált

Mike Nugent (K), 2 év, $3.5 millió, $600 ezer garantált

Brandon Tate (WR/KR), 1 év, $825 ezer, $50 ezer garantált

Josh Johnson (QB), 1 év, adatok nincsenek, de lehet, hogy ő fizet a csapatnak…

Az első, ami feltűnhet, hogy a Bengalsszal nem szaladt el a ló, ha a garantált tartalmakról van szó. Clint Bolingnak remek szezonja volt tavaly, főleg futásblokkolásban volt nagyon jó, az évi kicsivel több, mint 5 millió nagyon is reális a számára. A garantált tartalom pedig egyeneses mesés a csapatra a nézve, ráadásul sikerült egyben tartani a liga egyik legjobb támadófalát. Pat Sims leigazolása tökéletes húzás, nagyon kellett valaki, bárki Domata Peko helyére.

Rey Maualuga nem egy rossz MLB, jobb napjain parádés, de nem tud folyamatosan konzisztens játékot hozni az egykori második körös játékos. Újraszerződtetése ettől függetlenül indokolt volt, hisz mögötte Vincent Rey következne a sorban, aki sokkal jobb teljesítményre képes OLB poszton és így Emmanuel Lamur játékidejét is nyugodt szívvel lehet mérsékelni. A. J. Hawk szerződtetését viszont már nem annyira értem, tavaly olyan gyengén játszott, hogy időnként Clay Matthewsnak kellett átmennie ILB-nek. Persze lehet, hogy jót fog tenni neki Cincinnati, hisz mondhatni hazatért (Ohio államban nőtt fel) a Packers védelmét évekig a vállán cipelő játékos.

Eric Winston, Brandon Tate és Josh Johnson kiegészítő játékosok egytől egyig. Főleg utóbbi leigazolásával vannak „kételyeim”, hiszen az utóbbi három évben (2013-ban a Bengals játékosaként) egyetlen passzt sem eresztett el, vele aligha fogják Daltont ijesztgetni. Meg különben is, nem ártana próbálgatni AJ McCarront is néha, de ez már csak amolyan szőrszálhasogatás. Nugent új kontraktusa is érthető, hisz nem volt más opciója a csapatnak. Bár lassan el lehetne gondolkodni a váltáson, tavaly 33 kísérletből csak 26 volt sikeres, egyik közülük - egy 36 yardról kihagyott mezőnygól - a Panthers ellen döntetlenre végződő mérkőzés hosszabbításában történt. Az utóbbi időben folyamatosan esett vissza a teljesítménye, a tavalyi 78.8%-os mutatója a legrosszabb a Bengalsnál eltöltött 5 éve alatt.

Michael Johnson 2012-ben Geno Atkins után a második legtöbb sacket szerezte a csapatban (11,5), és bár a következő éve nem volt valami sikeres (csak 4 sack), a Bucs úgy döntött, hogy megszerzi magának a fiatal defensive endet. Le is tettek elé egy 5 éves, 43.7 millió dolláros szerződést 18 millió dollár garantált tartalommal. Johnson nem hezitált sokat, el is fogadta a gigantikus szerződést. Persze az igazolás pont úgy sikerült, ahogy az szokott a csak a pénzt szem előtt tartó játékosoknál: gyenge játék, csalódást keltő szezon, majd cut. A Bengals pedig nem volt rest és évi 5 millióért, 4.5 milliós garantálttal visszahozta a még mindig csak 28 éves védőt, ezzel elveikben megoldva a DE-kérdést. Ám a legszebb az egészben, hogy Johnson Tampába szerződése egy idei harmadik körös kompenzációs picket eredményezett a Bengalsnak. Bár nyílván nem így akarták, de nagyon jól jöttek ki a helyzetből. A draftra így már csak a TE (ha Greshamet addig nem hozzák vissza), az elkapó és a center poszt marad, ami komoly erősítésekre szorul.

 Értékelés: B+