Tegnapelőtt végignéztem a Gyűrűk Urát. Hogy jön ez ide? Megihletett a jó és a gonosz örök harca, és Gandalf után szabadon (no meg az eheti pár elégedetlenkedő miatt) úgy döntöttem szembe megyek a gonosz és csúnya FK! rezsimmel, felöltöm a fehér köpenyt és jedi lovagként szállok harcba minden olvasó kegyéért. Most aztán jól benyalom magam minden szurkolói csoporthoz haha....

Carolina Panthers at Green Bay Packers

Valahogy majd minden hétre jut nekem egy Packers mérkőzés, aminek felettébb örülök, lévén kedvenc csapatomról van szó. A hetedik hét keretében a Panthers gárdája látogat a Fagyott Tundrára. A két csapat legutóbb 2011-ben találkozott egymással, akkor a Packers nyert 30-23-ra, 2001 óta pedig 5-2 az állás, szintén a Packersnek.

Kezdjük a hazai csapattal. Green Bay-ben a legnagyobb kérdés még mindig a védelem. Az előző héten ráadásul egy mérkőzésen lesérült mind a két kezdő CB-je a csapatnak (Sam Shields, Tramon Williams), ami további nem túl jó omen az amúgy is gyenge futás elleni védekezésnek. Mondjuk a 32. legjobb futás elleni védekezés nem olyan rossz azért, végül is kimennek a pályára, valamit mókolnak, de most őszintén, akármelyikkőtök jobban megállná a helyét? Kötve hiszem, és legyünk bizakodóak ennél már csak jobb lehet. 154,5 yardot engednek a földön mérkőzésenként, én két playben engednék ennyit, szóval minden elismerésem ezen bátor harcosoknak! Kell is a biztatás nekik, Cam Newton az előző héten egymaga szállt szembe a Bengals védelmével és heroikus küzdelemben egálra mentette a mérkőzést. Newton 107 yardot talpalt földön, emellett passzolt 284 yardot, benne volt a keze (vagy a lába) 3 TD-ben, nem véletlen a SuperCam becenév. A Packers védelemnek a legfontosabb feladata az Ő semlegesítése lesz. Ebben annak a Peppersnek lesz nagy feladata akit anno pont a Panthers draftolt és legszebb éveit is ott töltötte el. Embert próbáló kihívásnak ígérkezik, a Pack-D nincs kibékülve a mobilis irányítókkal. Olyannyira nincs, hogy a ligában ebben is a 32. legjobbak, 6,4 yardot átlagolnak ellenük futásonként a kiváló running backek az ellenfél irányítói, ezért ha Newtont nem sikerül kikapcsolni nem lesz egyszerű feladat a zsinórban negyedik W begyűjtése.

Apropó negyedik W. Miután Aaron Rodgers szájából elhangzott a mára kultikussá váló R-E-L-A-X intelem a szurkolók felé, azóta a csapat nem botlott meg. Elsüthette volna a tavalyi rájátszás előtt is, de hát jobb később mint soha. Bár a támadóalakulat teljesítményét egy élvezetesebb hullámvasúthoz lehetne hasonlítani, ennek is oka van. Ki nézné a közvetítéseket ha minden meccsen 30 pontos előnnyel mennének a 4. negyedre? Na ugye, és ARod reputációjának is jót tesz, ha Dan Marino egykori otthonában mutatott fake spike-kal, utolsó perces game winning drive keretében nyeri meg a mérkőzést a napsütötte Miamiban. Ha ARod nem lenne ennyire komplex akkor lehúzhatná a rolót a Packers Renningan kétségbeesésében nem nyúlt volna Rejtő Jenő hasonlatokhoz a róla szóló cikk megírásánál és Ti kedves olvasók szegényebbek lennétek egy kulturális beöntéssel. Tehát a Packers támadóinak nem a légi parádé a gyengesége, Nelson, Cobb duó rendre szállítják a TD-ket és a yardokat, a baj a földön van. A támadófal úgy gondolta, ha már a védekezés nem megy futás ellen, akkor ne menjen maga a futás se, és képtelenek rendesen blokkolni Eddie ”The Hammer” Lacynek. Ha vasárnap át is jut a lyukakon, akkor is minden alkalommal Luke Kuechly jön majd vele szembe. Ez az álmos könyvek szerint se jelent sok jót. Kérek minden FK! olvasót vasárnap este egyként gyújtsunk gyertyát a Packers támadófalának tiszteletére, hátha megtörténik a csoda, köszönöm!

Carolinában sem fényes a helyzet ha földön kell megoldani a dolgokat. Newton egy maga a csapat irányítója és futója is, ez pedig nem sok jót eredményezhet hosszútávon. Illetve de, Derek Anderson biztos reményteljes szemekkel nézi Cam minden egyes megiramodását. A jelenlegi helyzetben van is miért reménykednie, lévén a keret szinte összes RB jelzésű játékosának neve mellett van egy zárójeles fájó testrész. DeAngelo Williams, Fozzy Whittaker biztosan nem játszik, Darrin Reaves kérdéses, Jonathan Stewart pedig térde miatt ugyan csak probable, de elég egy rossz lépés vagy mély tackle és szaladhatnak a takarítónőre való protektorért. Meg is látszik ennek az eredménye a statisztikákon, az előkelő 28. legjobbak futásban, 86,8 yardot átlagolnak meccsenként. Nem sokkal jobb a helyzet az elkapóknál sem. A szezon előtt minden gonosz, rossz természetű, kárörvendő ember azon fanyalgott (Igaz Katonadani?), hogy Steve Smith elengedésével egyszerűen nem lesz aki elkapja majd Newton labdáit. Én a szívem mélyén mindig is tudtam, hogy Kelvin Benjamin fel tud nőni a feladathoz (játéka most kérdéses agyrázkódás miatt). S mint félig Panthers drukker emberként boldogan konstatáltam, hogy igazam lett (már megint). A bibi csak az, hogy a Packers passz elleni védekezésben az előkelő 5. helyen tanyázik a ligában, nem lesz könnyű dolga az Olsen – Benjamin – Cotchery triónak. De aggodalomra semmi ok, ha Newton tud RB-t is játszani, akkor tud WR-t is.

És mi lesz ennek a vége? A Green Bay élvezi a hazai pályát, nyerő szériában vannak, a Panthersnek nagyon kell a győzelem, mert elég szoros lehet a csoportjuk. Én nagyon remélem az NFL történetében először két W betűt osztanak ki, az lenne a legjobb mindenkinek.

New York Giants at Dallas Cowboys

Szívem szakad meg ennek a párosításnak láttán, lévén félig Dallas, félig Giants drukker vagyok, de mivel New York közelebb van Budapesthez mint Arlington, és Eli ”Never INT” Manning a kedvenc irányítóm (megosztva 31 másikkal) kezdjük a Giants feléről a dolgot.

Egy szép széria szakadt meg előző héten a Giantsnél, megnyertek 3 mérkőzést zsinórban majd a 6. héten egy hajszállal, de kikaptak a Philytől. Szoros küzdelem volt végig, ahol mindösszesen csak Eli Manning 5 TD-jére lett volna szükség a győzelemhez. Bosszantó! Szegény srácot biztos megzavarta az a 8 sack amit kiosztottak neki az Eagles védők. De ami ennél is sokkal fájóbb, hogy a liga egyik legjobb és legszerényebb elkapója, Victor Cruz az egész szezonra lesérült.  Fájó veszteség ez a New Yorknak. De legyen valami öröm is, Victor Cruz jól van, átesett a műtéten, és még maga Chip Kelly is vitt neki bonbont a kórházba. Odell Beckham fantasy tulajok nyugodtan felszedhetik a srácot a padról mert ezentúl a Beckham – Randle kettős a kezdő a Giants WR posztjain.

És ha ez még nem lenne elég, Rashad Jennings, a kezdő RB is kiesett, ezen a héten biztosan nem fog játszani a Dallas ellen. Az ő helyét a rookie Andre Williams veszi majd át, reméljük neki közösen a legjobbakat. Hogy teljes legyen a körkép a totálisan kiherélt támadóalakulathoz adjuk hozzá a védelmet akik 116,3 yardot engednek földön és 261,7 yardot levegőben. Nem a legjobb kilátások! Ezek után miben reménykedhet a Giants? Sikerült előtúrnom egy olyan statisztikát ami nekik kedvez, jelesen Eli Manning mérlege az AT&T stadionban (2009-ben adták át) 4-1 Romoval szemben, igaz 75,5-es passer ratinget bírt átlagolni a 4 győzelem alatt, de képzeljük el milyen Romo ratingje ha ezzel is jobb volt. Ne keresgéljétek: 38,6. Parádés!

Amilyen katasztrófa jelenleg a Giants helyzete annál jobb a Dallasé. Tony Romo válláról lekerült a teher, a draftokon első körben húzott falemberek remekül összeértek idénre, eddig egy snapet se hagytak ki (Smith, Martin, Frederick). A három bitang úriember pedig nem csak arra jó, hogy megvédjék Romot, hanem futásblokkolásban is egészen elképesztőt alkotnak. Olyannyira hogy Murray élete formájában lubickolhat mögöttük, 785 yard és 6 TD eddig, mondanom se kell mindkettőben liga első. A Boys ezt a lehetőséget maximálisan ki is használja, mérkőzésenként átlagosan 33 futó playt hívnak amivel vezetik a ligát. Murray ezen a héten rekordot is dönthet, az első 6 mérkőzésen 100 yard fölé jutott, ha ezt most is teljesíti akkor zsinórban 7 ilyen mérkőzéssel egyedüli rekorder lesz.

A labda Romo felén sincs túl nagy baj, 100,5-ös ratinget átlagolt eddig a Dallas karmestere és a New York-kal ellentétben, talpon van a legjobb elkapójuk Dez Bryant személyében. Passzolt yardok tekintetében ugyan csak a 16. legjobbak a ligában, de amíg a földön 160 yardot átlagolnak meccsenként (legjobb a ligában) addig nincs is nagyon többre szükség. Bryant – Witten hoz annyit amennyi kell sőt még Murray is simán használható passzjátékok alatt.

A védelem már nem annyira acélos, mint a támadó gépezet, de itt is kivétel nélkül elképesztő sport emberek lépnek pályára hétről hétre. A passrush, mint olyan nem létezik Dallasban, eddig 6 hét alatt 6 sacket értek el, de ne legyünk szőrös szívűek, ez is több mint ahány mondjuk nekem van. Bruce Carter még mindig nem bevethető, Anthony Spencer és Rolando McClain is kisebb sérülésekkel bajlódik, de így is bőven elegen lesznek a lefegyverzett Giants támadókkal szemben.

Csoport rangadóról lévén szó (mellesleg a Dallasnak ez az első idén) kemény küzdelem lesz. Az eszem azt mondja a Dallas, a körülményeket figyelembe véve, 6-1-el várhatja majd a Washingtont, ám ha a szívemre hallgatok, akkor remélem Eli Manning elhozza azt az 5 TD-t amit a Phily ellen elfelejtett felrakni a repülőre. Nekem csak jó lehet, imádom mind a kettőt!

Cincinnati Bengals at Indianapolis Colts

Egy igazi AFC rangadó ez! A Colts egy botrányos 0-2-vel kezdte a szezont, majd behúztak zsinórban 4-et ezzel átvéve a vezetést az AFC déli csoportjában. A Bengals pont ellenkezőleg, 3-0-al nyitott majd nagyon sima vereséget szenvedtek a Patriots ellen (majdnem sírtam, félig Bengals drukker vagyok),majd összehozták a 2014-es első döntetlenjét a Panthers-szel.

Andy Daltonéknak nagyon kell ez a győzelem, a csoportban báró Joe Flacco, az olaszcsődör, elitirányító vérszemet kapott idén és fehér paripáján, mint egy itáliai napóleon vezeti a Ravenst az AFC North élére. Nehéz lesz a Bengalsnak elöl maradnia, főleg ez ellen a Colts ellen. Nem elég, hogy A.J. Green szereplésére továbbra sem lehet számítani, előző héten, mi, Bengals drukkerek Giovanni Bernard miatt is a szívünkhöz kaptunk. Ám nagyobb volt a füstje mint a lángja, a kiváló running back vállsérülése nem volt komoly és visszatérhetett a pályára, amit olyan jól csinált hogy rögtön karrier-csúcsnak számító 137 yardot taposott össze. Ezúton is gratulálok hozzá minden FK! olvasó nevében! De ez még nem minden, Marvin Jones visszatérésének reménye is szertefoszlott, kedden IR listára került, ezért idén biztos hogy nem láthatjuk a pályán. Vasárnap reggel mikor mentek a templomba, mindenki mondjon el egy imát a Bengalsért, hogy több WR-t idén ne veszítsenek el! Összességében a támadó alakulatra nem lehet panasz, 397 yardot pakolnak a statisztikákba átlagosan meccsenként, Sanu megtalálta a helyét Green helyetteseként (TD passza is van ám), a futások is bőven elfogadható szinten vannak.

A baj a másik oldalon van. A védelem a kezdeti szárnyalás után, igen komoly mélyrepülésbe kezdett. Az elmúlt 3 mérkőzésen 172 yardot átlagoltak ellenük a földön, ami még a Packers 32. legjobb futás elleni védekezésénél is ”jobb” teljesítmény. Ami ennél is fájóbb, hogy az elmúlt két mérkőzésen 288 átlag yardot engedtek a levegőben. Összetett kézzel fogok szorítani, hogy ezen javítsanak, mert Andrew Luck ellen ilyet nem engedhet meg magának senki! Ami remekül megy a védelemnek az a bokacsavargatás. Vontaze Burfict liga első ebben a statisztikában, NFL rekordot érő, két csavarást hajtott végre egy play-en belül, elképesztő teljesítmény. Bár a gonosz Goodell bácsinak annyira nem tetszett, el is kért tőle gyorsan 25,000 dollárt.

Mi a helyzet a másik oldalon? Szinte csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni a Coltsról. Máshogy nem is menne, ugyanis a kedvenc csapatom az Indianapolis! Luck félelmetes formában játszik, 1987 yardot hajigált össze, ha ebben az ütembe folytatja akkor az alapszakaszt 5299 yarddal fejezi be,  ami 3. helyre lenne elég az örök ranglistán. Remélem sikerül neki! A 4W-s széria pedig a leghosszabb eddig a Luck-érában, utoljára ennél hosszabbnak 2009-ben örülhettünk, mi, Colts fanok, mikor 14W-t ért el a csapat, akkor még Manning vezetésével. Luck legveszélyesebb fegyvere T.Y. Hilton, 604 eddig elkapott yardja a 4. helyre elég ami egészen fenomenális, tapsoljuk meg együtt! Hozzá se merem tenni, hogy előző héten a Texans ellen 223 yardot szedett össze ami a Colts történelmének második legtöbbje. A liga legtermékenyebb elkapó párosa is a Coltsé, Hilton és Wayne együtt 1023 yardot szereztek eddig. Ilyen számadatok mellé természetesen nem párosul liga elit futójáték, ámbátor egy egészséges átlagot azért hoz a földön is a Colts. Bradshaw és Richardson fej-fej mellett halad 284 illetve 281 eddigi futott yarddal. Ezt még a Biblia is megirigyelhetné, mi ez ha nem testvéries osztozkodás? Csupa szeretet ez a sport!

A győzelem jobban kell a Bengalsnak, a Colts helyzete jóval nyugisabb a csoporton belül, egy szem ellenfelük van: J.J. Watt. (Ugyan drukkolok neki, hogy védőként sikerüljön megszerezni a szezon végén az MVP címet mert a kedvenc játékosom, a kedvenc csapatomban, de egyedül nem fogja megnyerni a csoportot.) Nem merek tippelni, legyen egy fairplay döntetlen, az a Bengalsnak úgyis megy mostanában!

A többi mérkőzésről röviden:

A ligát irányító igazságos szellemek tevékenysége a Falconsnál is tetten érhető, van hogy adnak (6,41 yard per play támadásoknál, liga első) és van hogy elvesznek (6,22 engedett yard per play, liga utolsó). Matt Ryan jobb ha imára kulcsolja a kezeit, mert isteni közbeavatkozás nélkül az előtte álló fal úgy fog összeomlani a Ngata, Suggs, Dumervil, Mosley négyestől mint egy ócska kártyavár. A Ravens szerintem simán átgyalogol az Atlantán, és bár ez nem igazságos mert az Atlanta a kedvencem, de sajnos a keserű pirulát is le kell nyelni.

A harmadik kísérletek sztárjai csapnak össze a FedEx Fielden. A Titans 31,9%-al tök utolsó, míg a Washington 32,4%-al utolsó előtti, vagyis izé, 31. legjobb! Önző érdekektől vezérelve Tennessee győzelmet szeretnék, Sankey 100 yarddal és TD-vel (igen, egyik fantasymban benne van, és Titans szurkoló vagyok), ha összejön megígérem, hogy megyek gyónni! Bár, ahogy a dolgok állnak a helyi pap erről nagy szerencséjére lemarad.

A Seahawks kijózanító pofont kapott a 12. ember előtt előző héten (Ki merte egyébként megtippelni?). A bandwagon hithű drukkereknek (mint én) kellemes gyógyír lenne vérző lelkükre, ha a Ramst otthon istenesen elvernék. Ilyet nem kívánhatok, úgy hogy legyen ez is döntetlen. Ez van, a St. Louist is szeretem!

A Browns pozitív mérleggel áll! 3-2-vel látogatnak a Jaguars otthonába, ahol Bortles megpróbál nem dobni interceptiont. Tény és való hogy javuló tendenciát mutat az újonc, előző héten a megszokott kettő helyett már csak egyet sikerült összehozni. Biztos felhívta Elit pár jó tanácsért, mert hogy, ha nem a kis Manning mentorálásával lehet eme rossz szokásról leszokni. Remélem sikerült neki és végre megnyerni első profi mérkőzését, főleg mert hazai pályán játszanak. Azt még zárójelben megjegyzem, hogy szegény Bortles olyan fal mögött próbál érvényesülni akik a legtöbb sacket engedélyezték eddig, szám szerint 27-et, vele leszek gondolatban.

C.J. Spiller egy igazi példakép, a kitartás és csapatszeretet földi helytartója! Nem csak azért mondom, mert már az anyaméhben a Billsnek drukkoltam, hanem mert a srác egészegyszerűen lepattintott mindenkit aki a cseréjéről faggatta, igaz kevesebb snapet kap, de ettől ő még igazi buffaloi. A Vikings ellen lépnek pályára a héten akik az elmúlt 5 meccsen 100 yardnál is többet engedtek a földön (fantasy alert).

Moreno IR-re került, Lamar Miller feladata lesz a Dolphins futójátékát életben tartani. Nehéz dolga lesz, a Bears 10. legjobb a futások ellen, mellé egy impozáns támadó gárdával. A papírforma Chicago győzelmet feltételez, de a Miami előző héten majdnem meglepte a Packerst is. Akármi megtörténhet de sanszosan behúzza ezt a Bears.

A csodálatos, iszonyat kemény, sőt, egyenes a liga legjobb védelme ellen tér vissza Mark Ingram. Egyébként mekkora fricska már hogy a Lions támadó koordinátorát Joe Lombardinak hívják? Ebben a helyzetben kétszeresen is az, ugyanis az a Sean Payton nevelte ki az emberkét, aki vasárnap a Saints élén látogat Detroitba. Nézzük a tényeket: idegenbe megy Brees, bye week után, liga elit védelem ellen, de még is csak Drew Breesről beszélünk. Ez 2-2 érv mindkét oldalon. Legyen ez is döntetlen!

Philip MVP Rivers a 3rd down helyzetek királya (10 TD, 136 passer rating) 5-1-es mérleggel várja hazai pályán, San Diegoban a Chiefs csapatát. A Kansas legnagyobb fegyvere a passrush kell hogy legyen. Miért? Rivers előtt a fal ebből a szempontból nem túl acélos, eddig 80 alkalommal sikerült nyomás alá helyezni Riverst ami legtöbb a ligában. Jah, hogy ennek ellenére MVP formában nyomja Rivers? Rendelnem kell egy 17-es mezt…

A Cardinals az Oaklandhez látogat a héten. Először is szeretném Renningan figyelmét felhívni rá, hogy vegye ki a Raiderst az 1/1 várományosok közül. Nagyon sértő ez ránk, Black Hole tagokra, meg amúgy se illik ilyen listát vezetni! Mi lesz a következő? Nyilvánosan számoljuk Eli Manning INT-jeit? Ugyan kérem! Jah, egyébként a Cardinals fog győzni…

Előzőhéten nem sikerült, talán majd most. Nem lennék 49ers drukker, mikor Peyton Manning 506 TD-vel a hátán vár a csapatomra a Mile High gyepén. Ez a mérkőzés semmi másról nem fog szólni mint a remegő kezű technikusról aki verejtékben ülve várja, mikor játszhatja le a Broncos kivetítőjére az előre bekészített rekordot éltető kisfilmet. A végeredmény teljesen mellékes lesz, és ez így van jól, a sport szeretete a fontos.

A hétfő esti ragnadó (Jets után szabadon) keretében JJ Watt látogat Pittsburghbe. Watt mérlege eddig ugyanolyan 3-3 mint az egész Steelersé. Látva a Steelers előző heti teljesítményét JJ Watt esélyes is lehet a győzelemre, TD-t tud visszavinni, elkapni, nem kell sokat várni Watt első 3 pontosára és első passzolt TD-jére sem.