Mielőtt belekezdenénk a rangsorba, érdemes pár dolgot tisztázni. Egyrészt az, hogy ki mekkora bust, az a várható elkelési idejétől, várakozásoktól és az elmúlt évek eredményeitől függ. Másrészt attól, hogy valaki a fantasyban bust még nem jelenti azt, hogy a valóságban is szörnyen fog szerepelni. Persze a kettő erős korrelációban van egymással, de viszonylag kevés pontot hozó játékosok is jó teljesítményt nyújthatnak az év során és fordítva.

 

A rövid felvezető után pedig térjünk rá, hogy szerintem kik lesznek a legnagyobb bustok. Posztonként egy játékost fogok kiemelni és egy másikat megemlíteni a lehetséges jelöltek között. (Az ajánlott draftpozíciót egy 10 fős ligában tessék érteni.)

QB

Peyton Manning

Merre tovább?

Manningek már a tavalyi szezonja se volt az igazi. Hiányzott belőle az erő, megkopott a pontosság, de még az akarat is. Fantasy szempontjából még így is a top5 irányító között szerepelt, de ez a tendencia egyre csak romlik. A következő szezonban én úgy gondolom, hogy a statisztikái tovább fognak esni. Ezt két dologra alapozom. Az egyik, hogy az új, Kubiak által vezetett rendszerben sokkal kisebb szerep hárul majd rá, valamint nem is érzi olyan otthonosan magát ebben a szisztémában (akármennyire is hajtogatja mindenki, hogy tökéletesen megtalálták a közös hangot). Több futást és rövid yardos passzjátékot várhatunk a Denvertől, mint az előző három szezonban és ez Peyton statisztikáin is vastagon meg fog látszani. A másik tényező, ami visszavetheti az eredményességet az Julius Thomas távozása, és a vele alkotott jó kémia hiánya lesz. Thomas az egyik legmegbízhatóbb Red Zone célpontja volt Manningnek, és a tavalyi szezon első felében szorgosan gyűjtögették a közös hatpontosakat. Összefoglalva én erős visszaesést várok Peyton statisztikáiban és gyanítom ez lesz az öreg utolsó szezonja az NFL-ben, ezért minden fantasy tulajt arra buzdítok, hogy korán semmiképp ne célozza meg a kiválasztását.

Ajánlott fantasy draftpozíció: Round 5-6 (QB 7-8)

Drew Brees

Brees helyzete nem egyszerű. Tavalyi szezonja olyannyira nem sikerült jól, hogy néhányan már egyenesen Wilson mögé helyezik az irányítót. Szerintem még mindig a jobb irányitók közé tartozik ,de el kell fogadni, hogy a Saints, Graham távozásával, Brees öregedésével és három fejlödő futóval egyre inkább távolodik egy pass heavy csapat benyomásától.

Ajnánlott fantasy draftpozíció: Round 5-6 (QB 7-8)

További jelöltek: Matt Ryan, Andy Dalton

RB

DeMarco Murray

Ez a választás szerintem egyértelmű. Murray tavaly félelmetes szezont hozott le és ez a statisztikák között is megmutatkozott. Ebben a jó szereplésben, azonban vitathatatlan érdemei vannak a dallasi offensive line-nak, amely nagyszerűen takarított előtte. Idén Philadelphiában egy gyengébb (nem rossz) fal fog blokkolni neki, akik mögött tavaly például McCoy elég gyengécske szezont hozott össze. Ezekhez a tényezőkhöz plusz súlyosbító tényező, hogy a Sasoknál kapott két tehetséges társat, akik jelentős snapmennyiséget rabolhatnak el az orra elöl. Ha mindez nem lenne elég indok, még mindig ott van sérülékenysége és a fumble gondok is. Szerintem, még ha egészséges tud maradni, akkor sem érdemes vele probálkozni.

Ajánlott fantasy draftpozició: Round 2-3 (RB 10-12)

LeSean McCoy

Jót tesz-e a csapatváltás?

McCoy tavaly is már-már bustnak számított. Sokan akár 1/1-re behúzták, de egyáltalán nem tudta beváltani a hozzá fűzőtt reményeket. Idén egy sokkal rosszabb támadófal mögül kell probálkoznia és láttuk, hogy tavaly a sérülésekkel tizedelt Eagles line mögött mennyivel esett a teljesítménye. Ezen felül abban sem fog jeleskedni, amiben az utóbbi években szintén jó volt. Shady sok elkapott yarddal és TD-vel szállt be a közösbe az elmúlt évek során, idén viszont valószínűleg egy gyengébb képességű QB áll majd mellette, aki nem tudom mennyire méri majd fel jól mikor marad szabadon a futója.

Ajánlott draftpozició: Round 3 (RB 14-16)

Melvin Gordon

Gordon az a futó, akire a legtöbb szakértő azt mondta, ő az a rookie running back, aki a legtöbb snappet fogja a pályán tölteni és az elejétől a kezdő pozíciót betölteni. Én nem állnék ilyen optimistán azért ehhez. A Chargers futóegységében már két rutinosabb, tavaly is bizonyított játékos várja a lehetőséget, és az első preseason meccs tapasztalatai szerint eszük ágában sincs beállni az újonc mögé. Woodhead egyértelműen uralni fogja a passz-szituációs snapeket és Olivert se lesz könnyű beelőznie Gordonnak. Amint megszokja persze a profik légkörét, jó játékos válhat belőle, de lehet ez a szezon második felében érkezik csak el.

Ajánlott draftpozíció: Round 5 (RB 23-25)

További jelöltek: Bármelyik Dallas RB, Bármelyik Patriots RB, Montee Ball

WR

Odell Beckham Jr.

Ez a kategória érdekes. Sok név megfordult a fejemben, de aztán sokat ki is húztam közülük. Aki a legjobban adja magát, az Odell Beckham Jr. Egyrészt olyan rookie szezont húzott le, ami egészen kivételes és elképesztő. Nem sok szakértő és szurkoló gondolja úgy, hogy képes hasonló számokat hozni a következő szezonjában is. Én nagyon szurkolok a srácnak, mert sok a rosszakarója és azok, akik arra várnak, hogy a következő mondat hagyhassa el a szájukat; „én megmondtam, hogy csak egy véletlen becsúszott szezon volt”, ezért nagyon szeretném látni, ahogy 2015-ben is a top receiverek közé kerül. Ennek ellenére vitathatatlan, hogy nála van a legnagyobb rizikófaktor is a top10 WR esetében. Victor Cruz visszatér sérüléséből (még ha az első pár fordulót ki is hagyja) és ez jelentős mennyiségű labdát fog elszipolyozni Beckham orra elől, ami visszavetheti nagyszerű számait is. Másrészt a Giants O-line-ja egyelőre nem nagyon akaródzik összeállni és sérülések is tizedelik, ez pedig nagy garancia lehet arra, hogy a kisebb Manningnek nem lesz elég ideje keresgélni elkapóit. Az érvek ellenére én bízok a srácban, de mindenkit óva intenék attól, hogy túl korán megkaparintsa.

Ajánlott draftpozició: Round 3 (WR 12-14)

Emmanuel Sanders

A Denver futás felé orientálódó felfogásának másik vesztese valószínűleg Sanders lehet. A kevesebb passzjáték eleve kevesebb pontot jelent a tavaly érkezett játékosnak, de nem ez az egyetlen veszély számára. A tehetséges másodéves elkapó, Cody Latimer nagyobb szerepvállalása az offense-ben is tőle veheti el a targeteket. Tavaly sok rövidyardos szituációt is rendre a slotból induló Sanders oldott meg, idén ezeket nagyobb valószínűséggel fogják valamelyik futóra kihegyezni, mint passzjátékra.

Ajánlott draftpozíció: Round 4 (WR 17-20)

További jelöltek: Jeremy Maclin, Brandon Marshall,

TE

Julius Thomas

Itt már sokkal könnyebben találok magamnak jelölteket a kategóriába. Elsőnek itt is van Thomas, aki Manning apót cserélte le Bortlesre. Ezzel a váltással nem vagyok biztos benne (khmm), hogy minőségi cserét hajtott végre, még ha feljebb pont azt is ecseteltem, hogy Manning mennyire vissza fog esni. Bortlesnek még rengeteg tanulnivalója van és kevésbé pontos labdákkal is operál. Továbbá a Jacksonville vélhetőleg kevesebbszer is fog eljutni TD közelbe, mint tette azt tavaly a Denver, így Thomastól is kevesebb hatpontosra számíthatunk. Arról már inkább szót se ejtek, hogy jelenleg sérült és csak az alapszakasz elejére várható, hogy felépül.

Ajánlott draftpozició: Round 8-9 (TE 7-8)

Travis Kelce

Rise or bust?

A másik jelöltem Travis Kelce, aki ugyan tavaly még nem tartozott a korán kihalászni való tight endek közé, de év végére sokan használták elsőszámú játékosként. Idén már jóval előrébb jósolják, de én ezzel azért vigyáznék. Amilyen könnyen robbant be, úgy el is tűnhet. Igaz, hogy Smith szeret rövidebb, biztosabb célpontokat keresni, de Maclin érkezésével egy valódi WR1-et kapott, így várhatóan többet nézeget az elkapói felé is, valamint Charles passzjátékban továbbra is aktív résztvevő marad. Emellett nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy sérülékeny és egy esetleges rossz mozdulat véget vethet a szezonjának is.

Ajánlott draftpozició: Round 8-9 (TE 6-7)

További jelöltek: Zach Ertz, Antonio Gates

Kickerek

Connor Barth

Barth neve nem biztos, hogy sokak számára hangzik ismerősen, mivel tavaly év közben tért vissza a ligába a gyengén teljesítő McManus helyére. A Denver jelenlegi vagy bármikori rugójától sok pontot remélünk, de ezúttal érdemes átgondolni a dolgokat. Barth már nem fiatal és ez olyannyira igaz rá, hogy a rugóereje messze hagy kívánnivalót maga után. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Denver kénytelen volt megtartani McManust is, hogy legyen egy erős lábú kickerük a kickoffok elvégzése végett. Ez pedig bármelyik csapat számára meg nem engedhető luxus. Visszakanyarodva Barthra; a pontosságával nincs baj, de 40 yardról távolabbról igencsak kérdéses, hogy mekkora százalékban értékesíti mezőnygóljait. Ez pedig mondanom se kell, mennyire visszaveti értékét. (Főleg egy olyan ligában ahol az 50+-os mezőnygólok több pontot érnek.)

Ajánlott draftpozició: Max utolsó kör, ha nagyon nincs jobb. (K 8-9)

Matt Prater

Prater meglepő lehet a listámon, mivel tavaly pont ő húzta ki Detroitot a borzasztó rúgószituációból, de ennek ellenére én nem várok sokat tőle. Egyrészt a Detroittól továbbra se várok rengeteg pontot meccsenként, másrészt Prater is hibázgatott az elején, csak az előtte lévőkhöz képest ez nem tűnt fel senkinek.

Ajánlott draftpozició: Utolsó húzás (K 7-8)

Defense

Denver Broncos

Amikor ehhez a kategóriához értem, az első gondolatom a New York Jets volt. Aztán jobban átgondolva a helyzetet inkább a Denver Broncos D-t írtam ide. A Broncos D, mint ahogy pozíciós rangsorunkból kiderült, nagyon jó nevekből áll és főleg a secondary könnyen eliminálhatja az ellenfél akcióit. Azonban ez a védelem több fenyegetéssel is farkasszemet néz. Az első a sémaváltás nehézségeiből adódik. A Broncos védőfala tavaly tökéletesen ölte a futásokat és ezekben a mutatókban a ligaelithez tartoztak. Az új rendszer várhatóan őket viseli meg a legjobban és nem vagyok meggyőződve a hasonló sikerességükről (Knighton távozását se feledjük). A másik gyenge pont a linabacker sor közepének sérülékenysége. Trevathan és Marshall ha egészséges, akkor vitathatatlanul a liga elitjébe emeli az egységet, de előbbi például tavaly kevesebb, mint öt meccset tudott lejátszani, Marshall pedig csavarokkal a lábában kezdi meg a következő szezont. Ezek pedig nem túl jó előjelek a Vadlovak számára. A mögöttük lévők pedig már nem tudják azt a szintet hozni, mint az említett két delikvens. További súlyosbító tényező, hogy a sorsolás se olyan könnyű, így több sok pontot elszenvedő mérkőzésük is lehet. Ezek ellenére se mondanám, hogy borzasztó ez az egység, de a legtöbb rangsor, ami a top5-be teszi őket, véleményem szerint egy kicsit elrugaszkodott.

Ajánlott draftpozició: Utolsó körök (Def 7-8)

Philadelphia Eagles

A másik jelöltem ide a Philadelphia. Ők hagyományosan nem tartoznak a jó védelmek közé, tavaly mégis előkelő helyen voltak a pontok szerzését tekintve. Igaz, ezt elsősorban a special team remeklésének köszönhették. Dani nem biztos, hogy egyet fog érteni velem, de idén szerintem visszakerülnek a helyükre, a mezőny végére.

Ajánlott draftpozició: Inkább ne (Def 20-22)

További jelöltek: New York Jets

Kommentben várom a ti jelöltjeiteket, illetve a cáfolatokat a listámon lévőkre.