A New York Giants a tavalyi szezonban nem tudott beleszólni a Dallas és a Philadelphia NFC East trónjáért folytatott versenyfutásába. Az egyetlen említésre méltó mozzanat Odell Beckham Jr. draftolása és az általa nyújtott produkció volt. Az Óriások borzasztóan kezdték a 2014-es szezont és bár a végére kezdtek életjeleket mutatni, ez elég kevésnek bizonyult. Erősítés több poszton is ráfért volna a csapatra, lapozás után láthatjuk mit tettek ennek érdekében.

 

A Giants nincs egy mozgalmas FA piacon túl. Kevés távozó, kisebb nevű érkezők és egy rakat nem kimondottan alapember újraigazolása van a hátuk mögött. A legjelentősebb tranzakció pedig egy franshise tag kiosztása volt.

Távozók: Antrell Rolle (S, Chicago), Walter Thurmond (CB, Philadelphia)

Kezdjük a sort a távozókkal, mert ez nem fog sokáig tartani. Mindössze két ember hagyta el a csapatot az FA során. Az egyik Antrel Rolle (Chicago), aki 6 évet húzott le New Yorkban és az összes közül, talán az utolsó volt a leggyengébb. Gyorsasága megkopott és szerelésekben sem hozta azt a magabiztos szintet, mint azt megszokhattuk tőle. Ettől függetlenül még nem írnám le őt, de az kétségtelen, hogy nem fog az elit safetyk közé tartozni. A másik távozó Walter Thurmond (Philadelphia), aki két meccsen 67 snap-et játszott, ez alatt pedig összehozott 2 tackle-t. Fantasztikus.

Érkezett/Újraigazolt: J.T. Thomas (LB, Jacksonville), Johnathan Casillas (LB, Patriots), Shane Vereen (RB, Patriots), Marshall Newhouse (OT, Cincinatti), Dwayne Harris (WR, Dallas), Jason Pierre-Paul (Dl, franchise tag), Henry Hynoski (FB, újraigazolt), Chris Ogbonnaya(RB, újraigazolt), Kevin Ogletree (WR, újraigazolt), Mike Harris (CB, újraigazolt), John Jerry (OG, újraigazolt), Mark Herzlich (LB, újraigazolt), Chykie Brown (CB, újraigazolt)

Rá is térhetünk az érkezőkre és újraigazolókra. A legfontosabb történés, ahogy azt említettem, Jason Pierre-Paul franchise taggel való marasztalása volt. Paul egy gyengébb 2013-as szezon után most újra régi fényében látszott tündökölni. Megtartása mindenképpen kulcsfontosságú volt, mert nélküle a Giants irányítósiettetése elég silány lett volna. A 77 tackle, 12,5 sack és  3 forced fumble magáért beszél. El lehet gondolkozni New York-ban, hogy milyen szerződést rakjanak elé megtartása érdekében. Rajta kívül történt még majdem egy tucat újraigazolás, olyan nevekkel, mint a FB Henry Hynoski vagy a RB Chris Ogbonnaya és a WR Kevin Ogletree. Ők azonban nem játszanak olyan komoly szerepet.

Az érkezők névsorával igyekeztek minden fontosnak tűnő posztot betömni, de ez igazából maximum mennyiségben, nem pedig minőségben valósult meg. Az LB sorba két embert is igazoltak. Johnathan Casillas, tavaly a Patriotsban is megfordult, de igazából csak bizonyos felállásoknál és korlátozottabb szerepben játszott, J.T. Thomas pedig a Jaguarsban próbálta pótolni a szezon elején sérülést szenvedő Paul Posluszny-t, egyébként tette mindezt nem is rosszul. A szezon végére eljutott 88 szerelésig úgy, hogy nem kezdő emberként számoltak vele. Shane Vereen (Patriots) futó létére tavaly is inkább a rövid, sokszor menekülő passzok meghosszabbításában jeleskedett és ezt a fiatalabb Manning is előszeretettel használhatja, mikor Beckham és Cruz megnyújtja a pályát. Az OT Marshall Newhouse (Cincinnati) a még mindig pocsék támadófalat hivatott erősíteni, hogy Eli ne feküdjön olyan sokat a hátán. Az utolsó érkező pedig Dwayne Harris (Dallas), kiegészítő szerepkörre számíthat a jelenlegi WR sor mögött.

A Giants nem nagyon bolygatta fel az állóvizet az FA piacon, fontos játékosait igyekezett megtartani. Mindössze Rolle ment el, aki valaha meghatározó volt, de már ő sem volt fiatal. Érkező oldalon Vereen okos döntés, de a többi igazolás is szolgálhat pozitív meglepetésekkel. A támadófal erősítése mindenképpen nagyobb prioritást kellett volna, hogy kapjon, de majd talán a drafton lehet ezt orvosolni.

Értékelés: B

A drafton elég korán húznak, és így valószínűleg megtehetik, hogy az általuk legtehetségesebbnek gondolt falembert vigyék el (Legyen az Brandon Scherff vagy La’el Collins). Nem szabad elfelejteni azonban, hogy itt még majdnem minden poszt top jelöltjei bent lesznek, tehát nem elképzelhetetlen egy esetleges Landon Collins vagy Trae Waynes húzás sem.