A Denver Broncos csapata csúfosan fejezett be  egy ígéretesnek indult évet. Ismét. Nem meglepő, hogy a teljes vezetői stáb kicserélődött az offseason elején, és ezzel valószínűleg egy új korszak kezdődik Coloradóban. A csapat legnagyobb sztárja, viszont az utolsó (?) szezonját kezdi meg. Ezzel a furcsa kettősséggel vágtak neki a vadlovak a márciusnak.

 

A Denver egész FA piaci tevékenysége az új edzők és az általuk hozott új sémák körül forgott. Ezúttal nem voltak akkora nevű érkezők, mint az elmúlt években, de a távozók oldalán se történt akkora érvágás, amitől a csapat esélyei jelentősen megváltoztak volna.

Távozók:

Julius Thomas (TE, Jacksonville), Orlando Franklin (OG, San Diego), Terrance Knighton (DT, Washington), Rahim Moore (S, Houston), Nate Irving (LB, Indianapolis), Mitch Unrein (DT, San Diego), Jacob Tamme (TE, Atlanta), Steven Clark (P, Oakland)

A legjelentősebb távozó Terrance Knighton (Washington), akinek lejárt szerződését nem igyekezett a klub meghosszabbítani. A Pot Roast becenévre hallgató DT, 2014-ben félelmetesen játszott, csapata egyik legjobbja volt futás ellen. A szezon végére azonban elfáradt, és vele együtt esett össze a Denver futás elleni védekezése is. Külföldi sajtóértesülések szerint jelentős túlsúlyt szedett magára és bár a FA piac nyitása előtt még az egyik legígéretesebb védő embernek tűnt a piacon, végül be kellett érnie évi 4 millióval a Redskins-nél. Először úgy voltam vele, hogy mindenképpen meg kell tartani, mert elvesztése nagy érvágás lenne, de egyrészt a Wade Philips által hozott új sémában nem érezné olyan otthon magát, másrészt pont a súlya miatt a hatékonysága is erősen kérdéses a 3-4-es rendszerben.

A másik fontos játékos a védelemből Rahim Moore (Houston). Moore egy jó, de nem pótolhatatlan safety. Évi 4 millióért viszont úgy gondolom igazán megérte volna megtartani, főleg azért mert így elég vékony a Denver S poszton. A csapat azonban nem így döntött, és Moore már Houstonban szedheti le az ellenfél irányítójának passzait.

A támadók oldalán kezdjük a sort Orlando Franklinnel (San Diego). Franklin szintén a sémaváltás áldozata lett. A Kubiak által hozott új támadófelfogásban, a Zone Blocking Scheme-ben kevésbé lett volna használható, mint az eddigi rendszerben, ezért nem annyira marasztalták Denverben. Franklin otthonosan mozgott OG és OT poszton is, elmúlt szezonjaiban rendre jó teljesítményt tett le az asztalra. Legnagyobb hátránya, hogy kevésbé mozgékony, így az új támadófelfogásban, valószínűleg alig tudta volna eredményesen használni a csapat.

Kétségtelenül a legnagyobb név a távozók névsorában Julius Thomas (Jacksonville). Az FA értékelő posztban már javarészt kiírtam magamból a róla gondoltakat. Egy nagyon jó támadófegyver, ha éppen van kedve játszani és van motivációja is. Nem gondolom azonban, hogy ennyi pénzért marasztalni kellett volna. Daniels fele akkora összegért, ugyanolyan jól el fogja tudni látni a rá szabott feladatokat.

További távozók még Mitch Unrein (San Diego), Jacobb Tamme (Atlanta) és Nate Irving (Indianapolis), akik kiegészítő emberek voltak és távozásuk nem fog érzékeny veszteséget jelenteni. (Bár én Irving-el tettem volna egy próbát, ha nem kér ilyen sokat.)

A váltózásokat figyelembe véve, úgy gondolom egyik távozó sem kapott volna akkora szerepet, mint amennyi pénzel marasztalni lehetett volna, így elengedésük indokolt volt.

Érkezők/Újraigazoltak:

Demaryius Thomas (WR, Francise tag), Virgil Green (TE, újraigazolt), Owen Daniels (TE, Baltimore), Shelley Smith (OG, Miami), Vance Walker (DT, Kansas City), Darian Stewart (S, Baltimore), Reggie Walker (ILB, San Diego)

Az érkezők oldalán is hasonló a helyzet, mint a távozóknál. Egy nagyobb név, a többiek kisebb a jövőre nézve építkező jellegű igazolások.

A névsort érdemes Owen Danielsszel kezdeni, aki Julius pótlására érkezett feleannyi pénzért és sokkal jobb hozzáállással. Egész életében követte Kubiak-ot és nagyon jól ismeri az általa képviselt felfogást is. Manninggel ha összeszoknak veszélyesebb célpont lehet, mint Thomas volt. Nem csak a Red Zone-ban, de a pálya egész területén használható célpont.

Shelley Smith-nek nincs sok kezdő tapasztalata az NFL-ben, de annál több a zone blocking scheme-et illetően. A Texans draftolta 2010-ben és itt is ismerkedett meg ezzel a támadófelfogással, amit testközelből láthatott. Sokat volt sérült, de saját bevallása szerint erre a szezonra 100%-os egészséggel készülhet. Ha megtalálják a helyét, akkor egy csiszolatlan gyémánt lehet a futásblokkolásban. Amennyi pénzét érkezett mindenképpen jó igazolás, még akkor is, ha nem 2015-ben robbant nagyot.

Vance Walker, Smith mellett egy másik projekt-játékos, akinek nem 2015 lesz a nagy éve. A DL mélységet hatékonyan tudja ellátni Wolfe és Jackson mögött. Főleg futásblokkolásra alkalmas Walker, aki többnyire középen támadja a lyukakat és mikor pályán volt szép teljesítmény nyújtott eddigi pályafutása során.

Az egyetlen játékos, akinek érkezésével nem feltétlen tudok egyetérteni az Darian Stewart. Nem azért mert Stewart olyan borzalmas teljesítményt nyújtott volna, hanem mert akkor már Moore-t jobb alternatívának tartottam.

Az FA piacra ugyan nem került ki, de érdemes megemlíteni, hogy a csapat hosszabbított Virgil Greennel, aki szintén a futójáték javításához járulhat hozzá. Az pedig korábban kiderült, hogy Demaryius Thomas franchise tag-et kapott, így további egy évig biztosan Denverben tengeti napjait.

Összességében az érkezők nem fogják megváltani a világot, de egy kirakós peremjátékosai lehetnek, akik a csapat mélységét jelentősen segíthetik. A Denver Broncos játéka a következő szezonban merőben más lehet, mint azt megszoktuk tőlük az elmúlt 3 évben. Jelentős erősítés nem érkezett, de a távozók se döntik össze a világot. Az előttünk álló szezon sok kérdésre fog választ adni, de az FA piaci tevékenység alapján a csapat megtartotta rájátszás esélyeit. Igaz, nem erődősőtt lényegében a keret, de az új edzői stáb miatt megelőlegezem a pozítiv hozzáállást a csapathoz.

Értékelés: B-