Viszonylag csöndes FA piacnak ígérkezett ez az idei Seattle-ben, előzetesen néhány távozót biztosra, vagy majdnem biztosra lehetett venni, és az is valószínű volt, hogy olyan nagyon sok pénz sincs jó nevű szabadügynököket leigazolni. Aztán egy kisebb és egy hatalmas szenzációval mégis sikerült napokra elfoglalni az újságok címoldalainak egy részét, de emellett is nagy volt a jövés-menés.

Újraigazolták: Anthony McCoy (TE), Mike Morgan (OLB), Will Tukuafu (FB), Jesse Williams (DT)

Hosszabbított: Marshawn Lynch (RB), Jermaine Kearse (WR), Ricardo Lockette (WR), Greg Scruggs (DE)

Érkezett: Jimmy Graham (TE, csere-Saints), Ahtyba Rubin (NT, Browns), Cary Williams (CB, Eagles), Will Blackmon (CB, Jaguars)

Távozott: Byron Maxwell (CB, Eagles), James Carpenter (G, Jets), Max Unger, (C, Saints) Malcolm Smith (OLB, Raiders), O’Brien Schofield (DE, Falcons), Jeron Johnson (SS, Redskins), Tony Moeaki (TE, Falcons), Bryan Walters (WR/KR, Jaguars)

A kisebb Lynch szerződéshosszabbítása volt, ami ugyan végül papíron egy kétéves szerződés valójában a gyakorlatban csak az biztos, hogy BeastMode 2015-ben marad Seattle-ben.

A nagyobb meg természetesen a Graham-deal. Nem Carrollék fogják blokkolni megtanítani az egykori Szentet, de talán nem is kell. Wilsonnal és Lynch-csel a backfielden nagyjából végtelen lehetőséget jelent a támadók oldalán egy vérbeli red zone célpont TE. Két TE-s felállásokból például várhatóan rengeteget fogunk idén látni északnyugaton. Grahamért cserében látszólag sokat (Unger + 1. kör) adott a Seahawks, valójában azonban racionális döntés született. Patrick Lewis-szal a kezdőben ugyanis veretlen maradt a Hawks, sőt ő volt a center akkor is, amikor a 16. héten a Cardinals ellen 267 yardot futott a csapat, így a vezetőség úgy döntött, hogy a fiatal Lewis-ra bízza a fal közepét. Az az első kör pedig valójában inkább egy 2. és egy 4. körös picket jelent, mert Carrollék idén is biztosan letrade-eltek volna. De egy átlagosnál gyengébb drafton így is 11 pickje van a Seahawksnak, így ez is vállalható veszteség volt, így összességében ha azt nem is merném kijelenteni, hogy a Seattle járt jobban, de azt igen, hogy a részükről ez egy jó üzlet volt

.

Mint ahogy arra számítani lehetett távozott Maxwell, Smith, Carpenter és Johnson is, előbbi helyére érkezett Cary Williams és Will Blackmon, de velük egyelőre csak sűrűbben lesznek az öltőzőben, többen nem. Utóbbiakért pedig nem kár, Carpenter helyére viszont draftolni kell valakit, így most azt gondolom, hogy a második kör végi választásával ide fognak húzni Schneiderék, aztán persze a Seattle-nél ki tudja… Mint ahogy előbb említettem 11 pickjük van, nagy meglepetést nem várnék tőlük, rengeteg projekt játékos fog érkezni, köztük jó néhány akiről még packnation se hallott soha, a 11 ember jó eséllyel fele nem lesz szeptemberben rosteren. Továbbá a Brownstól jött még Rubin, aki ugyan egy jó NT, de Mebane és Hill is jól játszott a sérüléseik előtt, így inkább csak rotációban vagy előbbiek újabb sérülése esetén fog pályára kerülni. Érdemes megfigyelni, hogy azok a csapatok, ahol egy korábban – a ranglétra más fokán ugyan, de - Seattle-t is megjárt HC vagy GM dolgozik, mennyire aktívan szemezgettek a csapat szabadügynökei közül, illetve ez Blackmon esetében fordítva is működött.

Összességében nehéz értékelni a Seahawks elmúlt két hónapját, a sok mozgás ellenére igazán jelentős veszteség csak Maxwell, Unger és az 1. körös pick volt, de Maxwell tulajdonképpen biztos volt, hogy távozik, utobbiakért pedig jött a vöröshajú TE. A Graham-deal megítélésétől függ elsősorban az értékelés, de mint az fentebb kiderült én pozitívan állok hozzá.

Értékelés: B