Tavaly megtört a jég és nem 8-8-cal zárta a szezont Amerika Csapata. A támadókra sok panasz nem lehetett, a védelemre viszont ráfért egy kis vérfrissítés. Ennek szellemében a 8 drafton érkezett játékosból 5 a védelem erősítésére szántak, ebből is rögtön az első két picket. Lássuk mit alkottak idén a játékosbörzén a Dallas Cowboysnál. 

1/27, Byron Jones (CB), Connecticut

Rendkívül atletikus, remek ösztönökkel rendelkező CB, emellett iszonyat gyors, hosszútávon is simán leköveti az elkapókat. Viszont az irányváltásokkal vannak problémái, egy dörzsöltebb elkapó simán beültetheti a hintába. Vannak bőven olyanok, akik szerint kockázatos pick is lehet belőle, lévén tavaly összeszedett egy olyan súlyos vállsérülést, ami miatt a teljes hátralévő szezont ki kellett hagynia. Az viszont mindenképpen mellette szól, hogy hiányposztra érkezett a Boyshoz, tavaly a dallasi secondary 236,5 yardot engedett meccsenként, ami csak a 16. helyre volt elég a 32 fős ligában. Waynes, Peters, Johnson is kiment már mire a Dallas jött, teljesen védhető választás akkor is, ha előzetesen az sem volt elképzelhetetlen, hogy csak a 2. körben megy ki Jones. Safety poszton is bevethető, abszolút jó választás! Sikeres felkészülést követően, amennyiben a válla teljesen rendbe jött, simán a kezdőben találhatja magát már az első mérkőzésen is, ráadásul hozzáállása is példás, igazi vezére lehet majd a védelemnek.

2/60, Randy Gregory (DE), Nebraska

Újabb karakterproblémás játékos, nincsenek amúgy se kevesen Dallasban. Nem az eszéről lesz híres, a sokak szerint top10 tehetségnek tartott Gregory ugyanis képes volt a Combine-on megbukni egy pozitív drogteszttel. Jerry Jonest az ilyenek nem szokták nagyon izgatni, képest volt az offseasonben Greg Hardyt is leigazolni, aki nem csak egy füves cigivel hívta fel magára a figyelmet. Tehetsége alapján simán kimehetett volna az első körben is, de az off-field dolgai sok csapatot elrettentettek. Posztjához képest elég vékony (nincs 110 kg), fel kell majd rá pakolni jó pár kiló izmot és a technikáján is lesz mit csiszolni. Az egyik legnagyobb problémája, hogy sérülékeny. A teljes 2012-es szezont kihagyta lábtörés miatt, 2014-ben is kihagyott két mérkőzést, további kettőn pedig sérülten lépett pályára. Az előbb említett Hardy 10 meccses eltiltással kezdi meg a 2015-ös szezont, ezzel is indokolható a választás, no meg a pocsék pass rush feljavítása sem elhanyagolható. Annyira megörült, hogy a Dallasnál játszhat majd, hogy egy igen “diszkrét” Cowboys tetoválással ünnepelte meg draftolását. Ha kezelni tudják problémás személyiségét akkor hatalmas steal lesz a 60. helyen draftolt DE.

3/91, Chaz Green (OT), Florida

Az első OL választása volt a Dallasnak a háromból, akik a draft kapcsán érkeztek a csapathoz, ebbe most beleszámoltam La’el Collinst is, akivel már meg is született az egyezség. A Dallas fala legendásan jól teljesített a tavalyi szezonban, ráadásul sikerült nagyjából egyben tartani ezt a remek egységet. Doug Free szerződését meghosszabbították az off-seasonben, ráadásul a többiek közül is csak Ronald Leary szerződése jár majd le jövőre. Ennek tükrében kicsit érthetetlen plusz három OL játékos szerződtetése. Green játszott jobb és bal tackle-t is, inkább QB protectben, mint run-blockban jeleskedik. Bőven elérhető lett volna hátsóbb körökben is az előzetes vélemények alapján, kicsit érthetetlen pick. Kezdő csak akkor lehet belőle ha Free újra lesérül, addig csak a másodvonalban kap majd lehetőséget, vagy a harmadikban Collins miatt.

4/127, Damien Wilson (ILB), Minnesota

A poszt érthető, a játékos nem. Wilson egy teljesen átlagos atléta, átlagos sebességgel, semmiben sem kiemelkedőek a fizikai képességei, 4. körben kicsit korai. Jobb csapatok ellen látványosan szenved a pályán. Erősségei közé tartozik, hogy zone coverage-ben egészen használható, jól olvassa a QB szándékait. Az előző pickhez hasonlóan őt is korábban választották, mint ahol indokolható lenne.

5/163, Ryan Russell (DE), Purdue

7/236, Mark Nzeocha (LB), Wyoming

7/243, Laurence Gibson (OT), Virginia Tech

7/246, Geoff Swaim (TE), Texas

Russell személyében a DL kapott még egy szint mélyítést, atletikus, posztján remek gyorsasággal rendelkező DE. Emellett hosszúak a kezei, pass rushban viszont nem jeleskedik túlzottan, 4 év alatt mindössze 10 sacket szerzett, bár az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a fal többi tagja ennél is szerényebb teljesítményt nyújtott. Sokat elárul róla, hogy a Purdue egyetlen játékosa idén, aki elkelt a drafton. Mark Nzeocha Németországból érkezett az Egyesült Államokba a középiskolát követően. A 2013-as szezonban nyújtotta eddigi legjobbját, tavaly idő előtt véget ért a szezonja egy térdsérülés miatt, ezért nem várták, hogy elkel majd a drafton. Ráadásul idősebb is társainál, hiszen már 25 éves, ennek ellenére atletikusságával nem lesz gond, de kétlem, hogy az 53-as keretbe bekerülhet. Swaim inkább blokkoló, mint elkapó TE, nem kiemelkedő atléta, maximum a speciális egységbe férhet majd be.

A draft után nem sokkal Jerry Jones meggyőzte La’el Collinst, így ő lett a harmadik OL játékos akivel bővült a keret. Collins stabil első körös prospect volt, de rendőrségi ügybe keveredett. Gyilkossági ügy miatt hallgatták ki, elsőre csak tanúként, de amíg nem tudta magát tisztázni, addig Collins ügynöke mindent megtett, hogy elérje, ügyfele ne legyen draftolható, mint utólag kiderült nem volt rá szükség, nem volt olyan csapat, aki be merte volna vállalni. Miután kiderül, hogy ártatlan, és mindenben tisztázni tudta nevét, hatalmasat fogott vele a Boys.

Összességében én ezt nem látom annyira tragikusnak, mint sokan, nem ritkák a C- vagy annál rosszabb értékelések sem a Dallas kapcsán. Jerry Jones egy hatalmas ripacs, megosztó személyiség, de a problémás játékosok kezelése rendben van Dallasban. Az egyik legnagyobb hiányposztjukat megoldották, DE is érkezett Hardy pótlására, amit hiányolok az az RB. Az értékelésbe beleszámítottam Collins megszerzését is.

Értékelés: B-