Green Bay-ben idén is csendben, nyugalomban telt eddig az offseason. De ez egyálatlán nem jelenti azt, hogy gyengült volna Aaron Rodgers kompániája, sőt!

 

Amióta Ted Thompson a GM Green Bay-ben, a csapat nem nagyon aktív az FA piacon. Idén sem volt ez másképp. Ted Thompson csapatépítési filozófiája egyszerű: Az alapoktól kell kezdeni, erős, a klubhoz lojális játékosokból kell egységet kovácsolni. Ennek pedig a legjobb módja a saját nevelésű, draftolt játékosok összecsiszolása, a szabadügynök-piacról csak speciális igényeket kell és szabad kielégíteni. Thompson szilárdan hisz ebben a rendszerben, és az idő eddig őt igazolta. Ékes példája ennek a Super Bowl XLV győztes csapata, a 22 kezdő játékosból 19, a teljes 53-as rosterből 49 játékos Thompson által került a csapathoz. Ennek szellemében északon csendben telnek az offseason napjai.

Érkezők: Kyle Sebetic (CB), Josh Francis (LB)

Hát most erről mit lehet írni? Sebetic kemény egy hetet töltött el a Giants gyakorlócsapatában, miután az egyetemi “másodosztályban” vitézkedő Dayton Flyerst elhagyta. Szimpatikus srác, de nem hiszem, hogy megéli az 53-as rostert. Vele kapcsolatban a legérdekesebb tény az, hogy ízig-vérig wisconsini srác, nagy álma vált ezzel valóra, hogy gyermekkori kedvenceinél kapott lehetőséget. Francis az IFL-ből érkezett a Fagyott Tundrára. A West Virginián végzett, majd megjárta a CFL-t is, mielőtt az IFL-ben játszó Wichita Falls Nighthawks játékosa lett. Igazi A+-os igazolások ezek. A végső keretbe nem látom hogyan fognak eme a srácok beférni, maximum majd elbohóckodnak a gyakorlócsapatban, semmiképp nem várok tőlük semmit.

Újraigazoltak: Bryan Bulaga (OT), Randall Cobb (WR), Letroy Guion (NT), B.J. Raji (NT), Scott Tolzien (QB)

Az eddigi holtszezon legfontosabb híre Green Bay-ből, hogy Randall Cobb és Bryan Bulaga hosszú évekre elkötelezte magát a csapathoz. Bulaga megtartása kulcsfontosságú volt a csapat számára, egy összeszokott, több évig együtt dolgozó offense fal kincset ér. A stabilitás most garantált, a 2016-os szezonra is szerződéssel bír az egész fal. Mindkét szerződéssel maximálisan egyet értek, ráadásul Bulagát sikerült szerintem a piaci értéke alatt megtartani (gondoljunk csak Parnell horror szerződésére). Évi 6,75 milliót kap majd, ami bőven megéri majd a csapatnak, főleg ha egészséges tud maradni. Ugyanis kicsit üvegtestű szegénykém, jó formán ez volt az első szezonja amit értékelhető módon végig tudott játszani. Ám ahhoz semmi kétség sem férhet, hogy ha egészséges, akkor egészen magas szinten képes játszani. Tudta ezt Thompson is amikor elé rakta a szerződést, ugyanis a kontraktusa rengeteg roster bónuszt tartalmaz, amit érthető módon csak akkor kap a kis kezébe, ha egyben marad és játékra képes lesz. Cobb megtartása is teljesen érthető. Rodgers legbiztosabb célpontja, akit bármikor elő lehet venni egy harmadik és 18-as szituációnál is. Igaz, hogy slot receivernek nem szokás évi 10 milliókat adni, de azt hiszem ez még pont az a határ, amit még megért a csapatnak.

Raji és Guion megtartásával is maximálisan egyetértek. Egyszerűen muszáj volt mindkét falembert visszaigazolni, mert ha őket is elbukja Thompson, akkor 3 hatalmas lyukkal mehet majd a draftra, ami nem túl szerencsés. Elég fejtörést fog neki így is okozni az ILB és a CB poszt megoldása. Rajitól nagy évet várok, igazán adósa már a szurkolóknak, egy a 2010-es szezonban mutatott jó játékkal. Egy éves prove-it szerződést kapott, és amennyiben olyan hévvel csinálja végig a felkészülést mint tavaly, akkor igazán nem lehet majd rá panasz.

Távozók: A.J. Hawk (ILB, Bengals), Davon House (CB, Jaguars), Tramon Williams (CB, Browns), Brad Jones (ILB, Eagles), DuJuan Harris (RB, Vikings), Jarrett Boykin (WR, Panthers), Derek Sherrod (OT, cut)

Végignézve ezt a listát igazán senkiért nem nagy kár. Hawk végtelenül szimpatikus játékos, de már nem képes azon a szinten játszani ami elfogadható lenne. 2 évre igazolt a Bengalshoz, ahol kimondva is az LB sor mélyítése miatt lett rá szükség, nem állandó kezdőként. Tökéletes levezetés lesz neki szülőállamában játszani még egy kicsit, mielőtt végleg szögre akasztja a sisakját.

Williams miatt sem sírok, az egykori undrafted játékos, már semmiképp nem ér évi 6-7 millió dollárt. Ő is Thompson felfedezettje, igazi Packer, furcsa lesz más mezben látni. A Clevelandnél megint jó pénzt fog keresni, nem hibáztatom, hogy elfogadta azt a szerződést. Lehet a környezetváltozás jó hatással lesz rá és kicsit összeszedi magát. House évi 6 millióért ment a Jaguarshoz, ő az egyik ékes példája annak, mennyire elszálltak a defensive backek fizetései idén. Ha Williams kapcsán azt mondhattuk, hogy már nem ér ennyi pénzt, akkor House esetében azt mondhatjuk, hogy még nem ér ennyit. Eddig Green Bay-ben csak rotációs játékos volt, hosszútávon még nem bizonyított, meglátjuk mit kezd a lehetőséggel, ami most az ölébe hullott.

Brad Jones a leggyengébb LB volt a rosteren, érte abszolút nem kár, Harrist viszont nem értem. Ha jól számoltam ő a hetedik RB most a Vikings keretében, én nem tudom mire számít. Mondjuk az is tény, hogy Lacy és Starks mögött nem sok szerep jutott neki eddig. Boykin távozása is érthető, erős most a WR állomány a csapatnál, érthető, hogy máshol próbál szerencsét, ahol jóval több játékidőt kaphat. Sherrod pedig még év közben lett kivágva a folyamatos gyenge szereplése miatt, az egykori első körös falember hatalmas bustnak bizonyult sajnos…

Összességében teljesen rendben van ez így, akit kellett megtartott TT, a gyengébb játékosokat kirostálta, okosan, szépen építgeti a csapatot évről évre. Peppers szerződését sem kell átstrukturálni, bőven belefér jelen helyzetben is a sapka alá. Ha levonjuk az 5-6 millió dollárt, amit majd a draftolt játékosok fizetése fog elvinni, akkor is egy jó 10 milliós szabad helye marad majd a csapatnak. Ami egyáltalán nem baj, jövőre el lehet majd kezdeni Lacy és Bakhtiari szerződését is összerakni.

Értékelés: A