Chip Kelly elhozta az armageddont Philadelphiába, ám, hogy ebben a kataklizmában a megváltó, vagy a sátán szerepét játsza, még nem derült ki egyértelműen.

 

2014-ben, zsinórban második 10-6-os szezonját produkálta a Philly a Chip Kelly nevével fémjelzett érában. S bár a rájátszás nem jött össze a csapatnak, konstans playoff résztvevő csapatról beszélhetünk. A legnagyobb változás az előző évekhez képest, hogy a 2015-ös szezontól kezdve Kelly gyakorlatilag teljhatalmat kapott a csapatnál és immár a GM-i feladatokat is ő fogja ellátni. Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, az én személyes véleményem szerint az az egészségesebb, ha ezt a két fontos posztot két különböző, de remek összhangban dolgozó ember látja el. Láttunk már embert belebukni ebbe a fajta kettős szerepbe (Mike Sherman, Packers), és olyat is akinek bejött (Belichick), semmi esetre sem szeretném Kellyt előre eltemetni, de kétkedéssel figyelem eddigi munkásságát, amit az offseasonben produkált. Vagy teljesen elment az esze, vagy valamit nagyon tud, amit egyenlőre más nem. Alighanem ez majd csak szeptemberben fog ténylegesen kiderülni.

Távozók: Nate Allen (S, Raiders), Trent Cole (LB, Colts), Bradley Fletcher (CB, Patriots), Todd Herremans (G, Cotls), Jeremy Maclin (WR, Chiefs), Casey Matthews (LB, Vikings), Cary Williams (CB, Seahawks), James Casey (TE, Broncos)

A legnagyobb érvágás kétségtelen Maclin elvesztése, a Chiefs számára aranyat ér egy kompetens elkapó, hiszen a Kansas drukkereknek nagyon meg kell magukat erőltetni, hogy emlékezzenek az utolsó WR által elkapott TD-re. 5 évre 55 millióért enyhén túlárazták Maclint, de a szükség nagy úr alapon le kellett nyelni ezt a békát. Maclin élete szezonját fogja futni szerintem, tavaly 1318 yardig és 10 TD-ig jutott, abban a Chiefsben, ahol rajta kívül nem lesz értelmes elkapó simán meglehet a 1500+ yard is neki (feltéve ha Smith mer majd 2 yard fölé dobni). Az Eagles szurkolók nyilván bánják a remek WR elvesztését, de ennyi pénzért nem csodálom, hogy nem tartották meg, főleg hogy a rosteren van a roppant tehetséges Jordan Matthews is. Nate Allen horror szerződést kapott a Raiderstől, ez megint csak egy olyan ajánlat, amit nem szabadott megfejelni az Eagles részéről. 4 évre 23 millió az valami nevetségesen sok, Allen egyszerűen nem ér ennyit. A passz elleni védekezésre amúgy is ráfér egy marha nagy upgrade, nem kár Allenért. Casey Matthews követte tesóját az NFC North-ba, így most már évente kétszer ölelkezhet Clay Matthews-zal a mérkőzések után. Ezenkívül mást nem érdemes róla elmondani, nem egy kezdő kaliber.

Herremans egy évre 3,5 milliót kapott a Coltstól, ennyit szerintem megért volna az Eaglesnek is. Rendben volt az a fal, a Coltsnak simán megért ennyit, egy kezdő kaliber guard. Trent Cole szintén a Colts csapatát választotta, évi 8 millióért. Az egyik legjobb védője volt az Eaglesnek, egy kiváló passrusher. 10 évet húzott le a csapatnál, 85.5 sacket szerzett ennyi idő alatt, de már 32 elmúlt és a 8 millió már enyhén sok érte. Az ő elvesztése bizonyára érzékenyen érinti a drukkereket, de hát minden történet egyszer véget ér. Cary Williamsben én nem tudom mit láttak Seattleben, egy simán tök átlagos CB, hogy brusztolt ki magának évi 6 milliót az számomra rejtély.

Trade: LeSean McCoy -> Kiko Alonso (Bills)

Nick Foles + 2015 negyedik kör + 2016 második kör -> Sam Bradford + 2015 ötödik kör + 2016 ötödik vagy hatodik kör

Az egyik csere szerintem érthető és védhető, a másik nem. Kezdjük az elsővel, Alonso kétségtelen az egyik legtehetségesebb LB most a ligában. Igaz, hogy az előző évet sérülés miatt kihagyta, de ha teljesen felépül és hozza a 2013-as játékát, ne adj isten még fejlődik is, akkor hatalmas upgrade-et jelent majd a védelembe. És ezt Kelly is nagyon jól tudja, lévén ő edzette az egykori Oregon játékost az egyetemen. Ráadásul a Billst is meg tudom érteni, Shady személyében egy igazán sokoldalú, elkapásokban is jeleskedő futót kaptak. Nagy közönségkedvenc volt Philadelphiában, igazi ikon, a szurkolók szemében a Chip Kelly féle armageddon legnagyobb csapása, ebben biztos vagyok. De érkezett helyette egy másik sztárfutó, bár gondolom ez nem nagyon nyugtatja meg a szőrös szívű szurkoló tábort. Nekem ez a csere tetszik, nagyot fogott ezzel Kelly és a szurkolók is megbékélnek majd előbb utóbb (a pótlásától annyira már nem vagyok elragadtatva, de erről majd később).

A másik csere már közel sem tetszik ennyire. Bradford jobb QB, mint Foles, de képtelen egyben maradni és veszett drága. Ezzel a cserével csak a Rams járt jól, ezt nem is részletezném tovább, ahány ember annyiféle vélemény és értelmezés, ez egy jó F--- az Eagles részére tőlem.

Érkezők: DeMarco Murray (RB, Cowboys), Walter Thormund (CB, Giants), Byron Maxwell (CB, Seahawks), Ryan Mathews (RB, Chargers), E.J. Biggers (S, Redskins), Miles Austin (WR, Browns), Seyi Ajirotutu (WR, Chargers), Tim Tebow (QB, Vatikán, Kanada, Oroszország, közvetítő fülke)

Maradók: Mark Sanchez (QB), Brandon Graham (LB), Cedric Thornton (DE)

Az érkezők között is vannak érdekes igazolások. Shady helyére jött Murray és Mathews, ebből inkább a második értelmezhetetlen számomra, teljesen feleslegesnek érzem. De! Van itt egy hatalmas de is, ugyanis Murray szerintem visszalépés Shadyhez képest. Egyrészt egy igazi fumble gép, sérülékeny is, és azok táborát erősítem, akik szerint őt a Dallas O-fala tette naggyá az előző szezonban. Ezek tudatába akár védhető is Mathews igazolása (bár szerintem még ezzel se), biztosra akart menni Kelly.

A legnagyobb fogás a fenti listán Maxwell. Az Eaglesnek égető szüksége volt egy igazán jó CB-re, Maxwell tökéletes választás. A Seahawksnál edződött kiváló corner nagy lökést fog adni a passz elleni védekezésbe. Lehet kicsit szívni a fogakat, hogy az évi 10 millió sok, de ha figyelembe vesszük mennyire túlárazták idén a CB-ket, én nem érzem soknak. A jó játékosokat igen is meg kell fizetni, ára van a tudásnak!

Maclin elvesztését követően két WR is érkezett a csapathoz, jelesül Austin és Ajirotutu. Hát egyik sem fogja érdemben pótolni Maclint. Austin már nem fiatal, ráadásul folyamatosan sérülésekkel küzd, ami nagyban hátráltatja a sikeres szereplésben, de legalább alig fizetnek neki (1 év 2.3 m $).

Brandon Graham szerződtetése is maximálisan érthető, egy remek passrusher, hiányozna nagyon a csapatból, 4 év 26 millió szerintem teljesen rendben van. Katonadani enyhén szkeptikus vele kapcsolatban, eddig csak szituációs feladatokat kapott, most viszont, mint teljes értékű OLB-ként kell helytállnia.

Tebow hát ő meg Tim Tebow, nem értem Kellynek hogy jutott eszébe, de vélhetően most már tényleg az utolsó sanszát kapja meg a profik között. Ha megéli az 53-as keretet csak is, mint szituációs QB tudom elképzelni (vagy fullback, TE esetleg), trükkös játékoknál. De, hogy hosszútávon kezdő legyen az esélytelen, de azért drukkolok neki, szimpatikus játékos. Sanchez is marad még, 2 éves szerződést kapott. Tavaly nem fejelte le senki seggét, ez mindenképpen előrelépést jelent.

Azt, hogy mi jár Kelly fejében szerintem lassan már őmaga sem tudja. Azt mindenesetre elérte, hogy ez az offseason róluk szóljon. Mit akar kezdeni Bradforddal? Mennyit áldozna be Mariotáért? Lassan teljes könyveket lehetne megtölteni a mindenféle konspirációs teóriákkal és amíg el nem érkezik a draft első napja, nem is leszünk okosabbak a témában. Akkor vélhetően mindenről lehull a lepel és végérvényesen kiderül, hogy Chip Kelly egy Isten adta tehetség vagy egy megveszekedett bolond. Kicsit úgy érzem mint a Lost sorozatot, nagyot akartak ütni, aztán a végére annyira magukba keveredtek, hogy semmi jó nem sült ki belőle. Nem is értékelném ezt egyelőre, mert ez még az F-től az A-ig minden lehet.