A mai napon megkezdjük az utolsó AFC-s csoport értékelését, jelesül az AFC North kerül terítékre. Azon belül is a csoport győztes Steelers háza táján nézünk szét.

 

Nem volt nagy a mozgás a tavaly 11-5-ös mérleggel végző acélvárosiak otthonában. Olyannyira nem, hogy már-már Green Bay-i magasságokba emelkedett az FA piaci aktivitásuk, Ted Thompson és Kevin Colbert minden jel szerint nagyon összebarátkozhattak a Combine alatt. Tény és való, nem is nagyon voltak eleresztve, már ami a sapka alatti helyet illeti. Ennek szellemében nem is voltak aktívak a piacon, szóval mielőtt neki kezdenénk kielemezni a kemény 1 db igazolásukat, vessünk egy pillantást Mike Tomlin pár napja elejtett kijelentésére (egyrészt mert érdekes, másrészt meg foglalja a helyet). A Steelers vezetőedzője ugyanis bírt egy olyan végtelenül szerény megnyilvánulást tenni, miszerint minden adott ahhoz, hogy jövőre a Kohászok rendelkezzenek a legjobb támadóalakulattal.

Van alapja a véleményének

A jó támadóegység alapja az erős offensive line. Pittsburghben ez adott, a DeCastro, Gilbert, Pouncey, Foster, Beachum nevekkel fémjelzett fal kétségtelenül a liga élmezőnyébe tartozik. Az már más kérdés, hogy a depth az azért hagy kívánnivalót maga után, de a kezdők mind átlagon felüliek. A leggyengébb láncszem a gépezetben talán a left guard, Ramon Foster, de még ő is bőven elfér az ötösfogatban. Ez a fal konkrétan mindenben jó. Remekül blokkolnak futáshoz, jól védik meg Big Bent (2014-ben 33 engedett sack, tízzel kevesebb mint két éve), szóval kétségtelen, hogy az offense ezen része rendben van.

Elkapó fronton felemás helyzetben vannak, Antonio Brown tavaly a liga legtermékenyebb elkapója volt. Itt talán csak a kisegítő személyzettel szemben lehetnek kétségeink. Martavis Bryant és Markus Wheaton a további két értékelhető elkapó egy pár ligával lejjebb játszik Brownhoz képest. Még szerencse, hogy Bell egy olyan futó, aki az elkapásokban is jeleskedik. No meg ott van Heath Miller is, aki szintén a liga elejébe tartozó tight end. A másik kulcseleme ennek a remek offensenek, az előbb említett Le’Veon Bell. A most harmadéves futó 2000+ yardot szorgoskodott össze futásokkal és elkapásokkal 2014-ben, ezzel a legeredményesebb Kohász volt tavaly.

Lopott becenév a '82-es Dolphins védelmétől

Összességében, akár még igaza is lehet Mr. Tomlinnak, csak hát a bibi az a történettel, hogy a kezdők kétségtelenül a jobbak között vannak, ellenben az egész offense mélységét egy langyos pocsolyához lehetne hasonlítani. Akármelyik alapember a pálya szélére kerül 1-2 meccsre, ne adj isten tovább, az komolyan bajokat jelenthet a gépezet számára. Szóval ha ítéletet kéne mondani Tomlin megnyilvánulása felett, akkor lehet benne ráció. Eddig is az élmezőnybe tartoztak, gyengülni nem gyengült az offense, viszont nem is erősödött. Ellenben ahhoz, hogy eme kijelentés a szezon végére érvényt nyerjen, még egy fokozattal feljebb kell kapcsolni, ugyanis olyan támadóalakulatok versenyeznek ezért a címért, mint Tom Brady és kompániája, az Aaron Rodgers nevével fémjelzett északi haderő, Andrew Luck és az évről-évre keményebb Colts csapata, Russell Wilson és az a Marshawn Lynch, aki mégse vonul vissza.

A szép nagy kitérő után lássuk mit alkotott a Steelers az FA piacon:

Érkezők, maradók: DeAngelo Williams (RB, Panthers), James Harrison (LB, re-signed), Arthur Moats (LB, re-signed), Matt Spaeth (TE, re-signed), Darrius Heyward-Bey (WR, re-signed), Ben Roethlisberger (QB, hosszabbítás)

Az egy szem igazolásuk eddig az offseasonben a Panthers kiöregedő running backje. Nem nagyon értem ezt az igazolást. LeGarrette Blountot szezon közben kivágták, de back up RB-nek bőven jó a tavaly draftolt Dri Archer is. Williams két évre érkezett 4 millió dollárért, amiből 1.3 millió a garantált tartalom. Ha a Raidersről vagy a Jaguarsról lenne szó, azt mondom rendben van, ott szeretnek esztelenül sok pénzt költeni a semmire, csak a különbség az, hogy ott van is miből. A Steelers meg nem áll annyira jól a sapkával, hogy kivágjon az ablakon évi 2 millió dollárt. Tavaly mindössze 6 meccsen tudott pályára lépni, és csak 3.5 yardot bírt átlagolni egy olyan fal mögött, ahol Jonathan Stewart 4.6-ot. Ez az igazolás önmagában nálam egy sima C- vagy D+, egyszerű pénzkidobás.

Jött, de minek?!

Az újraigazolások pedig nem sok szót érdemelnek. Egyik sem kezdő kaliber, inkább csak a mélyítés érdekében történt hosszabbítások ezek. Az egyedüli kivétel talán Harrison, de már ő is túl van karrierje csúcsán, megkoptak már azok az ízületek, utolérte az idő vasfoga. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem a pályán, mintsem az öltözői jelenléte miatt ér még a Steelersnek évi 1.35 millió dollárt. No meg azért, mert annyira trágya az LB felhozatal, hogy nincs más alternatíva (Timmons és Shazier ketten kevesek egy 3-4-es védelembe).

Végezetül Roethlisberger szerződése se meglepetés. Egy 320 milliós országban, ahol képtelenek kinevelni 32 jó irányítót, ott minden átlag feletti QB aranyat ér. Big Ben pedig akár magát is aranyba öntheti, annyi zöldhasút kapott, hogy 2019-ig a csapatnál maradjon. Eli Manning dörzsölheti a tenyerét, ő is szerződése utolsó évébe lépett, jó iránymutató lehet neki Roethlisberger szerződése, arra, hogy mire számítson (bár marhára remélem, hogy ennek a töredékét se kapja).

Távozók: Brice McCain (CB, Dolphins), Jason Worilds (OLB, retired), Brett Keisel (DE, cut), Troy Polamalu (S, cut vagy retired), Lance Moore (WR, cut)

Más csapathoz távozó játékosok legalább olyan rengetegen vannak Pittsburghben, mint ahányan érkeztek, kemény egyetlen fő. Brice McCain nevének utána kellett néznem megmondom őszintén, annyira nem tudtam hova tenni. Egy éves szerződéssel érkezett tavaly, még cserének is gyenge, így nem csoda, hogy nem hosszabbítottak vele. A további 2 kivágott úriemberrel összesen 3 millió dollár helyet nyertek (így lett összesen 7 millió). Worilds visszavonult, Polamalu távozásával pedig végleg lezárul egy korszak, és az egykor rettegett Steelers védelem bekerül az NFL történelemkönyvébe. Helyüket egy kivételesen tehetséges offense veszi át, hogy ez jó vagy sem, azt döntsék el a Pittsburgh szurkolók.

Már semmi sem a régi...

Draft előre tekintés:

Mint fent kifejtettem, a támadók oldalára a hátsóbb körökből mindenképpen kell majd a mélyítés, gyakorlatilag bármilyen posztra nyugodtan húzhatnak, mert el fog férni a keretben a depth miatt. Az első köröket viszont feltétlen a védelembe kell majd áldozni, ezen belül égető szükség van egy jó CB-re, safetyre valamint egy pass rusher OLB-re.

Mindent egybevetve egyenlőre felemás ez a csapat. Kőkemény offense egy folyamatosan puhuló védelemmel.

Értékelés: C

Azért kapnak közepest, mert az egy szem igazolásuk egy teljesen értelmezhetetlen öreg RB, ahelyett, hogy a folyamatosan gyengülő védelembe hoztak volna egy legalább közepes játékost. Igaz, nem is nagyon volt mozgásterük, de ami volt, azt se jó helyre költötték.