A tavaly 2-14-es szezont produkáló Tampa Bay egész éves teljesítményével kiérdemelte, hogy a 2015-ös Draft első helyén húzhassanak. Fontos volt a Tampa számára, hogy jó draftot tegyenek le az asztalra, lévén az FA piaci szereplésük nem feltétlen sikerült valami fényesen. A tavalyi szezonban nagy meglepetésre egészen sokáig versenyben voltak a rájátszásért is, köszönhetően a csoport többi tagjának szenvedésének. Idén várhatóan nem építhetnek erre, erőből kell kiharcolni majd a továbbjutást, lássuk miként abszolválták az ehhez vezető első lépést, miként szerepeltek a drafton.

 

1/1, Jamies Winston (QB), Florida State

Nincs mit ezen nagyon ragozni, a két top irányító közül Winstont választotta ki 1/1-re Jason Licht, aki második éve irányítja a Kalózókat, mint general manager. A pick abszolút nem lepett meg senkit, gyakorlatilag hosszú hetekkel előre lehetett tudni, hogy Winston lesz a szerencsés választott (már ha lehet ezt szerencsének nevezni). Kétségtelen, hogy jelenleg Winston a legjobban felkészült irányító ahhoz, hogy megállja helyét a profik között. Kicsit éretlen, ha le tudja vetkőzni gyerekes baromságait és csak a munkára koncentrál, akkor vele a Tampa jó pár évre megoldja majd az irányító kérdését. Persze senki ne várjon egy Luck szintű teljesítményt, azért Winston közel sem az a kategória. De ami a Tampánál van évek óta irányító poszton, annál minden jobb. Winston draftolásával a Bucs drukkerek végre elkezdhetik fellapozni a nagy NFL lexikont és megismerkedhetnek a “franchise QB” kifejezéssel, mert eddig nem nagyon volt alkalmuk használni eme nagyszerű megfogalmazást. Most mindennél közelebb vannak ehhez, mint eddig bármikor. Viszont hiába a jó QB, ha nincs előtte legalább egy közepes fal (csak kérdezzük meg erről Cutlert). Tampában pedig nincs jó fal, vagyis eddig nem volt, menjünk tovább.

2/34, Donovan Smith (OT), Penn State

Nem bízták a véletlenre Winston védelmét, rögtön a második körben érkezett Smith a támadófalba. Külön öröm lehet a Tampa számára, hogy sikerült azt a tackle-t megszerezni, akit a legmagasabban rangsoroltak a saját board-jukon (mondjuk ez erősen kérdéses, de ők tudják).Smith bár offensive tackle-ként van nyilvántartva, a profik között esélyesebb, hogy guard lesz belőle, bár a következő pick ezt erősen megkérdőjelezi. A Penn State-nél vakoldali-tackle volt, ebben a szerepkörben valószínűleg nem fogjuk látni. Iszonyat erős, fizikális játékos, brutális erővel rendelkezik mind karban, mind lábban. Remekül blokkol futáshoz, egyes vélemények szerint nem elég atletikus ahhoz, hogy tackle-t játszon a profik között. Enyhén túlértékelt játékos, több szakértő szerint maximum egy erős csere lehet majd belőle. Ha a Tampa eredeti posztján számít rá, azaz rábízzák Winston baloldalát, akkor Demar Dotson visszatérhet eredeti posztjára, a fal jobb szélére. Számomra egyenlőre kérdéses, hogyan állja majd meg a helyét tackle poszton, meglátjuk, kemény felkészülés vár rá az biztos.

2/61, Ali Marpet (G), Hobart

Úgy látszik a Kalózoknál nagyon fontosnak tartják egy igazán erős O-fal összerakását. Ennek szellemében még a feltrade-től sem riadtak vissza, hogy szerezzenek még egy tehetséget a második körben. A cserepartner a Colts együttese volt, akik a 2/61 mellé hozzácsapták még a 4/128-at is, így megkapták a Tampa 3/65-ös és 4/109-es pickjét is. Marpetet van aki Zach Martinhoz hasonlítja (meredek kijelentés), aminél jobb ajánlólevél nem nagyon kell az NFL-ben. Smith-hez hasonlóan ő is baloldali tackle-ként játszott, nem is akárhogyan, titánból van az ürge, 43 mérkőzésből 37-szer volt kezdő. Egy igazi őserővel rendelkező játékos, akinek remek játékintelligenciája és fedhetetlen munkamorálja van, utolsó szezonját engedélyezett sack nélkül hozta le. A leggyorsabb falember volt a Combine-on, 40-es yardos ideje 4.98 másodperc. Ami negatívum vele kapcsolatban, hogy posztjához képest rövidek a karjai és nem a legmagasabb NCAA bajnokságból jön, hanem Div-III-as csapatból, ezáltal az ellenfelei sem a legjobbak voltak. Az első olyan játékos, aki NFL drafton elkelt a Hobartról, ez mindent elmond az iskola futball képzéséről. Önmagában a Hobarton elért kiemelkedő teljesítmény nem lenne elegendő ahhoz, hogy a darfton szóba jöjjön a neve. A Senior Bowl-on és a Combine-on nyújtott teljesítményével azonban feliratkozott sok csapat draft boardjára. Megvan benne az a plusz, ami ahhoz kell, hogy tovább fejlődjön és állandó kezdő helyet harcoljon ki magának a falban, amennyiben ez sikerül neki, egy sikertörténet lesz az övé, igazi példa a fiatalok számára, hogy kemény munkával minden elérhető.

4/124, Kwon Alexander (LB), LSU

Alexander egy rendkívül gyors linebacker, Vic Beasley mögött a leggyorsabb volt az LB-k között a Combine-on. Megvan az esélye arra, hogy David állandó cseréje legyen a gyenge oldalon, vagy akár kitúrja a kezdőből Lansanah-t. Két évig volt kezdő az LSU-n, ez alatt 167 tackle-t regisztrált, utolsó évében 90-et. Ezenkívül 1,5 sack és 2 kierőszakolt fumble is került a neve mellé. Ami vele szemben a legnagyobb kérdés, hogyan fog muzsikálni passz coverage-ben, ugyanis egyetemi évei alatt egyetlen interceptiont se szerzett, és leütött passza is összesen 6 volt, utolsó évében mindössze 1. Gyorsasága miatt a speciális egységben simán állandó helyet kaphat az első mérkőzéstől kezdve, a többi pedig csak azon múlik, mit alkot majd a felkészülés alatt.

5/162, Kenny Bell (WR), Nebraska
6/184, Kaelin Clay (WR), Utah
7/231, Joey Iosefa (FB), Hawaii

Kenny Bell blockolásban nagyon jeleskedik

A Nebraskáról érkező elkapó, Kenny Bell 4 év alatt 2.689 yardot és 21 TD-t szorgoskodott össze, ám 1.000 yard fölé egyszer sem sikerült feltornáznia magát. Evans és Jackson mögött talán a 3. számú elkapó posztját sikerül elcsípnie, de Shepard szerintem elhappolja majd előle. A malmára hajtja a vizet, hogy az egyik legjobb futáshoz blokkoló elkapónak tartják, valamint visszahordóként is használható, 25 yardos átlaggal hordta vissza a kickoffokat és egy TD-t is szerzett ebben a minőségében. Közvetlen utána a 6. körben újabb elkapó érkezett a Bucs-hoz Kaelin Clay személyében.

Clay nyom egy DeSean Jacksont

Elsődlegesen ő inkább visszahordó specialista, mint elkapó, de annak egy igazi szörny (mint a gifen is látszik). Kevin O’Dea (ST koordinátor) márciusban felfigyelt Clay játékára egy workout keretében. Ugyan csak egy évet töltött Utah-ban, de 23 punt visszahordásából hármat is TD-ig vitt vissza. Előtte a 2012-es és 2013-as a szezonban a Mt. San Antonio College játékosaként 34.5 yardot átlagolt kickoff returnerként 5 TD társaságában. Remek hátsó körös pick. Utolsó választásként egy fullback érkezett,  Joey Iosefa. Nem egy gyors játékos, inkább erőből fut, de hát mit várjon az ember egy fullbacktől. 4 év alatt 2.218 yardot és 21 TD-t pakolt fel a statisztikáiba, emellett elkapásokban is használható, jó kezei vannak. Blokkolni és a rövid yardos power playeknél lehet keresnivalója az offense-ben, amennyiben megéli az 53-as keretet.

Összességében nem olyan rossz draft class ez. Nyilvánvalóan 3-4 év múlva az fogja az értékét adni ennek a draftnak, hogy Winston mit alkot majd a pályán és Smith kapcsán is vannak kétségek. Ha Jamies beválik, akkor ez az év piros betűvel fog bekerülni a Tampa történelmébe. Az 1/1 után a két legmagasabb pickjüket egyértelműen Winstonra áldozták, hogy a lehető legkényelmesebben érezze magát. Ebben az évben a Kalózok bemondták az All-In-t Winstonra, ha a gyerek befürdik, vér fog folyni a csapatnál. De szerintem ez nem fog megtörténni, nem egy Luck szintű tehetség, de egy erős iparos QB simán lehet belőle, akire hosszútávon lehet majd évről-évre építkezni, annak érdekében, hogy a Buccaneers végre előrelépjén a liga legvégéről. OL játékosból most rendesen fel vannak tankolva, fel van adva a lecke, hogyan sakkozzák őket össze, kit milyen posztra szánnak. A legnagyobb hiányossága a fenti névsornak, hogy nem érkezett senki a secondarybe, valamint pass rusher sincs köztük, így ezen a területen nem lesz érdemi előrelépés a következő szezonban.

Értékelés: B