Tavaly bár megnyerte a csoportját a Steelers, a gyenge védelme miatt reális esélye nem volt a végső győzelemre. Ennek feljavítása érdekében új védelmi koordinátort neveztek ki Keith Butler személyében, aki addig a linebackerek edzője volt. Második lépésként az Acélfüggöny régi fényét kell visszaállítani, ehhez pedig olyan játékosokat kellet draftolni, akiknek reálisan van esélye előrelendíteni a védelmet. Nézzük hogy sikerült:

 

1/22, Alvin “Bud” Dupree (OLB), Kentucky

2013 és 2014 után megint egy linebackert választott a Steelers az első körben. Tavaly mindössze 33 sacket sikerült összeszorgoskodni, ebbből 7.5-et vállal magára Heyward és Worilds. Utóbbi már bejelentette, hogy a sisakot barna csuhára cseréli, szóval mindenképpen kellett valaki a védelembe, aki jelentős boostot adhat a passz siettetésnek. Dupree kiválasztásával tökéletesen foltozta be eme lyukat a védelemben Kevin Colbert. A Bud becenévre hallgató játékos egy igazi szörnyszülött: gyors, robbanékony, hosszú kezű, hajlékony, technikás játékos, képes úgy ütni, hogy abból fumble legyen. Egyetemi évei alatt 23.5 sacket szerzett, utolsó szezonjában INT return TD-je is volt. Munka morálja is kifogástalan, olyan játékos aki képes az öltözőben is vezérré válni, nem csak a pályán. Negatívum vele kapcsolatban, hogy nem elég erős. Egy erősebb fizikummal megáldott blokkoló játékos ha egyszer elkapja, könnyen megtartja. Nagyon nyers, mivel sok poszton kipróbálták az egyetemen, volt 4-3 DE, 3-4 OLB is, így egyik posztot sem tudja kifogástalanul, sokat kell még edzeni, de az upside hatalmas. Viszont ha nem sikerül kihozni ezt belőle és képtelen a jó technika megtanulására, akkor könnyen bust lehet. OLB-t meg mostanában nem draftol jól Colbert (Jarvis Jones). Tehetsége és sebessége meg van ahhoz, hogy hosszútávon tényező legyen a pályán, a hiányzó izomtömeget pedig alázatos munkával magára tudja szedni, ezzel pedig nála nem lesz gond.

2/56, Senquez Golson (CB), Ole Miss

A Pittsburgh passz elleni védekezése csak a szerény 27. helyre volt elég, meccsenkénti 253.1 engedett yarddal. Ennek tükrében a secondary megerősítése is előkelő helyen szerepelt Colbert tennivalói között, nem is húzta sokáig a dolgot, a második körben kihúzta Senquez Golsont. Golson egy rendkivül atletikus játékos, remekül olvassa a route-okat, okosan játszik, elég gyors ahhoz, hogy mélységi passzok ellen is eredményesen védekezzen. Magabiztosan és agresszíven szerel, remekül védekezik test-test ellen, utolsó szezonjában 10 interceptiont szerzett. Ez önmagában jól hangzik, azonban Dupree-vel ellentétben nála lehetnek motivációs gondok is. Bevallottan a baseball a nagy szerelme, és nem titkolt álma, hogy visszatérjen ehhez a sporthoz. De ami a legnagyobb probléma, hogy nagyon alulméretezett CB, csupán 175 magas és alig 80 kg, ezt pedig könnyen kihasználhatják majd a magas elkapókkal rendelkező ellenfelek.

3/87, Sammie Coates (WR), Auburn

A harmadik körben megérkezett az első játékos a támadók oldalára. Antonio Brown után nagy a minőségi szakadék WR fronton, ezzel lehet a posztot magyarázni. Az Auburn elkapója 3 év alatt 1.757 yardot és 13 TD-t szerzett, összesen 31 mérkőzésen lépett pályára, 7 alkalommal jutott 100 yard fölé. Coates egy remek méretekkel rendelkező, gyors és izmos elkapó, aki robbanékonyságával képes meglepetést okozni. Fizikai adottságainak köszönhetően blokkolásban is jeleskedik. Viszont a technikáján van mit csiszolni, sokat droppol és nem elég képzett, ezekben mindenképpen jelentősen kell javulnia. Ebből a szempontból jó helyre került, Brown mögött lesz lehetősége tanulni és fejlődni, a Steelers számára nem elsődleges szempont, hogy minél hamarabb pályaképes legyen. Fizikai adottságai megvannak, ha képes fejlődni akkor egy stabil kiegészítő játékos lehet majd belőle.

4/121, Doran Grant (CB), Ohio State

A negyedik körben ismét a védelembe húzott a csapat és ismét egy cornerbackre esett a választásuk. Grant press coverage-ben jeleskedő defensive back, aki remekül zónázik és a futások ellen is használható. Az intelligensebb játékosok közé tartozik, egy pillanat alatt képes nem csak a hosszabb route-okat, hanem a screen passzokat is leolvasni. Viszont Golsonhoz hasonlóan ő is alulméretezett. Carnell Lake a DB-k edzőjének nyilatkozatai alapján könnyen lehet, hogy safetyként fogják alkalmazni.

5/160, Jesse James (TE), Penn State
6/199, Leterrius Walton (DL), Central Michigan
6/212, Anthony Chickillo (DL), Miami (FL)
7/239, Gerod Holliman (S), Louisville

Jesse James egy átlagos atléta, aki futás-blokkolásban is csak közepes teljesítményt tud nyújtani. Erősségei közé a rövid route-ok tartoznak, gyorsan képes megtalálni a lyukakat a zónák között. Viszont játéka nem konzisztens, hajlamos megingásokra és könnyen elveszíti a koncentrációját. A Penn State-nél 3 év alatt 1005 yardot termelt 11 TD társaságában. Jó helyre került, a veterán Heath Miller mellett az egyik legjobbtól lesheti el a szakma minden csínját-bínját. Walton személyében egy igazi hátsókörös gyémántot találtak a Kohászok. Szépen, folyamatosan fejlődött egyetemi karrierje alatt, erős, fizikális játékos, aki remekül illeszkedhet majd a Steelers 3 fős falába.

Chickillo a szegény ember Dupree-je, erős és igen robbanékony játékos, aki elég képzett ahhoz, hogy az első mérkőzéstől kezdve szerepelhessen, mint rotációs player, különösen futás elleni védekezésben jeleskedik. Egyes vélemények szerint a Dupree-Chickillo páros könnyen előrevetítheti a sémaváltást Pittsburghben. Ezt nem tartom megalapozottnak, igaz, hogy Keith Butler személyében új védelmi koordinátora van a csapatnak, de a Steelers 1982 óta játszik 3-4-es védelmet, ezzel a legrégebben ezt a sémát játszó csapat az NFL-ben. Butler egyébként kijelentette, hogy elsődlegesen továbbra is 3-4-et fognak játszani, azonban be fognak építeni jó pár 4-3-as felállást is a játékukba.

Utolsó pickjük egy újabb defensive back, jelesül Gerod Holliman. Ez az egyik legérdekesebb pickje idén a Steelersnek. Holliman 2014-ben elnyerte a legjobb defensive backnek járó Jim Thorpe Award-ot, 14 interceptiont szerzett, remek méretekkel rendelkezik, kiemelkedő labda érzéke van. Ami miatt idáig csúszott, hogy csak 2014-ben - mikor állandó kezdő lett - produkált ilyen elképesztő számokat (one year wonder), és ami legnagyobb baja, gyalázatosan szerel. 44 total tackle mellé 20 elhibázott szerelése társult 2014-ben, ez pedig botrányosan gyenge teljesítmény. Valószínűleg ezzel nem is fognak tudni mit kezdeni a Kohászok, mert ez mélyebb dolog annál, mint sem csak a technikája rossz. Egy hetedik körös picket azért megért, hátha...

Ilyet nem sűrűn fogunk látni Holliman kivitelezésében

Összességében nekem ez a class tetszik. Okosan draftoltak és elsődlegesen a védelem megerősítésére törekedtek, nagyon helyesen. Ha az új DC ügyesen építi be a játékosokat a védelembe, mindenkinek képességeinek megfelelő feladatot tud találni, akkor jelentősen fejlődhet a Steelers védelme. Ennek a draftnak a megítélése azon fog múlni, mit hoznak ki Dupree tehetségéből. Én most megelőlegezem nekik, hogy ez sikerülni fog és egy remek pass rusher lesz belőle NFL szinten is.

Értékelés: A--