Drew Brees 5 TD-vel válaszolt, Tom Brady odafagyott a Lambeau-ra, a Chiefs lenullázta magát, a Jets két soros playbook-kal készült a mérkőzésre. Volt megint minden mint a moziba, érdekes fordulón vagyunk túl.

New York Giants – Jacksonville Jaguars 24-25

A Jags mindent megtett annak érdekében, hogy versenyben maradjon az 1/1-es választási jogért, ám azzal ők sem számoltak, hogy Coughlin fiai elfelejtenek kijönni a második félidőre. A Jaguars egy nagyon impozáns 3 db-os 3&out sorozattal jelezte, hogy ők biza ma itt nem akarnak nagyon beleszakadni a győzelembe. A kis Manning vette a lapot, vagyis inkább Rashad Jennings és gyors egymásutánban felkarmoltak 3 TD-t az eredményjelzőre. 21-3-as megnyugtató különbséggel vonulhattak a félidőben pihenni a csapatok, ám a második játékrészben a Jags egyedül találta magát a pályán. A New York második félidei teljesítménye: fumble, punt, kihagyott FG, fumble, punt, punt, FG, fumble. Úgy látszik a kis Manning valami megmagyarázhatatlan kényszert érez a mínuszos TO mutató eléréséhez, mert ha nem INT-et dob akkor egész egyszerűen elfumblizza a disznóbőrt. a Jaguars védői pedig köszönték szépen és a 3 fumble-ből, kettőt visszavittek TD-re, így Bortlestől elég volt még plusz egy TD az egypontos győzelemhez.

Oakland Raiders – St Louis Rams 0-52

Miután a beharangban kifejtettem, miért szeretném ha az Oakland kapná az 1/1-et és a Jags behúzta a W-t, Oakland-ben gyorsan kapcsoltak és semmit nem bíztak a véletlenre. Nem elég, hogy a fél pályáig is csak 4-szer jutottak el, 3-szor a levegőben 2-szer a földön is eladták a labdát, biztos ami biztos. A másik oldalon Tre Mason alakított nagyot, 164 scrimmage yard, 3 TD. A 89 yardos TD-je nem mellesleg a franchise második leghosszabb futott TD-je volt, nem rossz egy rookie-tól. Hirtelen nem tudom Schaub milyen szerződéssel érkezett a Raidershez, de egy pick6-re megint jó volt, Tebow már melegíti neki a helyet a kommentátori fülkében.

New Orleans Saints – Pittsburgh Steelers 35-32

Azt követően, hogy a héten felröppentek pletykák miszerint a Saints már készül a Drew Brees utáni életre, a klasszis veterán fogta magát és gyorsan kiosztott 5 TD-t a Heinz Field-en, befogva mindenki száját. Még hogy öreg és idegenben már megremeg a keze. Ugyan kérem, 2 éve nem volt ilyen jó passer ratingje idegenben. A Steelers védők úgy látszik rendesen felkészültek Grahamből, gyakorlatilag leszedték a pályáról, egy darab labda nem sok annyi nem szállt felé. Ám Sean Payton nem esett kétségbe és felküldte az eddig a névtelenség homályába burkolózó játékosait és Erik Lorig valamint Nick Toon is kapott egy TD-t Brees-től. Mellettük Colston és Watson is kapott egy 6 pontost, utóbbinak egy éve nem volt TD-je, ami nem meglepő TE poszton Graham mögött. Brees 9 különböző embert kínált meg passzaival, mellettük Ingram is lubickolt, miközben a Vasas folyamatosan Graham duplázásával volt elfoglalva.

A másik oldalon Big Ben-nek nem ez volt élete mérkőzése, ugyan az utolsó negyedre összekapták magukat és Brown hathatós közreműködésével 19 pontot is felrámoltak, de ez már kevés volt a Saints behozásához. Roethlisberger mindkét eladott labdáját 6 pontosra váltotta a Saints, és ezzel megpecsételték a Kohászok sorsát. Ha nem lenne elég a vereség, a harmadik negyedben Brett Keisel szenvedett tricepsz-szakadást. A 36 éves játékosnak van még egy éve a szerződéséből, remélem azt még kitölti mielőtt szögre akasztja a sisakot.

Carolina Panthers – Minnesota Vikings 13-31

1975 óta nem volt példa arra, hogy egy félidőben valamelyik csapat két blokkolt puntot is TD-re vigyen vissza. 1990-ben a Chiefs megcsinálta ezt a bravúrt, de nekik is két félidő kellett hozzá. A Vikings ezen a mérkőzésen Adam Thielen és Everson Griffen révén iratkozott fel erre a nem túl hosszú listára. Ezzel előállt az a furcsa helyzet miszerint a Vikings punt return egysége több olyan mérkőzést jegyez ahol egynél több TD-t szereztek, mint a csapat jelenlegi kezdő irányítója Teddy Bridgewater. Ez annak ellenére igaz, hogy Teddy hétről hétre fejlődik, és most vasárnap már két TD-t is kiosztott. A Vikes szépen gazdálkodott az idővel, a pálya szélén tartva Newtont és kompániáját, aminek meg is lett az eredménye és magabiztosan léptek át a Carolinán. Remekül működött a pass rush is, 4 sack mellett további 5 alkalommal értek oda Newtonhoz, aminek 51%-os passz pontosság lett a vége. A vicces, az hogy a zsinórban elveszített 6 mérkőzés ellenére is van még esély a rájátszásra a Panthers számára. Jövő héten A Saints-hez látogatnak, ha ott is kikapnak akkor készülhetnek a draftra.

Arizona Cardinals – Atlanta Falcons 18-29

No igen kérem, offense nélkül nem lehet mérkőzést nyerni. Hiába nagyon jó a Cardinals védelme, ha a támadók egy Atlantának is csak 11 pontot képesek felrakni. Az Atlanta okosan játszott és a futások legyilkolásával (A Cards kemény 35 yardot ért el földön) Stanton kezébe adták a pálcát, ezzel biztosítva, hogy sok pontot ne kapjanak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ellington az első félidőben lesérült, és mivel minőségi back-up nincs mögötte, ezzel a futójáték meg is szűnt Arizonában. A túl oldalon Matt Ryan kapta el a fonalat, Julio Jones és Harry Douglas asszisztálásával 361 yardot hajigált össze. Jones különösen megtalálta a réseket a Cardinals védelmében, az első félidőben karrier csúcsot érő 132 yardot szedett össze (a másodikban már figyeltek rá, akkor csak 57 yard jött össze). Ebben az időben Ryan 10-szer vette célba, aminek 6 first down és egy TD lett az eredménye. Ültek a futások is Atlantában, Jackson 1 yarddal de átlépte a 100 yardos határt a Cards védelme ellen, ez idén, sőt, 21 mérkőzés óta senkinek nem sikerült.

És hogy mennyire nem megy a Cards offense? A harmadik negyedben begyötört TD-vel szakították meg a 10 negyeden és 26 támadó drive-ból álló sorozatukat, amikor nem sikerült TD-t elérni. Botrányos. 4 kemény mérkőzés vár még rájuk (Chiefs, Rams, Seahawks, 49ers) és ilyen impotens offense birtokában ez nagyon könnyen 0-4-et jelenthet, és ha be is csúsznak a rájátszásba az első szembekerülő csapat röhögve hazaküldi őket.

Denver Broncos – Kansas City Chiefs 29-16

Peyton Manning jött, látott, győzött. Na nem is inkább ő, hanem a denveri védelem és a futójáték. A Chiefs liga elit passz elleni védekezését nem is nagyon próbálta feltörni Manning, azt játszották ami ment és gyakorlatilag rommá futották a Chiefs védelmét. 45 futókíséreltre „csak” 34 Manning passzkísérlet jutott, ami azt jelenti hogy a playek 55,7%-a futójáték volt, ilyen magas arányba idén még egyszer sem futottak Denverben. CJ Anderson pedig élt a lehetőséggel, egyedül több yardot futott, mint amennyit az egész Chiefs a mérkőzésen megtett, szám szerint 168-at. Ezzel ő lett a szezon eddigi egyetlen olyan futója, aki back-to-back elérte a 150 yardot. Peyton Manning 250+ alkalommal volt kezdő életében, de ilyen még soha nem volt, hogy egy futó mellette kétszer egymásután 150 yard fölé menjen. Mit bizonyít ez? John Fox ma okos volt, azt játszotta a csapattal amit kellett. Meg kell még említeni a védelmüket is, gyakorlatilag a Broncos védelem az egész Chiefs támadó szekciót lenullázta a francba. 110 passzolt és 41 futott yardnál nem is futotta többre, ennek tükrében még az a két elért TD is emberfeletti bravúrnak számít.

Mi a Chiefs legnagyobb baja? Talán az, hogy Jamaal Charles nem fog nekik minden mérkőzést megnyerni, és amennyiben őt sikerül kikapcsolni (mint ezen az estén) akkor az egész támadógépezet összedől, mint egy kártyavár. Nincs egy valamire való WR az egész csapatban, 13 mérkőzés lement és WR által elkapott TD-je még nincs a Chiefsnek. Az egész bagázs 997 yardot ért el eddig elkapásokkal, aminél az egész ligában 9 WR ért el többet egymaga. Zsinórban ez a második vereségük, most az Arizona jön nekik, igazi pont gazdag összecsapásra van kilátás…

Miami Dolphins -  New York Jets 16-13

A QB kérdés azt hiszem elérte a mélypontot New Yorkba. A gameplan ennek szellemében nagyon egyszerű volt hétfő este a Jetsnél: snap, futás. Semmit nem bíztak az újra kezdőbe kerülő Geno Smithre. Az egész mérkőzésen 13 passzkísérletet engedélyeztek a saját irányítójuknak, amiből 7 ért célba összesen 49 yardért. Bizalom level 100. Ellenben a backfieldre boldog boldogtalant odaállítottak, 8 embernek volt értékelhető futás próbálkozása. Végül is 277 yardot összetalpalt az egész banda, de azon felül, hogy elérték, hogy a Dolphins két egymáskövető mérkőzésen nyeljen be 200+ futott yardot amire 24 éve nem volt példa, sokat nem értek el vele. Ennyire egysíkú játékot azt hiszem nagyon régen láthattunk. Geno Smith meg bámulhat üres tekintettel maga elé, hogy ez most WTF? Kap egy esélyt újra, de még sem, mert a szerepköre kimerült a labda átadásában az éppen aktuális RB felé aki mögötte állt. A Miami érthető módon szerintem annyira meglepődött ezen a burleszk előadáson, hogy csak utolsó negyedben kapcsoltak, felfirkáltak gyorsan 10 pontot, megfordították a meccset és behúzták a kötelezőt.

New England Patriots – Green Bay Packers 21-26

A forduló legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója megérte a rászánt 2,5-3 órát, a két gárda kitett magáért és az utolsó negyedig kiélezett harcot vívtak, amit végül a Packers ünnepelhetett győzelemmel, ezzel megajándékozva Aaron Rodgerst születésnapja alkalmából. Kemény ellenfél volt a Patriots, de Tom Brady ezúttal nem tudta feltörni a jéggé fagyott Packers védelmet. A Packers-D nagyon felszívta magát, a támadók remekül gazdálkodtak az idővel, kis túlzással Tom Brady többet sétált pórázon, mint amennyit a pályán töltött. Ez egy teljesen ki-ki meccs volt, a Patriots nem meglepő módon kemény ellenfél volt, de most a Packersnek jött ki jobban a lépés. Ha fordított végeredmény születik az sem befolyásolta volna komolyabban egyik gárda rájátszásba jutását, kis szerencsével februárban is láthatjuk ezt a két csapatot a Super Bowlban, jelenleg ez a két gárda a legerősebb a ligában. Szokás szerint lusta vagyok, még egyszer megfogalmazni egy teljes értékelőt, ezen a linken eléritek amit tegnap este írtam.