Furcsa egy paradox helyzetben van a Denver Broncos csapata. Egyszerre kellene „win now” üzemmódban maradni és Manning utolsó éveit kihasználva olyan játékosokat szerezni, akikkel karöltve pár éven belül felérhet a csúcsra a csapat, ugyanakkor Gary Kubiak érkezésével az új játékfelfogáshoz is hasznosítható, a jövőt biztosító embereket találni. A szabadügynök piacon, érdekes módon inkább ez a második filozófia dominált és nem érkezett nagynevű sztár a csapatba, hanem szorgos, a sémába illő „iparoslegényeket” szereztek meg. Lapozás után azt láthatjuk, hogy a drafton folytatták-e a tendenciát vagy a legnagyobb lyukakat igyekeztek-e betömni, instant kezdő emberekkel.

 

Az első kör egyik legnagyobb meglepetését okozva a Broncos feltrade-elt Shane Rayért. Ez a húzás kisebb értetlenséget váltott ki, mivel a szurkolók nagy része az offensive line erősítésére vagy a sémaváltáson áteső védőfal közepének mélyítésére számított. Von Miller és DeMarcus Ware kezdő pozíciója megkérdőjelezhetetlen, Ray valószínűleg majd csak a lassan már 33 éves Ware kiöregedésével számíthat kezdő szerepkörre. A fejcsóválásra nem csak ez ad okot, hanem az is, hogy a csapat azért, hogy megszerezhesse Rayt, feláldozta az egyik negyedik körös választását, egy jövő évi ötödiket és Manny Ramirezt is, akinek pedig nagy hasznát lehetett volna venni a vékony támadófalban.

A teljes képért nézzük meg ki ez a srác, akiért ezt a kockázatot vállalta a Broncos. Ray a 2014-es évet 65 szereléssel, melyből - 22,5 negatív yardos volt - 14,5 sackkel és 3 kierőszakolt labdaszerzéssel zárta, melynek következtében kiérdemelte a SEC Defensive Player of the Year díjat.  Például ilyenekre képes:

Kezeit hatékonyan használja és nem engedi kidönteni magát egyensúlyából. 4-3-as defensive endet játszott, általában a támadófal legszélső emberétől fél lépéssel kijjebbről szokott indulni, de egyes szituációkban beljebbről is jól gyakorol nyomást az ellenfélre. Rendkívül gyorsan vált irányt és a nyers erővel is felveszi a versenyt. Főleg harmadik és hosszú játékoknál, egyértelmű passz ellen készülve küldhetik be, hogy megsanyargassa az ellenfél irányítóját. Feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért is csúszott ennyire hátra, hogy a Broncosnak lehetősége nyílt lecsapni rá. Erre elsősorban két válasz van. Az egyik az a rendkívül gyalázatos 3 cone drill eredménye, ami elég meglepő az atletikusságát figyelembe véve. A másik pedig az off field ügyei. Nem nagyon hiszek az ilyen előre megrendezett dolgokban, hogy valaki azért csináljon valami zűrős dolgot, hogy egy bizonyos csapatig csússzon, ezért felteszem, fiatal meggondolatlansága miatt voltak a kétes ügyei, melyeket egy kis edzői hatással gyorsan leküzd. Nem feltétlenül látom, hogy a Denvernek szüksége volt Ray megszerzésére, de azt el kell ismerni, hogy nagy tehetséget fogott a csapat.

Értékelés: B

A második pick már a várt OL-ba érkezett. Igaz nem teljesen az, akire számítani lehetett. Ty Sambrailo egy rendkívül okos, atletikus falember és minden képessége megvan, hogy a Kubiak által elképzelt zónablokkolási sémában eredményesen játsszon. A futójáték mellett passz protectorként is lehet vele számolni, különösen screen játékoknál választja okosan a blokkolási szögeket. Plusz pont vele kapcsolatban, hogy a Colorado State egyetemről érkezett, így nem fog sok időt igénybe venni, hogy megszokja a légkört. Ami viszont aggasztó lehet vele kapcsolatban az, hogy nagyon nyers a stílusa, nem tudja megfelelően használni a kezeit és a fizikai ereje is hagy kívánnivalót maga után.  Talán ez az utóbbi, ami a legtöbb kétséget kelti az emberekben a tavalyi szezon után, ahol volt olyan meccse, mikor egymás után többször ezt kihasználva tolták rá az irányítójára. Ezek a hiányosságok ugyan idővel javíthatóak, de a bevezetőben említett win now módba nem passzol az ő igazolása, mivel nagy valószínűség szerint egy-két év tanulás és mérsékelt szerep vár rá, mire betöltheti az egyik kezdő posztot. Elway tackle-ként számolt vele, de könnyen lehet, hogy guardként fog többször pályára lépni eleinte. Látom én, hogy van megfontolás a húzás mögött, de mire igazán használható lesz, lehet már Manningnek már csak a hűt helyét látjuk és egy teljesen újraépült csapatban találja magát. Sem Ray, sem pedig Sambrailo nem lesz instant kezdő, csak a rotációban résztvevő kiegészítő ember szerepeit játszhatják el. Erre pedig az első két kört ellőni nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt.

Értékelés: C

A harmadik körben a szabadügynök piacon elvesztett Julius Thomas helyettesét szemelte ki a csapat (+blokkolási képesség). Igaz, hogy hosszabbított a csapat Virgil Greennel és érkezett James Casey is tight end posztra, de ők inkább csak blokkolási feladatokkal lesznek megbízva (Casey ráadásul a pletykák szerint lehet hogy fullback lesz). Owen Daniels pedig a rövid yardos passzjátékok célpontja lehet. Ezzel szemben Jeff Heuerman hosszabb játékoknál is használható és ha nem is biztosítja tökéletesen azt a szintet mint Thomas, azért okozhat fejtörést az ellenfél védőinek. Ez azonban csak egy az előnyei közül, ugyanis az egyik legjobb blokkoló tight endként tartották nyilván az idei draft classból, így a futójátékok hasznos támogatója lehet. Ki lehet emelni még, hogy egy igazi vezéregyéniség, aki sportoló családból származik és az öltözőben is rendszeresen tüzeli csapattársait. Aggasztó lehetett volna vele kapcsolatban, hogy egy nagyszerű 2013-as év után, amikor minden meccsen pályán volt és több, mint 460 yardot szorgoskodott össze, egy sérülésekkel megtűzdelt 2014-es követett, amikor már csak 207 yardot hozott össze. 

Ez azonban nem riasztotta vissza a vezetőséget és meg is lett a böjtje. Heuerman az első héten megsérült és az egész szezont partvonalon kívül fogja tölteni, így a Broncos első három választásából egy sem fog kezdeni a következő évben. A sérülést magát nem veszem bele az értékelésbe, de a figyelmeztető jeleket igen, így még ha egy jó játékosról is van szó, akkor sem kellett volna egy ilyen kockázatot vállalni egy elsősorban blokkoló tight endért.

Értékelés: B-

Furcsa helyzet, ha egy csapat negyedik választottjának van a legnagyobb esélye, hogy kezdőként léphessen pályára jövendő csapatában, de Max Garciának erre most lehetősége nyílik. Egyetlen ellenfele ugyanis az a Gino Gradkowski, aki szintén ebben az offseasonban érkezett és nem rendelkezik olyan statisztikákkal, amik garantálnák a kezdő pozícióját. Érdekes választás ez a Broncos részéről, mert a poszt nagyon is indokolt, de Garcia korántsem az a center volt a drafton, akit Kubiak sémájába bele lehetett volna álmodni. Egy rendkívül nagydarab, nehézkes mozgású játékosról van szó, aki futásblokkolásban nem olyan eredményes. Passz protectionben viszont egész szép számokat hozott le a 2014-es évben, összesen hatszor tudtak felőle nyomást gyakorolni az irányítójára. Manning bizonyára örül az érkezésének, mert az egy szem Gradkowski nem életbiztosítás, de futásoknál már nem tudja hozni ezt a megbízható szintet. Furcsa választás ő, mivel eddig az egész offseasonben olyan lépéseket tett a csapat, ami pont a hozzá hasonló stílusú játékosok elkerüléséről szólt.

Értékelés: B-

Az ötödik körben Elway bizonyította, hogy szereti a cornerbackeket, mert a jelenlegi öt mögé (akikből három is nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő 2014-ben) hozott még egyet. Lorenso Doss így meg fog küzdeni minden egyes pályán töltött percért. Mellesleg nem tűnik olyan kihagyhatatlan játékosnak se. Elég inkonzisztens a teljesítménye, melyet az bizonyít, hogy volt olyan meccse, mikor 191 yardot és három touchdownt engedett és az idény elején többször is szenvedett a jó passzjátékkal rendelkező csapatok ellen, de volt olyan időszaka is, amikor hét meccs alatt összesen 174 yardot engedett. Ezen kívül fizikálisan sem említhető a top játékosok között, valamint a technikája is finomhangolásra szorul. Elég hosszú tanulás és sok edzés vár rá, hogy testileg és fejben is egy kezdő játékosra hasonlítson. Legalább ideje az lesz.

Értékelés: C

A következő körben aztán érkezett egy DT is a keretbe. Darius Kilgo egy nagydarab, futás ellen használható játékos, aki a hatodik körét jóformán egy meccsen harcolta ki, amikor nyolcszor helyezett nyomást az ellenfél irányítójára és négyszer állította meg a futást a line of scimmage-en. Ezen a meccsen kívül, azonban nem tudott villogni és többnyire észrevétlen maradt. A kezdő pozícióért valószínűleg nem lesz harcban, de mivel nem bővelkedik NT poszton a Denver, azért többször kaphat lehetőséget.

Értékelés: B-

Az utolsó körben pedig egy húzásban sem látok valami nagy potenciált. Először érkezett egy QB, aki nyilvánvalóan tanulni jött Manning és Osweiler mögé. Trevor Seiman semmi kiemelkedő statisztikát sem tud felmutatni, a 68.9 százalékos pontossága a mezőny alsó harmadába helyezi, ezen pedig az sem sokat javít, hogy a nyomást viszonylag jól bírja, mert ekkor is csak 60 százalékra esik vissza a mutatója. Nem értem igazából a picket, mert ha már a jövőre gondolva húztak QB-t, akkor korábban kellett volna, ha pedig nem tették, akkor meg lehetett volna jövőre is tenni és legalább Osweiler maradék életkedvét sem veszik el. Így most már a palackhordó szerepért is meg kell küzdenie. A következő húzás, ismét egy cornerre esett és ismét a Tulane egyetemről. Tauerna Nixon Doss csapattársa volt, főleg slot cornerként tevékenykedett az utolsó évében, de tette ezt nem túl elsöprő sikerrel.  10 elhibázott szerelés és rengeget negatív osztályzat fűződik a nevéhez. Egyetlen előnye, hogy fizikálisan rendben van, még volt csapattársánál is atletikusabb. Végül pedig egy safety érkezett a csapathoz, de nem a „vékonyabb” free safety posztra, hanem egy inkább box safety játékos. Josh Furman helye azonban nincs kőbe vésve, meg fog ő fordulni mindenhol és örülni fog ő és a csapat is, ha találnak neki egy helyet, ahol megragadhat a rosteren.

Értékelés: C

Összességében elég furcsa és érthetetlen draftot produkált a Denver. A posztok nagyjából rendben vannak, kivétel ez alól Ray, aki olyan helyre érkezett, ami nem volt égető need. Az ő esetében, azonban talán indokolt volt, mert így is nagy stealnek számit a top 20-on kívül. Kicsit drága volt és van egy pár kérdőjel vele kapcsolatban, de hatékony segítség lesz ő Ware cseréjeként. A jövő pedig kétségtelenül az övé lehet. A többi húzás esetében meg bár a poszt indokolt volt, de a sorrend és a játékosok már nem feltétlenül. Természetesen nem lehet előre temetni őket, de kicsit úgy érzem a Broncos nem tudta eldönteni, hogy a jövőt építse vagy instant hatású játékosokat válasszanak és menjenek-e rá, hogy vagy most nyernek Superbowlt Manningel vagy egy ideig lemondanak erről. Ennek megfelelően nekem nem tetszik ez a draft és bár az első nap után úgy voltam vele, hogy a Ray húzás nem tetszik, de végül ő mentette meg, hogy még csúnyább értékelést adjak nekik. Persze én lennék a legboldogabb ha rám cáfolnának.

Értékelés: C