Túl vagyunk a Wild Card körön, ami a várakozások ellenére (többnyire) nem kiegyensúlyozott összecsapásokat eredményezett. Dalton továbbra sem tud a rájátszásban nyerni, Lindley sírba tette a Cardinalst, Bell nélkül nem volt Steelers offense, a bírók pedig tönkretették (többek között) a Lions-Cowboys meccset. Mi pedig trükközünk most egy kicsit, ha már Wild Card, és a hagyományos összefoglalók mellett lesz 1st and 4th down és LVP – MVP osztás is!

Cincinnati Bengals@Indianapolis Colts 10-26

A Colts az utolsó két fordulót eléggé takaréklángon hozta le, hogy aztán egy remek gameplan-nel érkezzenek, és ha nem is nullázták, de simán megverték a Bengalst.

Daltonék helyzete nem volt kecsegtető, a csapat két legjobb elkapója, A. J. Green és a TE Jermaine Gresham is inaktív volt a Colts ellen, így pedig bejött az, amit több olvasónk is megjegyzett a mérkőzés előtt. Ugyanis az első félidőben még néha működő futójátékot a második játékrészre a Colts teljesen megfojtotta, így a 0-3-as rájátszás-mérleggel rendelkező, előnyben még soha nem passzoló Daltonnak kellett megoldania a támadást. Ami lássuk be, nem sikerült. Bár interceptiont nem dobott (TD-t se) 35 passzából csak 18 lett jó 155 yardért, a legeredményesebb elkapója pedig a futó Gio Bernard lett 46 yarddal. Nem, mintha a védelem jobb lett volna.

Először is a Bengals védelme egész szezonban 20 sacket jegyzett, aminél J.J. Watt és Justin Houston is többet ért el, ami azért elég siralmas teljesítmény. Most is csak két fél sacket tudtak felmutatni, aminek következtében Luck olyan nyugodtan passzolhatott, amennyire csak nem szégyellte.

Ráadásul rászóltak, hogy most már ne szórjon mindkét oldalra labdát, és nagyon okos, főleg rövidpasszos játékkal le is hozta a mérkőzést. Másodszor pedig, a Colts tudott futni. Persze nem a két első körbe kerülő, labdát sem kapó Richardson, hanem Herron és Tipton révén (milyen szép nevek) hoztak 4,6-os átlagot. Meg kell említeni még a 42 évesen 53 yardos mezőnygólt bevágó Adam Vinatierit, aki annyira Pazar volt (4/4), hogy még meglepetésszerű drogtesztre is elhívták.

Összegezve: a Colts hozta a kötelezőt a Daltonnal felálló, megtizedelt Bengals ellen. Minden tökéletesen működött náluk, ha Hiltonék nem ejtenek el annyi labdát, sokkal csúnyább pofon is lehetett volna belőle. A jövő héten így utazhatnak Denverbe, ahol 22:40-kor a teljes arzenáljával felálló Peyton Manning ellen fognak pályára lépni. Meglepődnék, ha az ennyire sima lenne.

Arizona Cardinals@Carolina Panthers 16-27

A mérkőzés képe alapján egyik csapat sem játszott úgy, hogy azt higgyük, lehet keresnivalójuk a legjobb négyben. Ám a Panthers számára a Seahawks kifejezetten jó matchup, a legutóbbi két alkalommal mindössze 12-7 és 13-9-es győzelmeket sikerült a bajnoknak kiharcolnia, szóval nem lefutott az ügy. Ennek ellenére a Cardinals simán megnyerhette volna a mérkőzést.

1st down

Jonathan Stewart – A Panthers futó 123 yardot és egy TD-t gereblyézett össze a liga egyik legjobbjának tartott futásvédelme ellen, míg az egész csapat összesen 188 yardot tett meg a földön. A Seahawks ellen is hasonló teljesítményre lesz szükségük.

Luke Kuechly – Az All-Pro, mindössze 23 éves LB elképesztően nagyot játszott a hétvégén. Vezette csapatát tackle-ökben, szerzett egy interceptiont a red zone-ban, illetve egy másik labdát pedig felütött, szintén INT-t érően, szintén a red zone-ban.

Cam Newton – Muszáj volt ide tennem őt, mert ha a 4th downba kerül, akkor Lindley-nek valami új kategóriát kellett volna kitalálni. Newton egyébként közepesen játszott, többször is túldobta a szabad célpontjait, valamint két turnovert is összehozott, aminek következtében kétszer is a vörös zónába került az ellenfél. Ám ennek ellenére ő jelentette a különbséget, még ha Lindley is volt a kontraszt.

4th down

Ryan Lindley – 2, azaz kettő darab interception az ellenfél red zone-jában. Az elsőt ráadásul úgy, hogy a védelem egészen a 7 yardos vonalig vitte neki a labdát, erre az „irányító” egyből, rögtön az első playből eladja a labdát. Persze mit várjunk egy harmadikszámú QB-tól? Kár ezért a Cardinalsért, Palmerrel, de még akár Stantonnal is SB esélyesek lettek volna.

Cardinals offense – Eredetileg a Panthers védelmét akartam 1st downba tenni, de nem akartam kétszer ugyanazt leírni, pedig a Pintyek támadósora megérdemelné. Az offense fal 5 sacket engedélyezett, futáshoz egyáltalán nem tudtak blokkolni, ami azt eredményezte, hogy az egész egység 78 yardot ért el 47 játékból. A valaha volt legkevesebb egy rájátszás mérkőzésen! És még így is megnyerhették volna a meccset.

Speciális egységek – Mindkét egység elhagyott egy labdát a mérkőzésen (a Cardinals kick off, a Panthers punt utáni visszahordáskor), természetesen mindkettőből TD-t szerzett az ellenfél. A Cardinals puntere, Druw Butler 9 kísérletből egyszer tudta az ellenfél 20 yardosa mögé juttatni a labdát, mindezt 34.8-as átlaggal, rendre remek helyzetbe hozva a Panthers támadóit. Greham Gano, a Párducok rúgója pedig 10-7-es állásnál hagyott ki egy field goalt.

Bírók – A hétvége nem a bírókról szólt. A Lions-Cowboys mérkőzésen egyenesen borzalmas volt a víráskodás, arról nem is akarok beszélni, de itt is kitettek magukért. A holdingokat hagyjuk, azt vagy észreveszik, vagy nem, de volt két kirívóan véleményes, meccsbefolyásoló döntés. Az egyik, amikor a Cardinals kivédekezte a Panthers támadását a red zone-ban, de 4&Goal helyett DPI-t dobtak egy szerintem elkaphatatlan labdára. Persze be lehetett fújni, be is fújták, de erős túlzás volt. A másik eset a 3. negyed végén történt, amikor Cam Newton hátra/oldalra dobra a labdát. A bírók ezt nem minősítették annak (véleményes), semmi gond, de minimum intentional grounding járt volna érte.

Baltimore Ravens@Pittsburgh Steelers 30-17

Hatalmas rangadónak indult, aztán sima, megérdemelt Ravens győzelem lett, így utazhatnak Foxborough-ba. Sőt, nem is sima, mert nem igaz, de volt valamilyen nyomott hangulata az egész mérkőzésnek, ami éreztette, hogy a Steelers nem fog nyerni, de valahogy az utolsó pillanatig nem hitte el az ember.

MVP: Haloti Ngata – Persze ki lehetne emelni az ismét irányítónak tűnő, szinte hibátlanul játszó Joe Flaccot, a lábbal INT-t szerző és pazarul játszó Suggs-t, vagy a két sacket szerző Dumervilt, én mégis a 4 meccses eltiltásából visszatérő Ngatát láttam a legjobbnak. Elképesztően stabilnak tűnt vele a védelem, sacket is szerzett, úgy néz ki, nem nagyon fárasztották le a gyerekei otthon.

LVP: Ben Roethlisberger – Bell kiesése nagyon fájdalmasan érintette az offense-t, hisz nem csak a futás nem ment, de még a passzjáték is megsínylette a dolgot. Egysíkú lett a támadósor.

A szezon vége

Ben Tate semmire nem jó, Miller megint elhagyott egy labdát, a támadófal 5 sacket engedélyezett Big Ben pedig meg is sérült. És visszajött (korán), pedig ha nem teszi, akkor szerintem megfordíthatta volna a meccset a Steelers (Gradkowski jól szállt be, szerintem összejött volna neki a TD). Eleve nem játszott jól. Bár volt egy szép menekülése, többször is belemenekült a sackbe. Bell kiesése miatt Brownt leszámítva megszűnt számára szinte minden más: előbb egy két pontost dobott neki 4 ember közé, majd három perccel a meccs vége előtt TD passzt próbált adni dupla coverage-be. Mind a kettőből labdaeladás lett.

Detroit Lions@Dallas Cowboys 20-24

Az egyetlen mérkőzés volt a hétvégén, amelynek Wild Card színvonala volt. Mindkét csapat jól játszott, a Lions talán jobban, de (Bundy-éktól) Romoéktól nem sajnálom a győzelmet. Épp ezért (illetve, mert a Lions-szal tervezek később bővebben foglalkozni), most az ő szemszögükből foglalom össze a mérkőzést.

A csapat nem kezdett jól, a 14-0 és az első félidő után nem úgy nézett ki, hogy fel tudnak állni. A Suh vezette védelem leradírozta az elit falat, az utóbbi 5 meccsén 4 sacket bekapó Romo-t most hatszor is földre vitték, ezen felül jó párszor meg is ütötték, nem volt kellemes vasárnap délutánja. A futójáték sem ment, összesen 73 yardot sikerült megtenniük a földön, a Lions védelem szinte végigdominálta a mérkőzést. Ennek ellenére tudtak váltani, köszönhetően a szebb napokat megélt Lions offense volt támadókoordinátorának, a dallasi passzjátékért felelős Scott Linehan-nek, és az utóbbi időben gyengébben teljesítő, de most 2TD-t is szerző Terrance Williamsnek.

Romo végül 293 yarddal és 2 TD-vel, 110+ -os passer ratinggel fejezte be a mérkőzést, és örülhet, mert ilyen kemény védelemmel legközelebb már csak az NFC döntőn találkozhat. Ki kell még emelni a Cowboys védelmét is, akik a második félidőben (kisebb segítséggel ugyan), de három ponton tartották a Staffordékat. Rod Marinelli tud valamit, egész jó kis védelmet rakott össze a volt Lions HC.

A Cowboys ezzel a győzelmével a 2. kiemelt Packershöz fog utazni, vagyis az idegenben 8-0-ás ’Boys játszik az otthon 8-0-s Green Bay-jel fog találkozni. Jó kis mérkőzés lesz!