A Wild Card kör utolsó mérkőzésén a liga legjobb futója találkozik a legjobb futás elleni védelemmel, a legjobb passer ratinggel rendelkező irányító a legtöbb labdát szerző safety párossal, az idei év legjobb elkapója az utóbbi évek legjobbjával. Vagyis a Dallas Cowboys fogadja a Detroit Lions csapatát vasárnap 22:40-kor, mi pedig megnézzük, hogyan is győzhetnek az Oroszlánok.

A mérkőzés (egyik) érdekessége, hogy a Lions utolsó playoff győzelmét épp a Cowboys ellen szerezte 1991-ben. Ebből adódóan kifejezetten stílszerű lenne a rájátszás győzelmek sorát épp Romoék ellen elkezdeni. Persze, ez nem lesz ilyen egyszerű, Cefre ITT el is mondja, miért.

A Cowboys idén nagyon meggyőző, a Super Bowl egyik titkos favoritja. Tony Romo élete formájában, Dez Bryant a liga legeredményesebb elkapója, a támadófal bármilyen védelem ellen tud lyukat nyitni, amit az idén 1845 yardot szerző DeMarco Murray szemmel láthatóan ki is használ. Ennek ellenére nem lefutott a mérkőzés, ám a Lionsnek gyökeres változásokat kellene eszközölni, ugyanis az utolsó fordulókban mutatott játék nem lesz elég a továbbjutáshoz.

3 pontban szedtem össze azokat a változásokat, amelyek sikerre vezethetnek Dallasban. Persze nem most találom fel a spanyol viaszt, semmi olyasmiről nem lesz szó, amire ne lenne képes a csapat. Sőt, ne lenne elvárható a keret és az edzői stáb kvalitásait ismerve!

1. Ne legyen egysíkú a passzjáték

Matthew Stafford számára itt a lehetőség, hogy bebizonyítsa, megérte anno az 1/1-es picket. A tehetsége megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor eddigi karrierje abból állt, hogy a liga legjobb elkapójának (Megatron) dobálta a labdát. A számok jöttek, a győzelmek nem. Sajnos ez idén sem változott, pedig Golden Tate személyében a Lionsé a liga talán legjobb második számú elkapója. Ezen felül Jeremy Ross, Corey Fuller megfelelő kiegészítő játékosok, valamint minőségi futó elkapó és TE szekció is a rendelkezésére áll. Ez már évek óta gond, lassan ideje lenne változtatni rajta, pláne a liga hátsó felébe tartozó passz elleni védelme ellen.

2. Tight End játék

Ahhoz képest, hogy a csapat nemrég hosszabbított a főként blokkoló (és szebb napjain elkapó) TE Brandon Pettigrew-val, 1/9-es választással elhozta az elkapó TE Eric Ebront a draftról, illetve a csapat rendelkezésére áll a red zone célpont Joseph Fauria is, szinte semmilyen TE játéka nincs a csapatnak. Se a széleken, se a számok között. Pedig erre mindenképp szükség lesz, hisz a Cowboys TE elleni védelme az egyik leggyengébb az egész mezőnyben.

3. Labdaeladások

A +7-es turnover mutató a tavalyi -12 után egyértelműen előrelépés, de a Green Bay elleni mérkőzés megmutatta, hogy a csapat még mindig képes ostoba hibákra. A speciális egység áltat bekapott TD egy 4&Goal kivédekezése után sem a legtökéletesebb forgatókönyv, ám a blokkolt mezőnygól utáni első playből eladott labda 14-14-es állásnál egyenesen kiábrándító. Pláne, hogy nem az első hasonló eset a szezonban. A Bell-Bush-Stafford triónak nagyon figyelnie kell erre, a Dallas +6-os TO mutatója a 9. legjobb a ligában.

A mérkőzés esélyese a Dallas, fordított pszichológia alapján én is rájuk tippeltem. Ugyanakkor a Lions az utóbbi 2 mérkőzését a Dallas ellen (egyet otthon, egyet idegenben) megnyerte, a Cowboys idén 4 meccset is elveszített hazai pályán, ráadásul, ha nyernek Staffordék, ez lehet a franchise történetének legsikeresebb szezonja! Mikor, ha nem most?