Fantasy szempontból talán a TE az egyik legkényesebb pozíció. Csak nagyon ritkán hoznak WR1, de akár WR2 számokat, viszont az elit és a középszerű játékosok között hatalmasabb a szakadék, mint bármelyik más poszton. Nézzük kiket és mikor érdemes elhozni a drafton.

 

- Akiért megéri korai picket adni -

1. Rob Gronkowski

Gronk kérdés nélkül a liga legjobb tight endje mind kvalitásait tekintve, mind fantasy szempontból. 30 ponttal szerzett többet tavaly, mint a második legjobb Antonio Gates, a 15. helyezett TE-re pedig egy százast vert. Ha ehhez hozzávesszük a top játékosok (mint Graham és Julius Thomas) eligazolását és az eltiltásokat, a fantasy tulajok felének nem jut igazán minőségi tight end. Épp ezért Gronkowski a második körben, a legjobb elkapók után már igen remek értéket képvisel, de akár az első kör utolsó két helyén is meglehet kockáztatni. Nem kell aggódni Brady eltiltása miatt (ha lesz egyáltalán), Garoppolonak is ő lesz a kedvenc célpontja.

Érték: 1-2. kör

2. Greg Olsen

Benjamin kiesésével Cam Newtonnak egyetlen potens elkapója maradt, mégpedig Greg Olsen. A tight end tavaly a 4. legtöbb fantasy ponttal rendelkezett a posztján és Gronk mellett csak ő lépte át az 1000 yardot. Vélhetően idén is tömve lesz labdákkal, a harmadik körben már rá lehet repülni.

Érték: 3. kör

- Akikkel óvatosan kell bánni -

3. Martellus Bennett

Tavaly Bennett karriercsúcsot döntött elkapásokban, yardokban és TD-kben egyaránt. A snappek 90%-ban a pályán volt, blokkolásban is kiváló, Marshall távozása és White sérülése pedig vélhetően kompenzálja Adam Gase alapjában véve 3 elkapós felfogását. A tavalyi 5. helye után idén könnyűszerrel lehet top3-as fantasy TE, az optimistábbak akár egy 4. kört is adhatnak érte.

Érték: 4-5. kör

4. Jimmy Graham

Ha még mindig Brees dobálna neki, akkor az optimistábbak akár rögtön Gronk után is behúzhatnák, ám Wilson még katonadani ellenére sem jobb, mint a Saints irányítója. A Seahawksban Graham számai drasztikusan esni fognak, yardokban és touchdownokban egyaránt, hiába ő lesz Russell Wilson elsőszámú célpontja.

Brees nélkül is menni fog?

Érték: 4-5. kör

6. Travis Kelce

Kelce 862 yardja és 5 TD-je felülmúlt minden előzetes várakozást, bár ahogy Odell Beckhamet illik fenntartással kezelni, úgy igaz ez másodéves TE-re is. Elnézve a KC támadófalát, a Jamaal Charles központúságot, Maclin érkezését, valamint, hogy Kelcére sokkal jobban fognak figyelni, elegendő ok arra, hogy nehogy túl korán draftoljuk.

Érték: 5. kör

5. Jason Witten

Romo kedvenc célpontjának 2006 óta nem volt ilyen gyenge szezonja, bár ez betudható a szárnyaló futójátéknak. Jelenleg nincs Dallasban Murray szintű futó, így az elit futásblokkoló fal ellenére is inkább a passz felé fog dőlni a mérleg nyelve, ami a kiváló, de már 33 éves TE teljesítményén is meglátszik majd.

Érték: 6. kör

            - Akiket legkésőbb a 8. kör előtt el kell vinni -

7. Delaine Walker

Walker remek szezont produkált tavaly kvázi irányító nélkül. Az NFL egyik legalulértékeltebb TE-je, pedig elkapásokban és blokkolásban is kiváló, kár, hogy nincs mögötte irányító. Mariota bemutatkozása nem volt különösen impozáns, nem várok tőle egy eget rengetően jó szezont, ami Walker teljesítményén is meg fog látszani.

 Érték: 6. kör

8. Jordan Cameron

Cameron egy időzített bomba, de egészségesen valami brutálisan jó elkapó TE. Tannehill évről évre jobb, ami a passzolt yardjain és TD-in is meglátszik, ami kis szerencsével az egykori Browns játékos számain is meglátszik majd. Nagy szezont várnak tőle.

Érték: 6. kör

9. Owen Daniels

Daniels 2009-óta nem hozott le szezont egészségesen, de Manning miatt könnyen meg lehet neki a 100 pontos szezon. Kubiak ismeri és tudja is használni, konkurenciája nem nagyon van, így érdemes odafigyelni rá.

Érték: 6-7. kör

10. Coby Fleener

Colts játékost mindig megéri választani. Fleener határozottan rosszabb játékos, mint csapattársa, Dwayne Allen, de fantasy szempontjából ő az értékesebb. Mindketten 8-8 TD-t zsebeltek be tavaly, ugyanakkor Fleener jóval több yardot termelt, Allen sérülésekor pedig a number 1 fantasy TE volt. Ő az utolsó, aki még elérheti a 100 fantasy pontot.

Érték: 7. kör

            - A „még belefér” kategória

11. Julius Thomas

Thomas az első előszakasz meccsén megsérült egy kicsit, de ettől függetlenül ő lesz Bortles első számú célpontja. Távolról sem fogja megközelíteni a denveri számait, de a rengeteg célbavétel egy vállaható fantasy szezonhoz elég lehet.

Érték: 8. kör

12. Antonio Gates

Ha nem lenne a 4 meccses eltiltás, akkor Olsen után ő következne a sorban. Ám a TE nem az a pozíció, ahol az ember felhalmozza a játékosokat, Gates mellé pedig minimum a waiverről kell hozni valakit az első meccsekre. A későbbiekben persze visszahozhatja a pontokat, de így is 9., de inkább 10. kör lehet érte reális.

Érték: 8-9. kör

13. Dwayne Allen

A rájátszásban tavaly 6/6 volt Allen a red zone-ban, szóval a touchdownokkal nem lesz nála probléma. Viszont fele annyi yardot sem szerez, mint a strapabíróbb Fleener, de még így is megéri kihúzni fél táv előtt.

Érték: 9-10. kör

14. Larry Donnell

Nem hiszek a Giants féle passzjáték feltámadásába. A gyenge fal továbbra is rá fogja nyomni a bélyegét Eli teljesítményére (az első előszezon meccsen nagyon homály volt), Cruz pedig Donnelltől is elveszi a maga targetjeit.

Érték: 9-10. kör