Az NFL 2014-15-ös szezonjának rájátszását az NFC nyitja meg, mégpedig az egész liga talán két leggyengébb bejutó csapatának, a 4. kiemelt Panthers és az 5. kiemelt Cardinals összecsapásával. De! Ez nem csak az NFL, hanem már az NFL RÁJÁTSZÁS, itt pedig aztán már tényleg minden megtörténhet (Ravens és Giants Super Bowl két és három éve), és amúgy is kevés meccs van hátra, szóval becsüljük meg. A fogadóirodák szerint a hazaiak az esélyesek, ám szerintem mégis a Cardinals fog nyerni. Lássuk miért!

Először is, mert a Panthers a liga történetének második csapata (az első a 2010-es Seahawks), amelyik egy teljes alapszakasz után negatív mérleggel jut be a rájátszásba. A 7-8-1 nem épp impozáns, pláne, hogy a 7 győzelemből 4 a harmatgyenge NFC South csapataitól származik. Eközben a Cardinals mindössze egy győzelemmel maradt el a bajnok Seahawks mögött úgy, hogy a védelmet és offense-t sújtó raklapnyi sérülés mellett még az első és második számú irányítóját is elvesztette a csapat. Ez pedig nem sikerülhetett volna az év edzője díj várományosa, Bruce Arians nélkül.

Arians az első két szezonjában 21 győzelmet ért el, ami rekord a franchise történelmében. Sikeresen megoldotta Darnell Dockett és John Abraham kiesését, a PFF szerint borzalmas (ami azért túlzás) Larry Foote-ból pedig a csapat egyik legjobb LB-ét varázsolta. Ennek megfelelően a Cardinals-é a liga egyik legjobb futás elleni védelme, még ha a Seahawks elleni 4. negyed miatt ez nem is látszik a statisztikán. Passz ellen már sebezhetőbbek voltak, de még így is 18,7 pontot engedtek meccsenként, ami az 5. legjobb az egész ligára nézve.

Persze ez semmi ahhoz képest, hogy a csapat elsőszámú irányítója, Carson Palmer még a szezon felét sem tudta normálisan végigjátszani, ahogy a másodikszámú QB, Drew Stanton és a kezdő futó, Andre Ellington is lesérült. Valamint ott van a vagy sérülten, vagy pocsékul játszó Larry Fitzgerald is. Nem is csoda, hogy feltett pontokban csak 24. a csapat. Na de mégis, akkor hogy fognak nyerni? Így!

Az első és legfontosabb, hogy a védelem a szebbik arcát mutassa. A Panthers offense a 19. ligában úgy, hogy kétszer játszottak a Falcons, Bucs, Saints trióval, ami azért elég beszédes. A liga jobban futó csapatai közé tartoznak, de ezt a Cardinals védelemnek meg kell oldani, ugyanis, ha a Panthers nem tud futni, Newtont pedig bent tartják a zsebben, akkor gyakorlatilag le is nullázták a Párducok offense-zét. Elkapó poszton ugyanis nem állnak valami fényesen, egyedül az újonc Kelvin Benjaminra számíthatnak, aki bár jó számokat hoz, azért képes kulcsszituációkban elejteni a labdát. Ezt Patrick Petersonnak hoznia kell, a TE Greg Olsen pedig egyedül nem fogja tudni megnyerni a mérkőzést.

A Cardinals offense elsődleges feladata a labda megtartása lesz. Valószínűleg az Ellingtont helyettesítő Stepfan Taylor és Kerwynn Williams duó próbálja meg szállítani a yardokat a földön, Ryan Lindley (a talán leggyengébb kezdő irányító a ligában) csak menedzselni fog. A cél a mezőnygól távolság elérése lesz, hogy az idén az újonc rúgók által szerzett pontok franchise rekordját (114) megdöntő Chandler Catanzaro rúghassa a disznóbőrt. Pedig John Brown, Michael Floyd és Larry Fitzgerald elég jó lenne egy Super Bowlhoz, már ha Palmer játékra alkalmas lenne.

Vajon mire lesz Ő elég?

Ne számítsunk sok pontos mérkőzésre, szerintem nem mennek 20 pont fölé (összesítve) a csapatok. Egy TD-nél nem várok többet, egy jó kis 9-3, 10-6-os meccsre számítok, de akár az eddigi 5-0-s rekord is veszélyben lehet, természetesen Cardinals győzelemmel. Persze ezt MZoli máshogy gondolja, az ő véleményét IDE kattintva olvashatjátok el!