Amikor az NFL nyilvánosságra hozta a bajnokság sorsolását, teljesen nyilvánvaló volt, hogy a párosítás alapján a 16. hét csütörtök esti rangadója a leggyengébb eresztés. Persze ettől, ha akarnánk, találhatnánk érdekességeket, például a Bortles-Mettenberger összehasonlítást, de akarva-akaratlanul is e két csapat szurkolói már a jövőt tervezgetik. Ezért összegyűjtöttük több szakoldal 2015-ös mock draftját, hogy kiindulópontot adjunk a két csapat (és a többi idén hátrébb végző gárda) szurkolóinak.

Jelenleg hat csapatnak van 2 vagy 3 három győzelme. Ha nem történik csoda, akkor ez a hatos lesz két hét múlva is az első hat pozícióban, hiszen a Falcons, Giants, Bears (5-9) trió már két győzelemre van tőlük. Mivel a hat csapatot leszámítva még elég képlékeny a mezőny sorrendje, ezért most csak velük foglalkozunk.

Ugyan a sorrend még változhat eme hat csapat között, de ha alaposabban körbejárjuk a témát, akkor rájövünk, hogy nem feltétlenül fog számítani a húzás sorrendje, hiszen a csapatok poszt-szükséglete eléggé különbözik. A lehetséges tradektől most eltekintünk.

A jelenlegi állás alapján a draft sorrendje a következő (zárójelben a mérleg és az ellenfelek erősségmutatója):

  1. Tampa Bay Buccaneers (2-12 – 0.467)
  2. Tennesse Titans (2-12 – 0.503)
  3. Jacksonville Jaguars (2-12 – 0.538)
  4. Oakland Raiders (2-12 – 0.571)
  5. Washington Redskins (3-11 – 0.469)
  6. New York Jets (3-11 – 0.536)

Nézzük, mit mondanak a tengerentúli lapok erről a szituációról!

Az 1/1-es cetli jelenleg a Tampa Bay Buccaneers birtokában van. Lehet, hogy a Heisman-trófea miatt keletkezett túlzott felhajtás miatt van, de jelenleg egy kivételével minden szaklap Marcus Mariota-t húzza erre a pozícióra. Egyetlen oldal gondolta, hogy nem az Oregon Ducks irányítója, hanem Jameis Winston az ideális megoldás, de abba mindannyian egyet értenek, hogy elsőre rögtön QB-t kell berántsanak a floridai csapatnál. Ez persze azt jelenti, hogy sem Josh McCownban, sem Mike Glennonban sem látják a jövő irányítóját.

A második helyen a Tennessee Titans következik. Számomra kissé meglepő módon a szakértők döntő többsége annak ellenére húzna itt irányítót, hogy elméletben Mariota már elkelt, Mettenberger a csapatban van (akinek én még adnék időt), illetve Winston magatartásproblémákkal küzd. Szóval, itt a többség bevállalná a Florida üdvöskéjét.

Amennyiben azonban Mettenbergernek több önbizalmat szavaznak, úgy a legfontosabb megoldandó probléma a Titans pass-rush megteremtése. A legnépszerűbb védőjátékos jelenleg Leonard Williams, aki első éves korában még DT-t, a legutóbbi két évben viszont már DE-t játszott az USC-n. A USC a passz és futás elleni védekezésben egyaránt a harmadik helyen végzett, melyben a sokoldalú játékosnak nagy szerepe volt. Ő egy olyan prospect, aki megbízhatóan teljesít és bármikor képes atletizmusával komoly zavart okozni a line of srimmage-en.

Ha semmi nem változik, akkor a Jacksonville Jaguars húzhat harmadiknak. A legnagyobb feladat Bortles megvédése lesz a jövőben, így értelemszerűen egy falembert szeretnének húzni. Mivel a külföldi oldalak várakozásai szerint nem valószínű, hogy – az előző évekkel ellentétben – az első háromban OL-t húznak, ezért valószínűleg komoly tolongás várható a harmadik cetliért, kiváltképp akkor, ha a Titans is irányítót húz. Egy Falcons vagy egy Giants simán feltradelhet ide védő falemberekért.

Amennyiben a Jaguars úgy dönt, hogy best player available alapon a védelmi vonalat erősítik, akkor a külföldi szakértők szerint Randy Gregory érkezhet, aki néhány oldal szerint akár a No. 2 pickre is esélyes lehet.

Ha valamilyen csoda folytán a legutóbbi két védő nem kelne el, akkor valamelyikük könnyedén a Oakland Raidersben találhatja magát. Az Oakland gyakorlatilag bármelyik pozícióba húzhatna valakit, de a legtöbb mock draft Amari Coopert várja, így lesz Derek Carrnak értelmezhető légi célpontja. Sokak szerint Amari Cooper a következő Calvin Johnson, de minimum egy A.J Green vagy Julio Jones. Van olyan vélemény, amely szerint, ha az Oakland 1/1 lenne, akkor is érdemes lenne őt választania.

Egy másik elképzelés szerint a védelmet kell tovább erősíteni a Raiders-ben, hiszen évente kétszer találkoznak Manninggel és Rivers-szel, így Khalil Mack mellé be lehetne húzni bármelyik eddigi védőt, vagy Shane Ray-t a Missouri defensive endjét.

A Washington Redskins két részre osztja a szakértőket. Valaki szerint egy OT a legfontosabb hiányposzt, míg mások egy safety-vel nyitnák a sort 2015-ben. Amennyiben az előbbi irányvonal képviselői nyernek, úgy Andrus Peat, Brandon Scherff vagy Ronnie Staley lehet a befutó. Akik viszont a safety húzás mellett teszik le a voksukat, azok egyértelműen Landon Collins-t látnák legszívesebben a Redskins csapatában. Shane Ray itt is kiköthet, jó megoldás lehet DE vagy OLB poszton egyaránt.

A New York Jets-nél ugyan kiadták a parancsot, hogy tessék szívni Mariotáért, de ezek ellenére nem sikerült kikapni a Titans ellen. Emiatt a sportszerű hozzáállás miatt rohadtul izgulhatnak, hogy Winston lecsússzon idáig. Ha ez nem jön össze, akkor gyakorlatilag az eddig felsorolt nevek bármelyike jó húzás lehet, hiszen az OL, a DE, de még a WR (Cooper) pozíció is jó húzás lehet. Több elsőkörös QB nincs, hiszen Connor még egy évig marad az egyetemen.

Mindent (a leggyakrabban előforduló kombinációkat és az egyéni tippemet) figyelembe véve a következő sorrend várható fél évvel a draft előtt, aminek aztán a fele sem jön be, de vitaindítónak mindenképp jó:

"Forgatókönyv 1": 1/1 Buccaneers – Mariota, 1/2 Titans - Williams, 1/3 Jaguars – Gregory, 1/4 Raiders – Cooper, 1/5 Redskins – Collins, 1/6 Jets – Winston

"Forgatókönyv 2": 1/1 Buccaneers – Mariota, 1/2 Titans – Winston, 1/3 Jaguars – Williams, 1/4 Raiders – Gregory, 1/5 Redskins – Collins, 1/6 Jets – Cooper

Kommentekben várjuk, hogy a hat csapat rajongói kinek örülnének leginkább az első körben.

Mellékesen meg a fogadóirodák mellett idén először nálunk is a Jaguars a favorit:

Tippverseny:

A pontokat 1-16-ig kell mindenkinek leadni, egy számot kéretik csak egyszer kiosztani. A heti kérdés értéke 8 pont. A fogadóirodák logikája alapján, aki a csütörtöki meccsre nem tippel, az a 3 pontos tippet nem adhatja le a továbbiakban!

A csütörtöki tippek határideje minden esetben a meccs kezdésének időpontja!

Figyelem! Szombaton is rendeznek meccseket, a csütörtökhöz hasonlóan a tippek leadási határideje itt is a meccsek kezdési időpontja!

Aki az Eagles@Redskins meccsről csúszik le az a 13 pontos, míg aki a Chargers@49ers meccsre nem tippel időben az az 1 pontos tippet kell kihagyja!

Amúgy vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív ITT kitölthető!

Heti kérdés:

Odell Beckham Jr. 100 elkapott yard fölé jut, úgy hogy szerez legalább egy touchdownt is?

Kedves Tippelők!

Már csak két hét van hátra, a verseny egyre szorosabb! Az idény végére én is igyekszem összeszedni magam. Pontszámok és összetett kiszámolva, az Excel letölthető:

Tippverseny Összetett

Reklamálni e-mailben tessék!

Töltsétek le ingyenes, MEGÚJULT mobil alkalmazásunkat Androidra (hamarosan iOS-re is)!

Vegyetek részt az appon elérhető TIPPJÁTÉKUNKBAN és játszatok a FŐDÍJAKÉRT. Eredményekről, díjakról ITT , az appról ITT , a tippjátékról pedig ITT találsz információkat.