A draftértékelők végeztével nekikezdünk a már hagyományosnak mondható sorozatunknak, ahol megnézzük kinek mennyire kemény az a bizonyos...sorsolás. 

 


Az NFC South volt tavaly a leggyengébb csoport, ez természetesen meglátszik az idei sorsolásuk erősségén is, hiszen duplán számít a csoportellenfelek tavalyi mérlege. Ennek köszönhetően mind a négy csapat a mezőny utolsó hatosában van a strength of schedule listán. A csoport az NFC East és az AFC South gárdáival találkozik idén, ez sem nehezíti meg a dolgukat túlzottan. 

Eagles, @Giants, @Cowboys, Texans, Redskins, @Saints, @Titans, Buccaneers, @49ers, BYE, Colts, Vikings, @Buccaneers, @Panthers, @Jaguars, Panthers, Saints

Sorsolás erőssége: 104-150-2, 0.409

A Falcons összesen két főműsoridős mérkőzést kapott, rögtön egyet az első forduló hétfőjén az Eagles ellen, ahol a Dan Quinn által átvett védelem még nem fogja tudni tartani Chip Kelly gyors tempójú támadósorát. A következő két hétben ismét NFC East csapatokkal találkoznak, méghozzá idegenben, a Giantset verik, a 'Boystól kikapnak. A Texans húzós lesz, Watt terrorizálja majd Jake Matthewst és ezáltal Matt Ryant is, nem lesz könnyű napja az irányítónak és szerintem ki is kapnak. A Redskins sima hazai, New Orleansban viszont beleszaladnak a késbe. A Titans és a Buccaneers szinte kötelező feladat és az idei 49ersből sem nézek ki eleget a Falcons legyőzésére.

5-4-nél pihennek tehát, de ez az egy hét plusz sem lesz elég Luckék legyőzésére, majd a Vikingstól is kikapnak. Az utolsó öt meccsből a Bucs és a Jaguars nem lesz nehéz feladat, az egyik Panthers ellenit is behúzzák és a végén a szentek is áldozatul esnek a Georgia Dome mesterséges zajának. Ez így összességében egy 9-7es mérleget vetít elénk.

@Jaguars, Texans, Saints, @Buccaneers, BYE, @Seahawks, Eagles, Colts, Packers, @Titans, Redskins, @Cowboys, @Saints, Falcons, @Giants, @Falcons, Buccaneers

Sorsolás erőssége: 111-145, 0.434

A Panthers lett az első csapat, amely kétszer egymás után meg tudta nyerni az NFC South-t, a tendenciák alapján harmadjára szinte lehetetlen küldetésnek néznek elébe. Newton új gigaszerződéssel vág neki a szezonnak, amit a Jaguars otthonában egy könnyed győzelemmel kezdenek meg. A charlotte-i évadnyitón a Texans ellen igazi kőkemény védelmi csata várható, kevés ponttal, amiből talán a Panthers kerül ki győztesen. Otthon elkapható a Saints is, a Buccaneers pedig idegenben is, így 4-0-val vonulhatnak pihenni. Nagyon fontos, hogy jól kezdjék a szezont, mert a pihenőhét után bajban lesznek.

Nagyon rosszul jött nekik ki a sorsolás a 6-9. héten, zsinórban négy vereség következik a Seahawks - Eagles - Colts - Packers kvartettől. A négy égésből kettő főműsoridős lesz, az Eagles elleni vasárnap esti-, a Colts elleni pedig hétfő esti rangadó. Ezután a Titans és a Redskins verhető, utána azonban ismét két vereség következik majd. Ahogy korábban írtam, a Falcons elleni két meccsből egyet nyernek meg, a Giantset és a Buccaneerst pedig verhetik. Ez a Falconsszal egyenértékű 9-7-re elég.

@Cardinals, Buccaneers, @Panthers, Cowboys, @Eagles, Falcons, @Colts, Giants, Titans, @Redskins, BYE, @Texans, Panthers, @Buccaneers, Lions, Jaguars, @Falcons

Sorsolás erőssége: 109-145-2, 0.429

Egy nagyon kemény meccsel kezdenek a szentek, rendkívül szoros találkozóra számítok a Cardinals otthonában, de szerintem elhasalnak a végén, amennyiben Palmer teljesértékűen tud játszani. A Tampa szerintem kis eséllyel lepi meg a három csoportriválisát, a Panthers otthonában pedig - ahogy már a korábbiakból kideríthető - vereséget jósolok. A következő két NFC East csapat ellen meggyűlik majd Breesék baja, a védelem nem fogja tudni tartani a két kiváló futójátékot. A 'Boys ellen ráadásul vasárnap esti rangadót játszanak. A Falconst otthon verik egy csütörtök esti rangadón, a Coltstól kikapnak, a Giants - Titans - Redskins trió legyőzése után következhet a megérdemelt pihenőhét 5-5-ös állásnál.

Watt Breest is terrorizálni fogja, így a Texans ellen vereséget jósolok a hazai, fedett környzettől messze. A párducokat otthon elkapják, majd felváltva követik egymást a győzelmek és a vereségek. A Bucs idegenben is kötelező feladat, a Lions otthon, a SuperDome melegében sem lesz meg hétfő éjjel, a Jaguars ismét csak a kötelező kategóriába esik, majd az évadzárón kikapnak a sólymok otthonában. Ha ezt összeszámoljuk, akkor 8-8-as szezon előtt állnak a szentek.

Titans, @Saints, @Texans, Panthers, Jaguars, BYE, @Redskins, @Falcons, Giants, Cowboys, @Eagles, @Colts, Falcons, Saints, @Rams, Bears, @Panthers

Sorsolás erőssége: 108-146-2, 0.425

A Buccaneersnek nincsen könnyű dolga, hiszen az egyik legrosszabb csapat jelenleg az NFL-ben. Az évet mondjuk épp a hasonlóan gyenge Titans ellen kezdik meg, ahol összecsaphat Jameis Winston és Marcus Mariota. Szerintem Mariotának több idő kell majd az alkalmazkodáshoz, így Winston behúzza élete első alapszakaszmérkőzését. Az év során még a Jaguars és a Redskins ellen lesz jó esélyük meccset nyerni, és szorossá tehetik a Rams, a Bears és a Giants elleni meccseket a csoporton kívül. A divízión belül is okozhatnak meglepetést, de ezeket a megelőlegeztem az esélyesebb csapatoknak. Ezek alapján 3-13-as mérleget jósolok a Buccaneersnek, de öt győzelemnél többet nem látok a kalózokban.

Nagyon szoros lesz a csoport, közel van a Falcons, a Panthers és a Saints egymáshoz, az egymás elleni találkozók a szokásosnál is fontosabbak lesznek. A Bucs a mezőny végén fog kullogni, de akár ők is lehetnek döntőbírók a csoportgyőztes és ezzel együtt a rájátszás-résztvevő csapat kilétével kapcsolatosan, hiszen ha meg tudnak lepni valakit, akkor az lépéshárányba kerül a többiekhez képest.

A sólymoknál a védelmet szerintem egy normális szintre fel tudja hozni Dan Quinn mester, a támadósor a gyenge fallal is jól el fog tudni lavírozni. A párducoknál a front7 elég erős, a támadófallal itt is vannak problémák, a szenteket nehéz hova tenni a nagy holtszezonbeli felfordulás után, kiemelkedni biztosan nem fognak, de őket nem szabad sose leírni. A kalózoknál a támadófal és a pass rush teljes hiánya rendkívül aggasztó és még ha meg is találták a jövő franchise irányítóját, rövid távú sikert nem fognak tudni elérni, ameddig nem orvosolják a fent említett kritikus problémákat. Egyik csapatban sem látok 10 győzelemnél többet, viszont háromban is legalább hetet, ezért ilyen szoros az NFC South mezőnye.