A múlt heti, kissé egyoldalú AFC North rangadó után melegebb helyekre kalauzol minket a TNF. Az Atlanta Falcons és a Tampa Bay Buccaneers egyaránt kikapott a vasárnap, úgyhogy érthető módon mindkét gárda javítani szeretne az NFC South-ban elfoglalt pozícióján.

Tampa Bay Buccaneers

A csapatok nem kezdték túl fényesen a szezont, bár a Bengals elleni vereség közel sem olyan arcpirító az Atlanta részéről, mint kikapni a több sebből vérző Rams ellen. Márpedig, ha Lovie Smith fiai nem kapják össze magukat és nem húznak elő valami különösen bravúros teljesítményt, akkor a Bucs zsinórban a második évében is 0-3-mal kezdi a szezont.

Ehhez persze nem ártana összeszedni egy stabil irányítót, mert Josh McCown idei teljesítménye kifejezetten harmatos. Igazából nem is értem, hogy dobta ki a gép, hogy igazoljunk le kezdőnek egy 35 éves, 11 év alatt összesen 38 kezdőmeccset produkáló játékost, de biztos okosabb emberek ülnek nálam Tampában (tudom, meggyőző volt tavaly). Nos, itt van ez az ember, stabilan hozza a 70-80 körüli passer ratingeket, de legalább már van tapasztalata az Atlanta ellen kezdőként. A történet furcsasága, hogy ez a tapasztalat tíz éves, még Cardinals-os sihederként 2004. szeptember 26-án 198 yardot passzolt 0 TD és 0 INT mellett.

Ha rossz az irányítód, akkor lehet használni a futókat, kár hogy a három Falcons elleni meccsen három TD-t jegyző Martin térdprobléma miatt eddig összesen 16 yardot gereblyézett össze idén. Szerencsére ott van Rainey, aki élete legjobb teljesítményét éppen a Falcons ellen nyújtotta, ami 163 yard és 2+1 TD volt tavaly. Ehhez képest eltörpül Rainey múlt heti 144 yardja. Persze a menőzéshez ez is kevés a Buccaneers házatáján, hiszen Vincent Jackson az elmúlt két meccsen 300 elkapott yard fölé került (151.5 yardos meccsenkénti átlag), ami már-már abnormálisan magas szám, főleg ha tudjuk, hogy a QB poszt már tavaly sem volt a csapat erőssége.

Akkor van igazán nagy bajban a Tampa, ha Gerald McCoy nem jön rendbe a meccsig, pedig a védő falember tavaly háromszor is sackelte Matt Ryant. A védelem másik nagy hiányzója a Mason Foster lesz, aki vállsérülést szenvedett a Rams ellen.

Tavaly mindkét meccsen a hazai csapat nyert, előbb a Falcons 31-21-re, majd a Bucs 41-28-ra, szóval ma se csodálkozzunk, ha alacsony oddszot találunk a tippmixen a Tampa Bay-en.

Atlanta Falcons

Irányító fronton a Falcons jóval optimistább lehet, ráadásul Matt Ryan egyik kedvenc ellenfele a Tampa Bay, eddig hat hazai Buccaneers elleni meccsen 5-1-es mérleget produkált, 100.6 átlagos passer ratinggel. Ami még ennél is perverzebb, hogy az NFL-játékosok zöme csütörtökön alulteljesít, ehhez képest Matt Ryan négy TNF-meccsén eddig 7 TD, 0 INT mérleggel áll, ami ugyan nem egy kiugró eredmény, de nyugalomra adhat okot.

A Falcons elkapó felhozatalából már négyen is 100 yard felett járnak, egészen félelmetes, hogy milyen wide receiver sor állt ott össze, meg merem kockáztatni, hogy a liga legjobb WR-corpjáról beszélünk. Akkor lesz igazán nagy a baj, ha még Levine Toilolo szerepkörét is növelik, mert akkor védelem legyen a pályán, aki kiigazodik a Falcons támadásain. Julio Jones a legutóbbi négy Tampa elleni meccsen 394 yardot hozott össze három touchdown mellett, de meglepő módon Harry Douglas még ezt is túlszárnyalta, hiszen legutóbbi két meccsén 283 yardot és 2 TD gyűjtött be. Roddy White eleve más kategória, 2007 óta 636 elkapása volt (3. a ligában) 8598 yard értékben (4. a ligában).

A futóknál kissé árnyaltabb a kép, két meccsen eddig egy futott TD jött össze. A 110 yardos átlag jelenleg 21. a ligában. Steven Jackson ugyan nyolc egymást követő évben futott 1000+ yardot, de tavaly ettől már elmaradt, és szerintem elmaradt volna akkor is, ha nem csak 12 meccsen játszik (543 yard 12 meccsen). Mindent elmond a részlegről, hogy a harmadik legtöbb yardot Matt Ryan hordta ki lábon, de mind Jacquizz Rodgers-ben, mind Davonta Freemanben bőven van még potenciál.

Igazából nincs ezzel nagy baj, elég durva lenne, ha minden részleg elit lenne, de figyelni kellene az egyensúlyra, hiszen futójátékkal eddig 12, míg passzjátékkal 32 first downt szerzett a Falcons.

A védelemben Osi Umenyiora jó emlékeket őriz az előző találkozóról, két sack is összejött neki. Viszont összességében a defense nem ragyogott az idei évben, ugyanis két meccsen még nem sikerült sackellni az ellenfél irányítóját és interceptionból is csak egy darab jött össze.

Ami még szomorúbb, hogy tök utolsók az engedett yardok terén, a 472 yard meccsenként borzasztóan sok, még akkor is, ha egy Brees-Dalton duó jött eddig velük szembe. Levegőben ebből 317.5 yard érkezett, de a futásokra is marad több mint 150 yard, szóval van még hová fejlődni.

Emiatt simán benne van a pakliban, hogy most is négy TD körül kapnak, ami persze nem baj, ha sikerül túldobni az ellenfelet.

Tippverseny:

Nőtt az átlagos kitöltési idő, jelenleg 12 perc 36 másodperc.

A legszorosabb tippek a TNF meccsre érkeztek, a 97-91-es Steelers fölény 52-48%-ot jelent. Az egy pontos tippek 20%-a lett erre a meccsre elhelyezve.

Ennél is szorosabb lett a heti kérdés megítélése, konkrétan 87-87-es döntetlen született arra a kérdésre, hogy Kelvin Benjamin szerez-e TD-t. A válasz ismét NEM.

A legegyértleműbb meccs a Chiefs@Broncos meccs lett, 172-3-ban a Broncos nyert (98%). Emiatt nem meglepő, hogy a 16 pontos tippek több mint fele is itt landolt, 91-en (52%) osztotta ki a maximális pontszámot erre a meccsre.

A legnagyobb meglepetés majdnem a Chargers lett, de mivel a Saints@Browns meccsre 170-5 arányban tippelt a mezőny, ezért a legtöbb pont itt ragadt benn.

Továbbra is fokozottan ajánlott a SZABÁLYZAT elolvasása.

A pontokat 1-16-ig kell mindenkinek leadni, egy számot kéretik csak egyszer kiosztani. A heti kérdés értéke 8 pontot. A fogadóirodák logikája alapján, aki a csütörtöki meccsre nem tippel, az a 12 pontos tippet nem adhatja le a továbbiakban!

A csütörtöki tippek határideje minden esetben a meccs kezdésének időpontja, amúgy vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív ITT kitölthető!

Az előző heti eredmények megtekinthetőek az alábbi Excelben!

FK_Going_Deep_Tippverseny_Week_2-report_1.xlsx

A kék szín az elkésett tippeket jelenti, az ő esetükben könnyen ellenőrizhető, hogy volt-e szabályos tippjük korábban (zöld), avagy nem (piros). Új oszlop került bevezetésre "Hibás" címszóval. Aki hibás tippsort adott le, az a táblázat jobb szélén ellenőrizehti, hogy melyik pontszámból hányat adott le.

Ha valakinek problémája van, azt kérem e-mailben jelezze (cefre3 kukac gmail pont com), mert a kommentdzsungelben sűrűn eltévedek.

Összetett eredmény hamarosan.

Aki még nem tette, töltse le mobil alkalmazásunkat androidra!, iOS-re és Windows Phone-ra október közepére várható.