Rég fordult elő, hogy ez a két csapat novemberben még olyan pozícióban volt, hogy a rájátszásra mindkét gárdának reális esélye van. Emiatt kiemelt jelentősége van annak, hogy ma ki nyeri meg az AFC North csütörtök esti rangadóját.

Furcsa helyzet állt elő az AFC északi divíziójában, hiszen jelenleg minden csapat mérlege 0.500 felett van, így gyakorlatilag megjósolhatatlanná vált, hogy ki nyeri a csoportot. Ez a kiegyensúlyozottság elsülhet visszafelé is, hiszen az egész AFC-ben burjánzanak a pozitív mérleggel álló csapatok, a Patriots mögött a Bills (5-3) és a Dolphins (5-3), a Denver mögött a Chiefs (5-3) és a Chargers (5-4) is igényt tartana a két wildcard hely egyikére.

Irányítók

Elnézést a Bengals szurkolóktól, de Andy Daltont személy szerint egyre kevésbé tudom komolyan venni. Nem tudom hol tört el bennem valami, talán ott, amikor az AFC vörös hajú Matt Ryan-e csukafejest ugrott az önfumble medencébe a tavalyi rájátszásban. Ígéretesen indult a karrierje, kiváló kémiával kezdték együttműködésüket AJ Greennel, de az alapszakasz győzelmek után elmaradtak a playoff sikerek. Idei teljesítménye inkonzisztens, nyolc meccsen nyolc touchdown passz különösen gyengének számít egy címre pályázó csapatnál. Tisztában vagyok vele, hogy Green most éppen sérült volt, ami miatt a mérleg nyelve kissé a futások irányába tolódott, de ettől függetlenül össze kell szedje magát Dalton, mert akkor igazán szépen muzsikálhatnának akár már az idei évben is.

Ebben akadályozhatja meg a tavalyi év meglepetés embere, Brian Hoyer. Az ex-Tom Brady csere 8-3-as mérleggel áll kezdőként a Brownsban, ami lehetne sokkal szebb is, ha nincsenek az utolsó másodperces FG-vereségek. Roppant higgadt, az egész NFL-ben ő dobta legkésőbb az első interceptionjét idén, az 5. héten vette el a turnover szüzességét a Titans. Összesen egy rossz meccse volt, a Jaguars elleni kínszenvedés rontja le az átlagát 90.3-as passer ratingre, ami mellesleg jobb, mint Dalton mutatója. Persze a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Browns sorsolása elég könnyű, és csak hazai pályán nyomják igazán jól, úgyhogy nagy összeget senki ne tegyen a Cleveland-re. A Bengals defense nem fogja összetörni, a Cincinnati a legutóbbi 5 meccsen 6 sacket csinált, ami nem különösebben félelmet keltő.

Futók

Szegény Giovanni Bernard pazar szezont futott, de a sérülése most lehetőséget nyitott a rookie RB-nek, Jeremy Hillnek is. Gio állapota a mai meccs előtt erősen kétséges, szinte biztosan nem fog játszani. Gondolom néhány fantasy tulajdonos most különösen örül, hogy sikerült egy csiszolatlan gyémántot találni Hill személyében, de ez inkább hosszútávon megnyugtató a Bengals szurkolók részére, hogy a RB poszton van kellő mélység.

Ennél némileg kaotikusabb a helyzet a Browns háza táján. A Texans-tól elhozott Arian Foster pótlék 3.3 yardátlagot produkál futásonként, így belengette az edzői kar, hogy ma este inkább Terrance West fog kezdeni. A Browns futójátékának összeomlása egy dolog miatt romlott látványosan: a Pro Bowl résztvevő center, Alex Mack sérülése óta mindössze 1.9 yardot hoznak futásonként, ami hatalmas visszaesés ahhoz képest, hogy a harmadik legjobb futócsapat voltak akkor, amikor ő még a pályán volt. És akkor még nem is beszéltünk az UDFA Crowellről, akiről egyik héten a legjobb rookie igazolásként beszélnek, másik héten meg egy darab snapet sem kap minden különösebb előjel nélkül.

A Browns ezek ellenére offensive játékainak 48 százalékában hív futást, ami a harmadik legtöbb az NFL-ben, de ez a szám várhatóan csökken, ha visszatér Josh Gordon és egészséges lesz Jordan Cameron. A futás pedig jól mehetne a Bengals ellen, a külső zónafutásokból és a playaction hívásokból rendre nagy játékokat csinálnak az ellenfelek a Tigrisek ellen.

Elkapók

AJ Green visszatért lábujj sérüléséből múlt héten, a támadósnapek 57 százalékában lépett pályára (40/69). Várhatóan ez a szám növekedni fog és egyre inkább aktivizálni fogja őt az edzői stáb. Múlt héten 44 yard mellett 1 TD elkapása volt, most ez bőven gyarapodhat, hiszen a Browns védelme eddig 41 playt engedélyezett 20 yard felett, ami a harmadik legtöbb az NFL-ben. AJ Green amióta NFL játékos 4191 yardot kapott el. Ez a harmadik legtöbb az AFC-ben, ha 2011-től számoljuk az elkapásokat.

Míg ő távol volt , jól teljesített Mohamed Sanu, 628 yard és 4 TD a szezon felénél egész jól hangzik. Ami pesszimizmusra adhat okot, hogy elkapott TD-vel a két WR-en kívül nem sokan rendelkeznek. Egy elkapott touchdownja van Brandon Tate-nek és magának Andy Daltonnak is. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez nem épp egy széles paletta, a 0 TD-s tight end osztag igazán keresettebb célpont lehetne a red zone-ban.

A Browns ezen a téren jobban áll, igaz yardokat tekintve mindkét egyesület jelenleg 240 yardon áll meccsenként, ami a 14-15. helyre elég a ligában. Hoyer elsőszámú célpontja Andrew Hanwkins játéka kérdéses a mai meccs előtt, pedig az 5 meccsen is 70+ yardos statisztikákat hozó elkapóra nagy szüksége lenne a csapatnak. Emiatt előtérbe kerülhet Miles Austin és a múlt héten a Browns fanoknak szép perceket okozó Taylor Gabriel is. Hatalmas vérveszteség, hogy a liga egyik legjobb tight endjének számító Jordan Cameron agyrázkódás miatt továbbra sem áll rendelkezésre.

Összefoglalva

A védelmekről a legfőbb morzsák már említésre kerültek elszórva az előző bekezdésekben. A Browns oldalán érdemes figyelni Karlos Dansby játékát, aki a legtöbb tackle-t csinálta idén a Barnáknál (61). Ő az egyetlen játékos az NFL-ben 2007 óra, aki 20-nál több sack (24) mellett még szerzett 12 interceptiont is. Paul Kruger éledezik, előző két meccsén 4 sacket csinált, zsinórban a harmadik meccsén is összejöhet neki Andy Dalton ellen, igaz a Bengals QB eddig jó védelmet kap, 8 meccsen csak kilencszer vitték földre. A levegőben mindig résen van Tashaun Gipson, idén már 6 labdát lopott el, amivel vezeti az NFL-t.

Jelentős érvágást jelent a Bengals defense-ben, hogy az önmagára is zászlót dobó Vontaze Burfict sérülés miatt inaktív térdsérülés miatt. Emiatt még nagyobb nyomást kell gyakoroljon a D-fal, ahol olyan játékosok próbálják szétszedni az offensive line-t, mint Geno Atkins vagy Carlos Dunlap. Előbbi 2012 óta 20 sacknél jár, ez a legtöbb a DT poszton játszók közül. Dunlap igazi csoportkör specialista 4 sack a mérlege az eddigi 6 AFC North meccseken.

A Bengals eddig pozitív mérleggel áll a TNF meccseken (5-4), míg a Browns még évekig nem mondhatja majd ezt el magáról (4-9). Az örökmérleg is a hazai csapatnak kedvez (43-38), utolsó hét találkájukból 5 végződött Cincinnati sikerrel. Talán a legfontosabb dolog maradt a végére: A Bengals mérlege 13-0-1 hazai pályán a legutóbbi 14 meccsen, ezért nem meglepő, hogy a szerkesztőségi tippek a lent látható módon alakultak. Andy Dalton ezen a 14 meccsen 3.385 yardot passzolt 95.4 passer ratinggel, ami magában foglalt 26 TD átadást is.

Tippverseny

Továbbra is fokozottan ajánlott a SZABÁLYZAT elolvasása.

A pontokat 1-13-ig kell mindenkinek leadni a bye week miatt, egy számot kéretik csak egyszer kiosztani. A heti kérdés értéke most csak 6 pontot ér. A fogadóirodák logikája alapján, aki a csütörtöki meccsre nem tippel, az ismét a 7 pontos tippet nem adhatja le a továbbiakban!

A csütörtöki tippek határideje minden esetben a meccs kezdésének időpontja, amúgy vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív ITT kitölthető!

Kedves Tippelők!

Ki van számolva minden, ráadásul még szép is!

Tippverseny Összetett

A hibás tippeket elbíráltam (PINK), aki egy pontszámot kihagyott, annak értelemszerűn beírtam a hiányzó számot. Aki kétszer adott le tippet, azt logikusan egy másik tippet kihagyott. Ezt még egy hibának minősítettem. Itt mindig az alacsonyabb pontszám került beszámításra találat esetén. Ha mindkét tipp talált, akkor mindkét pontszám beszámításra került. 
Több hibát tartalmazó tippsort nem áll módomban és nem is tudok javítani.

Aki valamivel nem ért egyet, az a cefre3_kukac_gmail_pont_com címre írjon, megbeszéljük, elmagyarázom.

Figyelem! A Kandallóban meccsnézés lesz ismét! 19 órától a 49ers@Sanits meccset adjuk! Facebook esemény ITT!

Töltsétek le ingyenes, MEGÚJULT mobil alkalmazásunkat Androidra (hamarosan iOS-re is)! Vegyetek részt az appon elérhető TIPPJÁTÉKUNKBAN és játszatok a FŐDÍJAKÉRT. Eredményeket  ITT , az appról ITT a tippjátékról pedig  ITT  találsz információkat.