A labdabalhé további fölösleges taglalása helyett inkább megkezdjük felvezető-sorozatunkat a 49. Super Bowlra. A héten számos poszt szól majd A meccsről, kezdetnek a helyszínt, a University of Phoenix Stadiumot mutatjuk be.

1988 óta van NFL-csapat az arizoniai Phoenix-ben, akkor költözött ugyanis a városba, az addig St. Louis-ban székelő Cardinals franchise. A csapat stadionja az 1958-ban épült, majd többszöri felújításon és bővítésen átesett Sun Devil Stadium lett. A csapat eredetileg csak ideiglenes otthonának tekintette a Sun Devilt, amíg felépül az új stadion a városban, végül pénzügyi okokból egészen 2006-ig kellett várniuk a költözésre. A stadion hivatalosan egyébként Glendale-ben van, de az valójában Phoenix egyik külvárosa.

A stadion alapkövét 2003. április 12-én rakták le, végül több mint 3 évvel később, 2006. augusztus 1-én, az NFL előszezon kezdete előtt nyitották meg a nagyközönség előtt. A stadion alapesetben 63.400 férőhelyes, de 78.600 férőhelyig bővíthető a nézőtér, igaz ebben már az állóhelyek is benne vannak. A pálya nézőcsúcsát a 2011-es BCS National Championship Bowl tartja, akkor hivatalosan 78.603-an zsúfolódtak be a nézőtérre.

A 455 millió dollárba került stadion természetesen rendelkezik mindazzal, amit egy modern 21. századi pályától elvár az ember. Elhúzható a tető középső része, de a mozgatható panelek és a tető többi eleme is úgy van megépítve, hogy zárt állapotban is elég fény szűrődjön be. Mivel a sivatagban található a város, így természetesen légkondicionált a létesítmény, hőség esetén ezért a tető zárva van. 12 perc alatt nyitható ki, zárható be teljesen a tető.

Természetesen a gyep is kihúzható a stadionból, sőt a pálya tulajdonképpen több időt tölt a stadionon kívül, mint belül, hogy elég napfény érje a füvet, és könnyebben lehessen locsolni. Érdekesség, hogy a stadion pont azért északnyugat-délkelet tájolású, hogy a füvet a lehető legtöbb napfény érje.

14 ezer parkoló van közvetlenül a létesítmény mellett és további 12 ezer egy mérföldön belül.

Vizuális típusok az alábbi ábrán a pálya minden feature-ét alaposan kielemezhetik. (a kép alatti linkre kattintva ki lehet nagyítani)

http://www.mappery.com/map-of/University-Of-Phoenix-Stadium-Map

A University of Phoenix Stadium nem csak a Cardinals, hanem az NCAA Fiesta Bowlnak is állandó otthona 2007-től. Emellett a 2008-as és az idei Super Bowl és Pro Bowl mellett már otthont adott a már említett 2011-es BCS National Championship Bowlnak is (Auburn–Oregon 22-19), gurulós football-válogatott meccseknek (USA-Venezuela, Mexikó-Dánia), és 2017-ben itt rendezik majd meg az egyetemi kosárlabda-bajnokság döntőjét is.

A két csapat közül a New England mindössze egyszer játszott a stadionban, igaz az emlékezetesre sikerült. Mivel másik főcsoportban szerepel a Patriots és a Cardinals, így eleve csak 4 évente találkoznak egymással, a 2006-os megnyitó óta mindössze kétszer (2008-ban és 2012-ben) játszott egymással az NFC West és az AFC East. Ugyanakkor mindkét alkalommal Foxborough-ban találkoztak egymással a csapatok, így alapszakasz meccsen még nem jártak a keletiek Glendale-ben, de mint ahogy az előbb már említettem, a 2007-es szezon Super Bowlját itt rendezték meg. A veretlen, 18-0-val álló Patriots találkozott a rájátszásba csak Wild Cardon bejutó New York Giants-el. Egy emlékezetes végjáték után 17-14-re nyert a New York, így továbbra is az 1972-es Miami Dolphins az egyetlen veretlen bajnok az NFL történetében. Ez a játék pedig minden NFL-rajongóba beleégett:

A Seahawks arizoniai vendégszereplései közül egyik sem volt ennyire fontos. Mivel csoportellenfelek a Cardinals-szal, így évente játszhatnak ezen a pályán, és összességében nem is túl nagy sikerrel. Az alapszakaszban 9 meccsen mindössze 3 győzelmet sikerült aratni, igaz a háromból kettő az utóbbi két szezonban született nagy különbségű (2013-ban 34-22, 2014-ben pedig 35-6) győzelem volt. Rájátszásban még nem találkoztak egymással.

Sorozatunkat holnap a két csapat közös múltjával, illetve a Super Bowl szerepléseik felelevenítésével folytatjuk.