Mindenki látta, mindenkinek van véleménye, a legtöbbeknek az, hogy ez volt minden idők legrosszabb playhívása, így hát ideje kielemezni, hogy mi is történt valójában. Pete Carroll elismerte, hogy ő hívta a játékot, azzal magyarázta, hogy a Patriots gólvonali formációjából látta, hogy a passzjátékban előnyük van. Russell Wilson elismerte, hogy az ő hibája volt, mert ő dobta az interceptiont. Darrell Bevell, a Seahawks támadókoordinátora viszont nem érezte magát felelősnek, szerinte Lockette-nek kellett volna nagyobb erőfeszítést kifejtenie. Lássuk, mi történt.






Támadóformáció: Shotgun, split end - slotback a jobboldalon
Támadófelállás: 11 (1 RB - Lynch, 1 TE - Willson, 3 WR - Lockette, Kearse, Baldwin)
Védőformáció: Cover 1, emberfogás
Játék koncepciója: Pick route

Főszereplők:

Ricardo Lockette, WR - 188 cm, 96 kiló, 3. szezonja az NFL-ben
Malcolm Butler, CB - 180 cm, 86 kiló, drafton el nem kelt újonc, 1 meccsen volt kezdő

Jermaine Kearse, WR - 185 cm, 95 kiló, 3. szezonja az NFL-ben
Brandon Browner, CB - 193 cm, 100 kiló, 5. szezonja az NFL-ben

Elemzés:



A snap előtt Wilson shotgunban, a támadóformáció jobb oldalán a split end - slotback duó, Baldwin a slotban. Revis Baldwinnal szemben, Browner és mögötte Butler az "ikrek" ellen védekezik (Kearse, Lockette).



Wilson átmozgatja Baldwint a snap előtt, Revis pedig követi. Ebből látható, hogy embert fognak a Patriots védői, mert ha zónavédekezés lenne, Revisen kívül más védő is megváltoztatná a helyét, hogy igazodjanak a zónájukhoz. Tehát man coverage-et mutat a New England, az ellen pedig ideális többek között az úgynevezett pick play.



Wilson megkapja a snapet, Browner pedig azonnal jammeli Kearse-t a line of scrimmage-en, ezzel megakadályozza, hogy Kearse zavarja Butlert a coverage feladatában.



Kearse nem tudja úgy hátratolni Brownert, hogy ezzel akadályt képezzen, így Butler teljesen szabadon támadhatja Lockette elkapási útvonalát. Lockette eljátssza, jobbra mozog, de valójában fut egy slantet a pálya közepe felé. Wilson látja az elkapóját, és túlságosan elé dobja a labdát, lehetővé téve ezzel, hogy Butler megcsinálja az interceptiont. Tekintve, hogy Kearse nem tudta megzavarni Butlert, Wilsonnak alacsonyan, vagy kicsivel Lockette mögé kellett volna dobnia, hogy Butler ne tudja megcsinálni a játékot.



Rossz volt a játékhívás, vagy nem?

Ahhoz, hogy ezt eldöntsük, a kimenetelétől függetlenül kell megítélni a játékot. Ami Bevellt dicséri: talált egy olyan match-upot, amelyben egy nagyobb darab WR ellen védekezett egy az egyben egy nála kisebb, undrafted újonc cornerback. Más kérdés, hogy Kearse (6-1, 209) pedig kisebb darab, mint Browner (6-4, 221), és neki is lett volna itt feladata, mégpedig az, hogy betolja Brownert Butler elé, ezzel képezve egy akadályt, ami nem sikerült, mert az újonc CB ki tudta kerülni. Nagyjából ebből is látható, hogy a Patriots számított a játékhívásra, amit Belichick le is nyilatkozott a meccs után.

Lockette lehetett volna erőszakosabb, ahogy Bevell mondja? Igen, lehetett volna, Butler harciasabb volt nála. De a dobás miatt, ami a WR elé ment, legfeljebb egy incomplete passzt tudott volna kiharcolni, ha jobban odateszi magát az elkapó.

Wilson volt a hibás? Nem jelenteném ki egyértelműen, mert ahogy korábban írtam, több tényező is közrejátszott. De tény, hogy az irányítónak úgy kell dobnia ezeket a snapet követő gyors passzokat, hogy csak a WR legyen abban a pozícióban, hogy elkaphassa.

Lynch üresen volt? Igen, miután Wilson eldobta a labdát, addig rajta volt Chandler Jones.

Akkor futniuk kellett volna? Nem. Belichick 7 védőt rakott a boxba, 1 linebacker is volt bent safety helyett, jelentős akadályt képezve a futásnak. Ha futnak, abban benne van a yardvesztés is, ami jelentősen csökkentené egy későbbi futás esélyét a sikerre (Lynch 1/5 volt a szezonban ilyen szituációban). A passzjátékban, amit hívtak, nem volt benne a sack, mert Wilson gyorsan megszabadult a labdától. Ami még fontos volt, hogy a hazafiak nem kértek időt, így a Seahawks nem tudott cserélni, mert nem akarták elégetni az utolsó időkérésüket. Így tehát arra kényszerítette a Seattle edzőit, hogy védőformációra alapozzák a playhívást, amit meg is tettek. Nem jött be, mert a hazafiak számítottak rá, hogy ezt a játékot hívják ilyen felállás ellen, a videón kielemezték őket alaposan. Ez utólag remek húzásnak bizonyult, főleg az, hogy nem kért időt Belichick.

Összefoglalva: A Seahawks a Patriots védelmi formációjához igazodva hívta a játékot, amit nem tudtak megfelelően kivitelezni. Ellentétben a Patriotsszal, akiknél kiválóan tette a dolgát Browner és Butler is. Remek védekezésről van itt szó, kérem tisztelettel.

Minden idők legrosszabb hívása, "érthetetlen, sokkoló játék"?
Egy nagy túrót.

(köszönet az nflbreakdowns.com oldalnak)