Végre megszületett az ítélet a Deflategate ügyében, ami ugyebár arról szólt, hogy az AFC döntőn a Patriots labdái laposabbak voltak az előírtaknál. Súlyos büntetést szabott ki a liga a bajnokra!

 

A Deflategate ügy felgöngyölítéséhez Ted Wells magánnyomozót fogadta fel a liga, aki múlt héten hozakodott elő 200+ oldalas tanulmányával, amiből igazából annyi derült ki, hogy a Patriots stábjából inkább eresztettek le labdákat, mint sem és Tom Brady inkább tudott a dologról, mint sem. Konkrét bizonyítékot nem tudott felmutatni Wells, azonban Brady és a Patriots stábja nem működött vele együtt, a telefonbeszélgetéseit nem nyújtotta át a nyomozás segítésére, ez pedig Roger Goodell szemében nem mutat jól és súlyosbította a kiszabott büntetést. 

Az ítélet tegnap éjjel látott napvilágot, miszerint Tom Brady 4 mérkőzéses fizetés nélküli eltiltást kapott (ezzel körülbelül $1,9 milliót veszít), emellett a csapat visszaesőként (Spygate miatt) $1 milliós büntetést köteles kifizetni, ezen felül pedig elvették a 2016-os első-, és a 2017-es negyedik körös draft cetlijét a csapatnak. Ilyen mértékű büntetésre nem volt példa a Saints bounty-botránya óta. 

Brady ezáltal kénytelen lesz kihagyni a Steelers, a Bills, a Jaguars és a Cowboys elleni találkozókat, a negyedik heti bye week miatt a hatodik fordulóban térhet vissza. Nem is akármilyen összecsapást rendeznek akkor, az AFC-döntő visszavágóját, hiszen a Patriots Indianapolisba látogat és a Coltsszal találkozik, ráadásul főműsoridőben, vasárnap esti rangadón. Távollétében a tavalyi draft második körében választott Jimmy Garoppolo fog kezdeni, aki megmutathatja, hogy adott esetben méltó utóda lehet majd a New England legendájának. 

A csapatra kiszabott ítélet is elég súlyosnak mondható, a jövő évi draft jónak ígérkezik, egy első körös cetli elvesztése pedig sosem jó dolog. Az $1 milliós pénzbüntetés pedig a valaha volt legngyobb az NFL történetében. A Patriots két alkalmazottját (John Jastremski és James McNally), akik közreműködtek a labdák leeresztésében, a liga határozatlan idejű eltiltást kaptak. 

A legelső információk szerint a csapat nem, azonban Brady fog fellebbezni (erre 3 napja van), kedvező esetben 2 mérkőzésre redukálhatják eltiltását.