Bár tavaly ismét negatív mérleggel végzett a Rams, a Broncos és a Seahawks legyőzésével már jelezték, hogy van bőven potenciál a csapatban. Ugyanakkor az NFL egyik legjobb védelméhez (védőfalához) és speciális egységéhez csak átlag alatti offense társult, ennek megfelelően az első 7 választásukat mind a támadósor megerősítésére használták.

 

1/10 Todd Gurley, RB

Először nem voltam elragadtatva a picktől. A mai passzorientált NFL-ben top10-es cetlit áldozni erős túlzás egy olyan futóért, amely ACL-szakadás miatt talán fel sem épül a szezon kezdetéig, ráadásul az előtte lévő támadófal sem tudja érdemben segíteni. Ám jobban átgondolva (és látva a további draft-tevékenységet) van ráció az elképzelésben.

Gurleyt sokan az idei draft legjobb, legtehetségesebb játékosának tartották, amit tökéletesen igazol a korai kiválasztása is. Tehetsége alapján a könnyen top5-ös futó válhat belőle. Gyors, erős, fürge és remekül tud elkapni is. Tavalyi csonkára sikerült szezonja során 123 labdacipelésből 34 miss tackle-t harcolt ki és 4 yardot átlagolt az első kontaktus után.

Az egyetemi évei alatt mindössze a támadósnappek 40%-án volt a pályán, így amennyiben rendesen felgyógyul és elkerülik a további sérülések, akkor igen hosszú és eredményes karrier állhat előtte. Értékelés: B+

2/25 Rob Havenstein, OT

A Rams támadófala a draft előtt úgy nézett ki, hogy Greg Robinson-Travis Bond-Tim Barnes-Rodger Saffold-Brandon Washington. A csapat ugyanis elküldte egyetlen épkézláb, de sérülékeny tackle-jét, Jake Longot, így a tavaly a Raidersnél orvosin megbukó Saffold volt a csapat legjobb játékosa. Nem meglepő tehát, hogy a Rams összesen 3 OT-t és egy guardot draftolt a következő körökben. Az első delikvens Rob Havenstein, aki jelen állás szerint az RT poszt fő várományosa. Nagy, fizikális, futásblokkolásban kiváló falember, akinek hatalmas szerepe volt Melvin Gordon rekorddöntő szezonjában. Hihetetlenül jól kezdte a tavalyi évet, ám a komolyabb ellenfelek ellen megszenvedett, nem tudni még, melyik az igazi arca. Értékelés: B+

3/8 Jamon Brown, OT

Havensteinhez hasonlóan kiváló run blocker, csak jóval gyengébb pass protector, emiatt 4-5. körre várták. Előnyére legyen mondva, hogy megvannak a fizikai adottságai, hogy tackle és guard poszton is bevethető legyen, ám limitált atletikussága miatt inkább utóbbiként van jövője az NFL-ben. A legfrissebb hírek szerint a Rams vezetősége (a 8 millió cap space-nek köszönhetően) szeretne beruházni pár veteránba (például visszahozni Joe Barksdale-t), ha a kezdő pozíciót nem is szerzi meg Brown, sokoldalúsága és futásblokkolási képességei miatt elég sok játékidőre számíthat. Értékelés: B-

3/25 Sean Mannion, QB

Ez már az érthetetlen kategória. Foles nagy eséllyel nem lesz egy Aaron Rodgers, de kis túlzással már most többet tud, mint amennyit Mannion valaha is fog. Az újonc QB magas, pro-style rendszerben játszott, egy raklapnyi rekordot tart, ám ezzel együtt is 30 fumble-lel és 54 interceptionnel fejezte be a karrierjét. A legkisebb nyomás is képes megzavarni, nincsenek game changer tulajdonságai, sem komoly upside-ja, egy 3. körös picket pedig luxus kidobni egy 5-6. körre várt jövőbeli backup irányítóra. Értékelés: D

A következőkben még két falember érkezett a csapathoz: Andrew Donnal (OT, 4. kör) és Cody Wichmann (G, 6. kör). Előbbi Brandon Scherff csapattársa volt, érti a futballt és megfelelő a technikája, de a kellő erő és atletikusság híján ez csak 3. napot ért. Tackle és guard poszton is bevethető, így nagy eséllyel ő is aktív részese lesz a rotációnak. Wichmannt tartották a 4. legjobb guardnak az idei classban, pass protectionben korrekt, futásblokkolásban gyenge, sokadik számú cserének talán elfér.

Még egy játékos érkezett a támadókhoz a 6. körben a Rams csapatához Bud Sasser személyében.

A Missouri elkapója remekül használta ki Dorial Green-Beckham távozását és 77 elkapásból 1003 yardot és 12 TD-t szerzett 2014-ben. Nagytestű elkapó, nem playmaker, de red zone célpontnak megfelelő. A maradék két 7. körös cetlivel érkezett Martin Ifedi (DE) és Bryce Hager (ILB). Mindkét játékos illik a Rams 4-3-as védelmébe és mindketten főleg futás ellen jók igazán, de csak Hagernek van valós esélye az 53-as rosterre.

A Rams a pickjei zömét a legkényesebb csapatrészre áldozta, igyekezvén minél ideálisabb körülményeket teremteni Gurleynek. Ez Foles teljesítményén is sokat lendítene, tavaly látványosan nem ment a játék, ha neki kellett irányítania. Ezzel együtt úgy érzem, hogy a Rams végre ott lehet a tűz közelében, kis szerencsével pedig a rájátszás is összejöhet.

Értékelés: B-