Nem titok, hogy szimpatizálok a 49ers csapatával. Nem vagyok egy habzó szájú drukker, van néhány csapat, akiket nem bírok a hype miatt, de nem kap el instant émelygés, ha a csoportellenfelek nevét hallom. Sőt! Ha egyszer elismerően csettintek egy Bowman vagy Willis gyalulásért, akkor nem leszek álszent a tetszésemet kifejezni egy hasonlóan csattanós Wagner szerelésnél. Emiatt – talán kicsit irigykedve is – de meghajlok a csütörtök esti rangadó szereplői előtt.

Ma este két olyan csapat feszül egymásnak, akikről senki nem hitte volna a szezon kezdete előtt, hogy idáig eljutnak. A Cardinals annyi játékost vesztett el a holtidényben, hogy kevésbé tökös helyeken inkább belövik az 1/1-et célnak és akkor minden előrelépés ahhoz képest, köszönjük szépen, mossuk kezünket. Ehhez képest Bruce Arians vérprofi módjára pakolgatta az Arizona puzzle darabkáit. Senkire sem rakott akkora súlyt, hogy egyértelmű vezérként belegebedjen a cipelendő teher súlyába, helyette inkább szépen csendben megnyálazta az ujja hegyét, lapozott egyet és megtalálta a következő jó megoldást. Ez a módszer vezetett el odáig, hogy egy irányítóval és egy klasszis futóval mínuszban úgy is megverték a Chiefs-t múlt héten, hogy nem is játszottak igazán jól. Hazai pályán még mindig veretlenek, idegenben viszont már akadozik a szalag.

Hogy lehetséges mégis ez? Az irányító poszton Drew Stanton pótoltja a phoenix-i gipszgyártás motorját, Carson Palmert. Az egész szezonban tojáshéjakon lépkedő Andre Ellingtont (aki szerintem az egyik legelegánsabb stílusban mozgó running back a ligában) egy olyan összekukázott suhanc helyettesítette, hogy Stefan Taylor szégyenében elgondolkodhat azon, hogy ideje lenne törölni a Kulabafi videókat. A suhanc jelző persze nem igaz, ha Martin NCAA számat is nézzük, de ő körülbelül az ötös számú opciónak számított abban a pillanatban, amikor Michael Bush aláírta a szerződését.

Jelenleg a harmincadik a futás Arizonában, de az offense még így is 21 pontot átlagol. Ez a 21 pont viszont egy érdekes szám. Ha emlékeim nem csalnak, akkor a Buffalo volt az a csapat tavaly, akinek csoda kellett ahhoz, hogy valahol ne 20 és 24 pont között szerezzenek pontot, de ezek ellenére is sikerült egy 6-10-es mutatót összehozni. Jelenleg a Cardinals most 10-3-mal áll és igyekszik rácáfolni azokra a hangokra, mely szerint csoda kell ahhoz, hogy 10-6-tal becsússzanak a wildcard helyre. Most itt fel lehetne tenni a kérdést, hogy mik az esélyek, hiszen az ellenfelek ismertek (Rams, Seahawks, 49ers), de azt gondolom jelen esetben ez felesleges, mert pont a Cardinals az a csapat idén, aki szerintem a legnagyobb pozitív meglepetést szolgáltatja. Ezek ellenére St. Louis-ban várják őket sok szeretettel, idegenben utoljára a november 2-án nyertek, ráadásul az ellenfél…

A Rams csoportutolsó az NFC West-ben. Ez a kijelentés bár önmagában helytálló, de ez az év egészen másképp is alakulhatott volna. Sam Bradford sérülését sok mindennek lehetne minősíteni az átoktól kezdve, a „kivették a féket a csapatból” megjegyzésig, de itt sem ez számított. Tegye fel a kezét, aki szerint Bradforddal ez a csapat most előrébb lenne!

A mai két egyesület között amúgy rengeteg párhuzamot lehet vonni. Azt már ellőttük, hogy a két No. 1. Qb sérült. Futóposzton a Rams is a depth chart mélyéről halászta elő a rookie Tre Masont, aki előtt amúgy szép jövő áll. Kiemelkedő elkapó itt sincs, ha pusztán a yardokat nézzük, mind a két csapat több 500-600 yard körüli embert tud felvonultatni, de ez a plafon. Ki hitte volna, de a Rams is 21 pontot átlagol, de ez idén „csak” arra elég, hogy szimpatikus bravúrcsapatként könyveljük el őket.

Pedig ez lehetett volna másképp is. Megverték a 49ers-t, a Broncos-t, a Seahawks-t, de szorosan kaptak csak ki az Eagles, Cowboys, Chargers triótól is. Pedig valamit nagyon eltaláltak a Rams háza táján az utóbbi időben. Lehet legyinteni, hogy az utolsó két meccsen a 76-0-át két gyenge csapat ellen hozták össze (Redskins, Raiders), de ne feledjük azt sem, hogy a nagy Denver Broncos-t is sikerült hét ponton tartani.

Mivel csoportellenfelekről beszélünk, ezért nem nagy meglepetés a 15. héten, hogy ez a két csapat már találkozott egymással korábban. Akkor sima Cardinals siker született (31-14), de erre a csoportrangadóra a frissen hosszabbító Palmer sérülése rányomta a bélyegét. Történt ugyanis, hogy a negyedik negyedben 14-10-re vezetett a Rams, amikor a sajnálatos incidens bekövetkezett. Innen szerzet 21 pontot a Cardinals, a három touchdownból kettőt a védelem írt fel az eredményjelzőre.

Ezek fényében nehéz bármit is tippelni a ma este előtt, kőkemény védelmek fogják aprítani egymást, még akkor is, ha a Rams matematikai esélyei minimálisak a rájátszást illetően. Szívem szerint egy 21-21-es döntetlent tippelnék, de az utóbbi hetek és a hazai pálya miatt, azt mondom és nem csak én, hogy Rams! (Várjuk az első kommentet, hogy hülyék vagyunk, tuti Cardinals, de ez úgy sem lesz akkora bemondás, mint a Chiefs@Raiders volt három hete!)

Tippverseny:

A pontokat 1-16-ig kell mindenkinek leadni, egy számot kéretik csak egyszer kiosztani. A heti kérdés értéke 8 pont. A fogadóirodák logikája alapján, aki a csütörtöki meccsre nem tippel, az újra a 8 pontos tippet nem adhatja le a továbbiakban!

A csütörtöki tippek határideje minden esetben a meccs kezdésének időpontja, amúgy vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív ITT kitölthető!

Heti kérdés:

Az NFC East két csoportmeccsén lesz összesen 130 pont?

Kedves Tippelők!

A múlt heti eredmények még nincsenek készen, de addig az összetett kész, a fordulókénti pontszám kiszámolva. A fájlban minden megtalálható, az Excel ITT letölthető! Reklamálni e-mailben tessék!

Töltsétek le ingyenes, MEGÚJULT mobil alkalmazásunkat Androidra (hamarosan iOS-re is)!

Vegyetek részt az appon elérhető TIPPJÁTÉKUNKBAN és játszatok a FŐDÍJAKÉRT. Eredményekről, díjakról ITT , az appról ITT , a tippjátékról pedig ITT találsz információkat.