Az 1978-os év óta játszanak a csapatok 16 mérkőzést az alapszakaszban. Az azóta lezajlott 36 idény alatt mindössze öt csapat maradt veretlen idegenben, hozzájuk csatlakozott idén hatodikként a Dallas Cowboys. Gondolhatnánk, hogy a 8-0 arányú mérleg önmagáért beszél, de vajon milyen messzire jutottak ezek a csapatok a múltban, és egyáltalán milyen sorsolásból hozta ezt össze a Cowboys?

Azzal a ténnyel nem lehet vitatkozni, hogy ez a 8-0 bravúr. Elég megnézni, hogy a többi 31 csapat miképp szerepelt ebben az esztendőben. Mindössze öt csapat volt képes 5-3-ra (Patriots, Colts, Steelers, Bengals, Seahawks), a többiek ennél mind gyengébben, mondhatnánk, hogy "nem pozitív" mérleggel zártak vendégségben.

A múlt veretlenjei

Fontos leszögezni, hogy amikor a Miami tökéletes szezont produkált 1972-ben (ennek természetes velejárója az idegenbeli hibátlan mérleg is), akkor „csak” 14 meccses volt az alapszakasz, tehát ők 7-0-lal vágtak neki a playoffnak. A 16 meccses rendszerben tehát öt csapat volt, aki a saját csapat stadionján kívül is perfekt tudott maradni az alapszakaszban.

1984 – San Francisco 49ers

Az 1984-ben nem volt jobb csapat az NFL-ben a 49ers gárdájánál. Az alapszakaszt 15-1-es mérleggel zárták, mindössze a Steelers tudta őket megverni a Candlestick Parkban 20-17-re. Később ők nyerték a Super Bowlt, a döntőben a 49ers 38-16-ra verte meg a Dan Marino vezette Dolphins csapatát. Abból a csapatból tíz játékos került a Pro Bowl keretbe.

1989 – San Francisco 49ers

A kaliforniai csapat duplázni tudott, nem csak a Super Bowl-okat tekintve, de ebben az évben sem kapott ki idegenben. Az alapszakaszt 14-2-vel fejezték be, a Green Bay Packers és a Los Angeles Rams győzött San Fransico-ban. A döntőben a Joe Montana-Jerry Rice duó vezette csapat 55-10 gázolta le a Denver Broncos csapatát.

1990 – San Francisco 49ers

Továbbra is a Golden Gate híd városában vagyunk, a címvédő harmadik alkalommal hajtja végre azt a bravúrt, hogy senki nem győzi le őket akkor, ha nem a Candlestick Park megkopott gyepén lépnek pályára. A 49ers rajongók már biztos dörzsölték a tenyerüket, hiszen ez jó ómennek tűnt, de az NFL egyik legnagyobb dinasztiája ezúttal nem volt képes nyerni. Az alapszakasz 14-2 lett ezúttal is, az NFC-döntőben viszont 15-13 arányban kikaptak a New York Giants ellen.

2001 – St. Louis Rams

A XXI. század első csapata, aki végrehajtotta ezt a bravúrt, a St. Louis Rams volt. Az alapszakaszt ők is 14-2-vel zárták, a Saints és Buccaneers viccelte meg őket hazai pályán. A Kurt Warner – Marshall Faulk duó egészen a Super Bowl-ig menetelt, de ott a Pats megállította őket 20-17-re.

2007 – New England Patriots

Négy csapatnak volt lehetősége az NFL történetében a tökéletes szezonra. Még 1934-ben és 1942-ben végzett hibátlan alapszakasszal a Bears, de később ők is kikaptak a rájátszásban. A Dolphins 1972-ben véghez vitte a lehetetlent, amihez hasonló szériát azóta csak a New England produkált. A hibátlan alapszakaszt követően a Super Bowlban jött a Giants, és innen már tudjuk mi lett a vége...

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy abból az öt csapatból, akik 8-0-s mérleggel zártak az évadot idegenben, négy Super Bowlt játszott, szóval összességében nem rossz ómen ez a mérleg.

Az érme másik oldala

A fent említett csapatok mind-mind a korszak meghatározó csapatai voltak. Emellett az alapszakasz mérlegük legalább 14-2 volt, ergo domináltak tisztességgel az alapszakaszban. Lehet, hogy elhamarkodott részemről a kijelentés, de én jelenleg ezt nem érzem a Cowboys-ban, ráadásul hazai pályán négy vereséget is szenvedtek. De nézzük, hogy kiket vertek meg idegenben (zárójelben az ellenfél alapszakasz mérlege):

Week 2 – Titans 26-10 (2-14)

Week 3 – Rams 34-31 (6-10)

Week 6 – Seahawks 30-23 (12-4)

Week 10 – Jaguars 31-17 (3-13)

Week 12 – Giants 31-28 (6-10)

Week 14 – Bears 41-28 (5-11)

Week 15 – Eagles 38-27 (10-6)

Week 17 – Redskins 44-17 (4-12)

Nem kell hozzá sasszem, hogy kijelentsük, hogy ebből a nyolc csapatból hat nemhogy egyszerűen negatív mérleggel végzett, hanem maximum 6-10-zel rendelkezik. Két pozitív mérleggel játszó csapat lett megverve, természetesen a Seahawks és az Eagles elleni győzelmet nem vitatjuk el, sőt a Seahawks elleni W a bravúr kategóriába tartozik. Összesen amúgy 48-80 az ellenfelek mérlege, ez 0.375-ös ráta, azaz átlagosan 6-10-es mérlegű csapatokkal mérkőzött a Cowboys. Most Green Bay-be látogat a Cowboys, a tundrán a Seattle elleni bravúrhoz hasonlóra lenne szüksége a Tehenészeknek, bennem erős kétségek vannak.

Nézzük mit mondanak a többiek:

A macska ismét jósol, legutóbb a Cowboys győzelmét eltalálta. Most sokáig hezitált, de végül sikerült döntenie! Ahogy a Facebook-on is írtam, a helyzet necces volt, de a New York-i központ megállapította, hogy nem volt lenn a Macska térde, így a holnapi győztes a...

A Packers drukkerek ITT olvashatják MZoli beharangozóját!

Aki a meccset finom hamburgerek és kézműves sörök mellett szeretné megtekinteni, annak sok szeretettel ajánljuk közös meccsnézésünket a Kandallóban, részletek ITT!