Az Amerikai Főcsoport déli divíziója az egyik leggyengébb a ligában jelenleg, ezt bizonyítja, hogy a draft első három választási jogából kettőt ők birtokolnak (Titans, Jaguars). A Colts azért főcsoportdöntőt játszott, de Luck nélkül ők elvesznének. A Texans bezzeg egy normális irányítóval nagyon jó csapat lehete.

Ahogy említettem, a Colts bejutott a főcsoport-döntőbe, ahol a Patriotstól szenvedett megsemmisítő vereséget. Azt tudjuk, hogy Belichick tudja Pagano számát, mindig könnyedén lépnek át rajtuk. Luck viszi hátán a csapatot, ha ő nem lenne, a csikók biztosan nem nyertek volna 11 meccset, inkább hetet-nyolcat. Tovább kell építkezni, az irányító megvan a következő másfél évtizedre, e felől legalább nem kell aggódni. 

MVP - Andrew Luck természetesen, ki más? Remek szezonja volt és tényleg nagyon értékes a csapatának, nem sok olyan játékost tudok mondani a ligában, akinek a játéka fontosabb lenne az adott franchise-nek, mint Lucké.

Az év újonca - Első körös választási joguk nem volt a "parádés" Trent Richardson trade miatt, nehezebb is volt döntenem. Két lehetőség adódik, egyrészt a második körös Jack Mewhort (OG), másrészt a meglepetésember Jonathan Newsome (OLB). Mewhort nagyon jól játszott a támadófalban és konzisztensen tette ezt, így neki adom a címet, habár Newsome volt a csapat legjobb pass rushere az év második felében, kevésbé volt kiegyensúlyozott a teljesítménye.

Legnagyobb csalódás - Legyen Trent Richardson, habár nem volt már akkora az elvárás felé... Bjoern Wernert lehet említeni, vagy LaRon Landry-t. T-Rich ugyebár első körös pickért érkezett a Brownstól (gratulálok Irsay és Grigson) és előbb Ahmad Bradshaw, majd Boom Herron is kiszorította a csapatból.

Fontos szabadügynökök

Cory Redding a legjobb szabadügynökük, akinek kiváló szezonja volt, de visszavonulást fontolgat és már a 12. szezonján is túl van, így a teljesítményében is visszaesés várható. Reggie Wayne-nek is lejárt a szerződése és ő is azon gondolkodik, hogy szögre akasztja a cipőjét. Mike Adams is öreg már (34), viszont úgy tűnik későn érő típus, hiszen a Broncosban töltött közepes szezonok után most jól játszott Indianapolisban.

Folytatjuk a sort az öregedő játékosokkal, Ahmad Bradshaw a futók közt soknak mondható 29 életévvel rendelkezik, de nagyobb baj, hogy nagyon sérülékeny. Richardsont simán kijátszotta a kezdőből és nagyon jó biztonsági célpont volt Luck számára a passzjátékban, emellett jól meg is védte a fiatal irányítót, ha arra került sor. Jerrell Freeman, Hakeem Nicks, Joe Ritz, Sergio Brown és Darius Butler említhető még a lejáró szerződésűek listájáról.

Hiányposztok

Ahhoz, hogy a Patriots-szal felvegyék a versenyt, sok poszton kell még javulniuk. Igazából túlteljesítették azt a színvonalat, mint amit a csapattagok tehetsége alapján várni lehetett volna, ez mutatja Chuck Pagano és edzői stábjának remek munkáját. Kezdjük a támadó oldalon. Kell egy futó, egy elkapó, egy center és egy guard így első blikkre. Futókból és elkapókból elég jó és mély a draft class, de a szabadügynökök között is körbe lehet nézni. 

A védőoldalon is vannak problémák bőven, kiemelten a front7-ben. Belső- és külső linebackerekből is közepesen állnak, illetve a 3-4es rendszer két defensive endjének problémáját is orvosolni kellene, főleg ha Cory Reddinget nem hozzák vissza. Pernell McPhee-t mondják nagyon a csapatoz, a Ravenstől távozó játékos jó kapcsolatban van Paganóval. Vontae Davis túloldalára egy cornerbacket is lehetne akár igazolni és a safety-k (Brown, Adams) esetleges távozásával itt is problémákba ütközhetnek. Szóval sok a gond, nem lesz könnyű megismételnie a gárdának a tavalyi teljesítményt.

Egy 1/1-es szezont követően 9 győzelmet összehoztak, ez nem rossz teljesítmény, viszont sokkal jobbak is lehetnének, ha lenne egy irányítójuk. Sajnálatukra idén sem lesz jobb a helyzet ilyen tekintetben, pedig a csapat többi része adott lenne egy rájátszáshoz.

MVP - Nyilván J.J. Watt, majdnem a liga MVP-je is lett, így a csapatáé egyételműen ő.

Az év újonca - Nem volt sok sikerélményük az elsőéveseikkel, Clowney szinte végig a pálya széléről figyelhette csak az eseményeket, Sua'Filo se vált be egyelőre, így a hatodik körben kiválasztott Alfred Blue-nak adom ezt a díjat, aki Foster sérülésekor nagyon jól szállt játékba és a speciális egység tagjaként is remekelt.

Legnagyobb csalódás - Megosztva kapja Jadeveon Clowney és Brian Cushing. Clowney 1/1-es választottként, minden idők egyik legnagyobb tehetségeként érkezett a ligába, de nagyon keveset tudott pályán lenni különböző sérülések miatt. Cushing térdműtét után tért vissza idén, de a formája nagyon elmaradt a sérülés előttitől, nem tudott a védelem vezére lenni a játékával, nagyon hiányzott a kiemelkedő tejesítménye onnan középről.

Fontos szabadügynökök

Négy nagyobb nevű játékosnak jár le a szerződése a csapatnál. Kezdjük Ryan Mallett-tel, aki nem játszott sokat idén (meg egyébként sose), mert miután ölébe hullott a csapat irányítása, meg is sérült. Én újraigazolnám Bill O'Brianék helyében, mivel a szabadügynökök közt sincs sokkal jobb opció és viszonylag magas a plafonja Mallettnek annak köszönhetően, hogy nincs még kipróbálva kezdőként. Maradjunk a támadóoldalon, a támadófalból Derek Newton válhat szabaddá, akinek egész jó szezonja volt tavaly, pedig előtte azért akadtak vele problémák. Ő volt a legtöbbet a pályán a csapat tagjai közül egyébként.

Kareem Jackson a védőoldalon Watt után a csapat legjobbja volt 3 interceptionnel és 71,4-es engedett passer ratinggel, ha valami oknál fogva nem igazonák újra, akkor kapós név lehet a piacon. A safety Kendrick Lewisnak is lejárt a kontraktusa, de egy rövidtávú szerződésre számíthat. Többre feltételezem nem, mert nem nagyon tudott hosszabb távon egészséges maradni. Brooks Reed még Mario Williams sérülésekor (2012) vette át a kiváló pass rusher helyét és olyan jól teljesített, hogy el is engedték Williamset. A védelem egyik vezére, ő is megérdemel egy hosszabbítást. 

A kivágható játékosok között van Tyson Clabo, aki épp Derek Newton jó játéka miatt válhat feleslegessé, a Texans 1,32 milliót takaríthat meg vele. A csapat centere, Chris Myers sem feltétlen marad, hiszen 6 millió spórolható meg vele és már 34 éves lesz idén. Ha Mallett marad, Fitzpatrickot ki lehet vágni. 

Hiányposztok

A legnagyobb hiányposzt az irányító a csapatnál már jó ideje. Mallett nem tudni mennyire jelent megoldást, de én vele vágnék neki a szezonnak, ennek az oka, hogy se a drafton (1/16) se a szabadügynökök közt (Sanchez, McCown) nincs sokkal jobb opció. Ha Kareem Jacksont nem igazolják újra, akkor nagyon kelleni fog legalább egy cornerback. A secondary-be egy safety se ártana, mivel Swearinger nem igazán hozza a tőle elvárt szintet. A linebacker sor közepére is ráfér az erősítés, még akkor is, ha Cushing egy fizetéscsökkentés mellett marad, erre egy második körös picket lehet is áldozni. J.J. Watt túloldalára is jöhet egy DE, de ez nem élvez akkora prioritást feltételezem, mint az eddigiek. Végül, de nem utolsó sorban lassan Andre Johnson helyettesét is lehet keresni. 

A draft első körében gondolkodhatnak safety-ben, ha Collins bent lesz még, illetve cornerben is, erre több opciójuk is lesz. Van aki Melvin Gordont jósolja a csapathoz Arian Foster helyettesének, viszont szerintem a tavaly draftolt Alfred Blue most jó erre a pozícióra. WR-ben is gondolkodnak szakértők, de szerintem első kört nem érdemes erre áldozniuk egyelőre. Tackle lehet játékban még, ha Newton távozik vagy úgy gondolják, hogy jobb opciót nyújt nekik valamelyik újonc, értékben biztos lesz jó OT 1/16-on. 

A jaguárok elkezdtek építkezni a támadó oldalon is Blake Bortles draftolásával, most köré kell puzzle darabokat találni. A tavalyi szezonjuk nem mondható fényesnek, nem sikerült igazából előrébb lépni (vagy csak minimálisat). Gus Bradley szerintem jó edző, de a játékosok tehetsége nem elegendő egy erősebb szezonra. Megint sokat fognak költeni március 10-én és utána (FA piac) és meg kell próbálniuk jól draftolni idén is.

MVP - Sen'Derrick Marks. 8,5 sacket szerzett defensive tackle-ként, ami remek szám, főleg ebben a csapatban. A szezon végén térdszalag-szakadást szevedett, így az első fordulóban lehet nem lesz elérhető. 

Az év újonca: Elég jól draftolt tavaly a csapat, sokan kaptak bőven játékidőt (ez mondjuk a csapat korábbi erősségének is a kritikája), Bortles, Lee, Robinson, Telvin Smith, Colvin is megemlítendő, viszont Allen Hurns nyeri a díjat, aki draftolatlan szabadügynökként került a csapathoz és ugyan inkonzisztens volt, a 677 yardja és 6 TD-je a legproduktívabb elkapóvá emelte a csapatban.

Legnagyobb csalódás: Legyen Toby Gerhart, habár én már leigazolásakor rossz jegyet adtam erre a tranzakcióra, npetii viszont hevesen ellenkezett velem. Gerhart nem vált be, így idén akár lehet draftolni valakit a harmadik-negyedik körben (jó a futó class), vagy bíznak Dennard "Shoelace" Robinsonban.

 

Fontos szabadügynökök

Cecil Shorts talán a legnagyobb név, akinek lejárt a szerződése, viszont aligha tartja meg a csapat a jó másodéves WR-corp miatt, meg egyébként is sokat sérült. Nincsenek nagynevű, szabaddá váló játékosaik, a sokoldalósága miatt a linebacker J.T. Thomast szerintem visszahozzák. Tyson Alualu-t Caldwell a jó áron szívesen újraigazolná, de a korábbi elsőkörös DT nem váltotta be igazából a hozzá fűzött reményeket. Geno Hayes-t (OLB) és Allen Ballt (CB) említeném meg, akiket érdemes lehet megtartani a keretbe.

Mercedes Lewis a kivágás sorsára juthat, a 8,4 milliós cap száma rengeteg egy gyenge TE részére. Paul Posluszny is 7,45 milliót foglal a sapkában és ugyan régóta a csapat tagja, folyamatosan esik vissza a teljesítménye és még sérült is volt a szezon második felében. A már említett Toby Gerhart 3 milliót kapna, ha megtartják, viszont ennek semmi értelme és cap büntetést sem vonna maga után.

Hiányposztok

Az nfl.com-on úgy fogalmaztak, hogy könnyebb lenne azokat a posztokat felsorolni, amelyeken nincs szükségük erősítésre, ez pedig így is van. Először is meg kell védeni Bortlest. Kell egy bal oldal tackle és egy center is, guardban viszonylag jól állnak. Tight endjük sincs normális és egy ilyen biztonsági célpont fontos egy fiatal irányítónak. Ennek orvoslására a drafton nem igazán van lehetőség, így Julius Thomast vehetik célba. A támadóoldalon még egy futóra van szükség. A védő oldalon kezdjük a sort a defensive enddel, folytassuk a cornerbackkel, a safety-vel és fejezzük be a linebackerrel. Sok a lyuk a csapatban, van mit betömni, van min dolgozni a csapatnál.

A draft első körében reménykedhetnek Leonard Williamsben, de ehhez az kell, hogy a Titans is irányítót húzzon vagy találjanak cserepartnert, aki elvinné a második irányítót (erről a poszt végén). Williams a legjobb játékos a drafton, biztos örülnének neki Jacksonville-ben. Ha a Titans kiviszi a kiváló védő falembert, akkor elvihetnek egyet a négy jó pass rusher közül. Jelenleg Dante Fowler Jr.-t tartom a legjobbnak, így ő lehet a választottjuk. Aztán a következő körökben lehet más posztokra koncentrálni.

A liga talán legszürkébb csapata meglepő módon leverte az első körben a Chiefst, utána viszont csak egy találkozót nyertek meg a 15-ből. Gyenge a keret, nem jók a kilátások a franchise háza táján. Érdekes lesz figyelni, hogy bizalmat fektetnek-e Mettenbergerbe, vagy draftolnak 1/2-n egy irányítót, valószínűleg azt a Marcus Mariotát, aki köré építeni kell egy támadó sémát, amit én nem nézek ki Ken Wisenhuntból. 

MVP - Jurrell Casey kimagaslott a csapatból, habár lássuk be, ez nem volt nehéz. A védelmi sémaváltásnak köszönhetően (4-3ból 3-4-es rendszerbe) nem produkált nagy számokat (5 sack), a futás ellen viszont kiemelkedett. A PFF-nél a hetedik legjobb volt 3-4es DE-k közt a ligában.

Az év újonca - Avery Williamson (LB) is lehetne, de inkább Taylor Lewanra (OT) szavazok. Nem tartottam jó húzásnak Lewant tavaly 1/12-re, mivel nem volt nagy szükségük tackle-re. Lewan viszont bebizonyította, hogy remek játékost, a csapat már ki is vágta Michael Ohert. Épp ezen bekezdés írásakor jelentette be visszavonulását Michael Roos, így még jobb döntés volt tavaly draftolni Lewant.

Legnagyobb csalódás - Nincs ilyen, mert nem vártam a csapattól és azon belül senkitől semmi jót.

Fontos szabadügynökök

Az egykori 1/8-as választott Jake Lockertől végre megszabadul a csapat, nagyon meglepne, ha újraigazolnák a folyton sérült QB-t. A szabadügynökök sorát a 2010-es első körös Derrick Morgan neve fémjelzi, őt fontos lenne megtartania a csapatnak, azonban ő jobban preferálja a 4-3as rendszert a Titans 3-4éhez képest, így lehet más irányba kacsintgat. Egyébként nincs más olyan játékos, akiért nagyon fájna vagy akiért rengeteg csapat állna sorban.

Hiányposztok

Van bőven, kezdjük az irányító-helyzettel. Nem tudjuk, Mettenberger mennyire jelent megoldást, de én nem mondanék le róla, megnézném egy teljes holtszezonnal a háta mögött egy egész éven át, aztán majd újra lehet gondolni a dolgokat. Ezen kívül is sok hiányposztjuk van. Oher kivágásával és Roos visszavonulásával Lewan átcsúszik vakoldali tackle-lé, így viszont üresen marad a jobb oldal, ide kell valakit találni.

Kevésbé égető talán, de ki kell találni, hogy Sankey kezdő kaliber futó-e és Justin Hunter feljebb tud-e lépni egy igazi első számú elkapóva. Ha ezekre a kérdésekre nem a válasz, akkor ide is kell helyettest/kiegészítő embert találni. A védelemben kellene safety, rögtön kettő is, ez egyik legrosszabb egységgel rendelkeznek a ligában. Szükség van cornerre is, legalább egy pass rusher linebackerre, ha Morgan megy, inkább kettőre.

A drafton ugyebár a második választási joggal bírnak. Olvashattunk már egymásnak ellent mondó riportokat is azzal kapcsolatban, hogy elvinnék-e Mariotát, de többségben vannak az ez ellen szóló hírek. Szerintem rossz döntés lenne a részükről, át kellene alakítani a támadórendszert teljesen, amit - mint már írtam - Wisenhuntból nem nézek ki. Illetve lesz Mariotánál jobb játékos a boardon, személy szerint Leonard Williams, akit elvihetnek. Még egy opció, hogy kitrade-elnének, kell ennek a csapatnak a sok draft cetli, bőven van hova építkezni. Kérdés, hogy valaki fel akar-e jönni az Oregon irányítójáért (továbbra is feltételezve, hogy a Buccaneers Winstont viszi). A következő csapat, amelynek szüksége van irányítóra, az a Jets, utána a Rams. A kosok például megelőzhetnék a New York-iakat. A Chiefs és az Eagles akarhat feltrade-elni, de nekik a 18., illetve a 20. helyről nem lesz egyszerű, sőt. Szerintem a Titans elviszi Leonard Williamst és 3-4 DE-t fog játszani a csapatnál. Másik verzió szerint elviszik a négy top pass rusher egyikét.