„Az edzők utálják egymást, a játékosok utálják egymást… Nem hívjuk fel egymást meccs után és vacsorázunk közösen. De az érzés kölcsönös: Ők nem szeretnek minket, mi nem szeretjük őket. Nincs mit takargatni ezen, ezt tudják ők is, mi is. Ezek a meccsek a legkönyörtelenebbek közé fognak tartozni.” - Hines Ward, Steelers wide receiver

A fenti idézet tökéletesen jellemzi a két csapat közötti viszonyt. Az eredeti angol nyilatkozat zárómondatában Ward a „black and blue” jelzőt használta.  A kifejezés angol nyelvterületen eredetileg a bőr zúzódástól történő elszíneződését jelentette (nálunk kék-zöld, belilul), így nem nehéz elképzelni, mire gondolhatott akkor, amikor a párharcot black and blue game-ként jellemezte.

Pedig ez a két csapat nem is játszott olyan sok meccset, mint amennyire gondolnánk. Nyilván ennek egyszerű oka van, hiszen a Baltimore Ravens csak 1996 óta van a ligában ezzel a névvel, azóta harminckilenc alkalommal csapott össze, ebből három a playoff-körben volt esedékes. Az örökmérleg 23-16 a Pittsburgh javára, a rájátszásban is csak a Steelers jött ki győztesen az AFC North rangadóiból.

A jubileumi 40. összecsapás alkalmából összegyűjtöttünk néhány emlékezetes Ravens-Pittsburgh mérkőzést.

Az első meccs

Az AFC Central csoportjában 5 csapat szerepelt, a Ravens-t újoncként a Steelers, Jaguars, Oilers, Bengals négyes mellé sorolták. Az első meccsen, hazai pályán legyőzték az Oakland Raiders, de a második héten megszületett a franchise történetének első veresége, már-már sorszerű módon a Pittsburgh Steelers ellen. Az idényt végül a Ravens 4-12-vel zárta, a Steelers 10-6-tal megnyerte a divíziót.

Első vereség az új stadionokban

Mindkét klub a 2000-es évek fordulója környékén költözött új stadionba. Előbb a Ravens avatta fel az M&T Bank stadiont, majd 2001-ben a Steelers a Heinz Field-et. A történet pikantériája, hogy a zsír új létesítményekben oda-vissza szakította meg a Ravens és a Steelers a hazai szentély veretlenségét. Míg a Ravens rögtön a nyitómeccsen 20-13 arányban maradt alul 1998-ban, addig a Steelers 2001-ben 13-3-mal fejezte be az alapszakaszt egyetlen hazai vereséggel, november 4-én 13-10-re nyertek a lilák.

Legnagyobb különbségű győzelmek

A rangadókon általában szoros eredmény születik, jellemzően kevés pontszám mellett. A legutóbbi 5 meccsen a differencia egyszer sem volt több 5 pontnál, és egyik csapat sem szerzett 23-nál több pontot.

Ezek ellenére nagy alázásokat is feljegyzett a históriás könyv. A legnagyobb különbségű győzelem még 1997-re datálódik, a Steelers 37-0-ra nyert az akkor még csak másodéves franchise ellen. Ez volt az első shutout a két csapat között, további két nullázás történt még, igaz azokat a Ravens hajtotta végre. A legnagyobb arányú Ravens győzelemig nem kell sokáig visszamenni, 2011-ben 35-7-re gázolt át a Ravens a Pittsburgh csapatán.

A legfontosabb meccs - AFC Championship Game

A 2008-as szezonban nagyon közel volt egymáshoz a két csapat. Joe Flacco debütálása alkalmával, a Steelers csak hosszabbításban tudott nyerni a Heinz Fielden, majd a visszavágón egy klasszikus 13-9-es meccsen ismét a Steelers nyert. Ennek ellenére a Ravens is bejutott a rájátszásba.

A konferenciadöntőig meg sem állt a két egyesület, 23-14-re nyert a Steelers. Egyébként amióta Big Bent draftolták, a Steelers 11-11-re áll a Ravens ellen, Joe Flacco viszont elvesztette az első három meccsét 2008-ban, de rookie évét követően 6-5-re módosult a mérleg, így ebből a szempontból is kiegyenlített párharcról beszélünk.

A legfrissebb élmény

2013 november, hűvös idő van, a két csapat a gőzölgő pulykák árnyékában Hálaadás napi meccset játszik. A színvonal magas, ami abból is látszik, hogy az egyetlen olyan Ravens-Steelers összecsapásról beszélünk, ahol nem volt turnover egyik oldalon sem. A Ravens 5 field gólt értékesítve nyer 22-20-ra, de a meccs örökre Mike Tomlin megmozdulásáról marad híres.

További emlékezetes pillanatok videón:



Tippverseny

Sok szép dolgot ki lehetett olvasni az új tippversenyből, például azt, hogy az átlagos kitöltési idő 7 perc 43 másodperc volt.

A Bears@Bills meccsre 211-8 (96-4%) arányban tippeltek, ez tűnt a legegyértleműbbnek és ez lett emiatt a legnagyobb meglepetés is. A legszorosabb a Cardinals@Chargers 116-103 (53-47%) volt a tippelők szerint.

74% mondta, hogy Clowney sackkel. Hát nem.

A legtöbb 16 pontos tippet az Eagles@Jaguars meccsre helyezték el 66 darab maximális pontszám érkezett ide (30%). 1 pontos tippet a nyitómeccsre raktak legtöbben: Packers@Seahawks - 40 darab (18%).

A nap párharca: Sikeres tippelők vs. akik elrontották a tippsort 159-60

Emiatt fokozottan ajánlott a SZABÁLYZAT elolvasása.

A pontokat 1-16-ig kell mindenkinek leadni, egy számot kéretik csak egyszer kiosztani. A heti kérdés értéke 8 pontot. A fogadóirodák logikája alapján, aki a csütörtöki meccsre nem tippel, az az 5 pontos tippet nem adhatja le a továbbiakban!

A csütörtöki tippek határideje minden esetben a meccs kezdésének időpontja, amúgy vasárnap 19:00-kor zárul a játékhét.

A kérdőív kitölthető ITT!

Az első hét eredményei itt vannak! Figyelem, egy hibát javítottunk a Cardinals meccsnél rosszul voltak a pontok!

FK_Going_Deep_Tippverseny_Week_1_uj.xlsx

A sárga sorok szereplői rosszul töltötték ki a kérdőívet, a zöldek a TNF meccs kezdése után adtak le tippet. A piros eredményeket töröltem, mert vagy 5 pontos tipp lett leadva, vagy határidő után érkezett a tipp. A kék tippek szabályosak, mert egy korábbi soron már külön meg lett tippelve a TNF-eredmény!