Elvis Dumervil nyolc év alatt 90 sacket gyűjtött össze, mellyel jelenleg a 9. helyet foglalja el az aktív pass rusherek listáján. A Broncosnak mégis sikerült nevetségesen amatőr módon elherdálnia az NFL egyik legproduktívabb passzsiettetőjét, alaposan kitolva magával, és bizonyos szempontból a játékossal is. Ez persze már nem Dumervil gondja, aki becenevéhez méltóan immár Baltimore-ba hozza el évről-évre a földi poklot!

 

Kicsivel több, mint 20 éve, egy még szinte kamaszokból álló, programozó-zsenikből összeverbuvált csoport megreformálta a videójáték-ipart. Létrehoztak valami rendhagyót, egy kultuszjátékot, ami mindenkiből kiváltott valamit: néhol ünnepelték (szinte mindenütt), máshol betiltották (Texas A&M). John Carmack és John Romero (meg még pár géniusz) szerelemgyereke lett a Doom, amely áthágva a kor technikai korlátait (mint dinamikus fények és dinamikus árnyéktechnológia) valami irgalmatlanul félelmetes lett. Valami olyasmi, mint Dr. „Doom” Dumervil.

A jelenleg a Ravens szolgálatában álló klasszis pass rusher karrierje viszonylag lassan indult be. A Louisville egyetemen csak a sérülések miatt került be a rotációba, első két éve alatt mindössze 28 tackle-t és 2 sacket szerzett. Az áttörést a harmadik idénye hozta meg, amely során 10 sacket és 11 negatív yardos szerelést sikerült felmutatnia. A következő szezonjában már nem lehetett megállítani, több rekordot is megdöntött (a legtöbb sack egy meccsen: 6) és számos, többek között a legjobb védőnek és a legjobb defensive endnek járó elismerésben is részesült. Ugyanakkor kis termete és futás elleni használhatatlansága miatt nem keltette fel komolyabban a csapatok érdeklődését, csak a 4. körben választotta ki a Denver Broncos.

Első évében egy meccsen sem kezdett a profik között, ám szituációs pass rusherként elképesztő volt. Újoncként 8.5 sacket szerzett, második idényében pedig 12.5 egység került a neve mellé. Denveri kalandja során hat év alatt összesen 63-szor (és félszer) gyalulta le az ellenfél QB-jait, 2009-ben az egész liga legeredményesebb pass rushere volt 17 egységgel. Nem is szórakoztak a Broncosnál, az All Pronak is megválasztott OLB egy hat éves, 61.5 millió dolláros szerződéshosszabbítást írt alá, mellyel 2016-ig kötelezte el magát a franchise-hoz. Ám hiába a sok hatos, egy mellizom szakadás miatt kihagyta a 2010-es idényt és az azt követő szezont is gyengén zárta. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a 2012-es Broncos védelem maga volt a pokol, melyből Dumervil 11 sackkel, 6 kiharcolt fumble-lel és egy safetyvel vette ki a részét. Ezzel együtt a szezon után kisebb likviditási problémával kellett szembenéznie John Elway GM-nek, melynek Dumervil lett az egyik áldozata, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk.

Igen, a hír igaz! Az én hibám...

Dumervil a 2013-as idény során 12 millió garantált pénzösszegre lett volna jogosult, amennyiben március 15-én, 21:00 után is a csapat tagja. Ez túlságosan is nagy terhet jelentett a Broncos számára, így intenzív egyeztetések folytak az utolsó pillanatokig. Végül a játékos belement egy 4 millió dolláros fizetéscsökkentésbe, csakhogy egy végzetes logisztikai problémába ütköztek a felek. Történt ugyanis, hogy míg Dumervil Miamiban tartózkodott, addig az ügynöke, Marty Magid Philadelphiában lopta a napot. Legalábbis feltételezhetően, hisz a pass rusher által aláírt szerződés csak a határidő után 6 perccel érkezett meg Denverbe. Magid állítja, hogy ő időben tovább faxolta a dokumentumot, ám ha igaz is, már nem számít. A Broncos 20:59-kor bejelentette az illetékeseknek, hogy Dumervilt menesztették.

Gondoljunk csak bele. Nemcsak, hogy elveszített a játékos 30 millió dollárt (ennyi járt volna neki a szerződése hátralévő három éve során), ráadásul a Super Bowl egyik legnagyobb esélyesétől volt kénytelen távozni. Egy késve elküldött fax miatt! Nem meglepő módon Magid lapátra került, ráadásul a Játékosok Szakszervezete is eltiltásban részesítette. Nem maradt más, csak a vállvonogatás, pedig mindkét fél hatalmasat bukott. Hiába szerződött Dumervil a címvédő Ravenshez évi 5 millióért (ami bónuszokkal együtt is jóval kevesebb, mint amit Denverben kereshetett volna), nem jött össze még a rájátszás sem. A sérülésektől sújtott Broncos pedig valami iszonyatosan szánalmas és lelketlen teljesítményt nyújtott a Super Bowlon. Dumervillel együtt nemcsak a mentális stabilitás és tartás, hanem komoly minőség is távozott a védelemből. Ha csak egy tényezőt kellene megneveznem a vereség okaként, akkor a fax-ügy lenne az.

Történt, ahogy történt, az élet megy tovább. Egy csapatszinten gyengébb szezon után tavaly már egy Super Bowl aspiráns Ravenst láthattunk, Dumervill igen komoly célokat tűzött ki maga és csapata elé. Nemcsak, hogy át akarja lépni a 100 sackes határt és megdönteni Michael Strahan rekordját (23 sack), de a Super Bowlt is megnyerné:

Ha elérem ezt a számot, akkor az azt jelenti, hogy a Ravens biztos Super Bowlba jut. Megpróbálsz meccseket nyerni, megpróbálsz bajnokságot nyerni. Nekem csak ez a fontos. Hiába a statisztikák és elismerések, amikor otthon ülsz, semmit nem érnek.

Justin Houston és J. J. Watt a megmondója, hogy a rengeteg sack gyakran még a rájátszáshoz sem elég, de be kell látni, hogy ártani azért nem árt:

„Mindig meg kell próbálnod előnyt kovácsolni, mert soha nem tudhatod, mikor lesz rá legközelebb lehetőséged. Ezért minden offseason során olyan keményen edzel, amennyira csak tudsz. Ott vagy a minicampeken, az edzőtáborokban és próbálod a legjobbadat nyújtani. Azután, remélhetőleg képes vagy segíteni a csapatodnak, hogy eljussunk oda, ahová mindnyájan akarunk”

Míg csapattársa, Terrell Suggs, 15-20 font súlyfölösleggel érkezett meg a táborba, addig Dumervil a csapat guardjával, Kelechi Osemelével edzett az offseason során. A hírek szerint már most remek formában van, aminek többek között a pénztárcája is nagyon örülhet.

Bár a képen épp megdönti a Ravens 13 éve fennálló sack rekordját (Peter Boulware – 15), a Drew Breesen szerzett korábbi, 12. sackjével megnyitotta a pénzcsapot. 2014-re 1 millió dollárt zsebelt be a sack-bónusz révén és amennyiben idén is elér legalább 12 sacket, akkor további 3 millió bónusz jár neki a következő három évre lebontva. És miért ne szerezne 12, vagy akár 23 sacket? Pozíciós rangsorunk alapján a Super Bowls sem egy elborult ötlet a Ravensnek. Minden esetre nincs más dolga, mint becenevéhez hűen elhozni a poklot a földre és szemfülesen lopkodni a sackeket Suggs orra elől: