Sorozatunk utolsó előtti csoportja az AFC West, ahol az évek óta domináns Broncos és a Peyton Manning vezette elit offense-t úgy néz ki, hogy lenyomják. Sokat erősödött a Chargers, kapaszkodik a Raiders, egyedül a Chiefsnél nem látni még a fényt az alagút végén.

 

Irányítók

Nem kérdés, hogy a tavalyi gyengébb szezonja ellenére (39 TD-je a második legtöbb a ligában) még mindig Manning az egyik legjobb irányító a ligában. Vélhetőleg ez lesz az utolsó éve, hogy nyerjen még egy gyűrűt, oda fogja tenni magát. Rivers második helyét sem lehet megkérdezni. Tavaly a 7. fordulóig MVP formában játszott, ha nincsenek a sérülései és a botrányos támadófal, komoly kihívója lehetett volna Aaron Rodgersnek. Alex Smith végrehajtotta azt a bravúrt, hogy egész szezonban nem passzolt TD-t elkapónak, de még így is az ígéretesen teljesítő újonc Carr előtt van a rangsorban. Cseréket tekintve talán a Chargers a legjobb, Pondernél pedig Osweiler és bármelyik random KC QB is biztosabb megoldás.

Futók

Ez is viszonylag egyértelmű (a gyenge cserék ellenére is), Jamaal Charles a liga top5 futója közé tartozik, egyszemélyes offense Kansasben. A második helyre a Chargers jött az újonc Gordon és a sokoldalú Woodhead miatt. A Bronconsos Anderson mindkettőjüknél jobb, de a másod vonal gyengesége miatt (Woodhead+Oliver > Hillman+Ball) csak a harmadik helyet szerezték meg a csoportban. Futók terén is a Raiders a leggyengébb, bár állítólag T-Rich ledobott pár kilót, így akár bármi lehet!!!    

Elkapók

A Sanders-Thomas duó a legeredményesebb páros volt yardok terén tavaly (3000+yard), emellé 20 TD-t is felpakoltak. A második helyen a Chargers jött fel a nem kiemelkedő, de konstans jó elkapóival. Allen tavaly csalódás volt, de ha visszatér tavalyelőtti formájához, akkor nem lesz ott probléma. Floyd is megbízható célpont, Stevie Johnson pedig minden nehézség nélkül visszatérhet az 1000 yardos szezonjaihoz (ha a Billsben sikerült háromszor is). A harmadik a Raiders az Amari Cooperben lévő potenciál miatt, Maclin ide-vagy oda. Crabtree még jól csengő név a csapatban, de nem várok tőle sokat, ám még így is bőven jobb, mint a 0 TD-s KC elkapók.

Tight endek

Amilyen rosszul áll a KC elkapókból, pont olyan jók TE poszton. Kelce a legjobb a csoportban, futó- és passzjátéknál is bőven remek. Ráadásul ott van a csodálatos nevű O’Shaughnessy is. A Chargersnél Gates folyamatosan virágzik, 12 TD-je önmagáért beszél, Green pedig blokkolásban jelentkezik, neki az első négy meccsen át kell vennie Gates helyét minden szempontból, hiszen a veterán kiválóság eltiltását tölti majd. A Broncos lett a harmadik, és akkor is itt lennének, ha Julius maradt volna. Daniels remek kis iparos, élete szezonját fogja futni Manning alatt, Casey pedig kiváló kiegészítő ember lesz mögötte. A Raidersnek ez már a harmadik 4. helye, de nincs mit tenni. Rivera bár szerzett 4 TD-t, egy középszerű játékos, Walford pedig újonc.

Támadófal

Végre valami, amiben a Raiders a legjobb. Penn a csoport legjobb left tackle-je, Hudson pedig a csoport legjobb centere. Jackson szintén a jobbak közé tartozik és Howard is képes egy erős közepesre. Franklin leigazolása (Broncos) és Barksdale megszerzése (Rams) sokat dobott a Chargers támadófalán. Fluker végre nem a szélen van, Watt pedig újonc éve után teljes értékű kezdő lehet, a jobbik fajtából. A Broncos és a Chiefs fala egyaránt borzalmas, megosztva szerezték meg a 4. helyet. A Vadlovaknál egy bizonyos Gradkowski, az NFL legrosszabb centere fog kezdeni, a sérült Ryan Clady helyén pedig az újonc Sambrailo. Egyedüli átlagon felüli játékos a jobboldali guard, Louis Vasquez, de ő legalább közel elit szinten játszik. A Chiefsnél egyedül a Saintstől megszerzett Grubbs tartozik a magasabban kvalifikált játékosok közé. Az egykori 1/1-es Fisher eddig csalódás, a baloldal átlag alatt, a center poszton pedig vagy az eddig két év alatt 3 meccsen pályára lépő Kush, vagy az újonc Mitch Morse kezdhet.

Összességében:

A Chargers semmiben nem első, de legalább mindenben második, így övék a legjobb offense a csoportban. Manning és elkapói révén, ha nem is sokkal lemaradva, de második a Broncos, Charles és Kelce pedig szintén két pont lemaradással a harmadik helyre repítette a KC-t. A változatosság kedvéért 2.5 pont van a KC és a Raiders között utóbbiak csoportriválisaikhoz képest remek támadófalának köszönhetően. Az AFC West az egyik legkiegyensúlyozottabb csoport a ligában, az első és a negyedik között mindössze 8,5 pont van.