A Cowboys rég nem látott lehetőség előtt áll. Harmadik kiemeltként fogadják a Detroit Lions csapatát és győzelmükkel kivívhatják az esélyt arra, hogy a Packers testén keresztül a konferencia döntőjébe jussanak. Ezért összeszedtük azokat a legfontosabb statisztikákat és érveket, melyek a Cowboys-t nem csak a Lions, hanem olykor az egész liga fölé emelik.

Az elmúlt években rengeteg NFL-irányító kapott hideget-meleget. A jéghegy csúcsa minden kétséget kizáróan Jay Cutler, Mark Sanchez és Tony Romo volt. A szurkolók már többször követelték a csapatból való távozását, azok ellenére, hogy Romo passer ratingje sohasem volt 90 alatt karrierje során. Négy idényben lépte át a 4000 yardos határt és passzpontossága az elmúlt öt évből négyszer 65 százalék felett volt.

Sajnos a szép statisztikák nem jelentették azt, hogy a QB teljesítménye egyenletes lenne az alapszakasz folytán, hiszen hiába volt ő a legkeményebb cowboy novemberben, decemberben rendre betlizett. Sokszor hivatkoztak az O-line gyengeségére, többen kitartottak amellett a vélemény mellett, hogy amint jó fal lesz Romo előtt, akkor ő is megtáltosodik. Nos, nem csak az őt teljesítménye javult a támadófal tudatos felépítésével, hanem az egész támadósoré is.

Tony Romo produkálta az alapszakasz legjobb passer ratingjét az irányítók közül. Tizenöt meccsen ugyan "csak" 3705 yardot passzolt, de ezt 69,9 százalékos pontossággal tette, ráadásul 34 touchdown passza mellé csak 9 interception párosult. Mindössze két meccse volt, amikor gyengébben muzsikált, a nyitómeccsen a 49ers ellen három interceptiont dobott, míg az Eagles ellen a 13. játékhéten teljesített alul.

Fontos megemlíteni, hogy a Dallas futójátékán felemelkedése rendesen tehermentesítette Romot. Míg korábban sűrűbben kényszerítették hibákba, addig idén ideális oszlott el a futások és passzok aránya, hiszen szinte 50-50-re hozták ki év végére a statisztikát: 508 futás mellett 476 passzal kísérletezett a Cowboys. Ennek köszönhetően Romotól már nem elvárás a 400 yardos meccs, idén három meccset leszámítva 200 és 300 yard között passzolt, és lám! Ez is elég ahhoz, hogy valaki az NFL-irányítók rangsorában előkelő helyen szerepeljen. A kérdés csak az, hogy a felfokozott elvárások a rájátszásban mennyire nyomják rá a bélyegét a QB játékára. A statisztika mindenki számára ismert: a Cowboys 1997 óta mindössze egyetlen playoff meccsen tudott nyerni.

Persze a statisztika kétélű fegyver. Ha a távolabbi múltból figyeljük a történéseket, akkor a Cowboys minden idők egyik legpatinásabb mérlegével rendelkezik. A liga történetében ők játszották a legtöbb rájátszás meccset (58), nem meglepő módon - ezzel szoros összefüggésben - ők rendelkeznek a legtöbb playoff győzelemmel is, mérlegük 33-25.

De beszéljünk a csapat többi sztárjáról. Idén hat Cowboys játékost választottak be a Pro Bowl keretbe, azaz idén ők adják a legtöbb játékost az NFL All Star gálájára az NFC-ből. A csapat gyengeségeként felróható, hogy a hat kiválasztott mind támadó, ergo a Dallas eléggé offense-heavy, ami esélyt adhat a Lions-nak egy sokpontos meccsen.

A liga legtöbb futott yardjával DeMarco Murray rendelkezik, 1845 yardja mellett 13 touchdownt szerzett, ráadásul 12 olyan meccse volt, hogy ahol 100 yard fölé került. Ezzel a teljesítményével megelőzte a klub történetének legjobb futóját, a Hall of Famer Emmitt Smith-t. Ez különösen dicséretes teljesítmény egy olyan ligában, ahol a csapatok többsége passzcentrikus. Murray teljesítményének köszönhetően a második legjobb futócsapat lett a Cowboys, meccsenként 147,1 yardot hoztak földön. A dolog pikantériája, hogy az aktuális ellenfél rendelkezik a legjobb futás elleni védelemmel, mindössze 69,3 yardot engednek meccsenként.

Természetesen nem mehetünk el a Calvin Johnson – Dez Bryant összevetés mellett sem. Az idei év nem feltétlenül mérvadó, hiszen Megatron három meccset kihagyott, még legalább ennyin sérülten játszott. Persze ez nem jelenti azt, hogy lekörözte volna a Dallas wide receiverét, aki elkapott yardokat tekintve ugyan csak a nyolcadik helyen végzett (1320 yard), de a 16 elkapott TD idén a legtöbb volt az NFL-ben, sőt a legtöbb a franchise történetében. Ezzel 1996 után mondhatja el a Cowboys, hogy a legtöbb TD-t szerző wide receiver náluk játszik (Terrell Owens – 13). A reális összehasonlítás érdekében érdemes a két WR első öt évét megnézni:

Nem azt mondjuk, hogy emiatt Dez felveheti a versenyt Megatronnal, de ha a következő években nem esik vissza a teljesítménye, akkor vitathatatlanul a korszak legjobb elkapói között fogják emlegetni. Az elmúlt három évben talán az egyetlen, aki egy lapon említhető Calvin Johnson-nal, ráadásul Dez az egyetlen WR, aki az elmúlt három évben legalább 12 TD-t fel tud mutatni.

Persze Tony Romo-nak nem csak elkapó poszton áll rendelkezésre klasszis segítség, hiszen Jason Witten az egyetlen tight end a ligában Tony Gonzalez mellett, aki 900 elkapással büszkélkedhet, és egyike azon négy játékosnak, akik átlépték a 10000 yardos mérföldkövet.

A védelemről csak néhány mondatban emlékeznék meg, hiszen meggyőződésem, hogy a Cowboys nem ennek az egységnek köszönhetően jut majd tovább. A passz elleni védekezésük a liga utolsó harmadába tartozik, 251 yardot kapnak átlagosan. Ez kifejezetten veszélyes, ha a túloldalt a Calvin Johnson-Golden Tate duó áll, ráadásul legutóbb Megatron 14 elkapásból 329 yardot gereblyézett össze, ami az NFL történetének második legjobb elkapó-teljesítménye. Orlando Scandrick és Brandon Carr nehéz meccsre számíthat, igaz a legtöbb levédekezett passz Sterling Moore (13) neve mellett áll. A csapatból négy játékos is átlépte a 70-es határt, ha a tackle számot nézzük, a safety Barry Church mellett jó szezont fut az év egyik visszatérője, Rolando McClain, a rookie Anthony Hitchens és JJ Wilcox is. A csapat sack felelőse Jeremy Mincey, aki a legutóbbi hét meccsen ötször zsákolt, de a DT posztról jól pusztít Henry Melton is.

Aki pedig nem tudja, hogy a meccset ki nyeri, annak itt egy videó, melyen a macskámat ünnepélyesen felkértem, hogy jósolja meg a ma esti nyertest. Elsőre úgy tűnt, hogy kapásból a Cowboys mezre veti magát, de egy kecses szökkenéssel már a Lions meznél találta magát. Ezt követően megszimatolta a FŰZŐVEL KIFELÉ! lehelyezett labdát, majd döntött:

A beharangozó Lions szemszögből ITT olvasható, a szerkesztőség tippjei pedig a következőek:

Aki a meccset finom hamburgerek és kézműves sörök mellett szeretné megtekinteni, annak sok szeretettel ajánljuk közös meccsnézésünket a Kandallóban, részletek ITT!