Megújult FA-értékelő sorozattal jelentkezünk! A megszokottól eltérően nem divíziónként, hanem egyenként fogjuk kiértékelni a csapatok szabadügynökpiaci tevékenységet. A Packers rajongók tehát ne számítsanak majd hosszú cikkre, nem úgy a Jets fanatikusok, hisz a csapat véleményem szerint az idei játékospiac egyik legnagyobb nyertese!

A Jets tavaly borzasztóan szerepelt, de legalább véget ért Rex Ryan haláltusája. Új vezetőedző, új stáb, új GM és rengeteg pénzből egy régi-új csapat. Hogy ez jó lesz vagy sem, még korai kijelenteni, mindenesetre van ok a bizakodásra, én imádtam azt, amit és ahogy csináltak.

CB Darrelle Revis (CB) – 5 év, $70 millió, $39 millió garantált

Marcus Gilchrist (S) – 4 év, $22 millió, $8.5 millió garantált

Antonio Cromartie (CB) – 4 év, $32 millió, $20 millió garantált

Ryan Fitzpatrick (QB) -> Csere a Texansszal

Buster Skrine (CB) – 4 év, $25 millió, $13 millió garantált

James Carpenter (G) – 4 év, $19 millió, $7.5 millió garantált

David Harris (ILB) – 3 év, $21.5 millió, $15 millió garantált

Brandon Marshall (WR) -> Csere a Bearsszel

Revis - miután elment szenvedni Tampába, majd nyert egy gyűrűt Bostonban - hazatért. A 2007-es draft 1/14-ese évi 14 milliót fog keresni New Yorkban, ami „csak” 2 millió dollárral több, mint amit a Patriotsban keresett tavaly és 2 millió dollárral kevesebb, mint amit a Bucs csapatában kapott. Én nem nevezném ezt túlfizetésnek, végtére is egy 29 éves, Super Bowl győztes, top3-as corerbackről beszélünk, az ilyennek pedig ára van.

Attól sem tartanék, hogy majd visszább vesz a teljesítményéből. Revis intelligens, egy született zseni és vérprofi játékos, állítólag a Patriots edzésein sem ölte meg magát, mégsem lehetett különösebb panasz a játékára. Ahogy Cromartie-ra sem lesz majd. Őt ugyan nem a Jets draftolta, de legszebb éveit Revis mellett töltötte. A tavalyi szezonban a Cardinals játékosa volt, ahol jobb teljesítményt nyújtott, mint Patrick Peterson, ráadásul ismét Todd Bowles, az arizonai védelmi koordinátora kezei alatt játszhat. CB posztra a Jets leigazolta még – "enyhén" túlfizetve - Buster Skrine-t, így Dee Millinerrel kiegészülve a Jetsé lett a liga legjobb cornerback szekciója.

Mike Maccagnan (GM) megtartotta a csapat, és az FA legértékesebb inside linebackerét, a 2009 óta egyetlen meccset sem mulasztó David Harrist. Ez persze mindent elmond az idei ILB felhozatalról, ettől függetlenül kellett Harris az amúgy közepes egységbe. Érkezett még Marcus Gilchrist a gyengélkedő safety poszt megerősítésére, pontosabban inkább mélyítésére. Ő is többet keres, mint amennyi a teljesítménye után járna neki, de legalább hiányposztra érkezett. Illetve RFA tendert kapott a klasszis nose tackle, Damon Harrison, így az NFL legerősebb védőfala (a borítóképen: Sheldon Richardson – Damon Harrison – Muhammad Wilkerson) 2015-ben is együtt marad.

A tavaly 5. legkevesebb pontot szerző offense-be is érkezett némi erősítés. A Jets trade útján megszerezte Ryan Fitzpatricket, aki szerintem nem feltétlenül gyengébb, mint Hoyer, de Geno Smithnél bizonyítottan jobb. A Bearsszel kötött csere jóvoltából pedig elhozták Brandon Marshallt, aki, ha éppen nem az öltözőben balhézik, azért csak egy elit elkapó. Ezzel egyidejűleg a Jets megvált Percy Harvintól (remek döntés volt), így a Decker-Marshall-Kerley kezdő hármassal várhatják az új szezont. A minősíthetetlen Brian Winters helyére pedig érkezett James Carpenter (G). Nem Iupati, de egy korrekt kezdő, ha a sérülések elkerülik, akkor nagyon jól vele a csapat.

Végre a Jetsben játszhat!

A Jets tehát a legnagyobb hiányposztjait orvosolta vagy legalábbis tünetileg kezelte. Két fontos needjük van még: egy futó Ivory mellé és a pass rusher LB. A mi első mock draftunkban  Packer Nation OLB-t húzott nekik 1/7-re, és én is inkább e felé hajlok, mint Marcus Mariotára. A második napon pedig érkezhet egy futó a remek RB classból és nagyvonalakban kész is a csapat. A Jets remekül használta ki az FA piac nyújtotta lehetőségeket, Bowles mindent megkapott, amire csak szüksége lehet.

Értékelés: A