Az AFC West az a csoport, amelyet rohadtul elrontott Peyton Manning érkezése. A Broncos azóta csoporton belül 17-1-es mérleggel áll, persze nem csak emiatt, de mondhatni, hogy az első hely ki van bérelve. A másik véglet a Raiders, négy győzelemnél több nem jött össze az Oaklandnek az elmúlt három év egyikében sem. A Chargers mindig ott ólálkodik a wildcard hely környékén, ráadásul a Chiefs is feljavult, miután befutott Andy Reid. De vajon így marad ez az idén is, vagy esetleg trónfosztás történik?

 

Az AFC West csapatok sorsolása a tavalyi mérleg alapján a harmadik legnehezebb a ligában. Ennek nagyon egyszerű oka van, méghozzá az, hogy a két északi divízióval, azaz AFC és az NFC North csoportokkal kerültek párba.

Ellenfelek: Ravens, @Chiefs, @Lions, Vikings, @Raiders, @Browns, bye, Packers, @Colts, Chiefs, @Bears, Patriots, @Chargers, Raiders, @Steelers, Bengals, Chargers

Sorsolás erőssége: 10.138-117-1, .541

Manning papa erősen belehúzott az első meccsen, ugyanis hazai pályán fogadják a Ravenst. Ismerős a forgatókönyv mindenkinek, két éve a Mester 7 TD passzal elrontotta a címvédő játékát, most nem lesz ennyire sima, de a győzelem meglesz. Utána következik öt meccs a bye weekig, amelyből négy idegenben lesz. Sajnos rossz ezt így kimondani, de gyanús, hogy 6-0 arányú mérleggel és 2000+ passzolt yarddal fog fordulni Peyton. Tudom, gyengült a keret, tudom, öregecske már a QB, tudom, hogy az új edzői stáb a futásokra több hangsúlyt szeretne fektetni…  Ez lesz az a pont, amikor az amerikai média szépen elkezdi hájpolni Manninget, utolsó Super Bowl esélyről beszél, ráadásul a QB-fenomén (69 691 yard) itt már minden idők legtöbb passzolt yardjára fog hajtani, megelőzve Brett Favre-t (71 838 yard). Ki találjátok, hogy melyik meccsen lesz a rekorddöntés? Igen, a Green Bay Packers ellen... mert ez Amerika!

A dolgok szépséghibája csak az lesz, hogy a rekord összejön, de a W nem, hiszen addigra már CJ Anderson, Ronnie Hillman és Montee Ball is kiesik a pikszisből vagy lesérül, így Juwan Thompsonra hárul a feladat, hogy a földön hozza a yardokat. A Packers után a Colts rögtön adja a másodikat, és a hátralévő nyolc meccsen szenvedve, de összehozzák az öt győzelmet, ami elég lesz az újabb bye weekre, immáron a rájátszásban. Vereség a Patriotstól, meg a Steelerstől és a Chargers a két meccsből egyet hozni fog. 2013: három vereség, 2014: négy vereség, 2015 … 11-5.

Ellenfelek: @Texans, Broncos, @Packers, @Bengals, Bears, @Vikings, Steelers, Lions, bye, @Broncos, @Chargers, Bills, @Raiders, Chargers, @Ravens, Browns, Raiders

Sorsolás erőssége: T-7. 139-116-1, .545

Sokan nem hittek a szemüknek, amikor a Kansas City az 1/1 kihúzása után szárnyalt, majd végül 11-5-tel becsúsztak a rájátszásba. A többség akkor figyelmen kívül hagyta, hogy bizony az ellenfelek akkor igencsak lightos mérleggel álltak, így a bravúr nem csak Alex Smith jól megkonstruált játékának, Jamaal Charles kiemelkedő szezonjának, vagy Andy Reid képességének volt köszönhető. Ennek megfelelően tavaly már „csak” 9-7 lett a mérleg, és szerintem a csökkenő tendencia tovább fog tartani.

Nyitásnak egy korrekt 0-3 simán benne van, de ez a Houston D-line, Peyton Manning és Aaron Rodgers esetében nem is különösebben csoda. Utána jön a Dalton-Cutler-Bridgewater trió, idegenben itt sem sok jót jósolok, legyen 1-2. A bye weekre egy lehangoló 2-6, esetleg egy 3-5 benne lehet a pakliban, azért, hogy egy rohadt nagy hajrával lemaradjanak a wildcard körről. A Chargers-Broncos duótól jön még egy-egy vereség, a Ravens kellően felkeményedik decemberre, így a Chiefs a gyenge kezdést követen 8-8-as mérleggel éppen, de lemarad a rájátszásról.

Ellenfelek: Bengals, Ravens, @Browns, @Bears, Broncos, bye, @Chargers, Jets, @Steelers, Vikings, @Lions, @Titans, Chiefs, @Broncos, Packers, Chargers, @Chiefs

Sorsolás erőssége: T-7. 139-116-1, .545

Szerintem az év egyik meglepetéscsapata lesz a Raiders. Eddig ugyan mindkét csoportellenfelükkel oda-vissza megverettem őket, de ha rájátszást nem is, optimista szájízt mindenképp vizionálni vélek. Nyitásnak rögtön meglepődik a Bengals a támadások sebességén, illetve Amari Cooper rugóin. Utána Joe Flacco hozza a szokásos idény eleji (ráadásul idegenbeli) formáját, és már meg is van a 2-0. Utána a Browns ellen ott folytatják, ahol Stephen Curry abbahagyta, így Clevelandben rohadtul utálni fogják az oaklandi különítményt, 3-0. Persze nehogy azt higgye valaki, hogy a bab is hús, a gyengélkedő Bears és a Broncos is nehezen, de nyerni fog. 3-2-vel vonul a Raiders a pihenőre.

A pihenő után kerül némi homokszem a gépezetbe, de a sokat repülő Jets mellett egyszer elkapják a Chargerst, valamint a hármasszámú irányítóval felálló Titanst, ráadásul decemberben a fogadóirodákra rúgják az asztalt a Packers megtréfálásával. Sajnos ez még így is csak 7-9, de Oaklandről alkotott kép a Murray-Carr-Cooper trió miatt 2015-től megváltozik.

Ellenfelek: Lions, @Bengals, @Vikings, Browns, Steelers, @Packers, Raiders, @Ravens, Bears, bye, Chiefs, @Jaguars, Broncos, @Chiefs, Dolphins, @Raiders, @Broncos

Sorsolás erőssége: 16. 132-123-1, .518

És akkor eljő Melvin Gordon, a következő Ryan Mathews, akit az NFL-szakértők a magasba emelnek, majd rájönnek, hogy mégsem kellett volna. Pedig a sorsolásuk nekik a legkönnyebb a csoportban, de az inkonzisztens teljesítményük lesz a vesztük… ismét. A nyitó fordulóban egy 80+ pontos meccsen meglepi őket a Lions, majd a Bengals-Vikings duóból csak az egyiket tudják megverni.

Utána sem lesz könnyebb, elmenni Baltimore-ba és Wisconsinba senki számára sem életbiztosítás, és akkor még ott van a Steelers elleni meccs is. Emiatt elég nagy szívás, ha az első kilenc meccsedből nyolcat az északi népekkel kell megvívni, de még így is reménykeltő a 4-5-ös mérleg a bye week előtt. Igen ám, de itt jön a csavar, mert mint fent már mondtam, a Raiders és a Chiefs is lerabol tőlük egy győzelmet, úgyhogy hiába verik meg egyszer a Broncost, végül a briliáns Miami odacsap Rivers playoff álmainak. Így alakul ki a 8-8-as évvége, amely ezúttal kevés lesz a rájátszásba kerüléshez.