fk_power_rankings Folytatjuk erősorrendüket. Ha lemaradtál, az első rész ITT, a második pedig ITT található.

 16. Miami Dolphins

A Dolphins majdnem rájátszásba jutott tavaly, valószínűleg idén is ezért küzdenek majd. A támadófalat próbálták javítani a holtszezonban, hiszen az egy teljes katasztrófa volt. Érkezett Branden Albert, aki megoldotta a bal oldal tackle posztot, rajta kívül csak a center Pouncey-ra mondom, hogy a legtöbb csapatban megállná a helyét. Két újonc is kezdeni fog (Billy Turner LG, Ja'Wuan James RT poszton), ami sosem jó jel, főleg ha ezek az elsőévesek még csak nem is kiemelkedő játékosok. A fal gyengesége miatt a futójáték továbbra is gyenge lesz (Lamar Millernek volt 10 futásból 3 yardos, 7 futásból 2 yardos meccse például). Miller mellett Moreno kaphat szerepet, aki ha leadja súlyfeleslegét, akkor megtudhatjuk, hogy csak a Manning-rendszer miatt volt tavaly sikeres, vagy tényleg jó futó (fantasyban óvatosan a Miami-futókkal). Tannehill szerintem egy jó irányító, jobban teljesít, mint én vártam tőle az egyetem után. Célpontokból nincs hiány, habár egy igazi kiemelkedő első számú jól jönne. Mike Wallace, Brian Hartline, Jarvis Landry, Brain Gibson, ők fogják a legtöbb időt tölteni a pályán, nem rossz névsor ez, de azért bőven láttunk már jobbat.

Moreno felszedett pár kilót

Nézzük a védelmet. A védőfal remek, mind a két DE, mind a két DT kiváló, a Wake-Starks-Odrick-Vernon sor pazar, még Soliai távozásával is. A linebackerek már rosszabbak. Az elsődlegesen felvázolt sorrendemben két hellyel előrébb raktam őket, mert valahogy az rémlett, hogy a teljes front7 kiváló. Erre rá kellett jöjjek, hogy a Wheeler-Ellerbe duó nagyon rosszul teljesített tavaly, főleg a nevükhöz képest, Misi meg tűrhető, szóval bajok lesznek itt. Az egyik kezdő corner pozíciót befoglalta Grimes, aki egyértelműen top10 CB a ligában, mellette szerintem Jamar Taylor fog kezdeni, Finnegant csak ki tudja szorítani. Delmas érkezett Chris Clemons pótlására FS posztra, az egyéves szerződés jó ösztönző lehet, az SS Reshad Jones pedig a pazar 2012-es éve után tavaly sokat esett a teljesítménye, meglátjuk melyik arcát mutatja.

 15. Baltimore Ravens

A Ravens jelentősen visszaesett a 2013-as Super Bowlhoz képest tavalyra és igazából nem lettek erősebbek idénre sem. Tavaly rendkívül gyenge volt a támadósor. A fal legjobb esetben is közepes (Monroe és Yanda kiemelkedik), mindenképp javítani kellett volna ebben az egységben, de Ohert elengedték (mögötte a tavalyi rookie Wagner nagyon gyenge), center poszton erősödtek Zuttah révén. A futójáték nem nagyon fog működni, mert az asszonyverő Rice már tavaly is hatalmas visszaesést mutatott, mögötte Pierce nagyobb szerepet fog kapni, de ő se lesz jobb (képességileg sem, meg nem fognak előtte jól blokkolni), illetve az újonc Taliaferro is kérdőjeles. Flacco tavaly a legrosszabb szezonját produkálta karrierje során, neki szüksége lenne egy kiemelkedő falra maga előtt, ami meg nincs, szóval idén is bajban lesz. A célpontjaival nincs baj, Torrey Smith mellé érkezett Steve Smith, illetve Marlon Brown is jól játszott tavaly, plusz van két jó tight endje Pitta és Daniels személyében, akiket az új támadókoordinátor, Gary Kubiak előszeretettel fog egyszerre használni. Nem lesz jó az offense, tavaly sem volt az és nem látok különösebb előrelépést.

A védelem a jobb egység egyértelműen. A D# legjobb része a linebacker corp. Két remek külső linebacker (Dumervil, Suggs) mellett van 3 jó középső LB két helyre. Daryl Smith remek igazolás volt tavaly, a másik helyért pedig a másodéves Arthur Brown és az újonc C.J. Mosley fog megküzdeni. Mosley mellé tenném a voksom, de mivel ő elé sérülékeny, így Brown is bőven fog szerephez jutni. A 3-személyes védőfalból Arthur Jones távozott, aki remek volt futás ellen, a helyére a második körös rookie, Timmy Jernigan léphet be, mellette Haloti Ngata és Chris Canty foglal majd helyet, tehát elég jó védőfalról van szó, főleg a futás ellen, mert pass rush-t kevésbé generálnak. A secondnary a leggyengébb, habár elég fiatal részleg. Safetyben egy első- és egy másodéves játékos kap helyet (Brooks és Elam), a corner poszton pedig a veterán Webb mellett a harmadéves Jimmy Smith fog kezdeni. Nem rossz ez a felhozatal sem egyébként. A Ravens valószínűleg nem fog pontgazdag mérkőzéseket vívni, mivel a támadósor gyenge, a védelem viszont viszonylag erős.

 14. Pittsburgh Steelers

Ennek most biztosan nem örülnek a holló-fanok, de szerintem a Steelers jobb náluk, ha nem is sokkal. A támadófal közepe elég jó, a két tackle poszton kellene javítani. A másodéves Bell felel majd elsősorban a futásokért, de a kiszámíthatatlanság kedvéért jött a Patsből Blount, meg a villámléptű Archer a draftról. Big Benről szerintem nem kell semmit mondanom egy NFL-szerető olvasónak. A célpontjai között Antonio Brown és Heath Miller már sokat bizonyított, a második és harmadik számú elkapó poszt lehet kérdéses. Ide Wheaton, Moore, a fakezű Heyward-Bay és a hatalmas termetű újonc, Martavis Bryant pályázik. Nem a legveretesebb névsor, Bryantre érdemes lesz figyelni, hogy a testi adottságaiból mit tud kihozni, de elsősorban feltehetőleg Wheaton és Moore fog helyet kapni a csapatban.

Shazier amellett, hogy rendkívül gyors, még félelmetes isShazier amellett, hogy rendkívül gyors, még félelmetes is

Pár éve nagyon hírhedt volt ez a védelem, mára már erősen megkopott a fénye. A falban akár kezdhet is a második körös újonc Tuitt, ha leadja a feleslegét, középen a futás ellen kiváló McLendon foglal helyet, Tuitt túloldalán pedig Cameron Heyward ékeskedik. Sok nyomást az irányítóra nem generálnak, a futás megállításában jobbak. A linebacker sor erőssége a csapatnak, főleg Shazier draftolásával. Mellette középen Timmons, a széleken Worilds és Jarvis Jones kaphat szerepet, utóbbinak fel kellene nőnie a tavalyi első körös titulusához, többet várnak el tőle (főleg Woodley távozásával), mint amennyit tavaly mutatott. A secondary elég öreg és a teljesítményük is megfakult. Polamalu továbbra is vezére az egységnek. Mellé elhozták a Panthersben jól teljesítő Mike Mitchellt, akivel kapcsolatban kérdés lehet, hogy a kiváló pass rush okozta-e a jó teljesítményét. A cornerek közepesek, Cortez Allen a legjobb közülük, de Ike Taylor és William Gay elég gyenge volt tavaly, fontos lenne ezt a posztot erősíteni a jövőben. A Steelersnek van egy egész jó csapata, a rájátszásért fognak küzdeni, szerintem a határon fognak billegni, ahogy tavaly is tették.

 13. Detroit Lions

A Lionst ismét úgy vág neki a szezonnak, hogy na akkor majd most meglesz a playoff. Az új edző, Jim Caldwell hátha segít ebben, habár nem lesz könnyű dolguk annak ellenére, hogy egész jó csapatuk van. A PFF gyenge értékelése a támadófalról szerintem nagyon is megkérdőjelezhető, hiszen csak a Broncos engedett kevesebb sacket tavaly. Ki kell emelnem, hogy Larry Warford újoncként tavaly a liga egyik legjobb guardja volt, ami elég szép teljesítmény. A bal oldali tackle Reiff volt a leggyengébb pont, ő viszonylag sok sacket engedett, de csak másodéves volt és az volt első kezdő éve, szóval fejlődhet. A center Raiola lassan visszavonul, de addig hasznára van a csapatnak. Van két kiváló futójuk, igazából csak a neve miatt Bush a kezdő, Bell a szezon vége felé talán már jobban is játszott. Stafford a kulcsfigura a támadósorban, hiszen rendkívül tehetséges, mégsem akar változtatni a rosszul beidegzült mechanikáján, ami sokszor interceptionhöz vezet (meg a gunslinger mentalitása is). Célpontokból nincs hiány, Megatront nem kell bemutatni senkinek, most érkezett mellé Golden Tate illetve Eric Ebron, aki ugyan tight end, inkább amolyan Jimmy Graham vagy Jordan Cameron-féle "pass catcher". A támadók tehát kiválóak tehetségileg és képességileg, valahogy mégsem szokott kijönni a lépés, hátha idén.

A védelem ezáltal a gyengébb csapatrész. A DT poszt fergeteges a Fairley-Suh párossal, a fal szélén kellene javítani, Ansah újoncként nem nyújtott a vártaknak megfelelő teljesítményt, Jason Jones-tól meg nem is nagyon vártak sokat. A linebacker sorban az újonc Van Noy és két veterán, Tulloch és Levy foglal helyet. Utóbbi kettő remek volt tavaly, Van Noyban pedig van potenciál. A cornerback egységet Slay, Mathis és Bentley alkotják elsősorban, Rashean Mathis már öregszik, de így is ő volt a legjobb a csapatban ezen a poszton, ami elég rosszul hangzik. A safety sorból távozott Delmas, helyette Ihedigbo jött a Ravensből, ő fog párt alkotni Glover Quinnel. Előbbi fogja a klasszikus SS posztot ellátni többet a line of scrimmage közelében, utóbbi pedig a free safety poszt tennivalóiért lesz felelős. Egyértelműen a secondary a leggyengébb pontja a csapatnak és igazából azért nem kerültek előrébb a rangsorunkban, mert ugyan a tehetség és potenciál megvan a csapatban, ezt nem igazán tudták megmutatni nekik.

 12. San Diego Chargers

Rivers tavaly visszatért poraiból és egy pazar évet rakott össze, amivel rájátszásba is jutott a csapat. Ebben segítségére volt régóta látott támadófal, ahol Dunlap nem sérült meg és D.J. Fluker már újonc évében is jól teljesített. Még Cleary helyett kellene valaki és akkor minden helyen lenne egy átlagos vagy a feletti játékos. Van három viszonylag jó futójuk (Matthews, Woodhead, Brown) és meg nem mondanám, hogy ki fogja a legtöbb snapet eltölteni a pályán idén. Riversnek a célpontjai közé nagyon kellett Keenan Allen, aki a legjobb elkapóvá lépett elő már első évében. A tight end Antonio Gates a másik legnagyobb fegyver. Malcolm Floyd egy brutális nyaksérülésből tér vissza, Vincent Brown meg nem fejlődik, így azért a WR-sor nem mondható erősnek.

A tavalyi év egyik legnagyobb felfedezettje, Keenan AllenA tavalyi év egyik legnagyobb felfedezettje, Keenan Allen

A Chargers védelme elég rossz statisztikákat produkált tavaly, habár az év végére egész jól összeálltak. A védőfal inkonzisztens és gyenge, így mondjuk nehéz elkezdeni a védekezést. A linebacker sor se volt sokkal jobb, de Melvin Ingram sérült volt a szezon elején, utána azért jobban ment a dolog. A második körös újonc Attaochu sérüléssel bajlódik, pedig tőle is várják a pass rush erősítését. A corner poszton nagy fejlesztést hajtottak végre, a drafton Jason Verrett, később a Chiefstől kivágott Brandon Flowers jött, így rendkívül sokat erősödtek itt. Safety poszton az elit Eric Weddle mellett Gilchrist, illetve Addae szerepel, azért ők nem az a szint. A csoport második helye kis túlzással garantált a csapatnak, a rájátszás lesz kérdéses.

11. Chicago Bears

A Bears tavaly épphogy lemaradt a playoffról, pedig a kezdő irányítójuk jó pár meccset kihagyott. Szerencséjükre volt egy McCownjuk, de ha Cutler idén is lesérül, akkor bajban lesznek Jordan Palmerrel. Így a támadófalnak jobb munkát kellene végeznie. Tavaly két újonc kezdett a jobb oldalon, tackle-ben Mills, guardban Long, egyikük sem nyújtott éppenséggel jó teljesítményt (főleg Mills nem), de fejlődhetnek még. Főleg Longnak illene, aki első körös választás volt tavaly. Centerben nem tudom, hogy Garza vagy De la Puente fog kezdeni, utóbbit igazolták a szabadügynök-piacon, talán rá tenném le a voksom. A bal oldala erősebb a falnak, Slauson és Bushrod egész jól megoldották a feladatuk, habár náluk is bőven találni jobbakat a ligában. A falon kívül semmi gond nincs a támadósorban, az egyik legjobb WR-párossal rendelkeznek (egy jobb harmadik számú WR elkelne, de ne legyünk telhetetlenek), nagyon jó futóduójuk is van, hiszen Forte mellé érkezett az újonc Ka'Deem Carey. Illetve TE poszton is van egy Martellus Bennettjük.

A védelem problémásabb, hiszen tavaly csak az nem futotta szét őket, aki nagyon nem akarta (161,4 engedett futott yard meccsenként). Ennek megfelelően a védőfalat próbálták megerősíteni, hoztak 4 DE-t a szabadügynök-piacról és 2 DT-t a draftról (második és harmadik körben), de azért nem érzem megoldottnak a dolgot. Peppers és Wooton mondjuk távozott a fal széléről, előbbit kb. egy-az-egyben pótolni fogja Jared Allen, mindketten öregednek és tavaly nem volt már túl jó szezonjuk, Wootonhoz képest viszont Lamarr Houston nagy lőrelépés. A fal közepén lehet rotálni a Paea-Ratliff-Ferguson-Sutton négyest. A linebacker sorból Lance Briggs kiemelendő, mellette Williams/Bostic és McClellin már bajos, gyengén játszottak tavaly. A secondary a legjobb része a védelemnek, de itt is inkább a CB-poszt. Ide érkezett a tehetséges Kyle Fuller a draft első körében (aki lehet, hogy safety-t is fog játszani), mellette pedig a Jennings-Tillman páros kaphat helyet. Safety poszton többen is pályázhatnak a kezdőbe, de ez inkább negatív tulajdonság. A Mundy-Conte-M.D. Jennings-Vereen kvartettből meglátjuk, kik kerülnek be az első csapatba. A védelem nem lett sokkal erősebb a futás ellen, de a pass rush erősödött, lehet kicsit bizakodni, de azért sok reményt nem fűznék az egységhez. Az offense viszont rengeteg pontot fog felpakolni a táblára, a playoffért mindenképp harcban lesznek.

10. Indianapolis Colts

A Coltnsak a gyenge csoportja miatt kis túlzással biztosítva van a rájátszás-részvétel. Andrew Luck tökéletes Manning utódjaként, nem igazán lehet panasz rá. Pedig nem volt túl jó a fal előtte eddig se. A két tackle poszt most viszonylag megoldottnak mondható Castonzóval és Cherilussal, de a fal közepe majdhogynem átjáróház, rengeteg nyomás érkezett középről. A futójáték Brown távozásával a bust Trent Richardsonra hárul, akiért első kört adtak tavaly a Brownsnak. Még lehet reménykedni, hogy a playbook megtanulásával jobb lesz, de én nem számítok semmi jóra tőle (és akkor itt is elsütök egy fantasy alertet). Célpontokból viszont nincs hiány, tight end posztra visszatér Dwayne Allen, elkapó pozícóba pedig Reggie Wayne, mindkettő sérülés után. Plusz elhozták Hakeem Nickset, aki egyébként szerintem az egyik legtúlértékeltebb WR a ligában, de ez talán nem olyan fontos itt, ahol még egy T.Y. Hilton (tí váj, tí váj!) is erősíti az elkapósort.

Kedvenc TD-ünneplésem. tí váj! tí váj!

Egyértelműen a védelem a gyengébb, főleg a secondary. Az a secondary, ahol egyedül Vontae Davis átlag feletti játékos a PFF értékelése szerint, amivel én is egyetértek (a good startert mondjuk kicsit aláárazásnak tartom). A Toler-Butler-Adams-Landry kezdő négyes nem nevezhető félelmetesnek. A linebackerek közül a sack-király Robert Mathis 4 meccses eltiltással kezdi a szezont, ami azért mindenképp fájó, mert ezen elmehet 1-2 összecsapás. A másodéves Bjoern Werner fog helyette játszani feltehetőleg, akinek viszont nem igazán fekszik ez a 3-4es rendszer. A D'Qwell Jackson-Eric Walden duó leigazolását nem igazán értem az utóbbi 1 évből, egyikük sem egy jó LB. Illetve Jackson az volt, de már öreg és a teljesítménye is jelentősen megfakult. A védőfal a legjobb védelmi egységük, főleg a defensive endek, Cory Redding és a Ravenstől érkező Arthur Jones. Mint írtam, a rájátszás meglesz, de ott nem várok sokat tőlük, a wild card meccs még meglehet, de több már meglepetés lenne számomra.

 9. Arizona Cardinals

A Cardinals 10-6-os mérlege miatt fontolgatják a rájátszás kibővítését, amire valószínűleg szüksége is lenne a csapatnak idén is, hiszen a csoportharmadikok ritkán játszhatnak januárban is (persze láttunk már rá példát, tavaly is, de akkor is ritka). A támadófal erősödött Veldheer-rel a Raiderstől, ezzel sokat segítve a gyenge egységen. Az újonc évét teljesen kihagyó, de 1/7-re választott guard, Jonathan Cooper is jó lehet idén, ha a tehetségét nézzük. A center Sendlein közepes, ahogy a jobb oldali tackle Massie is, az RG Fanaika pedig nagyon gyenge (helyette lehet beverekszi magát a másodéves Earl Watford). Carson Palmer van a fal mögött, aki egyértelmű fejlesztés volt Kolbhoz meg Skeltonhoz képest és szolid teljesítményt nyújt. Sokat segít neki Andre Ellington, a tavalyi újonc futó fokozatosan átvette Mendenhall helyét és remekül játszott. Palmernek célpontjai is vannak, Fitzgeraldnak nem volt a megszokotthoz képest jó éve tavaly, Floyd viszont sokat javult, így már két jó elkapójuk van. Tight end posztra Troy Niklas érkezett a draftról, egyébként a Carlson-Ballard páros nem nevezhető jónak. Egész jó ez az offense, a falon kellene még javítani.

A védelem viszont két nagy ütést szenvedett el a holtszezonban, mindkettő a linebacker sort érinti. Karlos Dansby a Brownshoz szerződött, míg Daryl Washingtont elmeszelték egész évre marihuána és egyéb tiltott szerek használata miatt. Ezzel a front7 rendkívül meggyengült, ILB-ben a Larry Foote - Kevin Minter páros fog kezdeni. Minter másodéves és van benne potenciál (második körös volt), Foote viszont 34 éves és nem bíznék rá egy kezdő pozíciót. A külső linebacker posztokon a még mindig jó játékos, John Abraham és a mindig is közepes Shaughnessy kezd majd. A védőfal szélén a kiváló Calais Campbell és a játékához képest nagyobb tehetséggel megáldott Darnell Dockett található, középen pedig a futás ellen jó nose tackle Dan Williams. A front7 tagjai közül főleg Abrahamtől és Campbelltől várható a pass rush, a futás ellen pedig Shaughnessy, Dockett és Williams felelhet a belső LB-páros mellett. A Cardinals secondary-je remek, így számíthatunk pár coverage sack-re a csapattól (olyan sack, amikor az irányító nem talál célpontot a secondary remek munkája miatt és a gyengébb pass rush is odaér). A Patrick Peterson - Antonio Cromartie CB-duó nagyon erős, a "mézesborz" Tyrann Mathieu sérülése előtt kiválóan mozgott safety poszton és a slot corner szerepében is, valószínűleg visszatérése után is jó produkcióval fog előállni. Idén az első körben húzták Deone Bucannont safety-nek, így ez egy nagyon jó egység. A támadósor javult Arizónában, a védelem viszont gyengült, így én nem számítok erősödésre a mérlegben (a csoportellenfelek miatt főleg), de a 9-7 körüli mutató reálisnak tűnik, csak azzal meg nem lesz meg a playoff.