Vasárnap este kerül sor a Super Bowl visszavágójára. Mint ahogy a Facebookon már korábban írtuk, ez ritkább esemény, mint azt gondolni lehetne, a liga történetében ugyanis mindössze most fog hatodszor előfordulni, hogy a két döntős a következő szezon alapszakaszában újra találkozik, utoljára 1997-ben történt meg ez, amikor a Packers a Super Bowl XXXI után újra simán megverte a Patriots-ot. A poszt másik apropója, hogy mielőtt az NFL-t követő szurkolóban vagy az amerikai focit csak felületesen követő sportrajongóban felmerülhetne, hogy az NFL játékosok szabadidejükben kizárólag gyilkossággal, asszonyveréssel, gyerekfegyelmezéssel foglalkoznak egy gyorshajtás vagy két joint eltekerése között, így egyrészt kísérletet teszünk a kép helyrebillentésére is. Másrészt ennek a két - eddig a reflektorfényt elkerülő - játékosnak a történetével vezetjük fel külön is a meccset.

BOOM...még ha kicsi is még a robbanás

Helyszín: (Rakhmár oáz…) Indianapolis egyik jobb külvárosa, Indiana, USA

Idő: 2014. augusztus 30. szombat

Személyek: Marcus Burley, a Colts másodéves cornerbackje és egy csomó statiszta

Az utolsó keretszűkítés napja. Burley a Colts játékosa, és elemzői vélemények szerint jól teljesített a training campeken és az előszezonban, így joggal bízhat benne, hogy bekerül az 53-as rosterre. Sűrű volt az előző bő egy év, Marcust ’13 áprilisában még a Jaguars szerződtette UDFA-ként, ahol végül a practice teamig jut, bár két napot eltölt az aktív rosteren is. Szeptemberben kivágják,  majd ősszel előbb az Eagles, később pedig a Rams is leigazolta a gyakorló csapatába. Január elején került a Coltshoz, ahol ún. future contractot írt alá, ami tulajdonképpen egy jövő évre kötött előszerződés, de nem jelent automatikusan roster helyet. A Colts viszont úgy dönt, hogy hiába az előszezonban mutatott jó teljesítmény, a fiatal CB mégsem fog a rosterre férni. Eddig ez egy „közel volt, de nem sikerült” történet, egy a számtalan közül, amely évről-évre elkerüli még a fanatikus rajongók figyelmét is. A GM Ryan Grigson viszont úgy dönt, hogy Burley-t eltrade-eli egy jövő évi hatodik körös pickért a Seahawks-hoz, így emberünk másnap már a Washington államba tartó repülőn ül. Vasárnap délután edzés, mert csütörtökön már jön is a szezonnyitó a Green Bay ellen.

A Packers elleni meccsen Jeremy Lane a Hawks nickele a harmadik negyedben lesérül, és mivel Tharold Simon is sérült, így Burley néhány play erejéig a pályán találja magát a Super Bowl-győztes, korábbi MVP Aaron Rodgers-szel szemben. A statisztikai lapra egy fél tackle-t tud felírni. Másnap, pénteken a coach bejelenti, hogy Lane határozatlan ideig (később kiderül, hogy novemberig) sérültlistán lesz, így hétfőn a DB-edző meg is kezdi Burley felkészítését a nickel pozicióra, következő ellenfelek: Rivers és a no-huddle, Peyton Manning és a no-huddle, majd RG3 Cousins és Tony Romo. Vasárnapig nagyjából 618-szor hallotta a defense tavalyi számait és a statisztikákat csak úgy a miheztartás végett.

A Chargers elleni meccsen Marcus Burley végül 6 (4+2, ebből 1 for loss) szereléssel járul hozzá ahhoz, hogy a tökéletesen játszó San Diego ellen az offense az utolsó három percben még egy game winning drive-val megnyerhesse a meccset.

Vadászgépből a támadófalba

Másik történetünk főhőse Ben Garland a Broncos guardja, aki Coloradoban nőtt fel, az egyetemen azonban még defensive tackle-t játszott. Természetesen Broncos-drukker, gyerekként látta a TV-ben, ahogy az Elway vezette denveriek megnyerik a Super Bowlt. A high school után a Légierő Akadémiájára felvételizett, és fel is vették. A képzés alatt - igaz, oktató felügyeletével, tehát nem egyedül, de - több típussal is repült, közte vadászgéppel is. Az igazság az, hogy ugyan a hadsereg több ágának is van college football csapata, de onnan nagyon kicsi az esély, hogy bárki is eljusson az NFL-be. Az első természetesen a szolgálat, a karrier is garantált, így eleve csak szabadidőben - jellemzően hajnalban - lehet edzeni, Garland is minden nap hajnali 4-kor kelt, hogy edzhessen. A tehetség mellett hatalmas akarásra, és a szokásosnál több szerencsére van szükség, és a helyzet az, hogy az NFL csapatok nagyon ritkán scoutolnak a Navy/Air Force/Army college-okból.

Mindenesetre amikor 2010-ben végül végzett kétéves kötelező szolgálat várt rá, így ugyan a Broncos leigazolta, mint UDFA, de rögtön el is engedte őt két évre. 2012-ben tért vissza a csapathoz, és be is került a practice teambe, mint defensive lineman. 2013 tavaszán a Broncos azt javasolta, hogy váltson a támadófalba guardnak, ahol jobb esélyei lennének. Egy teljesen új (más mozgások, más technika, más gondolkodás) posztot megtanulva Garland újra bekerült a gyakorló csapatba, ezúttal guardként. 2014-ben előbb túlélte az első kereszűkítést, majd augusztus 30-án kiderült, hogy bekerült a végső, 53-as rosterre. Mindkét guard pozicióban szerepeltethető, de ezekben a hetekben már a center posztot is tanulja, hogy végszükség esetén ott is bevethető legyen.

"Az emberek azt kérdezték tőlem, hogy miért hagynád ott a garantált karrieredet a légierőnél valami bizonytalanért? Mert szerettem, és mert úgy éreztem, hogy ez az amit csinálnom kell. És még ha nem is sikerül, akkor is több lettem tőle."

(Források: seahawks.com és mmqb.si.com)

 

Aki még nem tette, töltse le mobil alkalmazásunkat androidra!, iOS-re és Windows Phone-ra október közepére várható.