Megint volt minden, mint a moziban, erre a hétre is jutott bőven fejvakarás, asztalcsapkodás, végtelen örömünnep, kinek mi jutott kedvenc csapata révén. És azt leszögezem előre gyorsan a Rowi álatal említett nagy meccsválogatás az így nézett ki: "Legyen az ESPN listájából az első meg az utolsó 4". Hát íme ez a 8 mérkőzés:

St. Louis Rams at Kansas City Chiefs 7-34

Egészen sima győzelmet aratott a Kansas az Arrowhead stadionban, minek keretében két remek teljesítményt is fel tudtak mutatni. Cairo Santos egyéni legjobbját érte el a 3. negyedben értékesített 53 yardos field goallal, a másik szerint Knile Davis lett az NFL történetének 5. olyan játékosa aki első két évében 99 vagy annál hosszabb kickoff return TD-t ért el. Mert miután 2013-ban, rookie évében csinált egy franchise rekordot érő 108 yardos kickoff return TD-t, tegnap a Rams elleni 3. negyedben ezt megfejelte egy 99 yardossal is.

Volt ok az örömre!

Nagy légi parádé nem volt a mérkőzésen, Alex Smith szokásához híven nem vállalta túl magát, egyetlen passza volt ami 10 yardnál messzebb szállt, ezzel 2012 óta (Tannehill week 8) ő lett az első olyan kezdő QB, aki megnyert úgy egy mérkőzést, hogy nem dobott 10 yardnál messzebb 2 labdát. Austin Davis is meglehetősen enerváltan játszott, ehhez nagyban hozzájárult a Kansas védelme, akik nem kevesebb mint 7 alkalommal gyömöszölték a fűbe szerencsétlent. Davis úgy ment neki a mérkőzésnek, hogy a ligában 7. legjobb volt a 10 yard feletti passzok értékesítésében 54,2%-al. Ehhez képest vasárnap 7 ilyen passzából 2 volt sikeres, 5 elképesztő homály volt, egyet meg Ron Parker halászott le INT-re. Ezzel a sima győzelemmel a Kansas életben tartotta esélyeit az AFC Westben, a Rams pedig készülhet a jövő évre.

Houston Texans at Tennessee Titans 30-16

Zach „Selfie” Mettenberger bemutatkozott a profik között. Bár ne tette volna, vagy ne így, szerencsétlen tejfelesszájú bemutatkozó mérkőzésén egyből a nyakába kapta JJ Wattot. Mr Watt pedig könyörtelenül kioktatta a mérkőzésre emberi külsőt magára erőltető irányítót, kétszer tiporta a földbe, majd simán viccet csinált belőle, egyszer a labdát is kiverte a kezéből, a mérkőzés után pedig ki is oktatta a kis fiút. Nashville-ben senki nem akart vasárnap este Mettenberger lenni, akin véletlen ilyen mez volt az a sarokba fordulva mély szégyen közepette húzta le magáról. Ezt leszámítva nem volt rossz a srác, első mérkőzésén kiosztott 2 TD-t (összehasonlításképpen Bridgewaternek ehhez 4 mérkőzés kellett), 93,4-es passer ratinget hozott és csak egyszer adta el a labdát. Bye-bye Locker!

Nesze neked egy selfie kisfiú!

Csak hát ez kevésnek bizonyult, mert volt egy tucat poszt ahol szakadéknyi különbség volt a két csapat között: A running back. Arian Foster ihletett formában dübörgött a pályán, összetalpalt 151 yardot és két TD-t, mellé volt egy elkapott TD-je is, míg a másik oldalon az egész Titans kemény 36 yardot tett meg a földön. Foster ezzel 31. olyan mérkőzését abszolválta ahol 100 yard felett sikerült futni, ezzel pedig holtversenyben első helyen van Priest Holmes-szal az undrafted running backek között, all time. Teljesen megérdemelt Houston győzelem volt, de tény és való ez nem számít egy hatalmas skalpnak. A Titans szezonja úszik, Houstonban van még egy hajszálnyi remény, bár ezt a Coltsot idén nehéz lesz az AFC South éléről letaszítani.

Minnesota Vikings at Tampa Bay Buccaneers 19-13

Egy eszméletlen vérgőzös, epic háború szemtanúi lehettek azok akik ezt a mérkőzést választották… Hm ez így nem jó, a végén még mehetek gyónni. Restart. 3 negyeden keresztül nem történt az ég egy adta világon szinte semmi, a Vikes begyötört egy FG-t meg egy TD-t, 15-ször puntoltak a csapatok. Aztán a negyedik negyedben a Tampa észrevette, hogy NFL mérkőzésen van és ezt bizony pontra játszák, 12 perc alatt át is vették a vezetést. Mondjuk nem volt nehéz dolguk, mint említettem a Vikes nem vitte túlzásba a pontszerzést. A Minnesota az utolsó utáni másodpercben végül egálra mentette ezt az érdekfeszítő csúcsrangadót, jöhetett a hosszabbítás, amit a Tampa kezdett, utólag már biztos bánják…  A mérkőzés sztárja Anthony Barr, az idei elsőkörös újonc LB, egy 27 yardos fumble return TD-vel beállította a mérkőzés végeredményét. De, hogy legyen valami érdekesség is a meccs kapcsán, azokon a mérkőzéseken mikor Patterson 7 vagy több labdát kap, a Vikings még nem kapott ki, ma is így történt.

Legalább Bridgewater fejlődik szép lassan.

Baltimore Ravens at Cincinnati Bengals 24-27

A meccset eldöntő OPI/nem OPI vitában nem kívánok állást foglalni, sem azt elemezni. A tény az, ami már megmásíthatatlan, hogy a Bengals egy utolsó perces TD-vel verte a Ravenst. Méltó lezárása volt ez egy végletekig kiegyenlített derbinek, ami lényegében az utolsó másodpercig kétesélyes volt. Ami meglepő két ilyen túlfizetett irányítónál, hogy passzolt TD nem esett a mérkőzésen, interception viszont három is amiből kettőt Flacco vállalt magára.

Na most akkor mi van?

Futott TD ellenben volt 5 is, mindezt úgy, hogy a két csapat együtt alig lépte át a 200 futott yardot. Egyetlen ember volt akinek sikerült a 100 yardot átlépnie, Mohamed Sanu 125 elkapott yarddal fejezte be a mérkőzést, senki másnak még csak scrimmage yardban sem jött össze a 100. Ez mindenképpen a védelmeket dicséri, rendkívül brusztolósra sikerült ez a derbi. Nem mennék bele mélyebben egy play-by-play elemzésbe, a statisztikákból minden kiderül, a végére álljon itt pár érdekesebb adat a mérkőzésről. Andy Dalton két futott TD-t is elért, ami karrierjében először fordult elő. Joe Flacco kétszer vette célba Torrey Smith-t, mind a kettő inteception lett, mellesleg Flacco az eddigi 7 INT-jéből 5 akkor esett, mikor Torrey volt a célpont. A Bengals úgy kezdte ezt a mérkőzést, hogy egyetlen 4. kísérlete se volt sikeres az elmúlt 6 mérkőzésen, a Ravens ellen tört meg a jég, ami végül a győzelmet jelentette.

San Diego Chargers at Denver Broncos 21-35

Peyton Manning és Emanuel Sanders napja volt ez a csütörtök esti rangadó. Gyakorlatilag egy percig nem volt kérdés ezt a mérkőzést a Denver simán behúzza, bár nem lett meg a szokásos 20+ pontos differencia a két csapat között, ahogy az csütörtökönként szokott lenni. Manning semmit nem bízott a véletlenre és rövid screen passzokkal gyakorlatilag simán bedarálta a Chargers védelmét, 25 sikeres passzából 17 alkalommal 5 yardot se ment előre a levegőben a disznóbőr. A védelem is remekül muzsikált, a Chargers futójátékát csírájában fojtotta el a denveri fal, olyannyira jól csinálták, hogy Brandon Oliver az első kontaktok után kemény 0,85 yardot tudott hozzátenni futásonként. Ezzel Rivers kezébe került a mérkőzés sorsa, és a passzjátékok erőltetése, valamint az eredmény utáni futás kényszere alatt 2 inteception is becsúszott. Manning pedig mindent megtorolt, a második negyed végétől, zsinórban 4 TD-vel végetért drive-ot vezetett, esélyt sem hagyva Riverséknek a felzárkózásra.

Még mindig van rekord? Ne már...

A másik oldalon egyedül Antonio Gatesnek és Keenan Allennek lehet oka némi örömre, előbbi a szerzett 54 yardjával átvette a franchise rekordot elkapott yardokban a Chargersnél, utóbbi pedig a szerzett 1 TD-jével már 3-nál jár a Denver ellen, többel mint bármelyik másik csapat ellen. És mint megszokhattuk ez a hét se telhetett volna el Manning rekord nélkül. Peyton immár a TNF-ek királya is, 10 győzelem, 3591 yard, 38 TD, mind rekord. Valamint megdöntötte Brett Favre újabb rekordját is miszerint ez Manning 16. olyan szezonja amiben minimum 20 TD passza volt, Favre 15-ig jutott. És mi lesz a következő? Jelenleg zsinórban 46 meccsnél jár ahol minimum dobott egy TD-t, előtte van még Johnny Unitas (47), Tom Brady (52), Drew Brees (54). 9 mérkőzése van még hátra, az alapszakasz végére ez is sima ügy lesz. Érdekesség, hogy ez a két csapat jelenleg a szezon legszerencsésebb gárdája, ketten összesen 13 fumble-t vétettek, amiből egyetlen egy került csak az ellenfélhez, ezen a meccsen sem történt ez másképp, mind Manning, mind Sanders fumble-ja a csapatnál maradt.

Seattle Seahawks at Carolina Panthers 13-9

Mindkét csapat L betűvel érkezett a találkozóra, a Hawks bekajálva a Rams trükkös játékait maradt alul idegenben, míg a Panthers egy méretes pofonba szaladt bele a Lambeau Fielden. Igen csak nyögvenyelős derbire sikeredett ez, aki azt várta, hogy majd Russell Wilson és Cam Newton hülyére futja magát annak csalódnia kellett, igaz Newton 10 futása egy félidőben egyéni karrier-csúcs, de a yardok nem jöttek egyik oldalon se. A védelmek annyira felszívták magukat (vagy a támadók engedtek le, mindenki döntse el maga), hogy az utolsó negyedig csak 2-2 FG-t tudtak begyötörni egymásnak. Mind a két csapatnak 2-2 turnovere volt de kihasználni egyiknek sem sikerült. A második negyedben a Panthers a red zone-ban vétett fumble-t, majd a Hawks végig vitte a pályán azért, hogy a red zone-ban ők is eladják, ez az adok-kapok ment a szinte az utolsó percekig.

Csak beérett az egy órányi játék...

A Panthers, a vége előtt 5 perccel, Gano 46 yardos field goaljával átvette a vezetést, nem volt más dolguk, mint úgy védekezni ahogyan eddig. Russell Wilson felszívta magát és 3:50 alatt game winning drive-ot csinált, tette mind ezt úgy, hogy az egész mérkőzésen 57%-al passzolt, az utolsó menetelés alatt pedig 100%-os volt. Ez volt Wilson 10. mérkőzést nyerő drive-ja, amivel holtversenyben második Andrew Luckkal, természetesen csak az azóta eltelt időt figyelembe véve, hogy Wilson a kezdő. Az első Peyton Manning Tony Romo 12-vel! A mérkőzés csalódása egyértelműen Marsawn Lynch, nagyon nem ment jól a kiváló running backnek. Az hagyján, hogy csak 62 yardot szedett össze földön, de 3 passzt droppolt (beleértve Wilson red zone INT-jét), amivel bekerült abba a szűk elitbe akik egy mérkőzésen idén ezt megcsinálták, rajta kívül ugyanis csak Demaryius Thomas és Levine Toilolo mondhatja ezt el magáról. Nem mondom, hogy megérdemeltem nyert a Hawks, de az tény, hogy ők tudtak TD-t csinálni, a Panthers pedig nem.

Detroit Lions at Atlanta Falcons (London) 22-21

Erre a londoni derbire megérte kilátogatni. Aki szereti a Falcons, az látta őket egy félideig játszani, aki szereti a Lionst, az őket látta a második félidőben játszani, mindenki jól járt. A Lions a franchise történetének 3. legnagyobb fordítását könyvelhette el, Matt Ryan pedig soha nem kapott még ki 21 pontos előnyből. A sors furcsa fintora, hogy ezt a meccset a Lions rúgója, Matt Prater nyerte meg a Detroitnak, 48 yardról vágta be, a mérkőzés előtt 40+ yardról 2/12 volt az Oroszlánok mérlege. Továbbá Lions úgy hozta ezt a mérkőzést, hogy Calvin Johnson, Reggie Bush, Eric Ebron, Brandon Pettigrew és Joseph Fauria is hiányzott, ők szállították eddig Stafford passzainak 43,3%-át (109-252). Nem írok többet most erről a derbiről, Renningan volt olyan szerencsés, hogy a helyszínen örülhetett kedvencei győzelmének, tőle nem sokára kaphattok egy teljes élménybeszámolót és értékelést.

Green Bay Packers at New Orleans Saints 23-44

Sokkal simább lett a vasárnapi rangadó mint az várni lehetett előzetesen. A félidőig még partyban volt a Packers, de aztán megtört valami és a Saints ott gyalázta meg a Packers védősorát ahol nem szégyellte. Gyakorlatilag minden területen jobb volt a Brees vezette gárda ezért a győzelmük teljesen megérdemelt. A gyors ütésváltás után (Cobb 70 yard TD, Cooks 4 yard TD) 5 perc után leült kicsit a mérkőzés, 3 -3 FG esett még a félidőig. Rodgers jól kezdte a mérkőzést, az első negyedben felpakolt 203 yard karrier-csúcs neki. Mike McCarthy nagyon tökös kedvében volt, felküldte Pepperst red zone passznál elkapni (majdnem TD, elejtette), majd egy onside kick jött, ami végül nem sikerült. A végeredményt látva is, mint Packers szurkoló, örömmel vettem ezeket a húzásokat, sokáig nagyon konzervatívnak tartottam a play hívásokat, most legalább volt vér a pucában kicsit kísérletezgetni.

Hopp, ez is mellé, gyűlnek a missed tackle hegyek

A Green Bay védelme, különösen a secondary az otthon maradt. Elrontott szerelési kísérlet szerintem simán több volt mint szabályos tackle. Mi sem támasztja ezt alá jobban mint, Mark Ingram 172 yardjából 92-t(!) az első kontakt után szerzett. Horribilis szám, idén az egész ligában csak Giovanni Bernard tudta ezt megfejelni, ő a Panthers ellen 104 yardot szerzett az első kontaktok után. A Packers secondary meg se érdemli, hogy említést tegyek róluk, nagyon hiányzott Burnett. Rodgers a végén a meghúzott lába ellenére is futott egy TD-t (a sérülése miatt az összes QB mozgós play kikerült a repertoárból, csak a shotgun formáció maradt használható, ez nagyon behatárolta a lehetőségeket), ezzel szépítve a végeredményt, de attól ez még egy sima Saints győzelem volt, akik ezzel továbbra is életben tartották reményeiket a playoffra. A Packers sebeire pedig az egyetlen gyógyír Eddie Lacy tündöklése. Eszméletlen az a srác mit művel, 3-4 védő alatt esélytelen levinni. Reméljük megtartja jó formáját a bye-week után is.

Érdekesség a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy az NFL történetének harmadik olyan meccse volt ahol nem volt punt. A másodikat is a Packers hozta össze idén, még a 4. héten a Bears ellen. Továbbá ez volt az NFL történelmének első olyan mérkőzése ahol sem punt sem kickoff return nem történt.

 

A szerkesztői tippjáték állása az első hét után:

Ugyan még a Dallas meccse hátra van, de mivel mindannyian a Cowboys győzelmére voksoltunk így érdemben nem oszt nem szoroz. Természetesen annak a végeredményét is beleszámítjuk a további hetek tippelésébe.

Ami a bold predictions-okat illeti egyik merész jóslat sem vált be. Talán gomes88 járt hozzá a legközelebb a több Cutler INT mint Marshall elkapás, de ehhez kellett volna még 3 INT.

Töltsétek le ingyenes, MEGÚJULT mobil alkalmazásunkat Androidra (hamarosan iOS-re is)! Regisztráljatok és vegyetek részt a csak az appon elérhető TIPPJÁTÉKUNKBAN értékes DÍJAKÉRT (további információk ITT).