A szezon egyik legnagyobb csalódását jelentő csoport következik. A csoport, ahonnan negatív mérleggel jutott csapat a divíziókörökig. A csoport, ahonnan normális esetben 2-3 csapat is simán rájátszás esélyes lehetne minden évben. Ehhez képest csak vergődtek hétről-hétre, csalódást okozva szurkolóiknak. De legalább a Tampa is sokáig esélyes volt a lehetetlenre, hogy bekerüljön a rájátszásba. Nézzük mit alkotott az NFL leggyengébb csoportja 2014-ben, az NFC South:

Nem ezt vártuk a Saints csapatától év elején, nagyon nem ezt. Nagyon, nagyon, nagyon nem ezt. Nagyon szimpatikus csapat a Saints, de amit ebben az évben produkáltak az kritikán aluli. Fontos láncszeme volt ennek a bukdácsolásnak a Sean Payton és Rob Ryan közötti folyamatos acsarkodás, ami egészen biztosan komolyan rányomta a bélyegét a csapat összteljesítményére. A feladat adott, vissza kell találni a helyes útra, rendet tenni a fejekben, befoltozni a millió sebből vérző védelmet, és biztosítani Drew Brees számára, hogy lehetősége legyen a gyűrűért harcolni. Nem lesz egyszerű, sőt…

MVP – Drew Brees
48 yard híján majdnem meg lett zsinórban a negyedik 5000+ yardos szezonja, ez most sajnos nem jött össze, de Brees kora ellenére még mindig komoly tényező. Folyamatosan, évek óta képes magas színvonalon teljesíteni és gyakorlatilag viszi a hátán a Saints együttesét. Sean Payton összeteheti a kezét, amiért ilyen klasszis dobálgat a Who Dat Nationnek. Főleg annak tudatában, hogy a folyamatosan sérülésekkel bajlódó Ingram felel a futójátékokért, Pierre Thomas pedig tegnap óta nem tagja a keretnek.

Az év újonca – Brandin Cooks
Megmondom őszintén, teljesítménye alapján még őt se nagyon raknám ide, de mivel a többiek még nála is szerényebben teljesítettek, ezért ha nincs ló, jó a szamár is alapon az újonc WR kapja ezt a díjat.  Cooks 623 scrimmage yarddal és 4 TD-vel járult hozzá a Saints támadók sikereihez, ami nem túl sok, ha figyelembe vesszük sok más rookie WR mit tett le az asztalra szerényebb képességű QB-vel a háta mögött, de lehet még potenciál bőven benne.

Legnagyobb csalódás – A teljes védelem
Én nem tudom mit csinálnak New Orleansban a védelem edzői, de hogy sok jót nem az egészen biztos. A passz elleni védekezés az még csak hagyján, abban csak a 8. legrosszabbak voltak, de a futások ellen teljesen fogalmatlan a gárda. A 2014-es Saints az ékes példája annak, hogy hiába van egy jó támadó játékod, ha a védelmed meccsenként 380+ yardot enged. Gyakorlatilag ezen a védelmem az nem megy át, aki nem akar.

Fontos szabadügynökök
Ilyen tekintetben nem áll rosszul a Saints, gyakorlatilag két olyan játékosuk van, akiért kicsit a zsebbe kell nyúlni, ha megakarják tartani. Az egyik a kezdő running back Mark Ingram. Ingram egyáltalán nem volt rossz mikor egészségesen játszott, sőt mondhatjuk nyugodtan, élete egyik legjobb szezonját produkálta, 13 mérkőzésen 964 yardig jutott és a 4.3 yard per carry is elég impozánsnak mondható, csak azok a fránya sérülések ne lennének folyton. A másik Patrick Robinson CB akiért majd a zsebbe kell kicsit nyúlni, ha maradásra akarják bírni, de az ő játéka egyáltalán nem volt annyira meggyőző, hogy minden áron meg kéne tartani. Jonathan Goodwin a 14. szezonjára készülő kezdő center is FA lett az évvégén, erre a posztra se ártana lassan frissíteni, de mivel eddig sem keresett túl sokat, bőven beleférhet még a keretbe. A legnagyobb baj, hogy a Saints nem áll jól a sapkával, olyannyira nem, hogy borzalmasan áll, gyakorlatilag akkora mínuszban vannak, hogy arra még maga Jerry Jones is csettintene. Lesz dolguk bőven!

Hiányposztok:
Mint égen a csillag, gyakorlatilag a labda mindkét oldalára számtalan posztra kéne az erősítés, felsorolni is nehéz lenne. A legfontosabb talán a cornerback és egy pontens pass rusher a védelem oldalán, a támadó oldalon pedig egy futó (ha marad Ingram ha nem) és a falember. Ezen felül nem ártana egy jó linebacker sem, mert az egy szem lassan veterán Lofton kevés lesz az üdvösséghez (akit állítólag el is akarnak cserélni). Van baj a Saintsnél, nem kicsi, de legalább nagy. És ha ez nem lenne elég, még az edzők közötti perpatvar is komolyan rányomja a bélyegét a játékosok teljesítményére. Végtelenül szimpatikus gárda a Saints, Sean Payton ebben a holtszezonban megmutathatja mennyire legény a gáton, ha vissza akarja kormányozni ezt a csapatot a rájátszásba, de ha valaki, akkor ő képes megugrani ezt a lécet.

Ez az év, mint az összes többi nagy reményekkel kezdődött Atlantában és csúfos bukás lett a vége, ami Mike Smith állásába került. Matt Ryan már nem lesz fiatalabb és ő még mindig egy olyan irányító, aki köré lehet építeni, de lassan kifutnak az időből. Ez a csapat ezer sebből vérzik, de nem reménytelen! Ha nem lenne egy Saints a csoportban akkor azt mondanám a világ szégyene, hogy nem tudták magukat az NFC South élére verekedni, így csak a második legnagyobb égés (vagy harmadik a Carolina miatt, még nem döntöttem el). Lesz dolguk az holtszezonban, a szemléletváltás reméljük felfelé indítja el ezt a jobb sorsra érdemes csapatot.

MVP – Julio Jones
A Falcons támadógépezetének a motorja! Egészen elképesztő fokon képes játszani, az egész alapszakaszban 1 mérkőzést hagyott ki, a maradék 15 meccsen pedig 105 yard felett átlagolt, a Packers ellen pedig karrier csúcsot érő egészen elképesztő 259 yardot szorgoskodott össze. A csapata legjobbja, messze magasan, efelől kétség sem lehet.

Év újonca – Jake Matthews
Itt sem volt nehéz választani, bár sok ígéretes újonc került a csapahoz, többségük még nem érett meg rá, hogy aktívan kezdővé váljon, gondolok itt a keményfejű Ra'Shede Hageman-ra. Matthews egy kivételével az összes alapszakasz meccsen játszott, mindig kezdőként és oszlopos tagja lett az O-linenak. Az erősítésére mindenképp nagy szükség volt Atlantában, hiszen az előző szezonban Matt Ryant gyakorlatilag minden meccsen földel tették egyenlővé. Matthews-zal a falban a liga utolsó felébe tartozó QB protectet sikerült a középmezőnybe feltornázni, ez kétségtelenül előrelépés, nagy megkönnyebbülés Matty fiúnak.

Legnagyobb csalódás – Az egész év
Hát most ide rengeteg mindent írhatnék, a botrányos secondary-tól kezdve a futójátékig. De összességében én az egész idei éves teljesítményt mondanám. És igaz ez a tavalyi évre is, a Falcons minden évnek úgy megy neki, nah most jó lesz, ígéretes a keret, aztán nem igazán akar kijönni a lépés nekik soha. 2012-ben még NFC döntőt játszottak, tavaly 4-12, idén 6-10, jövőre 8-8?

Fontos szabadügynökök
Szabadügynökből van dögivel Atlantában. Öröm az ürömben, hogy hely is van a sapka alatt bőven, kicsivel több mint 30 millió dollár mozgástere van a vezetésnek. Ott van mindjárt a veterán DE Osi Umenyiora, a guard Justin Blalock, az örök fiatal futó Steve Jackson, az achilles-ín sérülés miatt az egész szezont kihagyó Weatherspoon, az elkapók közül Harry Douglas és még vagy 10 játékos. Okosan kell beosztani a fizetési sapkát, mert mindenkire egészen biztosan nem fog pénz jutni, na meg persze nem is kell feltétlen mindenkit megtartani. Jacksont és Douglast azóta ki is vágta a csapat. Nálam Umenyiora is a kérdéses kategória, évről évre esnek vissza a számai, ő se lesz már fiatalabb, ráadásul az a szégyen is megesett, hogy idén egyetlen egy alkalommal nem volt kezdő, karrierje során először.

Hiányposztok:
A már említett futó poszton mindenképpen elkél az erősítés, aztán ott van a Gonzalez hagyta űr is. Visszavonulását követően poénkodott vele, hogy ha az Atlanta 10-0-val kezdi az alapszakaszt, akkor megfontolja a visszatérését, hát ez elmaradt. A legfontosabb talán egy valamirevaló pass rusher beszerezése, mert az irányító siettetés, mint olyan, nem létezik a Falconsnál, egyetlen játékosuk bírt a szezon alatt 3 sack fölé menni, az összesen elért 22 sack pedig botrányosan kevés. Tavaly a draft előtt ment a pletyka, hogy feltradelnek Jadeveon Clowney-ért, hogy ezt orvosolják, nagy szerencséjükre kihagyták a kínálkozó lehetőséget. Idén viszont nincs mentség, ezen a téren muszáj lesz komoly fejlődést elérni. A másik égető csapatrész ahol fejlődni kell az a secondary. Az Atlanta passz elleni védekezése tök utolsó volt az alapszakaszban, ami megengedhetetlen egy ennyire passzorientált korszakban. Aztán ha marad Weatherspoon, ha nem, két linebacker sem árta a középső körökből.  

Összességében nem tartom annyira botrányosnak ezt az Atlantát, van mit a tejbe aprítani, ha okosan sakkoznak a holtszezonban akkor érhetnek el előrelépést, és amilyen szinten most a csoportjuk áll simán megcsíphetik a rájátszást is.

Magabiztosan kezdte a szezont a Panthers, először elverték a Tampát majd meglepően simán lelépték a Lionst is a rettegett védelemmel együtt. Majd jött két vereség sorrendben a Steelers és a Ravens ellen, egy győzelem a Bears ellen és a szezon egyetlen döntetlenje a Bengals ellenében. Itt még a 3-2-1 nem festett rosszul, sőt! De innentől lehúzták a rolót és sikerült 6 meccset zsinórban elbukni. Ekkor úgy nézett ki bármilyen gyenge is a csoport, úszik a rájátszás, ám a szezonzáró 4 mérkőzést sikerült megnyerni, ezzel a Panthers lett a liga történetének második csapata, akik negatív mérleggel jutottak be a rájátszásba. Ott meglepetésre legyőzték a Cardinalst (ha lehet így fogalmazni egy irányító nélkül játszó gárdáról), majd simán kikaptak a Seahawkstól. Kimaxolták azt, amit el lehetett érni egy rossz csapattal. Bánatukra, hogy ilyen magasra jutottak a jutalom egy 25. draft pick.

MVP – Luke Kuechly
Csak azért nem Kelvin Benjamin mert ő egy bekezdéssel lejjebb szerepel majd, Cam Newton pedig nem érdemli meg. Kuechly elképesztő magas szinten játszik folyamatosan, vezére a védelemnek. A tavalyi retteget Panthers védelem után kicsit csalódás volt, amit idén mutattak a fiúk, a kevés kivétel közül viszont Kuechly kiemelkedik, igazi tackle gép, akinek minden fontos védelmi mutatóban van mit felmutatnia, egyedül a TD nem jött össze. A támadók közül senkit nem tudnék ennyire kiemelni ezért ezt a díjat szerintem megérdemli az idei Panthersből (Greg Olsenen is gondolkodtam, de végül elvetettem).

Év újonca – Kelvin Benjamin
Ha év elején készítettek volna egy felmérést, ki a legfrusztráltabb irányító jelenleg a ligában Cam Newton biztosan toronymagasan az első lett volna. Elment Steve Smith, Brandon LaFell, Ted Ginn, majdhogynem ott tartottunk, hogy majd a saját labdái után rohangálhat két scramble között. Aztán jött a draft, jött Benjamin és a dolgok szépen megoldódtak. A rookie WR beilleszkedett az NFL világába, elég tökös és tehetséges volt ahhoz, hogy előlépjen és lerakott egy 1000+ yardos szezont az asztalra. Vita nélkül ő az év újonca a csapatnál.

Legnagyobb csalódás – Greg Hardy
Sokszor nem értem mi vezérli a játékosakat, mikor ilyen elképesztő hülyeségeket képesek csinálni, mint Hardy. Mindegy, nem is ez a lényeg, nem tisztem nekem pszichológiai elemzéseket végezni. Sajnálom is meg nem is, sajnálom mert egy roppant tehetséges játékos akinek karrierje szépen ívelt felfelé és igazán sokra vihette volna. Kár érte, nagy csalódás volt!

Fontos szabadügynökök
A pont említett Hardy az első a listán, szabadügynök is, rossz fiú is, nem hiszem, hogy hosszabbításra fog sor kerülni, bár a fene tudja, én már semmin nem lepődök meg. A következő fontos szabadügynök a vakoldali tackle Byron Bell, bár az offense fal nem teljesített jól a szezonban és akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Bell a 2013-as szezon után nyerte meg a Newton vakoldalát ahol 9 sacket engedélyezett, nem túl acélos teljesítmény, ezért nem is vált be igazán. A veterán DT-nek Dwan Edwards-nak is lejár a szerződése idén, valamint az Atlantától tavaly elcsábított Thomas DeCoud safety miatt már nem kell aggódni, a Panthers lapátra tette egy hónapja.

Hiányposztok:
Az első és legfontosabb a támadófal, rögtön két poszton is el kell az erősítés a már vakoldali tackle és a jobb oldali tackle poszt is bőven fejlesztésre szorul. Azt hiszem ez kell, hogy legyen az elsőszámú prioritás Carolinában a holtszezonban. A következő a WR poszt, az rendben van, hogy most Benjamin bevált, de egyedül kevés lesz, a csapat szerencséjére legyen mondva idén is nagyon erős a WR class ezért hátsóbb körökben is kifoghatnak egy igazán jó játékost. Aztán ott van még a running back, safety pozíció is, ami szintén erősítésre szorul, valamint Kuechly mellé egy gyenge oldali LB sem ártana. Valamint Hardy kiesésével egy erős pass rusheris jól jönne.  A sapkával nincsenek nagyon eleresztve, de nem is kell komolyan a zsebbe nyúlni senkiért.

Összességében a Panthers nem áll rosszul szerintem, a védelmet kéne 1 évvel ezelőtti szintre visszatornázni, és egy rendes falat rakni Newton elé, akkor újra jöhetne a pozitív mérlegű szezon, a potenciál megvan bennük.

Már az előszezon alatt világos volt, hogy a Tampa idén sem váltja meg a világot. Ehhez mérten is kezdték a szezont egy laza 0-3-as mutatóval. Majd egy meglepetés győzelem a Steelers ellen, és egy újabb 5 mérkőzéses vereség sorozat a Redskins elleni derbiig. Csalóka ám ez a 2-14-es mutató, ugyanis a 14 vereség felében, azaz 7 mérkőzésen TD-n belül voltak a végelszámolásnál, tehát kis szerencsével, no meg persze egy közép-szar irányítóval lehetett volna szebb is az a mérleg. Így alakult, viszont ezzel megvan nekik az 1/1, amivel adott az előrelépés.

MVP – Gerald McCoy
A remek DT ugyan nem játszotta végig az évet, ám mikor pályán volt egyértelműen vezére és motorja volt a védelemnek. 8,5 sacket jegyzett, amivel csapata legjobbja volt. A Rams és a Falcons elleni meccseken látszott igazán, mennyire hiányzik a jelenléte a pályáról, előbbiben egy Austin Davis is tündökölt a Bucs ellen, utóbbiban pedig Matt Ryan hozott össze egy majdnem tökéletes passer ratinget.

Év újonca – Mike Evans
Úgy látszik ez az év a rookie WR-ekről szólt, ugyanis az irányító nélküli Tampában is egy újonc elkapó bizonyult a legjobbnak. Szintén 1000 yard fölé jutott emellett 12 TD-t is szerzett, ha nincs Odell Beckham szinte biztosan ő kapja az év támadó újonca címet. Nagy fogás volt a drafton, most már csak egy normális irányító kéne a backfiledre és irány az 1500 yardos határ!

Az év csalódása - ???
Hát most komolyan, mit lehet kiemelni az év csalódásának abból a csapatból akik 1/1-re fognak húzni a drafton? Papíron legrosszabbak voltak a 32 csapat közül, ezért itt nem emelnék ki senkit és semmit. Legyen inkább egy pozitív csalódás: Az meglepetésként ért, hogy ebben a botrányosan gyenge csoportban is sokáig esélyük volt a rájátszásra.

Fontos szabadügynökök
A legfontosabb szabadügynökök közül Danny Lansanah-val már megszületett a megállapodás, a többiek pedig olyanok, mint a nagyanyám szilvalekvárja. Jó, jó meg lehet enni, de biztos van a boltban finomabb. Hát közülük mindnél van jobb játékos…

Hiányposztok
1/1-re fognak húzni, és irányító kell nekik! Ennél jobban nem is állhatna a szénájuk, már ami a draftot illeti. Mariota, Winston, más, esetleg nem QB, minden az ő kezükben van. Esetleg kihasználhatják Chip Kelly mérhetetlen Mariota szeretetét és jó sok draft picket kifacsarhatnak Mariota játékjogáért. A döntés abszolút az ő kezükben, fogalmazhatnák úgyis, hogy innentől ezt csak elbaszni tudják. Ha az irányító kérdést megoldják akkor ott a többi sorban: OG, S, DE, ILB, CB, LT, RB van választék bőven, hova kell az erősítés. Ráadásul erre ott van a közel 30 millió helyük is a sapka alatt, plusz a már említett tökéletes draft pozíció, innentől már csak felfelé vezet az út!