Megkezdjük az offseason-beli első sorozatunkat, ahol röviden értékeljük az egyes divíziók csapatainak szezonját, de érdekesebb és fontosabb része a posztnak a kitekintés a franchise-ok holtszezonjára, az elkövetkező pár hónapra. Az NFC East az első.

A kovbojok hatalmas meglepetést okoztak remek teljesítményükkel, hiszen augusztusban még mindenki leírta őket, erre megnyerték a csoportot, bejutottak a rájátszásba és a Packers ellen is a legvégéig pariban voltak, egy Dez Bryant el-nem-kapás döntött (elnézést a sebek feltépéséért). Azonban nem tekinthetjük őket jelenleg sima favoritnak, hiszen sok tennivalójuk lesz a holtszezonban.

MVP: Az egész támadófal. Miattuk volt Murray a liga legjobb futója, így Romo válláról is bőven levették a terhet, ami kifejezetten előnyére vált, a sok hosszú drive pedig a védelmet engedte csücsülni a padon hosszú ideig, ami rájuk nézve is pozitív hatással volt természetesen. Megérte a sok elsőkörös draft cetli, amit az egységre költöttek, Jerry Jones lehet mégse olyan rossz GM, mint gondoltuk.

Legjobb újonc: Zach Martin, kérdés nélkül. Az egész liga egyik legjobb újonca volt egy olyan poszton, ami az átlag-nézőknek szinte észrevehetetlen.

Legnagyobb csalódás: Ilyen nem igazán volt, így írok inkább egy pozitív csalódást, aki nem más, mint Rolando McClain, aki egyszer már visszavonult és rengeteg problémával közködött, erre a linebacker sor egyik legjobbja volt, főleg az év első felében.

Tyron Smith, Ronald Leary, Zach Martin, Travis Frederick

Fontos szabadügynökök

Természetesen mindenkinek Dez Bryant és DeMarco Murray jut eszébe először. Dezt mindenféleképp meg kell tartaniuk, meg is fogják, legrosszabb esetben franchise taget raknak rá. Murray-t szerintem hiba lenne újraigazolni, sérülékeny, tavaly nagyon leterhelték, rossz döntés lenne sok pénzt kifizetni neki. A már említett Rolando McClain is szabadon igazolhatóvá válik, habár szerintem őt is visszahozzák, megérdemel még egy esélyt. Doug Free egy jó futásblokkoló jobb oldali tackle, passz protekcióban közepes, de elé is lerakhatnak egy szerződést. 

A védelemben sok játékosnak jár le a szerződése (Melton, Durant, Carter, Spencer, Selvie), érdekes lesz újra összekukázni összerakni az egyébként is gyenge defense-t. A gyenge védelmet a csapattagok tehetségére értem, hiszen az nem nagy, viszont Rod Marinelli védőkoordinátor meglepően jó egységet hozott össze ezekből a közepes játékosokból.

Több ilyenre nem számítok

Hiányposztok

Az egész védelem? Kell corner, safety, defensive end, defensive tackle, WILL linebacker, 1-1 legalább, van ahol kettő se ártana. A támadófal után a védőfalhoz lehetne érdemes nyújnia Jerry Jonesnak, hiszen ha uralod a line of scrimmage-et, az már jó jel. Ha Murray távozik, akkor a futó posztot is meg kell oldani, a draft első körében erre lehet is lehetőségük ha nagy sztárt akarnak, hiszen Melvin Gordon, vagy a sérüléssel bajlódó Todd Gurley célpont lehet 1/27 környékén. De a futó class mély, a második-harmadik körben is jó játékosok találni majd. Vagy ugyebár jöhet Adrian Peterson.

A sasok szezonja nagy csalódás volt, hiszen szinte egyértelmű esélyesnek tartották őket augusztusban, mégsem jutottak be a rájátszásba. Ennek oka a Cowboys meglepően jó szereplése és az NFC nagyon erős élmezőnye volt. Na meg a rengeteg turnover, ez volt az Eagles legnagyobb problémája. Foles sérülése előtt vezette a ligát labdaeladásokban, utána meg Sanchez jöhetett, aki backupnak tökéletes, de vele (és egy gyenge védelemmel) nem menetelhet sokáig egy csapat. A Hálaadásnapi parádé után összeomlottak, az év vége nem sikerült valami jól, cserébe a legjobb olyan csapat lettek, akik nem jutottak a rájátszásba, így a draft-pozíciójuk sem túl kedvező.

MVP: Jó kérdés, legyen mondjuk Connor Barwin, mást nem igazán tudok kiemelni a csapatból. A támadófal sokat volt sérült, így McCoy-nak se volt olyan jó szezonja, a secondary katasztrófa, a pass rush volt elfogadható a csapatnál, így innen választottam a legjobbat.

Legjobb újonc: Jordan Matthews. Ez eléggé egyértelmű, más elsőéves nem tudott sokat hozzátenni a csapat játékához. Marcus Smith hatalmas bust, a többiek jó rotációs játékosoknak mondhatóak, project focisták.

Legnagyobb csalódás: Foles-tól vártam sokkal többet, így a sérülésétől függetlenül őt mondom. Gyenge volt az év első felében, utána meg a pálya szélén láthattuk csak. Sok volt a labdaeladás, így nem tudni, mit akarnak vele a sasok, meglátjuk mi lesz a sorsa jövőre.

@jmattjmattjmatt

Fontos szabadügynökök

Jelenleg Jeremy Maclin a legnagyobb ilyen játékos, de nem tudom elképzelni, hogy ne igazolja újra őt a csapat. Utána Brandon Graham a következő, itt már vannak kérdőjelek. Graham nem illik 3-4 OLB-be, ő egy 4-3 DE, ezt ő is kifejtette már, inkább ilyen csapatban játszana. Jó volt pass rusher specialistaként és ugyan akár meg is lehetne tartani, szerintem nem fog maradni. Állítólag $30 milliót kér 4 évre, ennyit nem ér a sasok rendszerében, máshol akár megkaphatja ezt, azt rebesgetik, hogy kelendő név lesz a piacon.

Cedric Thornton nem nagy név egy átlag-nézőnek, azonban nagyon jó DE volt idén a 3-4-es rendszerben. Futás ellen a liga egyik legjobbja, a passzsiettetésben gyenge, de meg fogja tartani az Eagles véleményem szerint. Sanchez sorsa kérdéses, Bradley Fletcher és Nate Allen meg mehet amerre lát, feltéve, hogy találnak valakit (bárkit, akárkit, könyörgöm) a helyükre.

Cary Williams és Trent Cole nem FA, azonban a kivágás sorsára juthatnak, hiszen túl sok helyet emésztenek fel a sapka alatt, Williams ráadásul gyenge is. Ha belemennek a fizetéscsökkentésbe (Williams az egójáról ismerve nem fog, ellenben Cole valószínű), akkor maradhatnak.

Ebből remélem sokat látunk még

Hiányposztok

Leginkább a secondary minden egyes posztja, kivéve Malcolm Jenkinst safety-ben. Kell két kezdő cornerback, egyikük jöhet a drafton az első körben. Nem mély a CB-class, így azt korán kellene orvosolni, én március 10.-én, a szabadügynök-piac nyitásakor Byron Maxwellnek örülnék leginkább. Kéne egy safety is, a drafton Landon Collins a legjobb, ő korábban is kimehet, de a FA-piacon is vannak közepesen jó nevek.

Az irányítókérdés sem megoldott, Mariotát minden Eagles és Oregon Ducks szurkoló várja, de ehhez vagy sokat kell csúsznia Mariotának és elrontania a pro day-ét, vagy nagyon sokat kellene adnia érte Chip Kelly-éknek, ami a franchise jövőjébe is kerülhet, így kizártnak tartom, hogy a Jetsig/Jets elé felmenjen a csapat érte, bármennyire is imádja őt Kelly mester. Egy guard is kellene lassan, hiszen Herremans már nem a régi, illetve egy csere belső- és külső linebacker se ártana.

A Giants szezonja borzasztóan indult, aztán végül egész jól fejezték be. A rájátszásról már korán le kellett mondaniuk, de egy újonc játékos felfedezése miatt mégis pozitív lehetett a hangulat a csapat táján, a szurkolók körében biztos az volt. Ő pedig nem más, mint az..

MVP és legjobb újonc: Odell Beckham Jr., aki mindenki szívébe belopta magát az év évtized évszázad évezred valaha volt legnagyobb elkapással. Természetesen ezen kívül is csinált szép dolgokat a srác, de egyértelműen az egykezes elkapásokról híresült el, minden meccs alatt van szinte bejátszás arról, mit művel le bemelegítések alatt.

Legnagyobb csalódás:  Geoff Schwartz, aki sérülés miatt szinte az egész évet kihagyta, pedig nagy reményekkel igazolták le a tavaly még Kansasben játszó guardot.

Mi más kerülhetne ide?

Fontos szabadüynökök

Jason Pierre-Paullal kell kezdeni, aki még csak 26 éves és ugyan karrierje során inkonzisztens játékot mutatott, ezt az évet jól meghúzta (12.5 sack), ilyenkor pedig megállíthatatlan. Nehéz lesz megtartani JPP-t, sokat fog kérni és kevés a pénz New Yorkban. A franchise tag valószínűtlen szerintem, inkább hosszú távú megegyzés születhet, már ha lesz egyáltalán megállapodás.  Stevie Brown 2012-ben vezette a ligát interceptionökben, a 2013-as évet tárdszalag-szakadás miatt kihagyta, idén pedig nehezen rázódott játékba, így az ő jövője kérdéses.

A másik safety, Antrel Rolle is szabadügynök lesz, illetve a secondary-ből még Walter Thurmond is, mindketten a maradás határán lehetnek véleményem szerint. A fullback Henry Hynoskinak is lejár a szerződése. Ő kiválóan blokkol futásokhoz, elég jó játékosról beszélünk a saját, kevés figyelmet kapó posztján, érdemes lenne megtartani. Jó pár név van még a lejáró szerződésűek listáján az óriásoknál, a többiek nem olyan nagy nevek, de persze a keretben megmaradnak majd többen is közülük. 

Kikerül a piacra JPP?

Hiányposztok

Kell egy jobb oldali tackle, hiszen Justin Pugh jobban érzi magát guardban. Az 1/9-es draft-pozíciójuk ezen poszt orvoslására tökéletes lehet, a jelenlegi mock draftok szerint akár az első tackle-t is kivihetik a tábláról (legyen az Scherff, Clemmings, Peat, La'el Collins vagy Flowers), hiszen most nincs akkor sztár, mint tavaly Matthews vagy Robinson például. Rosszul állnak még safety-kkel, illetve defensive tackle-ökkel, erre a két posztra is lehet alternatíva a draft első körében, előbbire Landon Collins, utóbbire Danny Shalton akár (mondjuk ő inkább NT). Linebacker poszton is elkél a vérfrissítés.

Továbbra sincs rendben semmi a fővárosban, ismét konfliktus volt a franchise irányítója és arca, RGIII és az aktuális főedző (Jay Gruden) között, három irányító is kezdett az idényben és az ötödik draft cetlit tudták megkaparintani. 

MVP: Ryan Kerrigan. Az egyetlen játékos, aki konzisztensen jól játszott az év során, folyamatosan nyomást tudott gyakorolni az ellenfél irányítójára, kiváló pass rusherről van szó. Jegyezzük meg, hogy nagy kihívója nem volt ezért a címért.

A legjobb újonc: Bashaud Breeland. A negyedik körös corner két interceptionnel, két kierőszakolt fumble-lel és 13 leütött labdával zárta az évet. Nagy kihívója nem volt a címért, de emeli a díj értékét, hogy harmadik napos tehetségről beszélünk.

Az év csalódása: Talán Robert Griffin III-t mondanám, hiszen vártuk, hogy visszatér, voltak felé elvárások, még akkor is, ha Gruden inkább a zsebirányítókat szereti. A visszatérés nem sikerült túl jól, sőt, kifejezetten rosszul. Volt sérült is, de egészségesen sem mindig ő kezdett, habár őszintén már nem tudom pontosan felidézni, hogy ki, mikor és éppen miért kezdett a rézbőrűeknél a szezon alatt.

A Redskins legjobbja

Fontos szabadügynökök

Nincs sok nagynevű lejáró szerződésű játékosuk, Brian Orakpo kiemelkedik közülük. Orakpo sérülékeny, viszont rendkívül tehetséges passzsiettető, így én megtartanám, ámbár tavaly a második körben az ő pótlására draftolták Trent Murphy-t. Tényleg nehéz mást kiemelni, így megemlítem Roy Helu-t, a második számú futót, illetve Niles Paul-t, aki a második számú tight end a csapatnál. Rajtuk kívül Meriweather, Biggers, Polombus vagy Ryan Clark neve mondhat valamit legtöbbeteknek, de egyikük elvesztése sem döntené össze a csapatot. Természetesen néhányukat megtartják, hiszen kellenek a keretbe emberek, de mindenki reméli, hogy nem lesznek kezdők.

Hiányposztok

Na ebből ellenben van bőven, például a komplett secondary. Cornernek ott van mondjuk Breeland, Hall elszakította az achilleszét (egyszer a pályán, másodszor otthon egy hónappal később), de ő gyenge is volt egyébként. A safety-helyzet viszont annyira katasztrofális, hogy többen azt jósolják, hogy 1/5-re elviszik Landon Collinst, a szakértők által legtöbbre tartott játékost a poszton. Safety-ért azonban ez nagyon korai. A top10-ben utoljára Mark Barront választották (2012, 7th overall), előtte Laron Landry-t (2007, 6th overall), top5-ben pedig utoljára Sean Taylort, épp a Redskins (2004, 5th overall). Hülyeségnek tartanám, ha ezt a választást Collinsra "pazarolnák" el, ha kitrade-elnek a 10. pick környékére, akkor esetleg.

Sean Taylor, a legutóbb top5-ben kiválasztott safety

A támadófalat is meg kell erősíteni, kifejezetten a jobb oldali tackle pozíciót. Az idei drafton jelen állapotok szerint talán korai lenne egy tackle 1/5-ön, így nincsenek teljesen jó helyzetben ezzel a hellyel, jelenleg esélyesnek tartom őket a hátra mozgásra, de nagyon messze van még április 30, így ezen még kár spekulálni. A linebacker sorba elfér a mélyítés, mind középen, mint a szélen, illetve egy defensive endre is szükség lehet Hatcher mellett.

Mivel ők vannak legelőrébb a drafton a csoportból, így az ő opcióikkal könnyebb játszani. Ahogy jelenleg látom a dolgokat, vagy elviszik a legjobb elérhető játékost, aki feltehetőleg egy pass rusher lesz (a Williams-Gregory-Ray trió egyike, valószínűleg Ray), vagy reachelnek egy tackle-ért (Scherff, Clemmings, La'el Collins, Peat, Flowers) / safety-ért (Landon Collins). Illetve hátramozognak, ez lehetne most a leglogikusabb, ha találnak partnert. Aztán majd meglátjuk mit mondok a draft előtt 1 nappal, sok víz lefolyik még addig a Dunán.