Nem túl mérges jelenleg ez a párduc, inkább csak kiscica, legalábbis ami a csapat FA piaci ténykedését jellemzi.

 

A Panthersnek tavaly sikerült azt a bravúrt elérnie, hogy negatív mérleggel jutott be a rájátszásba. Sőt, ha ez nem lenne elég, akkor az első körön még túl is jutottak, az irányító nélkül felálló Cardinals legyőzésével. Megmondom őszintén, kicsit haragudtam a Panthersre 2014-ben, nagyon szimpatikus volt, amit 2013-ban csináltak, szépen muzsikált a védelem, többet vártam tőlük. Két éve, akár a Super Bowl részvétel sem tűnt hatalmas bold jóslatnak, ehhez képest, amit tavaly leművelt az egész csoport, az több mint vicces volt. Jövőre minden esélyük megvan arra, hogy újra a rájátszásért vitézkedjenek. Ehhez viszont első lépésként be kell tömni a lyukakat a rosteren, lássuk mit ügyeskedtek az FA piacon.

Távozók: Greg Hardy (DE, Cowboys), DeAngelo Williams (RB, Steelers), James Dockery (CB, Raiders)

Williams 9 évet húzott le a Párducoknál, s bár még érvényes szerződése volt, a vezetőség úgy döntött, hogy a 3.2 millió dollár extra cap space jelenleg jobban szolgálja majd a csapat érdekeit, mint Williams játéka. Meg tudom érteni, alapból nem volt a csapat nagyon eleresztve, másrészt Williams sem mai gyerek már. Tavaly több, mint a fél szezont kihagyni kényszerült sérülések miatt, ráadásul Stewart remekül tudta pótolni az egykor szebb napokat is látott Williamst. Greg Hardy távozása felemás érzéseket kelt bennem. Egy végtelenül tehetséges játékos, aki tényleg sokra hivatott, viszont a balhéja miatt egy csinos felfüggesztés még vár rá (egyes hírek szerint 6 meccs lesz belőle, de ez csak pletyka egyelőre). Ennek szellemében a Cowboys okosan rakta össze a szerződését, az 1 évre 11.3 millió dollár javarészét per game bónusz formájában fogja megkapni. Az alapfizetése nincs egy millió dollár, aláírási pénzt nem kapott, nem bíztak semmit a véletlenre. Gyakorlatilag csak Hardyn múlik, a lehetséges 11 millióból mennyit kanalaz magának össze. Okosan csinálta ezt a Boys nagyon, remélem sikerül neki maga mögött hagyni ezt az egész ügyet, tovább lép és a jövőben azt csinálja, amihez a legjobban ért, terrorban tartja az ellenfél irányítóit, és nem a saját asszonyát.

Érkezők: Jarrett Boykin (WR, Packers), Kurt Coleman (DB, Chiefs), Ted Ginn (WR, Cardinals), Jonathan Martin (OT, 49ers), Michael Oher (OT, Titans), Charles Tillman (CB, Bears), Jordan Todman (RB, Jaguars), Jason Trusnik (LB, Dolphins), Teddy Williams (DB, Jaguars)

Újraigazoltak: Ed Dickson (TE), Dwan Edwards (DT), Colin Cole (DT), Chris Scott (OT), Joe Webb (QB)

Az érkezők közül a két legnagyobb név kétségtelenül Oher és Tillman. A szív bajnoka (nevetséges ez a cím) 2 évre érkezett 7 millió dollárért, ami éves szinten 3.5-et jelent, ennyi pénzért pedig nem sok. Oher régen egy elit tackle volt, még anno a Ravensben, a Titansnál tett egy éves kitérő után kötött ki most a Panthersben. Manapság már nem játszik azon a szinten, de a Párducok támadófala annyira gyenge, hogy minden erősítésre szükség van. Ennek kapcsán érkezett Martin is, ő egy évre kötelezte el magát, alig több mint 1 millió dollárért. Többet nem is nagyon ér jelenleg, tavaly a 49ers fal leggyengébb láncszeme volt. Az hagyján, hogy a futásblokkolás nem az erőssége, de legalább QB protectionben sem jeleskedik túlzottan. Viszont fiatal, 25 éves, alig 3 év tapasztalata van (ami inkább csak 2,5), még bármi lehet belőle, de jelen pillanatban egy backup szerepnél többet nem bíznék rá.

A Bears egyik élő legendájával is erősített a Carolina. Tillman 12 szezon után hagyta el a Medvéket, fénykorában kétségtelenül az élmezőnybe tartozott, de az idő szép lassan őt is utolérte. Az elmúlt két szezonban ráadásul sérülésekkel is küszködött elég rendesen, ennek ellenére egy évre 3 millióért pusztán a tapasztalata is ajándék. A Panthers passz elleni védekezése ugyanis nem a legjobb. Papíron 11. helyen zárták az ide vonatkozó statisztikákat, ez önmagában még nem annyira rossz, de ezt annak köszönhetik javarészt, hogy decemberre nagyon felszívta magát a védelem.

Két WR is érkezett, jelesül Boykin és Ginn. Előbbi a Packersnél nem sok szerepet kapott, amikor igen, akkor is inkább a dropjaival hívta fel magára figyelmet, mintsem a remek elkapásaival. Utóbbi pedig inkább visszahordó, mint elkapó, ráadásul annak se túlzottan jó már. Ginnt a Cardinals kemény egy év után tette lapátra, a Panthers lett így a negyedik csapata 8 éves pályafutása alatt. Ketten együtt 2,5 millió dollárral fogják 2015-ben terhelni a csapat sapkáját.

Az újraigazoltak közül egyik sem kezdő kaliber, ők mind a depth miatt lettek újra leszerződtetve.

Vannak lyukak még bőven a rosteren. Kéne egy CB, egy DE Hardy helyére, egy kompetens WR Benjamin mellé, a támadófalba meg centeren kívül minden. Oher ha nem szedi össze magát, akkor pénzkidobás volt, Tillman sem hiszem, hogy megváltja a világot 34 évesen, nem igazán oldódtak meg ezek a problémás posztok. A drafton 9 húzásuk lesz, ebből 3 az 5. körben, ráadásul mivel bőven erőn felül teljesítettek tavaly, még hátul is fognak húzni. Az első pickük 1/25 lesz, meglepődnék, ha nem OT-t húznának.

 Értékelés: D+