Holnap már véget is ér az alapszakasz, 20 csapat számára a szezon, több edző és néhány GM pedig rettegve várja a Black Monday-t, ahol elvesztik az állásukat. Pedig még csak tegnap volt a nyitómérkőzés... Most megnézzük mi lesz az utolsó körben és megjósolom, mi lesz a rájátszásban, tavaly elég jól bejött.

Kezdjük az AFC-vel és megyünk csoportonként:

19 órakor 4 csapat megy be reményekkel telve, viszont csak 1 csapat jön ki nyertesen az AFC Wild card harcban, a Kandallóban a Chargers meccset adjuk, opcionálisan választható redzone , ha a jelenlévők azt szeretnék, ebben az esetben minden meccset lehet követni valamilyen szinten, a rájátszásért folytatott küzdelmek élveznek előnyt a redzone szerkesztőségében is.

AFC East

Jets@Dolphins

Joe Philbin megtartja állását, a túloldalon Rex esetén ez erősen kérdéses. A delfinek szerintem behúzzák a meccset és bebizonyosodik, hogy Philbin miért marad, hiszen ez esetben az előrelépés megkérdőjelezhetetlen lesz. A Jets meg mehet talán Winstronra, ha akarnak persze. De ki tudja mit akar az új rezsim.

Bills@Patriots

Egyik csapatnak sincs már tétje, a Bills tovább folytatja a rájátszás-nélküli évek sorát, a Patriots pedig végig otthon játszhat januárban. Ezért akár pihentethetnek is, gomes88 elmondása szerint ez a második félidőre várható Belichicket ismerve, így megcsodálhatjuk Garoppolót, renningan nagy kedvencét.

AFC South

Jaguars@Texans

A Texans még életben van, de kell nekik segítség, a Chargersnek és a Ravensnek kell kikapnia, de hát ez elé problémás lesz. A győztes kiléte itt nem kérdés számomra, még Keenummal sem, azt viszont érdekes lesz figyelni, hogy Justin James Watt tud-e javítani az MVP-esélyein. 

Colts@Titans

A Coltsnak halál mindegy ez a meccs, biztosan a negyedik kiemeltek lesznek, a Titans viszont továbbra is nagyon ki akar kapni, hogy az 1/2 legalább meg legyen (1/1 nem lesz meg, a Bucs is ki fog kapni). A Colts akár tartalékolhat is, a győzelmet a cserékkel is meg fogják szerezni.

AFC West

Chargers@Chiefs

A Chargers dolga a legkönnyebb az AFC wild cardért folytatott versenyében: nyernek és bent vannak, míg a Chiefsnek elég sok segítség kell (Browns és Jaguars győzelem), ami nem fog megtörténni. A főnököknek a győzelemért sokat kell futnia, ahogy a 9ers tette egy hete a töltők ellen. Sok a sérült a San Diegó-iaknál, de Rivers simán használja a tök ismeretlen játékosait (ki a tököm az az Inman?) és ugyan nem egy jó csapat ez a Chargers, a Chiefst még kevésbé nézném szívesen januárban. Ezt az egészet Alex Smith lép-problémája előtt írtam, a Chiefsnél második kezdő mérkőzésére készül Chase Daniel, így még valószínűbb a Chargers playoff-részvétele.

Ezt a találkozót közvetítjük a Kandallóban 19 órától a Lions@Packers rangadó előtt, de kívánság szerint nézhetünk akár redzone-t is, hogy az egész AFC wild card harcot követni tudjuk. 

Raiders@Broncos

Az Oakland idén így tudott nyerni: otthon játszottak, jó védelem és gyenge passzjáték ellen. Ezek közül most ha gonoszak vagyunk a Broncos-szal, akkor kettő még teljesül is, de a hazai pálya előnye akkor sem áll rendelkezésre Carr-éknak. A vadlovaknál azért agódhatnak, mert az utóbbi időben mutatott forma nagyon nem lesz elég a playoffban. 

AFC North:

Browns@Ravens

Grossman, a szerkesztőség nagy bánatára nem vállalta a Browns kezdő QB posztját (van aki hibáztatja ezért?), mert a családja jön a városba a héten az ünnepek miatt és ő inkább velük lenne, minthogy megveresse magár a Ravens-szel. Azzal a Ravens-szel, akik nyögvenyelősen játszanak mostanság és a győzelmen felül kell nekik, hogy a Chiefs verje a Chargerst. Szurkolhatnak rendesen.

Bengals@Steelers

Ez a csata vasárnap éjjel arról dönt, hogy melyik csapat lesz a harmadik és melyik az ötödik kiemelt (hacsak a Raiders nem nyer). Előbbi fogadhatja a Chargers/Ravens/Texans/Chiefs négyes valamelyikét, utóbbi pedig látogathat a Coltshoz, ami annyira nem félelmetes forgatókönyv azért. A Bengals védelem egyre jobb, de a Steelers számomra továbbra is a potenciálisan legjobb csapat ebből a divízióból. Dalton nyert primetime-ban hétfőn, de nem kellett sokat vállalnia (speciális egyég, védelem és a futójáték nyert), szerintem most kellene neki és nem fog menni.

Mit jelent ez tehát az AFC-ben?

A Patriots első helye és a Colts negyedik helye biztos már. Az én tippjeim alapján a Broncos pihen a wild cardon még, a Steelers lesz a harmadik kiemelt, a Bengals az ötödik, a Chargers pedig a hatodik. Playoff-jóslatok az NFC beharangozói után.

Nézzük mi lesz az NFC-ben:

Egy ki-ki meccs, sok érdektelen és néhány a kiemelésekért, itt a legtöbb minden a Seahawks vereségével borulhatna, egyébként viszonylag lejátszott a dolog.

NFC East

Eagles@Giants

Nem gondoltam volna, hogy semmi jelentősége nem lesz ennek a találkozónak az utolsó héten. Az Eagles a lehető legrosszabb forgatókönyvet hozta ki a szezonból, hiszen valószínűleg a legjobb kimaradó lesz a rájátszásból, így a kiesettek közül pedig a legrosszabb helyen draftolhat. A Giantsnél mindenki Beckhamről beszél, Cefre a legjobb újonc elkapónak rangsorolta, és ezzel nehéz is vitatkozni, a tud a srác. 

Cowboys@Redskins

A Cowboysnak akkor fontos ez a meccs, ha a Seahawks kikap, de mivel ezt nem tudják előre, így nyomni fognak. Ha összejönne a Rams győzelme, akkor az első kiemelt lehetne a Dallas, egyébként viszont a harmadik lesz csak meg, kivéve ha valami csoda folytán a Packers és a Lions leikszel egymással. Kicsit nevetséges az a feltételezés, hogy Romo legyen az MVP, hiszen ugyan vezeti a ligát passer ratingben és passzpontosságban is, a támadófala sokkal "értékesebb" a csapat számára, mint Romo. Na mindegy, ez egy rövid kitérő volt, várom a Romo-imádókat a kommentek között. Ezt a meccset behúzzák Jerry Jones-ék, a Redskins sem akar még tovább rontani a draft-pozícióján és gyengébbek is a kovbojoknál.

NFC South:

Saints@Buccaneers

A Saints múlt héten kiesett, ötöt buktak otthon zsinórban, most legalább idegenbe mennek. És nyerni is fognak, mert a Buccaneersnek nagyon nem érdeke feladni az 1/1-es pozícióját. Szar meccs lesz.

Panthers@Falcons

Itt az első playoff-mérkőzés a szezonban, igazi win-and-in összecsapás, a nyertes bejut, a vesztes mehet haza. Az lesz érdekes, hogy ha a Falcons bejut a rájátszásba, akkor is kirúgják-e Mike Smith-t, amit már erősen pedzegettek a szezon közepén is. Atlanta eddig 5-0 a csoporton belül, szerintem meglesz a hatodik is, a győztes pedig a Cardinals-t fogadja feltehetőleg, ott pedig minden esélye is meglehet az NFC South bajnokának, mert a Cards sok problémával küszködik jelenleg. Ezt a divíziót még sose nyerték meg kétszer egymás után, szerintem most a Panthers sem tud duplázni

NFC West

Rams@Seahawks

Pár hete már azon ment a vita, hogy a Hawks bejut-e a playoffba és mi lett a tavalyi rájátszásban elkezdett dinasztiával. Most pedig valószínűleg meglesz az első kiemelés és ezzel együtt a hazai pálya egész januárban. A Rams belerondíthat ebbe, szokásuk, de szerintem most nem fog megtörténni. Jeff Fishert pedig miért nem rúgják ki még mindig?

Cardinals@49ers

Mégis Lindley kezd, nem pedig Logan Thomas, nem sokáig tartottak ki a rookie mellett, ebben közrejátszik az, hogy Stanton ismét meg kellett operálni, mert felrtőzést találtak a térdében, így feltehetőleg ki kell hagyni a rájátszást is. Nehéz tippelni erre a divíziócsatára, mivel mindketten leszállóágban vannak és ugyan a Cardinals tudott több győzelmet felmutatni az utóbbi hetekben, a Chargers ellen a 9ers életjeleket mutatott támadás-ügyileg és egész jól játszottak, ami Bruce Arians legénységéről nem mondható el. A 9ers viszont nem játszik semmiért, senkiért, az edzői stáb is lelép és a szezon is elúszott már. Legyen a Cardinals, de a kisebbségben vagyok tippemmel. 

NFC North:

Bears@Vikings

Cutler visszatér a süllyedő hajóra, Trestman hétfőn munkanélkülivé válik, de a GM, Phil Emery is mehetne, mivel 2009 és 2012 között draftolt játékosaik közül csak 4-en maradtak rosteren, ami egyszerűen siralmas teljesítmény. A Vikings az esélyesebb, Theodore behúzza. 

Lions@Packers

A győztes akár első kiemelt is lehet (valószínűleg második lesz, mert a Seahawks nyer, de a bye biztos), a vesztes pedig a 6. kiemelt, tehát nagyon szoros az NFC rájátszás-mezőnye. A Packers nem volt meggyőző az utóbbi két hétben, a Lions egyszer megállította már Rodgerséket, lenullázva szinte a sajtfejek támadójátékát. A matchup nem rossz a Detroitnak, de ettől még úgy gondolom, hog otthon elvégzik a piszkos munkát Mike McCarthy-ékat, aki egyébként megelőzte Vince Lombardit a franchise-győzelmek számában. Nagyon jó kis meccs lesz, az biztos, gyertek el a Kandallóba megnézni velünk együtt!

Szóval mi lesz az NFC-ben?

A Hawks marad az első kiemelt és ezzel nagyon nehéz lesz őket megállítani, a Packers is pihenhet a wild card kör alatt, ahol a hatodik Lions utazik Dallasba, az ötödik Cardinals pedig Atlantába.

Playoff jóslatok:

Tavaly a végjátékot elég jól megmondtam, lássuk idén sikerül-e és lesznek-e meglepetések.

Megjegyzések a jóslathoz:

-Én se hiszem el, de a Bengalsnak és Daltonnak adok egy győzelmet a rájátszásban, a Colts annyira gyenge

-Az NFC-nél azért nem ágrajz szerint mennek tovább a csapatok, mert az első kiemelt (Seahawks) a gyengébb kiemeltet (Lions) kapja a divisional roundban, az AFC-nél ilyen probléma nem volt, ott épp jól mentek tovább a csapatok. 

Szerkesztőségi tippverseny állása:

Még vezetek, de csak egy meccs az előnyöm gomes88-cal szemben, szoros lesz a végjáték.

Bold predictions:

renningan: Garoppolo három TD-t is kioszt a Bills ellen.

gomes88: Le'Veon Bell és Jeremy Hill összesen 5 TD-t ér el.

MZoli: A Broncos 700 yard fölé megy a Raiders ellen, Manning 500+, Anderson 200+ yardot ér el.

Packernation: Connor Shaw kezdőként jobb QB ratinget produkál, mint Brian Hoyer (76,5) és Johnny Manziel (42) idei szezonbeli ratingje

rowi: A Rams nem szerez sacket.

Cefre: Odell Beckham megdönti Randy Moss újonc szezonban elkapott yardok rekordját, ehhez 193 egységre van szüksége. Emlékeztetőül, eddigi legjobbja 156.

katonadani: Hát a Manziel-boldom csak nem jött össze, úgy látszik bármit mondok az ellenkezője teljesül. A két újonnan kezdő QB, Chase Daniel és Connor Shaw összesen 7 interceptiont dob.