Katonadani egyéb elfoglaltság miatt újfent átadta nekem a szombati beharang megírását. A rossz hírt tovább tetézi, hogy akárcsak ő, én sem lubickolok a sportfogadás világában, ezért megint nem ennek szellemében készül el az eheti adag. Ennek ellenére érdemes lesz végig olvasni, mi vár ránk ezen a héten. Ugyanis a szezon lassan végetér, és ahogy mondani szokták, az igazi foci most kezdődik!

San Diego Chargers at Baltimore Ravens

Mindkét gárda 7-4-es mutatóval vág neki ennek a derbinek az M&T Bank Stadiumban. A nehezebb helyzetben mindenképpen a Chargers van, egyrészt nekik a legkeményebb a sorsolása az utolsó 5 hétben (.691-es győzelmi mutatója van az ellenfeleiknek összesítve), másrészt Rivers kicsit kezdi elveszteni a fonalat és a Renningan által előszeretettel emlegetett MVP forma már régen a múlté. A Chargers számára ez innentől már maga a playoff fogalmazhatunk így, hiszen a Denver jó eséllyel megnyeri a csoportot, wild card helyekre meg annyi a jelentkező az AFC-ben mint égen a csillag. Ebben a győzelmi kényszerben utaznak Baltimore-ba, ahol a Ravens az első hét óta nem kapott ki. Az hagyján, hogy nem kapott ki, de 7,5 pont és 270 támadó yardot engedett csak átlagban, Rivers felkötheti a gatyáját, ha minimális eséllyel akar harcba szállni vasárnap este.

Különösen nehéz dolga lehet Riversnek, a Chargers futójátéka messze nem liga elit (27. hely a ligában) a Ravens védelme viszont beton kemény a futások ellen. 21 mérkőzés óta nem engedtek egy futót se 100 yard fölé, ez a leghosszabb aktív széria az Arizonával karöltve. Ennek tükrében vagy Rivers nyeri meg ezt a mérkőzést, vagy senki, mert arra ezen az estén biztosan nem számíthat, hogy az eredményes futójáték majd kicsit tehermentesíti. Nem jó ómen ez akárhonnan nézem.

A másik oldalon viszont ott van az a Justin Forsett, aki Rice eltiltása után szinte berobbant a Ravens támadóalakulatába. A tehetséges running back olyannyira elkapta a fonalat, hogy 5,83-as futó átlaggal a liga legeredményesebbje, ha ezt az átlagot tartani tudja a szezon végéig akkor all-time 7. helyre érhet be (a legjobb 6,38-al Jamaal Charles, 2010).

Passzjátékban közel azonos erőt képvisel a két gárda (már ha Rivers nem utazik újabb mínuszos fantasy hétre), a futójáték, a védelem és a hazai pálya egyértelműen a Ravens felé billenti a mérlegnyelvét, ez pedig testvérek között is 1-3 a Ravensnek. Tőlünk is mindenki így látja:

New England Patriots at Green Bay Packers

Tom Brady versus Aaron Rodgers. Mi kell még? A forduló legjobb mérkőzésére van kilátás, és bizonyosan üde színfolt ez az unalomig ajnározott Brady – Manning párharcok világában. A Kandallóban ez a mérkőzés műsorra kerül, gyertek bátran, FB eseményt itt találtok hozzá. Ezen a felületen most nem részletezném ezen gigászi összecsapást, ezen a linken elérhettek egy remek beharangozót.

Washington Redskins at Indianapolis Colts

A Lucas Oil Stadiumban a Colts mészárszéket fog rendezni, országos hazai ez a derbi, nagyon nincs is rajta mit taglalni. A meccs egyetlen pikantériája az a RGIII körül egyre éleződő balhé. Gruden megelégelte a gyenge teljesítményét és padra küldte a 2012-es OROTY győztesét, helyét Colt McCoy veszi át a center mögött. Ezzel nagyon úgy néz ki RGIII karrierje véget is ért a Redskinsnél, amit én egyáltalán nem bánok. A mohó klubvezetés simán derékba törte az ígéretes tehetség karrierjét a sorozatos érthetetlen döntéseivel. A jelenlegi helyzet alapján egy középső körös pickért, vagy pickekért elcserélik Griffint. Nagyon remélem olyan csapathoz kerül, ahol megbecsülik és kap még egy lehetőséget a bizonyításra, ellenkező esetben egy újabb ígéretesen induló karrier utolsó rúgkapálását láthatjuk jelenleg. Sajnálnám ha így lenne. A mérkőzésnek nagy tétje egyébként nincs, a Redskins biztosan nem kerül a rájátszásba, és amennyiben a Colts ezt megnyeri, és megfogja, akkor kezdhetnek készülni a januárra.

Tennessee Titans at Houston Texans

A Titans vasárnap JJ Watt-hoz látogat, reális esélye nem sok van a két gárdának a rájátszásra, ennek ellenére csoport rangadóról beszélünk, ezért akár egy jó mérkőzés is kisülhet belőle, annak ellenére, hogy már-már minnesotai magasságokat ér el a két csapatnál a QB keringő. A Texansnál újra Fitzpatrick fog kezdeni, miután a Patriotstól elhozott Mallett bicepszszakadás miatt az egész szezonra kidőlt. Fitzmagic az utolsó 7 mérkőzéséből 5-öt elvesztett, 20 sacket nyelt be és 8-8-as TD-INT mutatóval „büszkélkedhet”, semmi esetre sem jó kilátások ezek. A marha nagy szerencséje az a Texansnak, hogy a Titans ligautolsó a futás elleni védekezésben (145,4 ypg) és a soraikban tudhatják Arian Fostert. Foster eddig mindössze 2 mérkőzésen nem érte el a 100 yardot, legutóbb 151-et pakolt fel a Titans védelme ellen, hazai pályán vélhetően ennél is feljebb mehet (fantasy alert!). Annak ellenére hatalmas napja lehet, hogy a legutóbbi két mérkőzést sérülés miatt kihagyni kényszerült, de most vasárnap bevethető állapotba hozta az orvosi stáb.

A másik oldalon Zach Mettenberger fogadja majd a snapeket a centertől. Attól függetlenül, hogy nem nyert még mérkőzést (0-4 kezdőként) egyáltalán nem rossz a srác. Pont a Texans ellen mutatkozott be anno kezdőként, mikor JJ Watt nem kicsit megnevelte, az akkor még kicsit bohókás irányítót. 271 yardot átlagolt eddig kezdőként, 7 TD mellé „csak” 5 interceptiont dobott. Rookie irányítóhoz képest egyáltalán nem rossz számok ezek, komolyodik egy kicsit, mérkőzésről mérkőzésre gyűjti a tapasztalatot akkor egy stabil közepes irányítóvá válhat.

A Texansnak nagyon kell a győzelem. Ha ezt behúzzák akkor akár a PO is elérhető távolságba kerül. Hátra van még nekik a Colts és a Ravens és kétszer a ligautolsó Jags. Ha a Jaguarst megverik kétszer, ezt behúzzák, akkor talán elég az egyik keményebb diót feltörni a Colts – Ravens duóból, és 9-7-es mérleggel imádkozhatnak, hogy nekik megfelelően alakuljon a többi csoport.

Cleveland Browns at Buffalo Bills

Egy újabb AFC derbi ami kihatással lehet a rájátszásra. Újra elsüthető az a közhely miszerint győzelmi kényszerben vannak a csapatok. A Browns csoportja valami félelmetes azzal, hogy a legrosszabb mutatóval álló gárda, (pont a Cleveland) is 7-4-el áll. Ki meri megjósolni ki jut innen tovább? A Bills helyzete ennél azért keményebb, hátra van még nekik a Denver, a Patriots és a Packers is, ezért lenne kötelező ezt, meg a Raiders ellenit behúzni ahhoz, hogy legyen keresni valójuk. És még ez se lenne elég, a három élcsapat ellen is kéne legalább egy meglepetés győzelem. Nehéz helyzetben vannak, ha ezt bukják akkor gyakorlatilag elköszönhetnek a rájátszástól, az életért megy tehát a Bills.

A Browns háza táján a legnagyobb hír az előző fordulóban visszatérő Josh Gordon, aki egyből egy 120 yardos mérkőzéssel nyugtatta meg a szurkolókat és a fantasy tulajokat. Hoyer fegyvertára a tehetséges WR visszatérésével igencsak kibővült. Viszont a labdára sokkal jobban kéne vigyáznia, az elmúlt 4 mérkőzésen 3-szor dobott 300 yard felett, de 3 TD-re 6 INT is jutott, ami sok. Különösen nehéz dolga lesz a Brownsnak ezen a mérkőzésen, a Bills védelme az egyik legjobb a ligában. Mind passzok (213 ypg), mind futások (98 ypg) ellen jól védekeznek. Nem mellesleg a liga legjobb pass rusher csapatáról beszélünk, 11 mérkőzésen 46 sacket gyűjtöttek eddig.

Ami még a Cleveland ellen szól, hogy Gordon érkezését hiába várták eddig mint a messiást, Hoyer nem igazán találja vele az összhangot egyelőre. Mondom ezt a 120 elkapott yard ellenére. Hoyer 17-szer vette célba Gordon az előző mérkőzésen ebből csak 8 végződött elkapással, 2 interceptionnel. Ennél még Weeden és Campbell is jobb eredményt ért el, mikor Gordonnak passzolt. Ezen mindenképpen javítani kell, ha eredményes passzjátékot akarnak a csapatnál, az elkapójuk megvan ehhez.

New York Giants at Jacksonville Jaguars

Hát most erről mit lehet írni, de komolyan? A New York esélyei papíron is elszálltak a rájátszásra, már csak a mérleg kozmetikázása lehet a cél, a Jaguars meg hajt az 1/1-re. A Giants idei mérlege azok ellen a csapatok ellen akik .500-ös mérlegnél jobban álltak 0-8, akik rosszabbul azok ellen 3-0. A Jaguars mutatója .091, a dolog eldőlt. De, hogy valami pozitívum is legyen a dologban a Jaguars  védelme botrányos mindentéren, a Giants új csillaga Odell Beckham Jr. újabb nagy napja lehet ez. Ennek ellenére csak elvakult fanoknak ajánlom a mérkőzést, sokkal izgalmasabb párosítások is vannak a héten. A Giants nagy esélyese a derbinek, én még is Jaguars győzelmet mondtam mindenki mással ellentétben. Hogy miért? Az Oakland szimpatikusabb csapat, kapják ők az 1/1-et, hátha elindulnak végre felfelé.

Cincinnati Bengals at Tampa Bay Buccaneers

Nagy a tétje ennek a mérkőzésnek is, ha ezt behúzza a Bengals akkor 3 mérkőzést nyernek zsinórban idegenben, amire 25 éve nem volt példa a franchise történetében. Nah jó, nem csak ezért. A Bengals abban az AFC északban vitézkedik a csoport elsőségért ahol a már említett Browns is. Annak ellenére, hogy Dalton csalódáskeltően szerepel idén, abszolút a Cinci a mérkőzés esélye. AJ Green bomba formában nyomja, mellette ott van még Sanu is, célpontokban nincs hiány a Bengalsnál. Itt inkább Daltonban érzem a féket, nem az elkapók kvalitásában. A futójátékuk is rendben van, 8. legtermékenyebbek a ligában földön, amiről a Hill – Bernard páros gondoskodik. Viszont a védelem bőven hagy kívánnivalót maga után, ezért semmi esetre se dőlhetnek hátra azzal a tudattal, hogy ez nagyon sima lesz számukra.

A Tampa is jó eséllyel pályázik majd az 1/1-re. A hátralévő sorsolásuk alapján talán ha a Panthers elleni derbi lesz a nyerhető, így megcélozhatják a 3-13-as mérleget de akár a 2-14-est is. Mike Evans, az újon WR ihletet formában játszik (Renningan kedvenc jelzője) az elmúlt 4 mérkőzés óta, 505 yardot és 6 TD-t ért el. Ha ezen a mérkőzésen is sikerült TD-t szereznie akkor az elmúlt 10 év egyetlen olyan rookie elkapója lesz, aki zsinórban 5 meccsen is TD-t tudott szerezni. OROTY? Különösen nagy napja lehet, hiszen a Bengals passz siettetése kritikán aluli, ezért McCown-nak vélhetően lesz elég ideje megtalálni őt a pályán.

Az AFC North mérlege idén az NFC South ellen 10-1-1. Nyugodtan lehet arra fogadni, hogy ebből 11 győzelem lesz, nem 2 vereség. Mi mindannyian így látjuk:

Oakland Raiders at St. Louis Rams

Egy újabb tét nélküli mérkőzés, a rájátszást és a januári szereplést mindkét gárda elfelejtheti már. Az Oakland 2011 óta nem nyert NFC-s csapat ellen, ez a széria nem most fog megszakadni. A Rams pedig számomra az egyik legértelmezhetetlenebb csapat. Olyan skalpokat gyűjtöttek idén mint a Seattle vagy a Denver, és simán elhasaltak Minnesotában. Az mondjuk hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem épp könnyű sorsolásuk volt. Eagles, 9ers, Chargers, Dallas, Kansas mind-mind szerepeltek az étlapon idén. Még egy Patriots vagy Packers kellett volna a schedule-be és neki se kezdenek a szezonnak.

Ez az Oakland nem annyira rossz, mint a mérlege mutatja. Irányítót már találtak Carr személyében, akivel azért lehet majd hosszabb távon gondolkodni, egy normális RB kéne még nekik, és végre elfelejteni ezt a McFadden nevével fémjelzett szarakodást. Én évről évre csodálkozom rajta, hogy még mindig nem tették lapátra. Az előző mérkőzésen 179 yardot futottak a Chiefs ellen, McFadden ehhez kemény 29 yarddal járult hozzá, 12 kísérletből. Mellette Murray 4 futás 112 yard, igaz ebben benne volt az a 90 yardos futás is, amit a Chiefs nagyon benézett. A Rams sem annyira rossz, mint amilyennek kinéz, bárkit képesek megverni és bárkitől képesek kikapni. Az Oakland ember emlékezet óta nem nyert kettőt zsinórban, idegenbe mennek, nem hiszem, hogy újra győzni tudnának.

New Orleans Saints at Pittsburgh Steelers

A 4-7-es Saints látogat Heinz Fieldre a 7-4-es Steelershez. A vicc az egészben, hogy mindkét csapat reális playoff reményekkel vág neki a mérkőzésnek. Magyarul itt is öldöklő küzdelemre lehet számítani, ám a Steelers ha csak egy hajszálnyival is de esélyesebb a győzelemre. Big Ben hazai pályán fényévekkel jobban játszik mint idegenben (Drew Brees like this), 24 TD-jéből 18-at hazai vizeken dobált össze és mindössze 6-ot idegenben. Ez a legnagyobb különbségű hazai-idegen TD arány az egész ligában. Ehhez hozzáadjuk, hogy a Saints védelme a pokol bugyrait járja jelenleg, egészen sima Steelers győzelmet is prognosztizálhatnánk. Az elmúlt 3 mérkőzésen 5,45 yardot engedett a Saints futásonként, ez remek hír Bell számára, aki legutóbb a Titans ellen 204 yardot futkosott össze annak örömére, hogy Blount-ot kivágta a vezetőség. Külön csapás a Saints futás elleni védekezésének Brodrick Bunkley NT kidőlése. A passz elleni védekezés sem a Saints erőssége, az elmúlt két meccsen Flacco és Dalton is 10 yard felett átlagolt passzonként, mind ezt tették 70% feletti pontossággal (Big Ben like this). Hiába van egy Jimmy Graham és egy Drew Brees a támadó szekcióba, ilyen adatok mellett nem sok remény van a győzelemre a Steelers otthonában. Nagy lett ebben az egyetértés:

Carolina Panthers at Minnesota Vikings

Ebből a párosításból csak a Panthersnek van reális esélye még a rájátszásra, az is csak akkor, ha megnyeri a csoportot. Ilyen célok mellett pedig nem megengedhető egy botlás, a már esélytelenek nyugalmával játszó Vikings otthonában. A Vikes legutóbb teljesen partiban volt a Green Bay-el, ennek ellenére nem mondanám, hogy most ők lennének a mérkőzés esélyesei. Mondjuk, ahogy elnéztem a tippjeinket nem sokan osztják a véleményem. A Panthersnek muszáj győzni, ha a Saints elbukik (és sanszosan elfog) akkor ez egy remek forduló lehet a zárkózásra. Tavaly a Panthers pont a Vikes legyőzésével kezdte meg a menetélést, ami bejutotta őket a playoffba, hasonló forgatókönyvet szeretnének idén is.

Arizona Cardinals at Atlanta Falcons

A Falcons az erőteljes rajt után teljesen kidurrant, a harmadik héten 56 pontot szereztek hazai pályán, az azóta lejátszott 3 hazai mérkőzésen összesen 58-at. Így várják otthon azt a Cardinalst akit a védelem visz a rájátszásba jelen állás szerint. Kezdő irányítójukat elvesztették, a támadó gépezet akadozik, az futójátékok egyenlő Ellingtonnal, s az sem túl sikeres (31. hely, 78 ypg). Ennek ellenére 9-2-es mérleggel az NFC legjobb csapata jelenleg. Viszont az mindenképpen árnyalja a képet, hogy az elmúlt 10 szezonban soha, egy csapat sem rendelkezett ennyire gyenge pont különbséggel akik 9-2-es mérleggel álltak. A Cards mindössze 45 ponttal szerzett többet mint amennyit bekapott, és ezt elérték úgy, hogy a védelmük a második legkevesebb pontot engedi a ligában. Ez semmi esetre sem a támadók dicsérete. Örök közhely, hogy a védelem nyeri a bajnokságot, ebben nincs hiba Arizonában, viszont impotens támadójátékkal nem lehet elég pontot szerezni a győzelemhez. A nagy szerencséjük ebben a fordulóban, hogy Atlantában is csak passzjáték van, de legalább nekik a védelmük is pocsék.

Denver Broncos at Kansas City Chiefs

Csoportrangadó a javából, ami akár az AFC West trónjáról is dönthet. A Chiefs liga elit a passz elleni védekezésben, az ellenfélnél Peyton Manning. A Broncos liga elit futás elleni védekezésben, az ellenfélnél Jamaal Charles. Fincsi! Ha a Broncos nyerni akar, akkor a futójátékkal kell meglepnie a Chiefs védelmét, erre szerencsére van emberanyaguk, mert Ball kidőlésével hol Hillman, hol Anderson alkot maradandót a pályán. A másik oldalon akire figyelni kell, az Justin Houston, aki 13 sackkel vezeti a ligát jelenleg. A Kansas amúgy is erős pass rusher csapat, 31 sacket gyűjtöttek eddig, ami a negyedik helyre jó. A hazai pálya és az eszméletlen hangos közönség a Chiefs felé dönti a mérleg nyelvét, ám a Broncos vélhetően behúzza majd ezt a derbit, köszönhetően annak, hogy Manning passzai mellett, a futások is szépen ülnek.

Miami Dolphins at New York Jets

A Jets idén nagyon egysíkú csapatra sikeredett, köszönhetően annak, hogy lassan már kabaré számba megy a QB kérdés a csapatnál. Legalább mind futásban, mind futás elleni védekezésben a liga első felében szerepelnek. Az egyetlen hajszál amiben kapaszkodhatnak az a tény, miszerint a Dolphins 2009-ben nyert utoljára Monday Night Footballt, az meg nem tegnap volt. MNF keretében eddig 13-szor találkozott a két a csapat egymással, 7-5-re vezet a New York. És a Jets reményei itt ki is fújtak, mert ez a Dolphins bizony jó! Kicsit hektikusak, kicsit inkonzisztensek de kétségtelenül jók és folyamatosan fejlődnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban az a tény, hogy csupán a drive-ok 25%-ban nem tudnak first downt szerezni, ezzel 4. legjobbak a ligában (A Saints vezet 19%-al). Tavaly ebben a mutatóban a 27. helyen álltak. A Jest jelenleg 30. ebben a mutatóban. Sima Dolphins győzelem lesz ebből, és ha idegenben meglepik a Patriots csapatát a 15. héten akár egy rájátszás is lehet belőle, ha megfelelő bolygó együttállás lesz. Kicsi az esély, de még mindig több mint Eli Manning harmadik gyűrűjére.

 

És akkor lássuk az eheti merész jóslatokat:

Renningan: A Saints átlépi a 600 total yardot, de így is kikapnak a Steelers ellen.

Gomes88: A Patriots zsinórban negyedszer is 20 pont, vagy annál nagyobb különbséggel fog győzni aktuális csoport éllovas ellenfelével szemben, most épp a Packers ellen, a Lambeau Fielden.

Packernation: A Raiders - Rams meccsen összesen nem születik 20 pont. (42-43 az over / under a fogadóirodáknál)

MZoli: A Packers - Patriots meccsen összesen több futott yardot hoz össze a két csapat mint passzolt yardot.

Cefre: P. Manning nem passzol TD-t a hétvégén és ezzel megszakad az 50 meccses sorozata.

Katonadani: Manziel pályára lép a Bills ellen és ad egy TD-passzt Gordonnak

rowi: P. Manning 200-nál kevesebb yardot és több INT-et, mint TD-t passzol

Töltsétek le ingyenes, MEGÚJULT mobil alkalmazásunkat Androidra! Vegyetek részt az appon elérhető TIPPJÁTÉKUNKBAN és játszatok a FŐDÍJAKÉRT. Eredményekről, díjakról ITT , az appról ITT , a tippjátékról pedig ITT találsz információkat.