Tisztelt Mindenki!

Előre szeretném bocsátani, hogy nem vagyok Pats szurkoló, de ami még fontosabb, a jelentős populációt képviselő anti-Pats légiót sem erősítem. A sportág rajongója vagyok, azé, amelyet azért is szeretünk, mert ha nem is tökéletes, de legalább innovációival és rugalmasságával törekszik arra, hogy minél kevesebb hiba és igazságtalanság történhessen.

Ennek tükrében ki merem jelenteni, hogy az elmúlt napok történéseitől hánynom kell. Hánynom kell, mert rosszul vagyok. Rosszul vagyok egy csomó mindentől.

A média

Super Bowl közeledik. Korunk ikonikus irányító-edző párosa, a dinasztiává cseperedő védősor ellen játszik. Zseniális matchupok, defense vs. offense párharc. A Pro Bowl csapatok készülnek, TY Hiltonon saját csapattársa Vontae Davis fog védekezni, pörögnek a sztorik bőszen, megy a Trash Talk. De sem a Pro Bowl (kissé jogosan amúgy), sem a Super Bowl nem kap olyan felvezetést, amilyet megérdemelne. Helyette mindenhonnan a labdaleeresztéses botránnyal kell szembetaláljam magamat.

Miért erről kell szóljon ez a hét?

Rosszul vagyok attól, hogy nem arra emlékezünk, hogy Russell Wilsonnak 2 pontos hail maryt kellett dobnia, hogy sikerülnie kellett egy onside kick-nek, és hogy mégis meg merte dobni a hosszút Kearse felé a hosszabbításban! Minden idők egyik legjobb meccse a háttérbe szorult a labdaleeresztés miatt.

A szurkolók

Teljesen természetes reakció, hogy mindenki védi a saját maga álláspontját. Aki bele akar rúgni a Pats-be, annak ez remek alkalom arra, hogy gyűlölködve püfölje a billentyűzetet. Viszont ott vannak a New England rajongók, akik szintén szemellenzővel védik csapatuk becsületét.

Meg se merem számolni, hogy hány olyan Patriots szurkoló van, akik nem fogják fel, hogy senki nem azt kérdőjelezi meg, hogy jobbak voltak-e. Arról van szó, hogy egy csapat megint csal-e, avagy sem. Szeretném megjegyezni, hogy nem érdekel, hogy ez melyik csapat. Itt elvekről van szó.

Ennek tükrében hánynom kell attól is, hogy a legjobb érvek a következőek a Patriots védelme érdekében:

„Csak egy kis levegő, mit számít?”

Remélem, legközelebb a kaput veszik keskenyebbre 10 centivel. Nem sokkal, csak 10 centivel, vagy maximum 16 százalékkal. Az még nem csalás.

Ez nem érv. Vannak alap dolgok, amelyeket nem szabad megszegni, melyek a football keretét adják. Ilyen a pálya hossza, a 10 yard, a kapu magassága és igen! Dobpergés: a labda nyomása is.

„Más is csalt!”

Ó, rendben, mutogassunk ujjal másokra, érezzük magunkat felhatalmazva mi is magunkat rá. Miért is ne? Simogassuk meg gyermekeink buksiját, hogy egyes kaptak az iskolában, hiszen más is kapott. Véletlenül se beszéljünk azokról, akik ötös kaptak aznap, avagy a fair play szelleme szerint játszottak.

A dolgok miértje

Ha valamitől rosszul vagyok, akkor ezek azok a kérdések. Akár mennyit is gondolkodok rajta, én nem találok ki ebből az útvesztőből.

Adott egy olyan csapat, ahol olyan zseniális játékokat hívnak, mint a négyfalemberes megoldás. Úgy agyonnyerik a meccset, hogy passzolnak falembernek, fullbacknek és még öreganyámnak is! Ez a csapat legális keretek között túljár az ellenfél eszén. Többször is, ráadásul a rájátszásban.

Akkor kérdem én: Miért van szükség ilyen – illegális – trükkökre?

Itt jön szembe a már korábbi érv, mely szerint ennek nem volt hatása a meccsre. (Nem azt mondom, hogy meccset/végeredményt befolyásolt, hanem azt, hogy könnyített egy picit a dolgokon). Tényleg valaki elhiszi, hogy van olyan csapat, amely azért babrál a labdákkal, mert abból semmi előnye nem származik? Akkor miért csinálja? Hobby, babona, csak úgy stb.?

Emiatt én sajnos hajlok abba az irányba, hogy valami értelme csak volt a leeresztésnek. Ebben az esetben, viszont mélységesen el kell ítélnem azt a csapatot, amely jogosulatlan előnyt akart szerezni, függetlenül annak mértékétől.

Van kérdésem azoknak is, akik őszintén elhiszik, hogy ez nem jelentett előnyt:

Egy csapat miért ereszti le a labdákat, ha abból csak kis előnye van, ha ebből tényleg semmi haszna nem származik, maximum minimális, elhanyagolható?

Miért kockáztat, miért rizikózza meg a lebukás veszélyét? Miért tart önként céltáblát a saját homlokára egy olyan meccsen, amit amúgy is simán hozhattak volna? Ezzel csak saját maguk trágyázzák meg a velük szemben már amúgy is fennálló előítéletesség táptalaját.

Miért kell mérgezni ezt a gyönyörű sportágat ilyen marhaságokkal?

Ki kell mondani kerek-perec: Ha sokat számít a lapos labda, akkor ez egy ótvarmód aljas csalás.

Ha nem számít annyit, akkor nem értem miért kell kockára tenni jó hírnevet, fair playt, megítélést, szájízt, vezetőség és játékosok mentális állapotát, büntetést stb. egy ilyen piti trükkel.

---

Tom Brady minden idők egyik legnagyobbika a rájátszásban, Istenné emelkedhetne négy gyűrűvel az ujján … Meccseinek 99,9 százalékát ugyanolyan nyomású labdával nyomta le.

Ennek az embernek a labda gyakorlatilag a végtagjainak a meghosszabbítása, többször volt a kezében labda, mint amennyiszer nekem budipapír. De könyörgöm!

Nem érzi, hogy valami nem kóser? Vagy, ha igen, akkor milliók példaképe asszisztál hozzá? Számomra nehezen értelmezhető a szituáció, de én innen nem akarok megvádolni senkit semmivel.

Az NFL

Kisiklott a dolog, ez kétségtelen. Ebben a lehető legnagyobb ludas az NFL. Nem értem, hogy a liga miért nem képes az ehhez hasonló szituációkat megfelelően kezelni. Felmerül egy eset, kivizsgáljuk, utána kommunikáljuk a vizsgálat eredményét, majd ha szükséges, akkor szankcionálunk. Viszont addig nem kéne szivárogtatni. Ez árt a ligának, árt a sportágnak, árt a fair play szellemiségének és legnagyobb mértékben árt a Patriots-nak is.

Ez a csapat, ha megnyeri a döntőt, Isten nem mossa le róluk, hogy csalással nyerték, függetlenül attól, hogy ludasak-e, avagy sem.

Nagy a gyanúm, és ez talán az igazán hányingerkeltő, hogy ez nem más, mint marketing. Sajnos a negatív marketing is marketing. Még itt is, kicsiny országunkban, ahol a többi sporthoz mérten viszonylag kulturáltan zajlik szurkoló és szurkoló között a kommunikáció, még itt is habzószájú vérebekké váltunk. Nem szabad. Mindenki ezen pörög most, a labdaleresztés és Patriots szavak sűrűbben hangozhatnak el, mint bármi más. Pedig ez semmi, ez lófütty, ez egy eldobható fogkefe, egy 1500 forintos póló. A baj, hogy rohadtul nem érzi az arányokat az NFL és nem tartja kordában azokat. Marshawn Lynch 20.000 dollárért markolgatja a golyóit, további 50.000-ért nem nyilatkozik. Ha a szabálykönyv szerint 25.000 dollár büntetés, akkor érezzük már a dolog súlyát. Tessék megírni a csekket, rádobni egy kicsit, mert visszaesők, kimondani, hogy "bűnös" és ennyi. Menni tovább.

Továbbá! Hogy fordulhat elő a világ legnézettebb bajnokságával, hogy nem állít be a bírói kar egy zsák standard labdával kizárandó a csalás lehetőségét? Dollár milliárdok repkednek évente az NFL-ben. Hogy nincs 24 olyan labda, amelyet leellenőriznek, berakják egy széfbe, majd a meccs előtt kiviszik a stadionba, oda, ahol senki nem fog 500 kamera előtt egy tűszeleppel szórakozni.

A büntetés

Jelen állás szerint nem tudunk semmit arról, hogy van-e bármi bizonyíték arra, hogy a Patriots bűnös-e vagy sem. Ezek ellenére a többség abban egyetért, hogy itt nem az a kérdés, hogy lesz-e büntetés, avagy sem, hanem hogy mekkora?

Előre szólok, hogy jó forgatókönyv nem létezik. Ha a Pats megússza egy ejnye-bejnyével, 25.000 dollárral (ennyi van a szabálykönyvben), akkor világméretű felháborodás lesz, hogy a Pats bezzeg megúszhatja ennyivel.

De kérdem én, mit számít itt bármekkora pénzbüntetés? Semmit.

Ha viszont ennél nagyobb büntetés jön (draftcetli, eltiltás), akkor mint sportrajongót rosszul fog érinteni, mert szegényedik a sportág egy csonka Patriots-szal.

Várjuk azt, hogy az NFL befejezze a töketlenkedést, mutasson fel bizonyítékokat és ehhez mérten szabja ki az esetleges büntetéseket. Bármi is lesz, már a kanyarban el volt rontva, ezért maximum abban reménykedhetünk, hogy ebből nem csak a Patriots fog tanulni, hanem a liga, a média és mi szurkolók is!

Az NFL első közleménye ITT olvasható, semmi konkrétum, a nyomozás zajlit!