Kevesebb, mint egy hónap maradt hátra a szabadügynök piac nyitásáig. Olyan nagyszerű játékosok sorsa fog eldőlni, mint Dez Bryant, DeMarco Murray, Darrelle Revis vagy Justin Houston. Mégis, a piac legnagyobb sztárja az a Ndamukong Suh (DT) lesz, akit Peyton Manninggel, Deion Sandersszel, vagy a Hall of Famer, all time sack leader Reggie White-tal említenek egy lapon, mint az NFL történelmének egyik valaha volt legértékesebb (ugyanakkor legkockázatosabb) szabadügynöke. Jogos ez? Lapozás után kiderül.

Bár az előző bekezdés hatásvadásznak tűnhet, ám a valóság mást mond. Amennyiben Suh március 10.-én kikerül a piacra, azt 4 First-team All-Pro címmel fogja megtenni, aminél többet csak a már említett Peyton Manning, Reggie White és Rod Woodson tud felmutatni. Ráadásul Deion Sanders után ő lenne a második, aki mindezt sikerült 30 éves kora előtt elérnie. Valamint Ndamukong Suh az egyetlen játékos, akit eddigi karrierje során minden évben beválasztották az All-Pro csapatba: négyszer az első, egyszer a második csapatban kapott helyet.

A védő, akinél csak a top irányítók kereshetnek többet

Lions szimpatizánsként rengeteg cikket elolvastam Suh-ról. A legtöbb helyen 7 éves, 119 millió dolláros szerződést prognosztizálnak neki, ami éves átlagban 17 milliót jelentene. Ennél csak 8 játékos keres többet az egész ligában, és mindannyian irányítók. De miért járna neki ennyi pénz?

A Pro Football Focus szerint ő volt a 2014-es év legjobb run-stopping defensive tackle-je. 5 éves pályafutása során 15 passzvédekezést, két fumble-t, egy interceptiont, egy safety-t és 36 sacket tud felmutatni.

Ez utóbbi pedig 2010 óta a legtöbb defensive tackle-től az egész ligában. Soha nem hagyott ki egyetlen meccset sem sérülés miatt, sőt, idén fordult elő először, hogy kénytelen volt edzést mulasztani (náthás lett). Nincsenek pályán kívüli problémái (sem drog, sem alkohol, sem lőfegyver, sem erőszak), így nem kell attól tartani, hogy mérkőzésekre, szezonokra eltilthatják.

Nagy a rizikó faktor

Bár nincsenek pályán kívüli afférjai, a mérkőzéseken könnyen elborulhat az agya. Ám, még mindig csak 28 éves és könnyen lehet, hogy a megfelelő kezekben és környezetben vezér és hangadó lehet a pályán és az öltözőben egyaránt. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a 217.000 dolláros felhalmozott büntetést és 2 (meg majdnem még egy) mérkőzéses eltiltását, amit 5 év alatt összeszedett.

Intő példa lehet Albert Haynesworth, akinek a gigantikus szerződése után derogált játszani, és zokon vette, ha az ellenfél játékosai megkettőzték. Minden idők legnagyobb bukása és csalódása, kudarca lett. És milyen véletlen, hogy Jim Schwartz mindkettejüket mentorállta. Van kockázat, tény, de Suh nem egy Haynesworth, a két játékos „gyári” mentalitása össze sem hasonlítható. Nem ez a probléma gyökere.

Egy védőfalember nem képes megváltoztatni egy csapatot

2014-ben Suh mellett J.J. Watt (Texans), Mario Williams (Bills), Robert Quinn (Rams), Marcell Dareus (Bills), Gerald McCoy (Buccaneers) lett 1st-team All-Pro a védő falemberek közül. A közös ezekben a játékosokban, hogy összesen 0, azaz nulla playoff győzelmet szereztek, sőt, Suh kivételével még be sem jutottak a rájátszásba. Pedig Watt második lett az MVP szavazáson, a Bills védelme pedig toronymagasan a legtöbb sacket szerezte a ligában, és mégsem volt sehol a csapat.

Magyarán, Suh egy gyenge csapatot soha nem fog naggyá tenni. Vele nem lesz a Titans vagy a Jaguars rájátszás esélyes csapat és az a dolog szépsége. Van fizetési sapka, ezért hiába menne ő Seattle-be 15-17 milliót keresni, esélytelen a számára. Egy top csapat nagyon nehezen engedheti meg magának Suh játékjogát, egy kiscsapat pedig nem lesz beljebb vele. Csak arra jó, hogy elszórják valahova a pénzüket, mert azt ugye mostantól kötelező, illetve a „nagy igazolással” becsábítsanak néhány rajongót. Sajnos, nem sajnos ez van, a defensive tackle-ök ritkán váltják meg a világot.

Ugyanakkor Suh van annyira elit játékos, hogy egy jó csapatot nagyszerűvé tegyen. A Lions védelme miatta teljesített úgy, ahogy, ha elveszítik, azt meg fogja érezni a csapat. Viszont egy Colts, Cowboys, Chargers nagyon komoly tényezővé válhatna Suh-val a soraiban, ám ehhez a játékostól is kellenek kompromisszumok.

14 csapat, aki megengedheti magának Suh-t

Talán még korai a cap space-ről beszélni, hisz egy hónap alatt rengeteget fog változni minden, de már most ki lehet szűrni azokat a csapatokat, akiket vagy pénz hiányában, vagy egyéb okokból kihúzhatunk a lehetséges munkaadók listájáról.

Ilyen a pénz szűkében lévő Saint, 49ers, Rams, Chiefs, Steelers, Cardinals, Vikings, Dolphins, Texans, Panthers, Redskins, vagy a Seahawks, az Eagles, a Bills, a Buccaneers, a Ravens, Bengals (nekik van a posztra játékosuk), vagy érthető okok miatt a Packers. A maradék 14 csapatot listázom növekvő sorrendben a szerint, melyiknek mennyi esélye van, hogy elvigye Suh-t.

Jacksonville Jaguars, Cleveland Browns, Tennessee Titans – 0,5-0,5 %

Ez a három csapat rendelkezik a legtöbb cap space-szel, ők azok, aki gond nélkül meg tudnák adni Suh-nak a 17-18 millióját (akár többet is). Ugyanakkor, nem hiszem, hogy a klasszis DT egója beérné egy gyenge, egyelőre potenciál nélkül lévő csapattal. A Brownsból mindenki menekül, a Jaguars, bár elindult felfelé, nem biztos, hogy 4-5 éven belül tűz közelbe ér. Titans dettó. Fontos a pénz, de ezzel aligha érné be egy pályafutása csúcsán lévő elit játékos.

Inkább veled, mint ellened

Atlanta Falcons – 1,5 %

A Folconsnál lecserélik a teljes edzői stábot, érkezik a védőmágus Dan Quinn, és rá is férne egy klasszis DT a csapatra. Ahogy támadó falember, safety és sok más egyéb is. Atlantában megvan a keret Suh-ra, de a Bucs kárán tanulva bölcsebb lenne (és nagy eséllyel lesz) is a meglévő keretet a csapat fokozatos átalakításra fordítani.

New York Jets, Oakland Raiders – 3-3 %

Oaklandet Tuckék, a Jetset az újságok tolják nagyon. Mindkét csapatnál új edzői stáb dolgozik és megfelelő mennyiségű tőke áll rendelkezésre a franchise-ok személyre szabására. Az Oaklandet tehetségesebb csapatnak vélem, a Jetsnél viszont jobbnak néz ki az új menedzsment. Ez már részemről az elfogadható kategória.

Detroit Lions – 10 %

Bár a Lionsnek nem igazán van kerete Suh-ra, mégis elképzelhető, hogy a játékos marad Detroitban, igaz, pénzügyi rémálom lenne. Suh 2014-ben 22 milliót keresett, ráadásul 2015-re is van 9 millió dead money utána, ha marad, ha nem. A Megatron és Stafford szerződések miatt a Watt vagy McCoy féle hosszú távú szerződési struktúra is elképzelhetetlen, legalábbis erősen kérdéses. Egy franchise tag esetén padig 35 millió dollárnyi terhet róna a csapatra, ami abszurd. Ilyen feltételek mellett Suh megtartása, bármilyen jó játékos is ő, nem lenne indokolt.

Steven Jacksont egy kézzel

Indianapolis Colts, New York Giants, Chicago Bears, Denver Broncos, Dallas Cowboys, San Diego Chargers – 11-11 %

Nehéz különbséget tenni a 6 csapat között, az amerikai média is egy kategóriába teszi őket. A Dallas Henry Melton (8,5 millió) elküldésével teremthetné még a Suh-ra szánt összeget, a Broncos az idén pocsékul játszó Ryan Clady és Andre Caldwell elküldése után 10 millió dollárt szabadíthatna fel és még a sztárelkapóra is jutna. A Colts, a Bears és a Chargers 25 millióval vannak a sapka alatt, különös a Colts áll jól (Luck ide vagy oda) és a Giants se csinálna butaságot, ha Jason Pierre-Paul helyett Suh-ra fordítaná a millióit.

New England Patriots – 16 %

Ez leginkább csak a saját elképzelésem, a legtöbb amerikai médium kategorikusan ki is zárta, lehet igazuk is van, de nem lepődnék meg, ha Suh Bostanbn kötne ki. Jelenleg a Patriots 4 millió dollárral van a sapka fölött, de ebbe még beleszámítódik Revis 20 milliója, amit nem fog megkapni. Ugyanez igaz Vince Wilforkra, aki már régóta nem a régi és az elküldése 8 millió dollárt szabadítana fel. A csapat legnagyobb gyengesége a fal közepe, a McCourty – Revis duóból előbbi az olcsóbb és az értékesebb, neki komoly esélyei vannak a szerződéshosszabbításra, de a Mankins – trade után az sem lenne csoda, ha egyik sem maradna. A Pats egy konstans SB esélyes csapat (playoff pénzek), ráadásul címvédő, ami elég komoly érv a kedvezményre. Nagyon mesébe illő lenne, de a Revis is az volt, és három éve Heynesworth-szel is bepróbálkoztak. Akkor miért ne?